Autor |
Wiadomość |
wskruszewicz |
|
Temat postu: Re: Archiwum Diecezjalne w Płocku poszukuję pomocy
Wysłany: 15-05-2010 - 17:37
|
|
Status: Offline
|
|
Witaj Michalino.
Proszę o pomoc w odszukaniu i sfotografowaniu aktów chrztu w Archiwum Diecezji Płockiej
Franciszek Moczulski(Moczulak) syn Józefa i Julii ur. 03.12.1893r Szlasy par. Węgrzynowo lub par.Krasne problem w tym,że w obydwu parafiach są wsie o tej nazwie.
Antoni Jan Moczulski(Moczulak) syn Józefa i Julii ur.10.08 1892r Węgrzynowo par.Węgrzynowo lub Wężewo par.Krasne
ewentualnie innych Moczulskich(Moczulaków)(Stanisław,Bolesław, Apolonia) w latach 1892-1898.Być może około roku 1890-91 jest akt małżeństwa Józefa Moczulskiego(Moczulaka) i Julii.Przepraszam,że tak zamieszałem,ale to problem odwzorowania przez amerykańskich kuzynów w dokumentach tych ludzi w USA,gdyby udało się ustalić choć jeden akt chrztu byłoby to ogromne osiągnięcie.
Władysław Skruszewicz |
Ostatnio zmieniony przez wskruszewicz dnia 16-05-2010 - 19:55, w całości zmieniany 2 razy
|
|
|
|
|
adcis |
|
Wysłany: 15-05-2010 - 23:20
|
|
|
|
Dziekuje za sprawdzenie Skepego, szkoda bardzo ze nie udalo sie wynotowac zadnego roku, ani zrobic zdjecia.
Jak rozumiem tym razem nie udalo sie zapytac o Parafie Plonne, coz zatem prosze moze uda sie przy okazji kolejnej wizyty.
Pozdrawiam,
A.C. |
|
|
|
|
|
Darek1965 |
|
Wysłany: 16-05-2010 - 19:35
|
|
|
|
Witam,
proszę o pomoc w sprawie mojego 3 x pradziadka. W swoich poszukiwaniach doszedłem do ściany „płaczu” i dalej widzę ciemność. Może ktoś z doświadczonych kolegów lub koleżanek podpowie kierunek dalszych poszukiwań lub udzieli pomocy poprzez wgląd do ksiąg i spisanie treści przedmiotowych zapisów.
1.Czy jest możliwym, iż w akcie zaślubin z 14 X 1805r. w parafii Dulsk (numer 64 w księdze zaślubin) nie podano imienia ojca pana młodego – Marcina.
Odpłatna kwerenda potwierdziła, że taki akt istnieje, ale stan zachowania księgi nie pozwala na dokonanie kserokopii – odpowiedź z AD w Płocku.
Odpisano mi rownież, iż taki związek rzeczywiście zawarto i podano nazwiska małżonków i dokładną datę oraz numer aktu. Tyle i tylko tyle, liczyłem również na imię ojca pana młodego, ale przede wszystkim na kserokopię lub odpis tego aktu.
2.Czy jest możliwym, że ogólnym sumariuszu alfabetycznym urodzin, chrztu, zaślubin i zejść parafii Strzygi, dekanatu rypińskiego, za lata 1752 – 1783 znajdują się zapisy dotyczące urodzin-chrztu Marcina Szpajenka s. Błażeja i Anny z dnia 3 XI 1776 i urodzin-chrztu Marcina Szpajenka s. Krzysztofa i Barbary z dnia 11 XI 1775, a w księgach urodzin-chrztu za lata 1775-1776 przechowywanych w AD w Płocku takie zapisy rzekomo nie istnieją.
Szkopuł w tym, że nie mogę ustalić, który z Marcinów jest tym, o którym mowa w pkt.1
Sumariusz przeglądałem osobiście w AP w Toruniu, a księgi w AD w Płocku przeglądali pracownicy archiwum.
Podejrzewam przeoczenie w toku przeglądania ksiąg, proszę o pomoc w rozwikłaniu tej zagadki. Aż mnie korci udać się osobiście do Płocka, ale przez najbliższe 5 m-cy nie będę w stanie pokonać 600 km.
Będę wdzięczny za udzieloną pomoc. Z góry dziękuję za poświęcony czas.
Pozdrawiam, Darek |
|
|
|
|
|
Bozenna |
|
Wysłany: 16-05-2010 - 21:01
|
|
|
|
Darku,
Jesli nawet za 6 miesiece bedzie Cie dalej korcilo, zeby do AD Plock pojechac to bardzo prosze daj mi znac.?
Mnie tez bardzo korci, ale mam 2000 km i ani ciut tej odleglosci nie przeskocze.
Z podziekowaniami
Bozenna |
|
|
|
|
|
nowak |
|
Wysłany: 17-05-2010 - 21:42
|
|
|
|
Witaj Michalino!
Bardzo proszę o sfotografowanie aktu małżeństwa Mikołaja Jarzębskiego i Barbary Kalińskiej zawartego w 1799 w Płocku zapis w sumariuszu ogólnym miasta Płocka foliał księgi nr. 90,oraz sprawdzenie występowania w sumariuszu nazwiska Jarzębski i Kaliński.
Za pomoc serdecznie dziękuję Grażyna |
|
|
|
|
|
wasiliki |
|
Temat postu: Re: Archiwum Diecezjalne w Płocku poszykuję pomocy
Wysłany: 17-05-2010 - 23:04
|
|
|
|
Droga Michalino!
Gdybym mogła skorzystać z Twojej pomocy to bardzo interesuje mnie skan, foto lub cokolwiek związanego z aktem małżeństwa nr 11 z roku 1867 zawartego przez Konstantego Chrzanowskiego i Wiktorię Rzeczkowski w parafii Winnica, gm. Pułtusk.
Byłabym Ci szczerze zobowiązana.
Danka Szczecin |
_________________ Poszukuję: Szaja, Kowal - Szastarka; Rozner - Warszawa; Chrzanowski - Winnica; Rzeczkowski - Skoroszki Krzyczki; Durkowski, Milewski, Sobieszczański - Warszawa; Albrycht - Lubatowa; Pięciak, Ufnalski, Leszczyński, Cywiński
|
|
|
|
|
michalina180 |
|
Wysłany: 18-05-2010 - 11:24
|
|
|
|
Witajcie
Jak napisałam 12.05 w najbliższym czasie nie mam możliwości wybrania się do AD w Płocku. Jeśli będę się wybierać skontaktuję się na Pw
Pozdrawiam Michalina |
|
|
|
|
|
grzesław |
|
Wysłany: 20-05-2010 - 23:25
|
|
|
|
Mam prośbę do osób korzystających z zasobów AD w Płocku. Chodzi mi o akt ślubu z parafii Goworowo (zespół 52/0) na nazwiska Adam Paździerski i Franciszka Świderska. Ślub miał miejsce ok. 1886 - 89. Gdyby ktoś mógł zrobic zdjęcie lub spisać dane bylbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
Grzegorz |
|
|
|
|
|
wasiliki |
|
Wysłany: 07-06-2010 - 20:56
|
|
|
|
Zgodnie z zaleceniem Elizabeth wysłałam pismo do AD w Płocku wraz z opłatą za skan interesującego mnie dokumentu. Teraz tylko czekam na odpowiedź. Pozdrawiam
Danka |
_________________ Poszukuję: Szaja, Kowal - Szastarka; Rozner - Warszawa; Chrzanowski - Winnica; Rzeczkowski - Skoroszki Krzyczki; Durkowski, Milewski, Sobieszczański - Warszawa; Albrycht - Lubatowa; Pięciak, Ufnalski, Leszczyński, Cywiński
|
|
|
|
|
dede43 |
|
Wysłany: 08-06-2010 - 07:49
|
|
|
|
Witam pani Michalino
Jeśli się znowu pani wybierze do AD w Płocku proszę o skan/zdjęcie aktu urodzenia Józefa Kwiatkowskiego urodzonego w Cieksynie (Mazowsze) w 1832 r. - poz 652, akt 79. Proszę tez o zerknięcie wstecz - może znajda się tam jacyś wcześniejsi Kwiatkowscy - np rodzice Józefa? Niestety nie znam ich imion i nie mam jak sprawdzić w jakichkolwiek bazach. |
_________________ Pozdrowienia
Danuta
Pilnie poszukuję aktu ślubu Józefa Kwiatkowskiego (1829/32-1884)z Anielą Wrońską(1823-1905) oraz ich aktów urodzenia.
|
|
|
|
|
pankracy |
|
Wysłany: 15-06-2010 - 10:14
|
|
|
|
Witam wybiera się ktoś do Archiwum Diecezjalnego w Płocku. Prośba o odnalezienie dwóch aktów z zakresu lat 1882-1900. Akt urodzenia na nazwisko Śmigielski Józef i akt małżeństwa na nazwizko Wiechecki-Wiechocki. Oba akty z parafii Orszymowo. Bardzo proszę o pomoc. |
|
|
|
|
|
cyganmokotow |
|
Wysłany: 18-06-2010 - 14:10
|
|
|
|
witam czy wybiera sie ktoś do archiwum w Płocku.chodzi mi o skan lub jakieś informacje dotyczące Andrzeja Mianeckiego ur w 1866r. Parafia Proboszczewice i ewentualnie jego przodków.dziekuje.moj e-mail cygan-mokotow@wp.pl |
|
|
|
|
|
julia_natalia |
|
Wysłany: 18-06-2010 - 21:36
|
|
|
|
Witam, czy nie orientuje się ktoś, kiedy rozpoczyna się w AD w Płocku przerwa wakacyjna? |
|
|
|
|
|
pankracy |
|
Wysłany: 19-06-2010 - 11:33
|
|