Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
piątek, 22 listopada 2024

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Michał_ZielonkaOffline
Temat postu: Test Y-DNA a ustalenie regionu pochodzenia  PostWysłany: 12-12-2021 - 13:17
Sympatyk

Status: Offline
Mam pytanie do znawców tematu. Sam w dziedzinie genealogii genetycznej jestem zupełnie "zielony" więc proszę się nie krępować i wyjaśnić mi wszystko jak małemu dziecku.
Moi przodkowie od strony ojca, zapewne około połowy XVIII w., przenieśli się z jednego regionu ówczesnej RP do innego, oddalonego o kilkaset kilometrów. Mam kilka hipotez dotyczących okolic, z których pochodzili pierwotnie, w tym jedną popartą przez rodzinną tradycję. Brak jednak jak dotąd potwierdzenia całej historii w materiałach archiwalnych.
I tu pojawia się moje pytanie. Czy wykonanie testu Y-DNA byłoby w jakikolwiek sposób pomocne w ustaleniu regionu pochodzenia i potwierdzeniu wspomnianych hipotez? Z jaką dokładnością wyniki mogą ten region wskazać?
Jeśli Waszym zdaniem test byłby przydatny, to będę też Państwu bardzo wdzięczny za wskazanie, która konkretnie z ofert dostępnych na rynku byłaby w opisanym przeze mnie przypadku najbardziej właściwa.
Pozdrawiam
Michał

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Sroczyński_WłodzimierzOffline
Temat postu: Test Y-DNA a ustalenie regionu pochodzenia  PostWysłany: 12-12-2021 - 13:19
Członek PTG

Nie ma wystarczająco silnej zaobserwowanej relacji pomiędzy genami o miejscem zamieszkania w XVIII wieku , by w tym celu używać testów genetycznych żyjących w XXI wieku.
Czuj się swobodnie i poczytaj, bez krępacji;)

ŁucjaOffline
Temat postu: Test Y-DNA a ustalenie regionu pochodzenia  PostWysłany: 12-12-2021 - 15:21
Sympatyk

Test autosomalny zrób przede wszystkim. A jak to linia główna męska to dodatkowo test Y-DNA. Zacznij od zrobienia testu autosomalnego na Ancestry. Robi się to teraz, w tym roku, w taki sposób, że w zamian za drzewo na 50 osób dla Ancestry oni dają Ci test do zrobienia. I na początek to wystarczy. Czyli skup się żeby mieć drzewo, wywód przodków na 50 osób (tam gdzie masz opracowaną genealogię, mogą być też boczne linie Twoje jak nie masz 4 pokoleń we wszystkich liniach). 50 osób, jak nie masz już konta i drzewa na Ancestry, jak masz to 100 osób.

Czyli nie zakładaj teraz jak nie masz, tylko najpierw napisz do pana Piotra Rassek z Ancestry (meila) że chcesz wziąć udział w projekcie i w zamian za drzewo otrzymać test do wykonania. Okazja taka, że nie płacisz, tylko dajesz drzewo. A z tego testu będziesz w stanie "wygenerować" także ogólną haplogrupę Y (dla orientacji coś to już da, potem podejmiesz kolejne decyzji, testy Y-DNA są kosztowne).
Test wykonany w Ancestry wgrasz do FTDNA i na MyHeritage, także na Gedmatch.

Ja po wykonaniu mojego testu autosomalnego już w kilka dni znałam miejsce pochodzenia przodków w XVIII w., które było kilkaset km od miejsca w XIX w. A szukałam kilkanaście lat i nigdy w życiu bym nie wpadła na pomysł, że pod Kraków ktoś przybył z obecnej Białorusi. No ale miałam farta (a również wykonany był test Y-DNA, oba w FTDNA).

Zabierz się na początek za drzewo na 50 (albo 100 osób), żeby móc napisać do pana Rasska. To jest oferta Ancestry dla Polaków, zapewne z uwagi na słabe wytestowanie Polaków i brak naszych drzew w ich bazie (a potomkowie emigrantów chętnie takie informacje w postaci abonamentu kupią).
Ta oferta jest od lutego już i nie wiadomo jak długo jeszcze będzie aktualna.

Łucja

klocekoiOffline
Temat postu: Re: Test Y-DNA a ustalenie regionu pochodzenia  PostWysłany: 12-12-2021 - 18:21
Zasłużony
Sympatyk

Łucja napisał:
Zacznij od zrobienia testu autosomalnego na Ancestry. Robi się to teraz, w tym roku, w taki sposób, że w zamian za drzewo na 50 osób dla Ancestry oni dają Ci test do zrobienia. I na początek to wystarczy. Czyli skup się żeby mieć drzewo, wywód przodków na 50 osób (tam gdzie masz opracowaną genealogię, mogą być też boczne linie Twoje jak nie masz 4 pokoleń we wszystkich liniach). 50 osób, jak nie masz już konta i drzewa na Ancestry, jak masz to 100 osób.

Czyli nie zakładaj teraz jak nie masz, tylko najpierw napisz do pana Piotra Rassek z Ancestry (meila) że chcesz wziąć udział w projekcie i w zamian za drzewo otrzymać test do wykonania. Okazja taka, że nie płacisz, tylko dajesz drzewo. A z tego testu będziesz w stanie "wygenerować" także ogólną haplogrupę Y (dla orientacji coś to już da, potem podejmiesz kolejne decyzji, testy Y-DNA są kosztowne).
Test wykonany w Ancestry wgrasz do FTDNA i na MyHeritage, także na Gedmatch.

