|
|
|
Autor |
Wiadomość |
Robert_Kostecki |
|
Temat postu:
Wysłany: 13-07-2020 - 20:44
|
|
![Sympatyk Sympatyk](./modules/PNphpBB2/images/ranks/sympatyk.gif)
Status: Offline
|
|
Bardzo dziękuję za te informacje. A więc, pan Andrzej był prawnukiem Wiktora. Panie Jełowickie i pan Horodyski, mieszkańcy domu w jakim i ja mieszkałem, musieli być w jakiś sposób powiązani z Michałem Sumińskim i Wojciechem Dzieduszyckim, którego (tak na marginesie) pierwszą żoną była Kostecka h. Korczak (?). Te w większości z pochodzenia rusińskie rodziny utrzymywały po II WŚ ze sobą kontakt.
Pozdrawiam
Robert Kostecki |
|
|
|
|
![](./modules/PNphpBB2/templates/PNTheme/images/spacer.gif) |
kryst76 |
|
Temat postu:
Wysłany: 13-07-2020 - 22:21
|
|
![Użytkownik wykonał 4671 indeksów Geneteki Zasłużony](https://genealodzy.pl/modules/PNphpBB2/images/ranks/geneteka2.gif)
|
|
Witam
Wg. strony Wielcy.pl Andrzej Horodyski był
synem Andrzeja Horodyski h. Korczak i Emilii hr. Romer z Chyszowa h. Jelita
wnukiem Wiktora Horodyski h. Korczak i Eleonory Bocheńskiej h. Rawicz
prawnukiem Dionizego Horodyski h. Korczak
2xprawnukiem Tomasza Horodyski h. Korczak
Żony Dionizego i Tomasza jak i dalsi przodkowie są w drzewie wklejonym z teczki Horodyskich
Pozdrawiam
Mieczysław Szymański |
|
|
|
|
orosowiecki |
|
Temat postu:
Wysłany: 23-07-2020 - 14:21
|
|
![Użytkownik wykonał 16813 indeksów Geneteki Zasłużony](https://genealodzy.pl/modules/PNphpBB2/images/ranks/geneteka3.gif)
|
|
Szanowni Państwo!
Rodzinę interesującą Pana Mieczysława badałem od lat, ponieważ jest spowinowacona z moimi przodkami. Skupiałem się na wątkach z XVI-XVIII w., informacji z późniejszego okresu nie mam. Informacje o XVIII-wiecznych Horodyskich z tej linii zamieszczone u p. Minakowskiego pochodzą ode mnie.
W skrócie. Potwierdzam informację o tym, iż Antoni Puhacz Horodyski miał brata Wojciecha. Horodyscy Ci występowali przeważnie z przydomkiem Puhacz, dopiero pod koniec XVIII w. "ożywili" również przydomek "Omenczyc" wywodzący od imienia ich dalekiego przodka.
Co do pokrewieństwa między Antonim a Wojciechem, podaję dodatkowy dokument:
Centralne Archiwum Historyczne Ukrainy we Lwowie. F. 165, op. 6a, spr. 24, s. 161-164.
Wielmożny Wojciech Horodyski, na podstawie spisanej genealogii i potwierdzających ją dokumentów udowodnił, iż on oraz Antoni, Roch, Józef i Michał Horodyscy, razem rodzeni bracia, są synami nieżyjącego Jana z Horodyszcza Horodyskiego, wnukami Daniela Horodyskiego i Wiktorii Ligęzianki Minorówny (tj. z Minorów h. Półkozic przydomku Ligęza), prawnukami Wacława Puhacza Horodyskiego właściciela dóbr Horodyszcze w województwie wołyńskim, praprawnukami Marcina Horodyskiego, prapraprawnukami Wasyla Puhacza Omenczyca Horodyskiego.
W tymże dokumencie podano, że Wojciech wraz z braćmi byli synami Konstancji z Kozików córki Michała Koziki h. Zkrzyżłuk i Zofii Polańskiej, wnukami Andrzeja Koziki (rzekomo z woj. smoleńskiego) i Barbary Sielickiej, prawnukami Marcina Sielickieho h. Korczak i Małgorzaty Obertyńskiej.
Wojeich i Antoni, i chyba Michał zrobili dość spektakularną karierę majątkową w 2 poł. XVIII w. Podwaliny tej kariery założył ich ojciec Jan, który był "gubernatorem" starostwa halickiego z ramienia starostów - wówczas Potockich ("gubernator" = zarządza większej włości). Większość dzieci Jana i Konstancji z Kozików Horodyskich urodziła się w Haliczu, co już zostało wymienione w tym wątku. Konstancja okazjonalnie w metrykach jest nazywana Anną, ale to ta sama osoba.
Konstancja miała również brata Rudolfa Kozikę, z którym Horodyscy wchodzili w układy finansowe w 1. pół. XVIII w. Z pewnością po Rudolfie drugie imię Wojciecha Horodyskiego (Wojciech Rudolf).
Znam dość dobrze losy Wiktorii Horodyskiej córki Jana, siostry Antoniego i Wojciecha. Mieszkała w Haliczu i okolicach, była zamężna za Janem Izbickim, następnie za Stanisławem Kolumna Kobylskim.
W 1745 r. w Haliczu Jan i Konstancja Horodyscy sprzedają część Obertyna należącą do Konstancji Antoniemu Rusieckiemu. Przy okazji są wzmianki o przodkach Konstancji po których dostała ten spadek (jak wyżej w genealogii). Przy okazji tej transakcji Jan wspomina, iż jest synem Daniela i Wiktori z Ligęzów Minorów. Ponieważ na Obertynie był zabezpieczony posag Konstancji, to "podnosząc" czyli przyjmując w gotówce wartość sprzedawanych dóbr, Jan zabezpieczył posag na swoich własnych dobrach, Horodyszczu w województwie wołyńskim a powiecie włodzimierskim (to było konieczne, ponieważ małżonkowie nie mieli wówczas z zasady wspólnoty majątkowej, a więc mąż był dłużnikiem żony w wysokości, jaką wynosił posag).
Wzmianka o powiecie włodzimierskim jest o tyle istotna, że w ówczesnym województwie wołyńskim były dwa Horodyszcza: jedno w pow. łuckim, drugie - w pow. włodzimierskim. Z tego w pow. łuckim wywodziła się całkiem inna rodzina Horodyskich.
Przejrzałem ok. 20 lat temu we Lwowie indeksy do akt grodzkich halickich z całego XVIII w., w wyniku tamtej kwerendy mam też niektóre inne dokumenty o Horodyskich. Nie dowiedziałem się jednak, w jaki sposób Jan trafił na służbę u Potockich. W latach 20-ch XVIII w. jeszcze nie dysponował odpowiednim majątkiem, żeby często figurować w aktach sądowych.
Znam jedną rodzoną siostrę Jana, również córkę Daniela i Minorówny. Była to Zofia Tekla, zamężna za Damianem Rosowieckim h. Przyjaciel. Stąd moje zainteresowanie tematem. Dzieci Damiana i Zofii rodziły się w 2. dziesięcioleciu XVIII w.
W 1684 r. na Wołyniu zmarł Paweł Horodyski, bezdzietny. Poczynił zapisy na rzecz żony. Wspomina swoją własność w Horodyszczu, wspomina też braci: Jana i Daniela. Jan był towarzyszem pancernym w wojsku koronnym, dwa razy trafiał do niewoli, z której szczęśliwie wychodził. O tym opowiada w dokumencie z 1691 r. Oba powyższe dokumenty zeznano w aktach grodzkich włodzimierskich. Posiadam jeszcze kilka tekstów dokumentów wymienionych przez Pągowskiego (pochodzących nie z jego archiwum tylko bezpośrednio z akt sądowych). Znam też niektóre dokumenty, które nie były znane Pągowskiemu. Zresztą, Pągowski odrobinę pomylił niektóre osoby.
Nie bardzo śledziłem, którzy z Państwa są zainteresowani konkretnie tą rodziną (oprócz Pana Szymańskiego). Jeśli będzie to kilka osób, to mogę kontynuować w tym wątku. Inaczej zapraszam do kontaktu prywatnego.
Z poważaniem
Oleg Rosowiecki |
|
|
|
|
kryst76 |
|
Temat postu:
Wysłany: 24-07-2020 - 20:13
|
|
![Użytkownik wykonał 4671 indeksów Geneteki Zasłużony](https://genealodzy.pl/modules/PNphpBB2/images/ranks/geneteka2.gif)
|
|
Witam
Pana Olega prosze o kontakt na PW
Dla Pana Roberta dodaje drzewo z miejscem i data urodzenia Andrzeja Horodyskiego
Pozdrawiam
Mieczyslaw Szymanski |
Ostatnio zmieniony przez kryst76 dnia 09-08-2020 - 13:26, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
Robert_Kostecki |
|
Temat postu:
Wysłany: 24-07-2020 - 21:49
|
|
|
|
Serdecznie Panie Mieczysławie dziękuję. O takie dane mi chodziło.
Robert Kostecki |
|
|
|
|
Brochocka_Maria |
|
Temat postu:
Wysłany: 22-03-2022 - 21:50
|
|
|
|
Dzień dobry,
Też poszukuję informacji na temat Horodyskich Z aktu zgonu mojego prapradziadka Tadeusza Krasowskiego wynika, że jego rodzicami był Karol Krasowski i Anna Horodyska. Postaram dowiedzieć się więcej.
Pozdrawiam,
Maria Brochocka ![Smile](modules/PNphpBB2/images/smiles/icon_smile.gif) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|