|
|
|
Autor |
Wiadomość |
Waldemar_Stankiewicz |
|
Temat postu: ECK Europeana - ksiegi metrykalne
Wysłany: 27-11-2012 - 20:48
|
|
Status: Offline
|
|
|
|
|
jarymi |
|
Temat postu: EUROPEJSKIE CENTRUM KULTURY EUROPENEA - ksiegi metrykalne
Wysłany: 16-12-2014 - 15:26
|
|
|
|
próbowałem znaleźć księgi z Wilna ale nie znalazłem a może źle szukam
Szukam aktu urodzenia mojego pradziadka Zygmunta Jankielewicza z roku ok. 1837 - z aktu ślubu wynika, że urodził się w Wilnie
Ślub u św. Andrzeja w Warszawie 27-06 1865 roku - niestety księga allegat do tego rocznika zaginęła nawet nie wiem w jakiej parafii wileńskiej szukać.
z odziedziczonych notatek rodzinnych mam na jednym z dokumentów podaną na marginesie ołówkiem datę urodzenia 11-02-1837 - ale nie wiem na ile to jest wiarygodne. |
_________________ Pozdrawiam Ryszard Jankielewicz
W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Biedrzycki , Sobolewski, (okolice Brzezin, Piotrkowa, Częstochowy) Mirosław (Lubelskie) , Stożek (Myślenice, Kraków), Jankielewicz, Stabeusz, Garbacz (Warszawa, Wilno, Kowno)
|
|
|
|
|
hniew |
|
Temat postu: Re: EUROPEJSKIE CENTRUM KULTURY EUROPENEA - ksiegi metrykaln
Wysłany: 16-12-2014 - 17:23
|
|
|
|
Waldemar_Stankiewicz napisał:
Na portalu EUROPANEA http://www.europeana.eu/portal/ znajdują się udostępnione min. zbiory archiwalnych ksiąg metrykalnych pochodzących z terenów Litwy. ...
Witam,
Wydaje się, że jeśli o metrykalia chodzi to Europeana linkuje tylko zasoby portalu Epaveldas i to w sposób niezbyt aktualny. Nie wyszukuje np ksiąg z Vilniaus (Kalvarijų) Šv. Kryžiaus atradimo bažnyčia udostępnionych w tym roku.
Pozdrawiam
Hubert |
|
|
|
|
|
jarymi |
|
Wysłany: 16-12-2014 - 19:15
|
|
|
|
Witam
Mam olbrzymie trudności w poruszaniu się po litewskich stronach.
Litewski i chiński mają w/g mnie podobny stopień trudności.
Drzewo po stronie prababci doprowadziłem do 1730 roku bo wszystko działo się w Polsce.
Szukam aktu urodzenia mojego pradziadka Zygmunta Jankielewicza z roku ok. 1837 - z aktu ślubu wynika, że urodził się niestety właśnie w Wilnie
Ślub był u św. Andrzeja w Warszawie 27-06 1865 roku - niestety księga allegat do tego rocznika zaginęła i nie mam szans na zdobycie aktu urodzenia, który tam mógłby być, a tak nawet nie wiem w jakiej parafii wileńskiej szukać.
Z odziedziczonych notatek rodzinnych mam na jednym z dokumentów podaną na marginesie ołówkiem datę urodzenia 11-02-1837 - ale nie wiem na ile to jest wiarygodne, bo nie wiem kto ją tam zanotował, ani skąd ją wziął.
Czy biorąc powyższe dane pod uwagę ktoś oblatany w wileńskich parafiach byłby w stanie mi pomóc.
Pisałem do archiwum w Wilnie, ale bez podania parafii odpisali mi, że aktu nie mogą znaleźć ale skasowali mnie na ok 30 euro |
W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Biedrzycki , Sobolewski, (okolice Brzezin, Piotrkowa, Częstochowy) Mirosław (Lubelskie) , Stożek (Myślenice, Kraków), Jankielewicz, Stabeusz, Garbacz (Warszawa, Wilno, Kowno)
|
|
|
|
|
jarymi |
|
Temat postu: Re: ECK Europeana - ksiegi metrykalne
Wysłany: 15-01-2015 - 20:03
|
|
|
|
Na portalu EUROPANEA http://www.europeana.eu/portal/ znajdują się udostępnione min. zbiory archiwalnych ksiąg metrykalnych pochodzących z terenów Litwy.
Chcąc odszukać interesującą nas parafię, należy użyć nazwy w języku litewskim. ..............
Pozdrawiam,
Waldemar
Witam może źle szukałem ale znalazłem tylko parafię św. Jana , św. Krzyża, św apostołów filipa i Jakuba.
Czy są gdzieś dostępne księgi z parafii Wszystkich Swiętych ??
będę wdzięczny za info |
|
|
|
|
|
Wirzinkiewicz |
|
Wysłany: 19-03-2022 - 09:19
|
|
|
|
hniew napisał:
Na portalu EUROPANEA http://www.europeana.eu/portal/ znajdują się udostępnione min. zbiory archiwalnych ksiąg metrykalnych pochodzących z terenów Litwy. ...
Witam,
Wydaje się, że jeśli o metrykalia chodzi to Europeana linkuje tylko zasoby portalu Epaveldas i to w sposób niezbyt aktualny. Nie wyszukuje np ksiąg z Vilniaus (Kalvarijų) Šv. Kryžiaus atradimo bažnyčia udostępnionych w tym roku.
Pozdrawiam
Hubert
Można jakiś link do kalwaryjskiego, do wspomnianych ksiąg udostępnionych w tym roku? |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|