Autor |
Wiadomość |
Michał_Zielonka |
|
Temat postu: Test Y-DNA a ustalenie regionu pochodzenia
Wysłany: 12-12-2021 - 13:17
|
|
Status: Offline
|
|
Mam pytanie do znawców tematu. Sam w dziedzinie genealogii genetycznej jestem zupełnie "zielony" więc proszę się nie krępować i wyjaśnić mi wszystko jak małemu dziecku.
Moi przodkowie od strony ojca, zapewne około połowy XVIII w., przenieśli się z jednego regionu ówczesnej RP do innego, oddalonego o kilkaset kilometrów. Mam kilka hipotez dotyczących okolic, z których pochodzili pierwotnie, w tym jedną popartą przez rodzinną tradycję. Brak jednak jak dotąd potwierdzenia całej historii w materiałach archiwalnych.
I tu pojawia się moje pytanie. Czy wykonanie testu Y-DNA byłoby w jakikolwiek sposób pomocne w ustaleniu regionu pochodzenia i potwierdzeniu wspomnianych hipotez? Z jaką dokładnością wyniki mogą ten region wskazać?
Jeśli Waszym zdaniem test byłby przydatny, to będę też Państwu bardzo wdzięczny za wskazanie, która konkretnie z ofert dostępnych na rynku byłaby w opisanym przeze mnie przypadku najbardziej właściwa.
Pozdrawiam
Michał |
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Wysłany: 12-12-2021 - 13:19
|
|
|
|
Nie ma wystarczająco silnej zaobserwowanej relacji pomiędzy genami o miejscem zamieszkania w XVIII wieku , by w tym celu używać testów genetycznych żyjących w XXI wieku.
Czuj się swobodnie i poczytaj, bez krępacji;) |
_________________ Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
|
|
|
|
|
Łucja |
|
Wysłany: 12-12-2021 - 15:21
|
|
|
|
Test autosomalny zrób przede wszystkim. A jak to linia główna męska to dodatkowo test Y-DNA. Zacznij od zrobienia testu autosomalnego na Ancestry. Robi się to teraz, w tym roku, w taki sposób, że w zamian za drzewo na 50 osób dla Ancestry oni dają Ci test do zrobienia. I na początek to wystarczy. Czyli skup się żeby mieć drzewo, wywód przodków na 50 osób (tam gdzie masz opracowaną genealogię, mogą być też boczne linie Twoje jak nie masz 4 pokoleń we wszystkich liniach). 50 osób, jak nie masz już konta i drzewa na Ancestry, jak masz to 100 osób.
Czyli nie zakładaj teraz jak nie masz, tylko najpierw napisz do pana Piotra Rassek z Ancestry (meila) że chcesz wziąć udział w projekcie i w zamian za drzewo otrzymać test do wykonania. Okazja taka, że nie płacisz, tylko dajesz drzewo. A z tego testu będziesz w stanie "wygenerować" także ogólną haplogrupę Y (dla orientacji coś to już da, potem podejmiesz kolejne decyzji, testy Y-DNA są kosztowne).
Test wykonany w Ancestry wgrasz do FTDNA i na MyHeritage, także na Gedmatch.
Ja po wykonaniu mojego testu autosomalnego już w kilka dni znałam miejsce pochodzenia przodków w XVIII w., które było kilkaset km od miejsca w XIX w. A szukałam kilkanaście lat i nigdy w życiu bym nie wpadła na pomysł, że pod Kraków ktoś przybył z obecnej Białorusi. No ale miałam farta (a również wykonany był test Y-DNA, oba w FTDNA).
Zabierz się na początek za drzewo na 50 (albo 100 osób), żeby móc napisać do pana Rasska. To jest oferta Ancestry dla Polaków, zapewne z uwagi na słabe wytestowanie Polaków i brak naszych drzew w ich bazie (a potomkowie emigrantów chętnie takie informacje w postaci abonamentu kupią).
Ta oferta jest od lutego już i nie wiadomo jak długo jeszcze będzie aktualna.
Łucja |
_________________ Dziennik genealogiczny
|
|
|
|
|
klocekoi |
|
Temat postu: Re: Test Y-DNA a ustalenie regionu pochodzenia
Wysłany: 12-12-2021 - 18:21
|
|
|
|
Łucja napisał:
Zacznij od zrobienia testu autosomalnego na Ancestry. Robi się to teraz, w tym roku, w taki sposób, że w zamian za drzewo na 50 osób dla Ancestry oni dają Ci test do zrobienia. I na początek to wystarczy. Czyli skup się żeby mieć drzewo, wywód przodków na 50 osób (tam gdzie masz opracowaną genealogię, mogą być też boczne linie Twoje jak nie masz 4 pokoleń we wszystkich liniach). 50 osób, jak nie masz już konta i drzewa na Ancestry, jak masz to 100 osób.
Czyli nie zakładaj teraz jak nie masz, tylko najpierw napisz do pana Piotra Rassek z Ancestry (meila) że chcesz wziąć udział w projekcie i w zamian za drzewo otrzymać test do wykonania. Okazja taka, że nie płacisz, tylko dajesz drzewo. A z tego testu będziesz w stanie "wygenerować" także ogólną haplogrupę Y (dla orientacji coś to już da, potem podejmiesz kolejne decyzji, testy Y-DNA są kosztowne).
Test wykonany w Ancestry wgrasz do FTDNA i na MyHeritage, także na Gedmatch.
Łucja
ciekawa informacja. Nie jestem na bieżąco z tematem. Warto zachodzić na forum.
A jaki adres jest do Pana Rasska ? jakoś nie mogę znaleźć. Znalazłem jedynie prassek@ancestry.de
Krzysztof |
_________________ Białko, Bajgot, Dancewicz, Jakusik, Mikołajczyk, Naliwajko, Miszkiel, Maskiewicz -> Szczuczyn, Różanka, Mikielewszczyzna -> powiat lidzki
Gruchacz -> Myślenice
|
|
|
|
|
chołoniewski |
|
Wysłany: 12-12-2021 - 21:39
|
|
|
|
prassek @ ancestry . de
Moderacja
Proszę nie podawać maili w niezabezpieczonej formie
Irek - moderator |
|
|
|
|
|
klocekoi |
|
Wysłany: 12-12-2021 - 23:59
|
|
|
|
dziękuję |
_________________ Białko, Bajgot, Dancewicz, Jakusik, Mikołajczyk, Naliwajko, Miszkiel, Maskiewicz -> Szczuczyn, Różanka, Mikielewszczyzna -> powiat lidzki
Gruchacz -> Myślenice
|
|
|
|
|
expat |
|
Wysłany: 13-12-2021 - 03:32
|
|
|
|
"Ja po wykonaniu mojego testu autosomalnego już w kilka dni znałam miejsce pochodzenia przodków w XVIII w., które było kilkaset km od miejsca w XIX w."
To bardzo ciekawe. Niestety przy mojej wiedzy i doświadczeniu nie mogę sobie tego wyobrazić. Można prosić o więcej informacji?
Krzysztof |
_________________ Pozdrawiam
Krzysztof
|
|
|
|
|
Ewafra |
|
Wysłany: 13-12-2021 - 09:08
|
|
|
|
Haaa pytanie czy miejsce pobytu w XVIII wieku jest tożsame z miejscem pobytu w XVII i XVI wieku? Czy mogą być to miejsca różne? A jeśli przodkowie, którzy w XIX wieku pojawili się w Krakowie, a w XVIII wieku przebywali na Białorusi przybyli tam sto lat wcześniej z Pomorza to trzeba wykonać dodatkowe badania autosomalne czy to jedno da odpowiedź także na to pytanie? |
|
|
|
|
|
Łucja |
|
Wysłany: 13-12-2021 - 10:28
|
|
|
|
Autor pytania nie podał konkretnie okolic, te przykłady w mojej odpowiedzi są z mojej genealogii, może historia nie powtórzyć się przy jego badaniu, że wyniki DNA coś wskażą i to tak od razu. Po prostu w matchach (dopasowaniach, kuzynach), ich miejscach wskazanych jako miejsce pochodzenia przodków, pojawia się jakaś okolica, która wcześniej nie była brana pod uwagę.
Wynik DNA nie działa jakoś samoistnie, pyk i już, działa razem z innymi wynikami, innych osób, które się przetestowały, podały swoje drzewa, miejsca pochodzenia przodków, nazwiska, itp.
W jednych liniach jest sukces, w innych nie ma sukcesu. Ale szanse na sukces rosną, układanka wyraźnie się zapełnia.
Łucja |
_________________ Dziennik genealogiczny
|
|
|
|
|
linka25 |
|
Wysłany: 13-12-2021 - 18:50
|
|
|
|
Skorzystałam z Pani podpowiedzi, napisałam do Pana Piotra. Może uda się sprawdzić rodzinną historię dotycząca przyjścia jednego pradziadka z terenów Austrii. |
_________________ Ewelina
|
|
|
|
|
klocekoi |
|
Wysłany: 13-12-2021 - 21:45
|
|
|
|
Ja również skorzystałem z postu Łucji.
Pan Rassek odpisał na drugi dzień, że nie widzi przeciwwskazań i dołączy do projektu, po zweryfikowaniu. Co jest formalnością. Trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość. Polecam wszystkim, bo to ciekawa opcja i jakieś dopełnienie swoich zainteresowań genealogicznych.
Krzysztof |
Gruchacz -> Myślenice
|
|
|
|
|
Raph_D |
|
Wysłany: 14-12-2021 - 11:38
|
|
|
|
Wracając do pytania o Y-DNA - tak jak pisała Łucja - warto zacząć od autosomalnego.
Z tym DNA to trochę szczęścia, trochę analizy ale trochę też pomaga statystyka. O ile takie Ancestry ma ok. 20 mln testów w bazie danych to Family Tree DNA, które jako jedyne z większych firm wykonuje Y-DNA - ma w bazie ok. 1.4 mln jeżeli chodzi o autosomalne. Liczba testów Y-DNA będzie o wiele mniejsza. Poza tym Y-DNA służy bardziej do potwierdzenia pokrewieństwa w linii męskiej jeżeli mamy prawdopodobieństwo wynikające z dokumentów czy innych okoliczności.
Co mógłbym zasugerować przy autosomalnym - z uwagi na fakt, że większość osób testowanych pochodzi z USA - przejrzenie istniejących drzew ewentualnie próbę ich odtworzenia. Korzystając z zasobów Ancestry, Family Search czy MyHeritage w wielu przypadkach można wyprowadzić drzewo aż do momentu imigracji. Nierzadko w manifeście czy np. akcie ślubu imigranta jest wymienione miejsce pochodzenia. Przy odrobinie szczęścia to miejsce pochodzenia nie zmieniło się w ciągu XIX wieku.
Więcej tu spekulacji, niż genealogii ale możemy ten sposób formułować hipotezy - do potwierdzenia bądź obalenia. |
_________________ Pozdrawiam
Rafał
|
|
|
|
|
|