Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
piątek, 20 grudnia 2024

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
JaguskaOffline
Temat postu: prosba o pomoc w rozpoznaniu orderu/odznaczenia  PostWysłany: 21-03-2022 - 18:09

Status: Offline
Witam, czy mogłabym prosić o pomoc w rozpoznaniu tego orderu ze zdjęcia pod linkiem? To order mojego dziadka. Na starych archiwalnych fotografiach dziadek jako mlody chlopak, ma na marynarce order bo walczyl ponoc w wojnie polsko-ruskiej w kawaleri. Order gdzies przepadl. Ponoc podczas 2 wojny swiatowej oddal na przechowanie ksiedzu z parafi. Nikt nie wie kim byl ten ksiadz i co sie z nim stalo i czy wogole tak bylo z tym orderem jak to pamieta rodzina. Zostaly tylko zdiecia jako dowod, ze order mial. Chcialabym sie dowiedziec wiecej o moim dziadku, gdzie walczyl, za co order otrzymal? Nie mam tez pojęcia z jakiego okresu/roku pochodzi ta fotografia, może 1920/22.
Dziadek urodził się pod Tarnowem. Cale życie tam mieszkał i tam tez spoczywa.
Gdzie mogę szukać? Jest jakieś archiwum gdzie mogę odszukać informacje o żołnierzach z tamtych lat/wojny? Jak szukać?
Bede wdzięczna za wszelkie informacje, naprowadzenie bo utknęłam już dobra chwile. Dziękuję!

https://www.dropbox.com/s/7d6gt0vsnr1aq1j/order.jpg?dl=0

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Tomasz_LenczewskiOffline
Temat postu: prosba o pomoc w rozpoznaniu orderu/odznaczenia  PostWysłany: 21-03-2022 - 19:32
Sympatyk

Wydaje mi się na pierwszy rzut oka, źe to Krzyź Walecznych, przeważnie za wojnę 1920. Proszę zatem przeszukać kartotekę odznaczonych WBH https://wbh.wp.mil.pl/pl/skanywyszukiwa ... wansowana/ Część liter alfabetu jest opracowana w wyszukiwarce obok

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
historyk1920Offline
Temat postu: prosba o pomoc w rozpoznaniu orderu/odznaczenia  PostWysłany: 21-03-2022 - 19:33
Zasłużony
Sympatyk

Witaj!
Ja zaczął bym od odnalezienia Aktu Urodzenia, gdy będziesz pewna na 100 % kiedy się urodził to będzie już z "górki" wtedy już będzie mniej gdybania Wink

Marek

JaguskaOffline
Temat postu: Re: prosba o pomoc w rozpoznaniu orderu/odznaczenia  PostWysłany: 21-03-2022 - 19:52

historyk1920 napisał:
Witaj!
Ja zaczął bym od odnalezienia Aktu Urodzenia, gdy będziesz pewna na 100 % kiedy się urodził to będzie już z "górki" wtedy już będzie mniej gdybania Wink

Marek

Dziękuję za odpowiedz. Akta mam, wszystkie pozostałe dane już mam skompletowane ale nadal o orderze nic nie wiemy więc niestety nie jest z górki Sad

MonikaNJOffline
Temat postu: Re: prosba o pomoc w rozpoznaniu orderu/odznaczenia  PostWysłany: 21-03-2022 - 20:34
Zasłużony
Sympatyk

jest to Krzyż Walecznych
https://pl.wikipedia.org/wiki/Krzy%C5%BC_Walecznych

Tomasz_LenczewskiOffline
Temat postu: Re: prosba o pomoc w rozpoznaniu orderu/odznaczenia  PostWysłany: 21-03-2022 - 21:04
Sympatyk

Wskazałem już w pierwszym poście miejsce przechowywania akt odznaczonych Krzyźem. Niestety nie ma tam danych osobowych, jeśli dana osoba miała popularne nazwisko. A w aktach tylko podstawa przyznania odznaczenia. Chyba, że dana osoba była co najmniej podoficerem zawodowym lub pracownikiem cywilnym wojskowości to ma już akta personalne,

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat