Autor |
Wiadomość |
purowiec |
|
|
Temat postu: Jurowiec h. Trąby (Białoruś)
Wysłany: 10-05-2010 - 21:32
|
|
Status: Offline
|
|
Witam,
Niedawno w dokumentach rodzinnych odnalazłem informacje świadczące o rodowodzie szlacheckim, w tym poświadczenie szlachectwa w postaci certyfikatu "Swiditielstwo" heroldii rosyjskiej dla mojego przodka.
Rodzina pochodzi z terenów Białorusi, ale nieliczne dokumenty wskazują na migracje do Rosji, a następnie Polski.
Po pierwszych całkowiecie amatorskich weryfikacjach zabrnąłem w ślepą uliczkę. Dowiedziałem się, że dokumenty szlachty z Białorusi w dużej mierze uległy zniszczeniu - zwłaszcza te z obszaru Grodnieńskiego.
Stąd moje pytanie, czy ktoś wie gdzie można szukać (zwłaszcza w Internecie lub w archiwach Polskich) informacji o szlachcie z Białorusi? A może ktoś podczas swoich poszukiwań natknął się na informacje o rodzinie Jurowiec (w dokumentach także юровец, юровьец) herbu Trąby.
Z góry dziękuję za informacje, pomoc i wskazówki.
Serdecznie pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
bodzio2010 |
|
|
Temat postu: Jurowiec h. Trąby (Białoruś)
Wysłany: 12-05-2010 - 00:13
|
|
|
|
Na podkarpaciu w okolicach Sanoka jest wieś Jurowce w tym rejonie niektóre nazwy miejscowości pochodzą od ich właścicieli. Ten region w średniowieczu leżał na pograniczu rusko-polskim z dużym udziałem osadników niemieckich (Taubdeutsche). Szlachta (ludność) zależnie od warunków politycznych pozwalała się zrusyfikować i emigrować (niższe podatki lepsze dobra, prawa i grunty w okresie zaborów - normalne dla niektórych) jednocześnie tereny pogranicza były miejscem schronienia szlachty, która straciła swoje dobra na kresach w wyniku wojen np z Tatarami. Może tam należy popatrzeć? |
|
|
|
|
|
purowiec |
|
Temat postu: Re: Jurowiec h. Trąby (Białoruś)
Wysłany: 17-05-2010 - 13:23
|
|
|
|
Dziękuje za podpowiedź.
Posiadane przeze mnie dokumenty rodzinne sięgają zaledwie kilkuset lat wstecz, ale może warto też sprawdzić wskazywany przez Ciebie trop.
Masz jakieś konkretne źródło opisywanych informacji? Książki, dokumenty,...?
bodzio2010 napisał:
Na podkarpaciu w okolicach Sanoka jest wieś Jurowce w tym rejonie niektóre nazwy miejscowości pochodzą od ich właścicieli. Ten region w średniowieczu leżał na pograniczu rusko-polskim z dużym udziałem osadników niemieckich (Taubdeutsche). Szlachta (ludność) zależnie od warunków politycznych pozwalała się zrusyfikować i emigrować (niższe podatki lepsze dobra, prawa i grunty w okresie zaborów - normalne dla niektórych) jednocześnie tereny pogranicza były miejscem schronienia szlachty, która straciła swoje dobra na kresach w wyniku wojen np z Tatarami. Może tam należy popatrzeć?
|
|
|
|
|
|
|
|
|