Łucja

ciekawa informacja. Nie jestem na bieżąco z tematem. Warto zachodzić na forum.
A jaki adres jest do Pana Rasska ? jakoś nie mogę znaleźć. Znalazłem jedynie prassek@ancestry.de

Krzysztof

Gruchacz -> Myślenice

chołoniewskiOffline
Temat postu: Re: Test Y-DNA a ustalenie regionu pochodzenia  PostWysłany: 12-12-2021 - 21:39
Sympatyk

prassek @ ancestry . de

Moderacja
Proszę nie podawać maili w niezabezpieczonej formie
Irek - moderator

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
klocekoiOffline
Temat postu: Re: Test Y-DNA a ustalenie regionu pochodzenia  PostWysłany: 12-12-2021 - 23:59
Zasłużony
Sympatyk

dziękuję

Gruchacz -> Myślenice

expatOffline
Temat postu: Re: Test Y-DNA a ustalenie regionu pochodzenia  PostWysłany: 13-12-2021 - 03:32
Sympatyk

"Ja po wykonaniu mojego testu autosomalnego już w kilka dni znałam miejsce pochodzenia przodków w XVIII w., które było kilkaset km od miejsca w XIX w."

To bardzo ciekawe. Niestety przy mojej wiedzy i doświadczeniu nie mogę sobie tego wyobrazić. Można prosić o więcej informacji?

Krzysztof

EwafraOffline
Temat postu: Re: Test Y-DNA a ustalenie regionu pochodzenia  PostWysłany: 13-12-2021 - 09:08
Sympatyk

Haaa pytanie czy miejsce pobytu w XVIII wieku jest tożsame z miejscem pobytu w XVII i XVI wieku? Czy mogą być to miejsca różne? A jeśli przodkowie, którzy w XIX wieku pojawili się w Krakowie, a w XVIII wieku przebywali na Białorusi przybyli tam sto lat wcześniej z Pomorza to trzeba wykonać dodatkowe badania autosomalne czy to jedno da odpowiedź także na to pytanie?

ŁucjaOffline
Temat postu: Re: Test Y-DNA a ustalenie regionu pochodzenia  PostWysłany: 13-12-2021 - 10:28
Sympatyk

Autor pytania nie podał konkretnie okolic, te przykłady w mojej odpowiedzi są z mojej genealogii, może historia nie powtórzyć się przy jego badaniu, że wyniki DNA coś wskażą i to tak od razu. Po prostu w matchach (dopasowaniach, kuzynach), ich miejscach wskazanych jako miejsce pochodzenia przodków, pojawia się jakaś okolica, która wcześniej nie była brana pod uwagę.

Wynik DNA nie działa jakoś samoistnie, pyk i już, działa razem z innymi wynikami, innych osób, które się przetestowały, podały swoje drzewa, miejsca pochodzenia przodków, nazwiska, itp.
W jednych liniach jest sukces, w innych nie ma sukcesu. Ale szanse na sukces rosną, układanka wyraźnie się zapełnia.

Łucja

linka25Offline
Temat postu: Re: Test Y-DNA a ustalenie regionu pochodzenia  PostWysłany: 13-12-2021 - 18:50
Sympatyk

Skorzystałam z Pani podpowiedzi, napisałam do Pana Piotra. Może uda się sprawdzić rodzinną historię dotycząca przyjścia jednego pradziadka z terenów Austrii.

klocekoiOffline
Temat postu: Re: Test Y-DNA a ustalenie regionu pochodzenia  PostWysłany: 13-12-2021 - 21:45
Zasłużony
Sympatyk

Ja również skorzystałem z postu Łucji.
Pan Rassek odpisał na drugi dzień, że nie widzi przeciwwskazań i dołączy do projektu, po zweryfikowaniu. Co jest formalnością. Trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość. Polecam wszystkim, bo to ciekawa opcja i jakieś dopełnienie swoich zainteresowań genealogicznych.

Krzysztof

Gruchacz -> Myślenice

Raph_DOffline
Temat postu: Re: Test Y-DNA a ustalenie regionu pochodzenia  PostWysłany: 14-12-2021 - 11:38
Sympatyk

Wracając do pytania o Y-DNA - tak jak pisała Łucja - warto zacząć od autosomalnego.
Z tym DNA to trochę szczęścia, trochę analizy ale trochę też pomaga statystyka. O ile takie Ancestry ma ok. 20 mln testów w bazie danych to Family Tree DNA, które jako jedyne z większych firm wykonuje Y-DNA - ma w bazie ok. 1.4 mln jeżeli chodzi o autosomalne. Liczba testów Y-DNA będzie o wiele mniejsza. Poza tym Y-DNA służy bardziej do potwierdzenia pokrewieństwa w linii męskiej jeżeli mamy prawdopodobieństwo wynikające z dokumentów czy innych okoliczności.
Co mógłbym zasugerować przy autosomalnym - z uwagi na fakt, że większość osób testowanych pochodzi z USA - przejrzenie istniejących drzew ewentualnie próbę ich odtworzenia. Korzystając z zasobów Ancestry, Family Search czy MyHeritage w wielu przypadkach można wyprowadzić drzewo aż do momentu imigracji. Nierzadko w manifeście czy np. akcie ślubu imigranta jest wymienione miejsce pochodzenia. Przy odrobinie szczęścia to miejsce pochodzenia nie zmieniło się w ciągu XIX wieku.
Więcej tu spekulacji, niż genealogii ale możemy ten sposób formułować hipotezy - do potwierdzenia bądź obalenia.

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat