Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
niedziela, 24 listopada 2024

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
purowiecOffline
22 Temat postu: Jurowiec h. Trąby (Białoruś)  PostWysłany: 10-05-2010 - 21:32

Status: Offline
Witam,

Niedawno w dokumentach rodzinnych odnalazłem informacje świadczące o rodowodzie szlacheckim, w tym poświadczenie szlachectwa w postaci certyfikatu "Swiditielstwo" heroldii rosyjskiej dla mojego przodka.
Rodzina pochodzi z terenów Białorusi, ale nieliczne dokumenty wskazują na migracje do Rosji, a następnie Polski.
Po pierwszych całkowiecie amatorskich weryfikacjach zabrnąłem w ślepą uliczkę. Dowiedziałem się, że dokumenty szlachty z Białorusi w dużej mierze uległy zniszczeniu - zwłaszcza te z obszaru Grodnieńskiego.
Stąd moje pytanie, czy ktoś wie gdzie można szukać (zwłaszcza w Internecie lub w archiwach Polskich) informacji o szlachcie z Białorusi? A może ktoś podczas swoich poszukiwań natknął się na informacje o rodzinie Jurowiec (w dokumentach także юровец, юровьец) herbu Trąby.

Z góry dziękuję za informacje, pomoc i wskazówki.

Serdecznie pozdrawiam.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
bodzio2010Offline
22 Temat postu: Jurowiec h. Trąby (Białoruś)  PostWysłany: 12-05-2010 - 00:13

Na podkarpaciu w okolicach Sanoka jest wieś Jurowce w tym rejonie niektóre nazwy miejscowości pochodzą od ich właścicieli. Ten region w średniowieczu leżał na pograniczu rusko-polskim z dużym udziałem osadników niemieckich (Taubdeutsche). Szlachta (ludność) zależnie od warunków politycznych pozwalała się zrusyfikować i emigrować (niższe podatki lepsze dobra, prawa i grunty w okresie zaborów - normalne dla niektórych) jednocześnie tereny pogranicza były miejscem schronienia szlachty, która straciła swoje dobra na kresach w wyniku wojen np z Tatarami. Może tam należy popatrzeć?

purowiecOffline
Temat postu: Re: Jurowiec h. Trąby (Białoruś)  PostWysłany: 17-05-2010 - 13:23

Dziękuje za podpowiedź.
Posiadane przeze mnie dokumenty rodzinne sięgają zaledwie kilkuset lat wstecz, ale może warto też sprawdzić wskazywany przez Ciebie trop.
Masz jakieś konkretne źródło opisywanych informacji? Książki, dokumenty,...?

bodzio2010 napisał:
Na podkarpaciu w okolicach Sanoka jest wieś Jurowce w tym rejonie niektóre nazwy miejscowości pochodzą od ich właścicieli. Ten region w średniowieczu leżał na pograniczu rusko-polskim z dużym udziałem osadników niemieckich (Taubdeutsche). Szlachta (ludność) zależnie od warunków politycznych pozwalała się zrusyfikować i emigrować (niższe podatki lepsze dobra, prawa i grunty w okresie zaborów - normalne dla niektórych) jednocześnie tereny pogranicza były miejscem schronienia szlachty, która straciła swoje dobra na kresach w wyniku wojen np z Tatarami. Może tam należy popatrzeć?

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat