Autor |
Wiadomość |
x_Jurand |
|
Temat postu: Szukam - Stefan Eichler, "Z trudu naszego i znoju"
Wysłany: 27-04-2022 - 16:44
|
|
Status: Offline
|
|
Witam,
Czy ktoś posiada pozycję Stefan Eichler - "Z trudu naszego i znoju", 2005 r.?
Interesują mnie informacje dotyczące Kazimierza Żelisławskiego (s. 118)
Może jest też indeks nazwisk i Żelisławski występuje także na innych stronach?
Pozdrawiam, x. Jurand |
|
|
|
|
|
Katarzyna_m |
|
Temat postu:
Wysłany: 27-04-2022 - 18:10
|
|
|
|
Niestety, ta książka dostępna jest już tylko w bibliotekach, i to tylko niektórych. Kilka lat temu szukałam jej wszędzie, nawet korespondowałam z wydawnictwem „Bellona”. Prosiłam o – choćby niepełnowartościowy – egzemplarz i otrzymałam taką odpowiedź:
„Bardzo przepraszam za zwłokę, ale sprawdziłam we wszystkich możliwych
miejscach, w magazynie głównym, wśród kolegów, niestety nie mamy już
tego tytułu.”
Pertraktowałam też z „moją” biblioteką, czy nie mogłaby mi odsprzedać książki jako mocno zużytej i nienadającej się do wypożyczania, ale bezskutecznie.
Stefan Tomasz Eichler, autor wspomnień, to mój daleki krewny.
Pozdrawiam
Katarzyna |
|
|
|
|
|
x_Jurand |
|
Temat postu:
Wysłany: 28-04-2022 - 15:14
|
|
|
|
Oczywiście najchętniej miałbym całą książkę, żebym mógł sprawdzić czy na innych stronach występuje mój krewny, ale szczególnie chodziło mi o s. 118, gdzie na pewno występuje i może kilka sąsiednich, żeby złapać kontekst.
Szukając w Internecie dowiedziałem się, że mają wspomnianą książkę w MBP w Łomży. Napisałem wczoraj maila z pytaniem czy jest możliwość otrzymania skanów/zdjęć kilku stron z tej książki - chodziło mi o czas w Glons i dzisiaj otrzymałem maila ze skanami interesujących mnie stron.
Okazało się, że najprawdopodobniej mój krewny występuje tylko raz, ale poznałem opis Instytutu Politechnicznego w Glons, nazwiska nauczycieli oraz kilkunastu studentów oraz opis Związku Strzeleckiego, do którego mój krewny należał.
Podsumowując - bardzo dziękuję pracownikom MBP w Łomży za wszelką okazaną życzliwość i pomoc.
Serdecznie pozdrawiam
x. Jurand |
|
|
|
|
|
|
|
|