Autor |
Wiadomość |
Aftanas_Jerzy |
|
Temat postu:
Wysłany: 19-01-2010 - 22:17
|
|
Status: Offline
|
|
И так надо сделать. Только согласно записи в акте с архива. Завтра ещё ответит наш этимолог. |
_________________ Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
|
|
|
|
|
Cieśla_Jerzy |
|
Temat postu:
Wysłany: 19-01-2010 - 23:26
|
|
|
|
Wg Rymuta w Polsce jest:
- 7 osób o nazwisku Płodzidym, z których 5 mieszka w powiecie Tomaszów Mazowiecki, 1 w Toruniu i 1 w powiecie Zamość.
- 3 osoby o nazwisku Płodzidyn mieszkających w powiecie Inowrocław.
Oprócz tego mamy jeszcze 692 osoby o nazwisku Płodzień.
|
_________________ Jerzy Cieśla
Cieśla - Kownacica, Bednarczyk - Leonów
powiat garwoliński
|
|
|
|
|
Aftanas_Jerzy |
|
Temat postu:
Wysłany: 19-01-2010 - 23:48
|
|
|
|
Jerzy,
ale jak zapisać w tekście przetłumaczonym tego aktu? Przecież 'Плотидымъ' to nie 'Płodzidym', chyba, że uznać to jako 'kalkę'.Co ty sądzisz o tym, jako tłumacz? |
_________________ Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
|
|
|
|
|
Cieśla_Jerzy |
|
Temat postu:
Wysłany: 20-01-2010 - 00:06
|
|
|
|
Na słuch to bardziej pasuje mi przekład nazwiska na Pocidym. Wg Rymuta to 13 osób, w tym 7 w powiecie Ostróda i 6 w powiecie Tomaszów Mazowiecki.
I mamy jeszcze o podobnym nazwisku – Płocidem – 22 osoby, w tym 8 w Jastrzębiu Zdroju, 5 w powiecie Mrągowo, 4 w powiecie Racibórz, 3 w powiecie Głubczyce, 1 w powiecie Tomaszów Mazowiecki. |
_________________ Jerzy Cieśla
Cieśla - Kownacica, Bednarczyk - Leonów
powiat garwoliński
|
|
|
|
|
Danecka |
|
Temat postu:
Wysłany: 20-01-2010 - 14:32
|
|
|
|
|
|
|
Danecka |
|
Temat postu:
Wysłany: 20-01-2010 - 14:43
|
|
|
|
Kierując się nazwami miejscowości podanymi w akcie: Gródek, Peniany, Typiń – obecnie powiat Tomaszów Lubelski, trafiłam na nazwisko Płodzidym, konkretnie Antoni Płodzidym / BiP Starostwa/. Wniosek taki, że nazwisko to wczesniej występowało na tym terenie i przetrwało do dzisiaj.
Igorze podaję link dotyczący prawosławia w Tomaszowie Lubelskim, jako że wymieniona w akcie parafia Typińska była wyznania prawosławnego:
http://cerkiewtomaszow.bloog.pl/kat,532373,index.html
W książce telefonicznej Tomaszowa Lubelskiego znajduje się numer telefonu do Antoniego Płodzidym.
Pozdrawiam, Danuta
Ps. poprzedni mój post tylko częściowo aktualny, nie wkleiłam całego tekstu. |
|
|
|
|
|
APW |
|
|
Temat postu: Prośba o odczytanie 2 nazwisk spisanych po rosyjsku
Wysłany: 10-06-2010 - 14:41
|
|
|
|
Bardzo proszę o pomoc w odczytaniu nazwisk w rosyjskojęzycznej metryce. Zdjęcie tutaj. Z góry dziękuję za pomoc. daniel |
|
|
|
|
|
dogielskilech |
|
Temat postu: Prośba o odczytanie 2 nazwisk spisanych po rosyjsku
Wysłany: 11-06-2010 - 12:23
|
|
|
|
APW napisał:
Bardzo proszę o pomoc w odczytaniu nazwisk w rosyjskojęzycznej metryce. Zdjęcie tutaj. Z góry dziękuję za pomoc. daniel
Chętnie pomógłbym ale zamieszczony fragment nie można powiększyć i odczytać. |
|
|
|
|
|
WM |
|
Temat postu:
Wysłany: 11-06-2010 - 13:00
|
|
|
|
Pierwsze nazwisko to z pewmością " z Jezierskich", drugie to chyba "Paulina Kasawnik"
Pzdr. Wawrek |
|
|
|
|
|
Szymański_Wojciech |
|
Temat postu:
Wysłany: 12-06-2010 - 11:59
|
|
|
|
Witam!
Szczerze radzę nie chodzic na skróty, ale dać do przetłumaczenia cały dokument (świadectwo chrztu?) dobremu fachowcowi. Nie bardzo rozumiem, dlaczego zależy Panu (?) tylko na odczytaniu nazwiska rodowego matki i nazwiska drugiego z rodziców chrzestnych, ale to nie moja sprawa! Dla poszukiwań genealogicznych taka cała metryka to jest dopiero kopalnia informacji. Tekst jest spisany koszmarnym, pretensjonalnym i niestabilnym charakterem pisma!!! "Wgapiałem" się w niego kilkakrotnie przez czas dłuższy, az do bólu oczu i niewiele z tego wynikło. Z moim poprzednikiem zgadzam się tylko co do odczytu imienia chrzestnej (ale to Pana jakby nie interesuje!?), natomiast oba nazwiska są wątpliwe (w pierwszym dotyczy to początku - Je...., dalej to pewne ...rskich, jedna z b. dziwnym zapisem litery h).
Pozdrawiam!
W.Szymański |
|
|
|
|
|
jakozak |
|
Temat postu:
Wysłany: 12-06-2010 - 13:01
|
|
|
|
z Jezierski nie zgadzam się, Kasawnik tak.
Jeśli da Pan całość będzie się można prawdopodobnie z użytej po raz drugi takiej samej dziwnej litery z pierwszego nazwiska w innym wyrazie domyślić, o jaką literę chodzi. Rzeczywiście akt jest sporządzony bardzo nieczytelnie.
Ja nie potrafię tego odczytać |
_________________ Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
|
|
|
|
|
Barbara_Kubcka |
|
Temat postu:
Wysłany: 12-06-2010 - 13:48
|
|
|
|
Moim zdaniem "z Jezierskich" i "Kanawnik", w nazwisku tym nie ma litery "s", a porównując poszczególne litery nazwiska z literami tekstu.... uważam, że jest to właśnie "Kanawnik".
Pozdrawiam
Barbara |
_________________ Barbara Kubacka
|
|
|
|
|
WM |
|
Temat postu:
Wysłany: 12-06-2010 - 14:30
|
|
|
|
Panowie Szymański i kozak, mam za sobą świeżo odczytane około 50 tysięcy nazwisk napisanych po "rosyjsku" i to znacznie gorszymi charakterami. Mówię więc raz jeszcze, że pierwsze nazwisko to Jezierskich. Wystarczyło mi na to jedno spojrzenie, bo wszystkie ltery (!) są tam czytelne a charakter pisma całkiem znośny. Wadą skanu jest niedostateczna ostrość i cienkie linie są tam niewidoczna, a są z pewnością. Dlatego moje niewielkie wątpliwości co do drugiego nazwiska. Zapewniam Panów, że mimo biegłej znajomości współczesnego języka rosyjskiego, na ten zapis jeszcze pół roku temu patrzyłbym jak wół na malowane wrota. Po zindeksowaniu blisko 70 tysięcy metryk (ze skorowidzów) takie zagadki są dla mnie fraszką. Zachęcam więc bardzo do indeksacji, bo to pożyteczne, i jak widać pouczające.
Pzdr. Wawrek |
|
|
|
|
|
|
Temat postu:
Wysłany: 12-06-2010 - 18:31
|
|
|
|
Barbara_Kubcka napisał:
... "Kanawnik" ...
Moim zdaniem może to być Kanownik. Dodatkowo nazwisko takie występuje współcześnie.
Pozdrawiam,
Jurek |
|
|
|
|
|
APW |
|
Temat postu:
Wysłany: 14-06-2010 - 09:48
|
|
|
|
Dziękuję za sugestie. Reprodukcja dosyć wiernie pokazuje oryginalny zapis - żadne cienkie linie nie umknęły - po prostu ich tam nie ma. Z tego też względu miałem sporą trudność w odczytaniu dokumentu. Pierwsze nazwisko to rzeczywiście najpewniej Jezierskich. Natomiast drugie... Trzecia litera to raczej nie "s" - a druga i czwarta wyglądają podobnie, więc Kanawnik...? Choć Jurek rzeczywiście ma rację - nazwisko Kanownik i mnie obiło się o uszy... Dziękuję za pomoc, pozdrawiam. daniel. |
|
|
|
|
|
|