Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
wtorek, 19 listopada 2024

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
wskruszewiczOffline
Temat postu: Re: Archiwum Diecezjalne w Płocku poszukuję pomocy  PostWysłany: 15-05-2010 - 17:37
Sympatyk

Status: Offline
Witaj Michalino.
Proszę o pomoc w odszukaniu i sfotografowaniu aktów chrztu w Archiwum Diecezji Płockiej

Franciszek Moczulski(Moczulak) syn Józefa i Julii ur. 03.12.1893r Szlasy par. Węgrzynowo lub par.Krasne problem w tym,że w obydwu parafiach są wsie o tej nazwie.
Antoni Jan Moczulski(Moczulak) syn Józefa i Julii ur.10.08 1892r Węgrzynowo par.Węgrzynowo lub Wężewo par.Krasne
ewentualnie innych Moczulskich(Moczulaków)(Stanisław,Bolesław, Apolonia) w latach 1892-1898.Być może około roku 1890-91 jest akt małżeństwa Józefa Moczulskiego(Moczulaka) i Julii.Przepraszam,że tak zamieszałem,ale to problem odwzorowania przez amerykańskich kuzynów w dokumentach tych ludzi w USA,gdyby udało się ustalić choć jeden akt chrztu byłoby to ogromne osiągnięcie.
Władysław Skruszewicz

Ostatnio zmieniony przez wskruszewicz dnia 16-05-2010 - 19:55, w całości zmieniany 2 razy

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
adcisOffline
Temat postu: Re: Archiwum Diecezjalne w Płocku poszukuję pomocy  PostWysłany: 15-05-2010 - 23:20
Sympatyk

Dziekuje za sprawdzenie Skepego, szkoda bardzo ze nie udalo sie wynotowac zadnego roku, ani zrobic zdjecia.
Jak rozumiem tym razem nie udalo sie zapytac o Parafie Plonne, coz zatem prosze moze uda sie przy okazji kolejnej wizyty.
Pozdrawiam,
A.C.

Darek1965Offline
Temat postu: Re: Archiwum Diecezjalne w Płocku poszukuję pomocy  PostWysłany: 16-05-2010 - 19:35
Sympatyk

Witam,
proszę o pomoc w sprawie mojego 3 x pradziadka. W swoich poszukiwaniach doszedłem do ściany „płaczu” i dalej widzę ciemność. Może ktoś z doświadczonych kolegów lub koleżanek podpowie kierunek dalszych poszukiwań lub udzieli pomocy poprzez wgląd do ksiąg i spisanie treści przedmiotowych zapisów.
1.Czy jest możliwym, iż w akcie zaślubin z 14 X 1805r. w parafii Dulsk (numer 64 w księdze zaślubin) nie podano imienia ojca pana młodego – Marcina.
Odpłatna kwerenda potwierdziła, że taki akt istnieje, ale stan zachowania księgi nie pozwala na dokonanie kserokopii – odpowiedź z AD w Płocku.
Odpisano mi rownież, iż taki związek rzeczywiście zawarto i podano nazwiska małżonków i dokładną datę oraz numer aktu. Tyle i tylko tyle, liczyłem również na imię ojca pana młodego, ale przede wszystkim na kserokopię lub odpis tego aktu.

2.Czy jest możliwym, że ogólnym sumariuszu alfabetycznym urodzin, chrztu, zaślubin i zejść parafii Strzygi, dekanatu rypińskiego, za lata 1752 – 1783 znajdują się zapisy dotyczące urodzin-chrztu Marcina Szpajenka s. Błażeja i Anny z dnia 3 XI 1776 i urodzin-chrztu Marcina Szpajenka s. Krzysztofa i Barbary z dnia 11 XI 1775, a w księgach urodzin-chrztu za lata 1775-1776 przechowywanych w AD w Płocku takie zapisy rzekomo nie istnieją.
Szkopuł w tym, że nie mogę ustalić, który z Marcinów jest tym, o którym mowa w pkt.1
Sumariusz przeglądałem osobiście w AP w Toruniu, a księgi w AD w Płocku przeglądali pracownicy archiwum.
Podejrzewam przeoczenie w toku przeglądania ksiąg, proszę o pomoc w rozwikłaniu tej zagadki. Aż mnie korci udać się osobiście do Płocka, ale przez najbliższe 5 m-cy nie będę w stanie pokonać 600 km.
Będę wdzięczny za udzieloną pomoc. Z góry dziękuję za poświęcony czas.
Pozdrawiam, Darek

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
BozennaOffline
Temat postu: Re: Archiwum Diecezjalne w Płocku poszukuję pomocy  PostWysłany: 16-05-2010 - 21:01
Sympatyk

Darku,
Jesli nawet za 6 miesiece bedzie Cie dalej korcilo, zeby do AD Plock pojechac to bardzo prosze daj mi znac.?
Mnie tez bardzo korci, ale mam 2000 km i ani ciut tej odleglosci nie przeskocze.
Z podziekowaniami
Bozenna

nowakOffline
Temat postu: Re: Archiwum Diecezjalne w Płocku poszukuję pomocy  PostWysłany: 17-05-2010 - 21:42
Zasłużony
Sympatyk

Witaj Michalino!
Bardzo proszę o sfotografowanie aktu małżeństwa Mikołaja Jarzębskiego i Barbary Kalińskiej zawartego w 1799 w Płocku zapis w sumariuszu ogólnym miasta Płocka foliał księgi nr. 90,oraz sprawdzenie występowania w sumariuszu nazwiska Jarzębski i Kaliński.
Za pomoc serdecznie dziękuję Grażyna

wasilikiOffline
Temat postu: Re: Archiwum Diecezjalne w Płocku poszykuję pomocy  PostWysłany: 17-05-2010 - 23:04
Zasłużony
Sympatyk

Droga Michalino!
Gdybym mogła skorzystać z Twojej pomocy to bardzo interesuje mnie skan, foto lub cokolwiek związanego z aktem małżeństwa nr 11 z roku 1867 zawartego przez Konstantego Chrzanowskiego i Wiktorię Rzeczkowski w parafii Winnica, gm. Pułtusk.
Byłabym Ci szczerze zobowiązana.
Danka Szczecin

Poszukuję: Szaja, Kowal - Szastarka; Rozner - Warszawa; Chrzanowski - Winnica; Rzeczkowski - Skoroszki Krzyczki; Durkowski, Milewski, Sobieszczański - Warszawa; Albrycht - Lubatowa; Pięciak, Ufnalski, Leszczyński, Cywiński

michalina180Offline
Temat postu: Re: Archiwum Diecezjalne w Płocku poszykuję pomocy  PostWysłany: 18-05-2010 - 11:24
Zasłużony
Sympatyk

Witajcie
Jak napisałam 12.05 w najbliższym czasie nie mam możliwości wybrania się do AD w Płocku. Jeśli będę się wybierać skontaktuję się na Pw
Pozdrawiam Michalina

grzesławOffline
Temat postu: Re: Archiwum Diecezjalne w Płocku poszykuję pomocy  PostWysłany: 20-05-2010 - 23:25
Zasłużony
Sympatyk

Mam prośbę do osób korzystających z zasobów AD w Płocku. Chodzi mi o akt ślubu z parafii Goworowo (zespół 52/0) na nazwiska Adam Paździerski i Franciszka Świderska. Ślub miał miejsce ok. 1886 - 89. Gdyby ktoś mógł zrobic zdjęcie lub spisać dane bylbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
Grzegorz

wasilikiOffline
Temat postu: Re: Archiwum Diecezjalne w Płocku poszykuję pomocy  PostWysłany: 07-06-2010 - 20:56
Zasłużony
Sympatyk

Zgodnie z zaleceniem Elizabeth wysłałam pismo do AD w Płocku wraz z opłatą za skan interesującego mnie dokumentu. Teraz tylko czekam na odpowiedź. Pozdrawiam
Danka

Poszukuję: Szaja, Kowal - Szastarka; Rozner - Warszawa; Chrzanowski - Winnica; Rzeczkowski - Skoroszki Krzyczki; Durkowski, Milewski, Sobieszczański - Warszawa; Albrycht - Lubatowa; Pięciak, Ufnalski, Leszczyński, Cywiński

dede43Offline
Temat postu: Re: Archiwum Diecezjalne w Płocku poszykuję pomocy  PostWysłany: 08-06-2010 - 07:49
Sympatyk

Witam pani Michalino
Jeśli się znowu pani wybierze do AD w Płocku proszę o skan/zdjęcie aktu urodzenia Józefa Kwiatkowskiego urodzonego w Cieksynie (Mazowsze) w 1832 r. - poz 652, akt 79. Proszę tez o zerknięcie wstecz - może znajda się tam jacyś wcześniejsi Kwiatkowscy - np rodzice Józefa? Niestety nie znam ich imion i nie mam jak sprawdzić w jakichkolwiek bazach.

pankracyOffline
Temat postu: Re: Archiwum Diecezjalne w Płocku poszykuję pomocy  PostWysłany: 15-06-2010 - 10:14
Sympatyk

Witam wybiera się ktoś do Archiwum Diecezjalnego w Płocku. Prośba o odnalezienie dwóch aktów z zakresu lat 1882-1900. Akt urodzenia na nazwisko Śmigielski Józef i akt małżeństwa na nazwizko Wiechecki-Wiechocki. Oba akty z parafii Orszymowo. Bardzo proszę o pomoc.

cyganmokotowOffline
Temat postu: Re: Archiwum Diecezjalne w Płocku poszykuję pomocy  PostWysłany: 18-06-2010 - 14:10
Sympatyk

witam czy wybiera sie ktoś do archiwum w Płocku.chodzi mi o skan lub jakieś informacje dotyczące Andrzeja Mianeckiego ur w 1866r. Parafia Proboszczewice i ewentualnie jego przodków.dziekuje.moj e-mail cygan-mokotow@wp.pl

julia_nataliaOffline
Temat postu: Re: Archiwum Diecezjalne w Płocku poszykuję pomocy  PostWysłany: 18-06-2010 - 21:36
Zasłużony
Sympatyk

Witam, czy nie orientuje się ktoś, kiedy rozpoczyna się w AD w Płocku przerwa wakacyjna?

pankracyOffline
Temat postu: Re: Archiwum Diecezjalne w Płocku poszykuję pomocy  PostWysłany: 19-06-2010 - 11:33
Sympatyk

Pracują do połowy lipca. A później od września.

julia_nataliaOffline
Temat postu: Re: Archiwum Diecezjalne w Płocku poszykuję pomocy  PostWysłany: 19-06-2010 - 18:08
Zasłużony
Sympatyk

Serdecznie dziękuję.

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat