Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
niedziela, 09 marca 2025

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Liedtke_JohannesOffline
Temat postu: Re: Spis szlachty Królestwa Polskiego  PostWysłany: 27-12-2021 - 18:12
Sympatyk

Status: Offline
Nowik_Andrzej napisał:
Liedtke_Johannes napisał:
Czy ktoś wie, co oznaczają liczby znajdujące się za tymi nazwami?

Oznaczają numer wpisu do księgi szlachty Heroldii dla danej litery (od której zaczyna się nazwisko). Zachowały się kopie księgi dla lit. "Z", opublikowane w "Archiwaliach":
https://archiwalia.genealodzy.pl/index. ... 0101&ja=01
https://archiwalia.genealodzy.pl/index. ... 0101&ja=02

Andrzej Marek Nowik
https://www.youtube.com/channel/UC7PzXR ... OVrarh--5g

Dziękuję, panie pośle Nowik, za linki. Znalazłem informacje, których szukałem. Linki pod Twoim filmem na Youtube są również bardzo interesujące! Very Happy
Z poważaniem
Johannes

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
MatjaszZeZboiskOffline
Temat postu: Re: Spis szlachty Królestwa Polskiego  PostWysłany: 27-12-2021 - 18:43
Nieaktywny

Połowa tej niby "szlachty" to zwykli uzurpatorzy, którzy z wojowaniem i rycerstwem nie mieli nic wspólnego. W ogóle tytuły i herby, które nie pochodzą z czasów Piastowskich (od biedy Jagiellońskich) są nic nie warte. O ile w czasach nowożytnych Stefan Batory słusznie zrobił kiedy uczynił szlachtą odważnych i bitnych kmieci (chłopów) z piechoty wybranickiej (np. kmieci Pawlików z Białego Dunajca - nakazał im nosić nazwisko Pawlikowscy). O tyle tytuły i herby nadawane urzędasom, kupcom i Żydom w XVII i XVIII wieku to żałość do potęgi entej. Nie oszukujmy się, połowa z nich to byli śmiecie, którzy zniszczyli Polskę, a ich tytuły nie pochodziły nawet z pola bitwy. Ja za taką szlachtę podziękuję. Już bardziej szlachetne od nich było mieszczańskie bractwo kurkowe, albo wójt i Maciej Boryna.🤣

Tomasz_LenczewskiOffline
Temat postu: Re: Spis szlachty Królestwa Polskiego  PostWysłany: 27-12-2021 - 19:21
Sympatyk

Pan to się chyba z choinki urwał… Tekst Pański trąci ideologią, nie na nic wspólnego z historycznym rozwojem szlachty w Polsce, ani ze stroną prawną szlachectwa. I nie tylko w Polsce, ale i na świecie. Pomylił Pan portale.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
MatjaszZeZboiskOffline
Temat postu: Re: Spis szlachty Królestwa Polskiego  PostWysłany: 27-12-2021 - 20:23
Nieaktywny

Tomasz_Lenczewski napisał:
Pan to się chyba z choinki urwał… Tekst Pański trąci ideologią, nie na nic wspólnego z historycznym rozwojem szlachty w Polsce, ani ze stroną prawną szlachectwa. I nie tylko w Polsce, ale i na świecie. Pomylił Pan portale.

Następny forumowy spec, którego racja jest "najmojsza". Z tą "ideologią" to pan się chyba sam z choinki urwał, a pański tekst trąci paniką tak jakbym pisał o pana przodkach i trafił w samo sedno. To co piszę ma właśnie wiele wspólnego z historycznym rozwojem szlachty. Przecież każdy wie, że prawdziwa szlachta wywodzi się ze stanu rycerskiego, a nie z nobilitowanych w XVIII czy XIX wieku kupców i bankierów. Każdy kto interesuje się historią szlachty kojarzy ją właśnie z rycerstwem czy późniejszą husarią, a nie z burżujem, który dostał w XIX wieku tytuł i herb od Napoleona za zbudowanie fabryki czekolady. Jeszcze tego brakowało, żeby nobilitowanych bankierów nazywać "hetmanami", a właściciela Pepco - mistrzem cechu krawieckiego. Z czym tu polemizować? "Księga Chamów" powstała już wcześniej jako reakcja na tą degergoladę i wypaczenie szlachectwa. Wcześniejsze ograniczenia dla mieszczan i Żydów też. Chwalenie się tutułami nadanymi kupieckim przodkom w XVIII wieku to słabizna. Już lepiej pochwalić się tytułem mistrza rzemiosła cechowego swojego przodka. Dalej komentować nie będę, bo szkoda czasu. To chyba pan pomylił nie tyle co portal, a rzeczywistość. Życzę miłego wieczoru i powrotu z alternatywnego świata.

Ostatnio zmieniony przez MatjaszZeZboisk dnia 27-12-2021 - 20:40, w całości zmieniany 1 raz

Tomasz_LenczewskiOffline
Temat postu: Re: Spis szlachty Królestwa Polskiego  PostWysłany: 27-12-2021 - 20:39
Sympatyk

Gdyby Pan zadał sobie odrobinę trudu to wiedziałby Pan dzięki internetowi czym się zajmuję i co dokumentuję. W sposó wyimaginowany kreuje Pan szlachtę Ťczystą” i „nieczystą”. A ona jest jedna w kolejnych zamkniętych etapach historii wyznaczonych w ramach Rzeczypospolitej szlacheckiej i okresu zaborów, kiedy to mocarstwa ościenne gwarantowały tej szlachcie prawa i przywileje. Po 1918 r. prawnie szlachta juź nie istnieje, choć jakieś tam resztki przywilejów prawnych przetrwały na ziemiach wschodnich do połowy lat 30. To są aspekty historyczne i prawne. A Pan dorabia ideologię. Owszem było wywyźszanie się grup szlachty w ramach swego stanu, jak i walka ze szlachtą, ale to juź inne zagadnienia. I oczywiście wartościowanie przez współczesnych speców do których Pan się zalicza, ale cały Pański wywód nie ma nic wspólnego z tematem, który tu jest. Czyli szlachta Królestwa Polskiego, jako w tym przypadku temat pomocniczy do genealogi.

MatjaszZeZboiskOffline
Temat postu: Re: Spis szlachty Królestwa Polskiego  PostWysłany: 27-12-2021 - 20:59
Nieaktywny

Gdyby Pan zadał sobie odrobinę trudu to wiedziałby Pan dzięki internetowi czym się zajmuję i co dokumentuję. W sposó wyimaginowany kreuje Pan szlachtę Ťczystą” i „nieczystą”. A ona jest jedna w kolejnych zamkniętych etapach historii wyznaczonych w ramach Rzeczypospolitej szlacheckiej i okresu zaborów, kiedy to mocarstwa ościenne gwarantowały tej szlachcie prawa i przywileje. Po 1918 r. prawnie szlachta juź nie istnieje, choć jakieś tam resztki przywilejów prawnych przetrwały na ziemiach wschodnich do połowy lat 30. To są aspekty historyczne i prawne. A Pan dorabia ideologię. Owszem było wywyźszanie się grup szlachty w ramach swego stanu, jak i walka ze szlachtą, ale to juź inne zagadnienia. I oczywiście wartościowanie przez współczesnych speców do których Pan się zalicza, ale cały Pański wywód nie ma nic wspólnego z tematem, który tu jest. Czyli szlachta Królestwa Polskiego, jako w tym przypadku temat pomocniczy do genealogi.

Nie musi pan tak kluczyć, bo sam pan teraz przyznaje, że było tak jak pisałem. Ja piszę po prostu jak było i tyle. Nie ma co się oszukiwać. Nobilitowany bankier to nie szlachcic = rycerz = żołnierz. O ile mieszczanie byli stanem kupieckim i rzemieślniczym, a włościanie stanem roliczym. O tyle szlachta/rycerstwo była stanem "wojskowym" i tak jaką kojarzono. Może pan się nawet nazywać Pobłocki i opowiadać mi godzinami baśnie o "chłopo-niewolnikach". Mnie to nie interesuje. Nie jest pan dla mnie żadnym autorytetem, nie pytałem nawet pana o zdanie, ale życzę wszystkiego dobrego cokolwiek pan tam robi. Niech się pan tak nie obraża na tego "speca" - po prostu takich jak pan jest już za dużo - każdy wszechwiedzacy. To że pan nosi okulary, jest oczytany i siedzi na tym forum np. 10 lat, nie czyni z pana omnibusa. Są tacy co siedzą tu 20 lat i też dużo już przeczytali książek, ale nie takich co potrzeba i nadal wypisują bzdury.

Kiedyś był taki obciachowy zespół o nazwie Verba, który dostał nagrodę "najlepszych hip-hopowców roku". Tyle, że oni nawet nie robili hip-hopu tylko disco polo. Prawdopodobnie z pana jest taki utytułowany spec jak z nich "hip-hopowcy".

Tomasz_LenczewskiOffline
Temat postu: Re: Spis szlachty Królestwa Polskiego  PostWysłany: 27-12-2021 - 21:17
Sympatyk

Pomylił Pan portale. Proszę raczej pisać na forach będącymi komunikatorami organizacji szlacheckich lub pseudoszlacheckich. Tu też proszę raczej założyć odrębny wątek o społecznym obliczu szlachty polskiej w świetle ideologii czystości rasowej (podaję przykładowo). Z Panem ukrytym za kryptonimem nie sposób dyskutować. Większość osób dyskutujących tu czy pytających szuka czegoś innego w temacie Szlachta Królestwa Polskiego. Jeżeli Pan tego nie zauważył to proszę nie wchodzić miedzy przysłowiową „wódkę, a zakąskę”.

MatjaszZeZboiskOffline
Temat postu: Re: Spis szlachty Królestwa Polskiego  PostWysłany: 27-12-2021 - 21:53
Nieaktywny

Pomylił Pan portale. Proszę raczej pisać na forach będącymi komunikatorami organizacji szlacheckich lub pseudoszlacheckich. Tu też proszę raczej założyć odrębny wątek o społecznym obliczu szlachty polskiej w świetle ideologii czystości rasowej (podaję przykładowo). Z Panem ukrytym za kryptonimem nie sposób dyskutować. Większość osób dyskutujących tu czy pytających szuka czegoś innego w temacie Szlachta Królestwa Polskiego. Jeżeli Pan tego nie zauważył to proszę nie wchodzić miedzy przysłowiową „wódkę, a zakąskę”.

Boże Święty, wyśmiałem po prostu w swoim komentarzu ten cały spis "szlachty". Pewnie tyle warty co bajarzenia jakiegoś Minakowskiego. Nie będę zakładać wątku o "czystości rasowej", bo ten temat mnie zwyczajnie nie interesuje. I nawet o tym nie pisałem. Gdyż sam uważam taką "ideologię" za totalną padakę. Pisałem jedynie, że stan szlachecki klasycznie kojarzył się z rycerstwem i tymi co wojują, więc późniejsze nobilitacje kupców i bankierów to szajs. I tylko o to mi chodziło. Pan natomiast mógł zostawić mój pierwszy komentarz w spokoju i nie zaczynać w ogóle dyskusji. W pierwszej odpowiedzi nic pan nie pisał, że temat jest o czymś innym, a jedynie szukał okazji, żeby wbić się między wódkę, a zakąskę, bo przerost ambicji i chęć zaświecenia avatarem nie pozwoliła panu spocząć. Dopiero teraz pisze pan, że "temat jest o czymś innym". Super. Dziękuję za instrukcję.😂 No jest o "spisie Szlachty" z której połowa to uzurpatorzy.

WladzislawOffline
Temat postu: Re: Spis szlachty Królestwa Polskiego  PostWysłany: 27-12-2021 - 22:55
Sympatyk

MatjaszZeZboisk napisał:
po prostu takich jak pan jest już za dużo

Very Happy Very Happy
Nie jest za duzo. Szkoda, ale nie. W kazdym Panstwie 2-3 osoby.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
marcin_kowalOffline
Temat postu:   PostWysłany: 28-12-2021 - 11:13
Członek Honorowy

marzanna62 napisał:
Panie Tomaszu czy mógłby Pan dokładniej wyjasnic co jest w tej ksiązce u Pani Elzbiety Seczys?

W wykazie nazwisk do tej ksiązki jest szukane przeze mnie nazwisko tzn Szwejkowski herbu Trzaska ale nie chodzi mi o samo nazwisko
czy jest w wykazie czy nie. Tak naprawde interesuja mnie dokumenty dotyczace osób o tym nazwisku konkretnie Wojciech Szwejkowski cytowany w tym wypisie oraz jego synowie Jozef zmarly par Winnica 1841, Samuel zmarly 1834 Warszawa,
Franciszek zmarły 1824 Piekoszów,
Dalsze losy Samuela Franciszka i ich potomkowie sa mi znane szukam ich przodków stad moje pytanie. Czy oprocz tego wypisu ktory załączylam da sie gdzies dotrzec do zrodel na podstwie ktorego Józef Szwejkowski został wpisany do ksiag szlachty
Temat ten jest mi calkiem obcy wiec pytam na forum.
Dysponuje tez poniszym dokumentem i nie wiem z jakiej ksiazki to moze byc ksero.

https://zapodaj.net/9040545773fdd.jpg.html

Ma Pani szczęście - Szweykowscy vel Sweykowscy byli klientami Kantoru Kaczanowskiego.
W sprawie 966-1-161 jest kwerenda wykonana przez Kaczanowskiego dla tej rodziny.

Digitalizacja - Księgi Metrykalne i Genealogie Szlacheckie
Zbiórka funduszy https://zrzutka.pl/8s38zh

marzanna62Offline
Temat postu:   PostWysłany: 28-12-2021 - 14:36
Sympatyk

marcin_kowal napisał:
marzanna62 napisał:
Panie Tomaszu czy mógłby Pan dokładniej wyjasnic co jest w tej ksiązce u Pani Elzbiety Seczys?

W wykazie nazwisk do tej ksiązki jest szukane przeze mnie nazwisko tzn Szwejkowski herbu Trzaska ale nie chodzi mi o samo nazwisko
czy jest w wykazie czy nie. Tak naprawde interesuja mnie dokumenty dotyczace osób o tym nazwisku konkretnie Wojciech Szwejkowski cytowany w tym wypisie oraz jego synowie Jozef zmarly par Winnica 1841, Samuel zmarly 1834 Warszawa,
Dalsze losy Samuela Franciszka i ich potomkowie sa mi znane szukam ich przodków stad moje pytanie. Czy oprocz tego wypisu ktory załączylam da sie gdzies dotrzec do zrodel na podstwie ktorego Józef Szwejkowski został wpisany do ksiag szlachty
Dysponuje tez poniszym dokumentem i nie wiem z jakiej ksiazki to moze byc ksero.

Ma Pani szczęście - Szweykowscy vel Sweykowscy byli klientami Kantoru Kaczanowskiego.
W sprawie 966-1-161 jest kwerenda wykonana przez Kaczanowskiego dla tej rodziny.

Panie Marcinie w temacie wywodów szlachty jestem jak taki zielony groszek. Czy moglby Pan doprecyzowac co znaczy zdanie:

Gdzie zadac pytanie o dokuemnty Szwejkowskich do kogo i jak je sformulowac.
Oczywiscie zrzutke zasile tylko prosze o wiecej info ja nie wiem nawet jak zapytac.

Po tym co pisal Pan Tomasz to jesli dokumenty zachowaly sie u Kaczanowskiego mam niesamowitego fuksa myslalam ze sprawa calkiem stracona.
Bardzo prosze o szczególy na priv aby nie zasmiecac watku.

Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp

marcin_kowalOffline
Temat postu:   PostWysłany: 28-12-2021 - 14:56
Członek Honorowy

marzanna62 napisał:
marcin_kowal napisał:
marzanna62 napisał:

Panie Marcinie w temacie wywodów szlachty jestem jak taki zielony groszek. Czy moglby Pan doprecyzowac co znaczy zdanie:

Gdzie zadac pytanie o dokuemnty Szwejkowskich do kogo i jak je sformulowac.
Oczywiscie zrzutke zasile tylko prosze o wiecej info ja nie wiem nawet jak zapytac.

Po tym co pisal Pan Tomasz to jesli dokumenty zachowaly sie u Kaczanowskiego mam niesamowitego fuksa myslalam ze sprawa calkiem stracona.
Bardzo prosze o szczególy na priv aby nie zasmiecac watku.

U Kaczanowskiego jest tylko wynik jego kwerendy.
Dokumenty czy się zachowały, trzebaby sprawdzić dokładnie tą kwerendę.
Sprawa 161 będzie dostępna dla donatorów za kilka dni. Właśnie dzisiaj z nia pracowałem w CDIAK.
Zwracam uwagę, że cały zdigitalizowany przeze mnie materiał z Archiwum Kaczanowskiego będzie dostępny dla wszystkich za darmo za kilka miesięcy. Do tego czasu udostępniam go tylko donatorom, tzn wspierającym projekt digitalizacji kolekcji 966 z CDIAK w Kijowie.

Digitalizacja - Księgi Metrykalne i Genealogie Szlacheckie
Zbiórka funduszy https://zrzutka.pl/8s38zh

BozennaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 28-12-2021 - 17:11
Sympatyk

Marcinie,
Robie Ci skan strony Szwejkowskich z ksiegi Seczysowej i wstawiam na Messenger, na Facebooku.
Serdecznie pozdrawiam
Bozenna (Sandra Dupuis)

P.S. Szwejkowscy chyba byli nie dla Ciebie, ale dla Marzanny?

Tomasz_LenczewskiOffline
Temat postu:   PostWysłany: 28-12-2021 - 17:56
Sympatyk

Pani Bożenno, ten skan jest już opublikowany w zapytaniu Pani Marzanny, której sprawę objaśniłem Smile

BozennaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 28-12-2021 - 18:06
Sympatyk

O.K. Panie Tomku, za szybko przeczytalam i nie zrozumialam, kto o co pytal.
Marcin ma skan dla Marzanny, ale ten skan juz nie jest potrzebny.
Pozdrawiam,
Bozenna

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat