Autor |
Wiadomość |
Jaguska |
|
Temat postu: prosba o pomoc w rozpoznaniu orderu/odznaczenia
Wysłany: 21-03-2022 - 18:09
|
|
Status: Offline
|
|
Witam, czy mogłabym prosić o pomoc w rozpoznaniu tego orderu ze zdjęcia pod linkiem? To order mojego dziadka. Na starych archiwalnych fotografiach dziadek jako mlody chlopak, ma na marynarce order bo walczyl ponoc w wojnie polsko-ruskiej w kawaleri. Order gdzies przepadl. Ponoc podczas 2 wojny swiatowej oddal na przechowanie ksiedzu z parafi. Nikt nie wie kim byl ten ksiadz i co sie z nim stalo i czy wogole tak bylo z tym orderem jak to pamieta rodzina. Zostaly tylko zdiecia jako dowod, ze order mial. Chcialabym sie dowiedziec wiecej o moim dziadku, gdzie walczyl, za co order otrzymal? Nie mam tez pojęcia z jakiego okresu/roku pochodzi ta fotografia, może 1920/22.
Dziadek urodził się pod Tarnowem. Cale życie tam mieszkał i tam tez spoczywa.
Gdzie mogę szukać? Jest jakieś archiwum gdzie mogę odszukać informacje o żołnierzach z tamtych lat/wojny? Jak szukać?
Bede wdzięczna za wszelkie informacje, naprowadzenie bo utknęłam już dobra chwile. Dziękuję!
https://www.dropbox.com/s/7d6gt0vsnr1aq1j/order.jpg?dl=0 |
|
|
|
|
|
Tomasz_Lenczewski |
|
Wysłany: 21-03-2022 - 19:32
|
|
|
|
|
|
|
historyk1920 |
|
Wysłany: 21-03-2022 - 19:33
|
|
|
|
Witaj!
Ja zaczął bym od odnalezienia Aktu Urodzenia, gdy będziesz pewna na 100 % kiedy się urodził to będzie już z "górki" wtedy już będzie mniej gdybania
Marek |
|
|
|
|
|
Jaguska |
|
Temat postu: Re: prosba o pomoc w rozpoznaniu orderu/odznaczenia
Wysłany: 21-03-2022 - 19:52
|
|
|
|
historyk1920 napisał:
Witaj!
Ja zaczął bym od odnalezienia Aktu Urodzenia, gdy będziesz pewna na 100 % kiedy się urodził to będzie już z "górki" wtedy już będzie mniej gdybania
Marek
Dziękuję za odpowiedz. Akta mam, wszystkie pozostałe dane już mam skompletowane ale nadal o orderze nic nie wiemy więc niestety nie jest z górki |
|
|
|
|
|
MonikaNJ |
|
Wysłany: 21-03-2022 - 20:34
|
|
|
|
|
|
|
Tomasz_Lenczewski |
|
Wysłany: 21-03-2022 - 21:04
|
|
|
|
Wskazałem już w pierwszym poście miejsce przechowywania akt odznaczonych Krzyźem. Niestety nie ma tam danych osobowych, jeśli dana osoba miała popularne nazwisko. A w aktach tylko podstawa przyznania odznaczenia. Chyba, że dana osoba była co najmniej podoficerem zawodowym lub pracownikiem cywilnym wojskowości to ma już akta personalne, |
|
|
|
|
|
|