Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
wtorek, 26 listopada 2024

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
HermanosOffline
Temat postu: Analiza możliwości potwierdzenia pokrewieństwa  PostWysłany: 03-01-2022 - 08:23
Zasłużony
Członek PTG

Status: Offline
Witam serdecznie,

potrzebuję pomocy osób siedzących w temacie badań DNA!

Od wielu lat nie mogę przeskoczyć bariery, na jaka natrafiłem badając przodków ze strony ojca. Moja 3pra-babcia Barbara Hermanowicz urodziła dziecko z nieprawego łoża i na niej wysypał mi się cały wywód. Nie potrafię znaleźć ani metryki jej zgonu ani urodzenia.

Natrafiłem natomiast na żyjące wówczas rodzeństwo Hermanowiczów i wiele wskazuje na to, że Barbara mogła pochodzić z tej rodziny.

Prześledziłem więc ich potomstwo i udało mi się dotrzeć do Władysława Hermanowicza, który zmarł w 1994 roku. Jestem w trakcie poszukiwania jego żyjących dzieci/wnuków.

Mój wywód zaznaczyłem kolorem żółtym, rodzinę z której prawdopodobnie pochodzi Barbara - zielonym. Wspólnym przodkiem jest Stanisław.

I teraz pytanie - czy test DNA wykonany z mojej strony przeze mnie (ewentualnie pokolenie wyżej - przez rodzeństwo mojego ojca) a z drugiej przez dziecko lub wnuka Władysława (1909-1994) byłby w stanie w stopniu zadowalającym potwierdzić powiązanie pomiędzy obiema rodzinami? Czy taka ilość pokoleń zbyt rozmazuje wynik?

Buczyńscy - Skalnik, Nowy Żmigród, Ożomla, USA ; Trojanowscy, Borczonowie, Kempscy - Różan, Gąsewo ; Sabatowie i Partykowie - Jeżowe, Kamień

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
PiotrKczOffline
Temat postu: Analiza możliwości potwierdzenia pokrewieństwa  PostWysłany: 03-01-2022 - 10:02
Zasłużony
Sympatyk

1. Test DNA zrób w jak najstarszym pokoleniu. Na przykład rodzeństwu ojca, jeszcze lepiej rodzeństwu dziadka (jeśli ktoś z tego pokolenia jeszcze żyje). Nie ograniczaj się do jednego testu - zrób test wszystkim braciom i siostrom ojca, a także dalszym kuzynom - potomkom Barbary.
2. Rodzeństwo Romana i dziecko Władysława to daleka rodzina (4. kuzyni) wspólnego DNA będą mieli średnio 35cM (w przedziale 0-139cM za shared cM project), ale to niewiele jeszcze znaczy. Deklarowane prawdopodobieństwo wykrycia pokrewieństwa między 4. kuzynami to w zależności od firmy od 45 do 70% (za isogg - ale tabelka może być nieaktualna).
3. Wspólnego DNA może być niewiele. Jeśli odnajdziesz dziecko Władysława musisz zrobić mu papierowe drzewo na wiele pokoleń wstecz, żeby wykluczyć inne drogi pokrewieństwa.
4. Bardzo mały match nie będzie potwierdzał pokrewieństwa w tej linii w sposób zadowalający (przynajmniej dla mnie) - endogamia, nieodkryte linie przodków, etc.

Jeśli będziesz miał dużo szczęścia i
- match będzie duży (bliżej 100cM niż 10cM),
- w obu rodzinach jedynym potencjalnym wspólnym przodkiem będzie Stanisław,
- w obu drzewach nie będzie większych białych plam i będą mocno rozbudowane (in głębiej tym lepiej),
będzie można uznać, że Barbara z dużym prawdopodobieństwem była córką Stanisława.

Odpowiadając na zadane pytanie: wiele zależy od szczęścia i od tego co dla Ciebie stanowi zadowalający poziom. Taka liczba pokoleń w istocie może mocno rozmazywać wynik, dlatego trzeba przetestować starsze pokolenia i najlepiej więcej niż jedna osobę z obu linii.

Piotr

Ostatnio zmieniony przez PiotrKcz dnia 03-01-2022 - 10:09, w całości zmieniany 1 raz

Luziński_MarcinOffline
Temat postu: Analiza możliwości potwierdzenia pokrewieństwa  PostWysłany: 03-01-2022 - 10:03
Zasłużony
Sympatyk

Do badań DNA najlepiej brać najwyższe pokolenie, więc obowiązkowo pokolenie ojca (a może nawet dziadka), a nie własne. Niestety przy pokrewieństwie typu "kuzyn czwartego rzędu" (czyli pokolenie Twojego ojca) wspólnych genów już w ogóle może nie być, więc pewnie lepiej byłoby przebadać po kilka osób z każdej linii, możliwie odlegle spokrewnionych. Przy testowaniu kuzynów trzeciego rzędu (pokolenie dziadka) prawdopodobieństwo, że wspólne geny się zachowały, jest dużo wyższe.

Można poczytać tu https://isogg.org/wiki/Autosomal_DNA_statistics lub tu https://isogg.org/wiki/Cousin_statistics

Pozdrawiam,

ML

Sroczyński_WłodzimierzOffline
Temat postu: Analiza możliwości potwierdzenia pokrewieństwa  PostWysłany: 03-01-2022 - 10:20
Członek PTG

[...]

Ostatnio zmieniony przez Sroczyński_Włodzimierz dnia 04-01-2022 - 11:25, w całości zmieniany 1 raz

HermanosOffline
Temat postu: Re: Analiza możliwości potwierdzenia pokrewieństwa  PostWysłany: 04-01-2022 - 10:08
Zasłużony
Członek PTG

PiotrKcz napisał:
1. Test DNA zrób w jak najstarszym pokoleniu. Na przykład rodzeństwu ojca, jeszcze lepiej rodzeństwu dziadka (jeśli ktoś z tego pokolenia jeszcze żyje). Nie ograniczaj się do jednego testu - zrób test wszystkim braciom i siostrom ojca, a także dalszym kuzynom - potomkom Barbary.
2. Rodzeństwo Romana i dziecko Władysława to daleka rodzina (4. kuzyni) wspólnego DNA będą mieli średnio 35cM (w przedziale 0-139cM za shared cM project), ale to niewiele jeszcze znaczy. Deklarowane prawdopodobieństwo wykrycia pokrewieństwa między 4. kuzynami to w zależności od firmy od 45 do 70% (za isogg - ale tabelka może być nieaktualna).
3. Wspólnego DNA może być niewiele. Jeśli odnajdziesz dziecko Władysława musisz zrobić mu papierowe drzewo na wiele pokoleń wstecz, żeby wykluczyć inne drogi pokrewieństwa.
4. Bardzo mały match nie będzie potwierdzał pokrewieństwa w tej linii w sposób zadowalający (przynajmniej dla mnie) - endogamia, nieodkryte linie przodków, etc.

Jeśli będziesz miał dużo szczęścia i
- match będzie duży (bliżej 100cM niż 10cM),
- w obu rodzinach jedynym potencjalnym wspólnym przodkiem będzie Stanisław,
- w obu drzewach nie będzie większych białych plam i będą mocno rozbudowane (in głębiej tym lepiej),
będzie można uznać, że Barbara z dużym prawdopodobieństwem była córką Stanisława.

Odpowiadając na zadane pytanie: wiele zależy od szczęścia i od tego co dla Ciebie stanowi zadowalający poziom. Taka liczba pokoleń w istocie może mocno rozmazywać wynik, dlatego trzeba przetestować starsze pokolenia i najlepiej więcej niż jedna osobę z obu linii.

Piotr

Piotrze, bardzo dziękuję za fachową odpowiedź!

Buczyńscy - Skalnik, Nowy Żmigród, Ożomla, USA ; Trojanowscy, Borczonowie, Kempscy - Różan, Gąsewo ; Sabatowie i Partykowie - Jeżowe, Kamień

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat