Autor |
Wiadomość |
mariusz_reyman |
|
Temat postu: Problem z archiwum w Graz - Austria
Wysłany: 24-05-2010 - 11:05
|
|
Status: Offline
|
|
Witam
Mam dość spory problem. Ale po kolei. Jeden z moich nieżyjących kuzynów bardzo interesował się genealogią mojej rodziny. Zebrał kilkanaście segregatorów dokumentów. Po jego śmierci zostały one przekazane do Landeskonservatorat Steiermark. Skontaktowałem się z tym archiwum i w odpowiedzi przeczytałem, że dokumenty nie są opracowane i nie są mi w stanie przesłać żadnego indeksu dokumentów, ani kserokopii. Mogę się z nimi zapoznać osobiście raz tygodniu w środy między godzinami 16.00 - 18.00. I tu pojawia się problem. Jechać do Grazu (Austria), aby raz w tygodniu przez dwie godziny zapoznać się z dokumentami mija się trochę z celem, zważywszy, że nie znam języka niemieckiego, a zbiór jest spory.
W związku z tym kieruję moje pytanie do Was. jak ten temat ugryźć ?? Czy istnieje np. coś na zasadzie "wypożyczeń bibliotecznych" tylko pomiędzy archiwami ?? Tak abym mógł się z tymi dokumentami zapoznać np. w Warszawie, a może w Ambasadzie Austrii ?? Trochę kombinuję, ale nic mi do głowy nie przychodzi. Może uda się Wam podsunąć mi jakiś pomysł.
Z góry dzięki za sugestie.
Pozdrawiam
Mariusz |
|
|
|
|
|
|
|
|