Autor |
Wiadomość |
Rudnik_Andrzej |
|
Temat postu:
Wysłany: 26-05-2010 - 10:23
|
|
Status: Offline
|
|
Witam mam pytanie czy to prawda że nazwisko Rudnik miało swój herb bo znalazlem w herbażu coś o herbie Prus ale to jest niewielka wzmianka za wszelką pomoc bardzo dziękuję. |
|
|
|
|
|
Młochowski_Jacek |
|
Temat postu:
Wysłany: 26-05-2010 - 11:10
|
|
|
|
Rudnik_Andrzej napisał:
czy to prawda że nazwisko Rudnik miało swój herb
To niewłaściwe sformułowanie i pomylenie pojęć. Nazwiska nie miewają herbów, więc noszenie nazwiska z herbarza do niczego nas nie uprawnia. Rody szlacheckie należące do herbów (w znaczeniu należące do klanów) maja prawo się tymi herbami pieczętować. Pozostałe osoby o tym samym nazwisku już nie.
Dla przykładu: Jeden z Rodów szlacheckich noszący nazwisko Kowalski należy do herbu Abdank ale inne Rody noszące to nazwisko, których jak wiemy jest bardzo wiele, nie mające pochodzenia szlacheckiego pieczętować się tym herbem nie mają prawa. |
_________________ Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
|
|
|
|
|
kamil_360 |
|
Temat postu:
Wysłany: 26-05-2010 - 21:39
|
|
|
|
W jaki sposób można to ustalić? U mnie jest nazwisko Gordon h własnego/ Bydant. Skąd można się dowiedzieć poszczególnych informacji na ten temat? |
|
|
|
|
|
Aftanas_Jerzy |
|
Temat postu:
Wysłany: 27-05-2010 - 20:24
|
|
|
|
kamil_360 napisał:
W jaki sposób można to ustalić? U mnie jest nazwisko Gordon h własnego/ Bydant. Skąd można się dowiedzieć poszczególnych informacji na ten temat?
Dowiesz się na Forum Związku Szlachty Polskiej
http://www.herbarz.net/zszp/ |
_________________ Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
|
|
|
|
|
maria.j.nie |
|
Temat postu:
Wysłany: 27-05-2010 - 23:13
|
|
|
|
|
|
|
kamil_360 |
|
Temat postu:
Wysłany: 28-05-2010 - 23:40
|
|
|
|
No tak, jest nazwisko Gordon w mojej rodzinie ale tylko do 4 pokoleń wstecz i nie wiem czy należeli oni do szlachty....
Muszę coś więcej na ten temat poczytać, bo jestem zielony, a rozchodzi mi się głównie o to czy jest możliwość sprawdzenia tego czy to rodzina szlachecka, nie wiem, może np gdzieś to zaznaczali....? |
|
|
|
|
|
Jabłonowski_Marek |
|
Temat postu:
Wysłany: 29-05-2010 - 23:40
|
|
|
|
Witam!
Wg "księgi herbowej rodów polskich" Juliusza hr. Ostrowskiego herb Bydant: W polu błękitnem pas poprzeczny w szachownicę czarno-srebrną, nad nim rzędem dwie złote głowy dzicze, a pod nim-jedna. Nad hełmem w koronie głowa jelenia z szyją.
Indygenat z r. 1768 Józefowi, Fabianowi, Józefowi, Janowi i sukcesorom Piotra - Gordonom przez uchwałę sejmową; w roku zaś 1783 potomkowie Piotra otrzymali dyplom od Stanisława Augusta, Króla Polskiego na szlachectwo i używanie dawnego herbu rodzinnego. Vol. Leg. VII 798; Bork: Her. Kr. Pol.
Pozdrawiam
Marek |
|
|
|
|
|
|