Autor |
Wiadomość |
Antosiewicz_Anna |
|
Temat postu: Re: Poszukiwania informacji genealogicznych w Rosji Carskiej
Wysłany: 02-03-2010 - 10:53
|
|
Status: Offline
|
|
Witam, poproszę o sprawdzienie nazwiska Sieniawscy, może być w innym zapisie bo juz się zetknęłam z inna pisownią(zniemczoną, zruszczoną), ale moi pochodzili własnie z carskiej rosji, niestety dokładnie nie wiem skąd ale gdzieś z terenów ukrainy, wiem tylko, że mieli sporo dzieci i chyba 7 czy 8 zostało księżmi(zakonnikami).dziękuje i pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
Aftanas_Jerzy |
|
Wysłany: 03-03-2010 - 00:02
|
|
|
|
Antosiewicz_Anna napisał:
Witam, poproszę o sprawdzienie nazwiska Sieniawscy, może być w innym zapisie bo juz się zetknęłam z inna pisownią(zniemczoną, zruszczoną), ale moi pochodzili własnie z carskiej rosji, niestety dokładnie nie wiem skąd ale gdzieś z terenów ukrainy, wiem tylko, że mieli sporo dzieci i chyba 7 czy 8 zostało księżmi(zakonnikami).dziękuje i pozdrawiam.
Witam1
Mało danych, a nazwisko dość popularne na Ukrainie i w Rosji. Wśród szlachty wylegitymowanej w Rosji jest to nazwisko i zachowały sie dane w Dep. Heroldii. Cytat z wyników poszukiwań w Petergen-ie:
База
данных: Дворянские роды, утвержденные в Витебской, Гродненской, Минской, Могилевской и Смоленской губерниях
Найдено
записей: 1
_________________ Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
|
|
|
|
|
robbi89 |
|
Wysłany: 28-04-2010 - 02:26
|
|
|
|
Witam!
Szukam informacji o Władysławie Chłopickim ur. ok 1870 zm. ok 1935 w Pińsku, mężu Marii z Lewandowskich (pobrali się przed 1900 być może na terenie Rosji). Wiem, że pracował przy budowie kolei transsyberyjskiej i w latach 1906-1907 przebywał w Jekaterynburgu. Do Polski wrócił po 1917 wraz z żona i czworgiem dzieci (3 córki i 1 syn). Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Piotrek |
_________________ Pozdrawiam
Piotr Kruze
|
|
|
|
|
AlicjaSurmacka |
|
Wysłany: 28-04-2010 - 22:42
|
|
|
|
Witam!
Jerzy poproszę o sprawdzenie:
Gliński Henryk ur w 1853 roku w Warszawie syn Jakuba i Walerii z Borowskich, literat, wydawca i księgarz w latach 1881-1884 w Petersburgu.
Zmarł w Odessie 07.01.1905roku.
Alicja |
|
|
|
|
|
Antosiewicz_Anna |
|
Wysłany: 29-04-2010 - 14:51
|
|
|
|
j_aftanas napisał:
Antosiewicz_Anna napisał:
Witam, poproszę o sprawdzienie nazwiska Sieniawscy, może być w innym zapisie bo juz się zetknęłam z inna pisownią(zniemczoną, zruszczoną), ale moi pochodzili własnie z carskiej rosji, niestety dokładnie nie wiem skąd ale gdzieś z terenów ukrainy, wiem tylko, że mieli sporo dzieci i chyba 7 czy 8 zostało księżmi(zakonnikami).dziękuje i pozdrawiam.
Witam1
Mało danych, a nazwisko dość popularne na Ukrainie i w Rosji. Wśród szlachty wylegitymowanej w Rosji jest to nazwisko i zachowały sie dane w Dep. Heroldii. Cytat z wyników poszukiwań w Petergen-ie:
База
данных: Дворянские роды, утвержденные в Витебской, Гродненской, Минской, Могилевской и Смоленской губерниях
Найдено
записей: 1
Witam serdecznie dziękuję za odpowiedź, niestety ja nie znam jeszcze rosyjskiego na tyle, żeby samodzielnie to przetłumaczyć. Poprosiłabym też link do tej strony. Może uda mie się poprosic kogoś, o przetłumaczenie. Dziękuję. |
|
|
|
|
|
jakozak |
|
Wysłany: 29-04-2010 - 15:58
|
|
|
|
Jaka piękna strona! Znalazłam interesujące mnie nazwiska, ale jakoś nie mogę doszukać się niczego innego. Skopiowałam sobie Подчаская, dałam do wyszukiwarki i otworzyły mi się znów tylko nazwiska bez możliwości podświetlenia i otwarcia. Co robię źle?
Podczaskie są moje "babcie", tzn jedna babcia i jej cztery siostry, Podczaska jest moja prababcia, Podczaski jest mój pradziadek. Podczaski jest brat pradziadka. Pradziadek czinownik w Finansach. One? Dzieci i panny. Prababcia - nie mam pojęcia. Woroneż. 1914-1918. Wcześniej Opoczno i Radom. Jak się do tego zabrać? |
_________________ Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
|
|
|
|
|
|
Wysłany: 29-04-2010 - 16:44
|
|
|
|
Wszystko pani robi dobrze. Z tego co się zdążyłem zorientować, to dostęp do wielu danych jest płatny.
tomek |
|
|
|
|
|
Marszycki |
|
Wysłany: 29-04-2010 - 17:11
|
|
|
|
Mam prośbę.Poszukuję miejsca zgonu/pochówku/
Bandrowski Włodzimierz Francewicz - ur. 23.09.1848 r. , prawosławny, skończył gimnazjum 16.09.1866 r. Służył najpierw w 56 piechocie Żytomirskiego pułku. Podporucznik - 1868, porucznik - 1872, kapitan sztabu - 1875r. Jego kariera wojskowa jest długa, w każdym bądź razie 1907 roku został generałem – lejtienantem. Walczył w I w.św. wiele razy odznaczony.
Stefan
plisst@poczta.onet.pl |
|
|
|
|
|
nowak |
|
Wysłany: 30-04-2010 - 10:13
|
|
|
|
Witam!
Proszę o sprawdzenie nazwiska Filip Matwiejew.
Pozdrawiam Grażyna |
|
|
|
|
|
jakozak |
|
Wysłany: 05-05-2010 - 15:52
|
|
|
|
Panie Jurku, czy Pan kiedyś do nich pisał? Może mi Pan udzielić wskazówek? |
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
|
|
|
|
|
joanna23 |
|
Wysłany: 05-05-2010 - 16:34
|
|
|
|
jakozak napisał:
Jaka piękna strona! Znalazłam interesujące mnie nazwiska, ale jakoś nie mogę doszukać się niczego innego. Skopiowałam sobie Подчаская, dałam do wyszukiwarki i otworzyły mi się znów tylko nazwiska bez możliwości podświetlenia i otwarcia. Co robię źle?
Podczaskie są moje "babcie", tzn jedna babcia i jej cztery siostry, Podczaska jest moja prababcia, Podczaski jest mój pradziadek. Podczaski jest brat pradziadka. Pradziadek czinownik w Finansach. One? Dzieci i panny. Prababcia - nie mam pojęcia. Woroneż. 1914-1918. Wcześniej Opoczno i Radom. Jak się do tego zabrać?
Witaj Jolu...
nie wiem czy masz taką informację więc piszę: w Księdze Gub.Radomskiej z 1914 roku występuje: Podczaskij Kazimierz s. Antoniego - starszy księgowy - Sandomierskie i chyba Wacław s. Antoniego - Opoczno - piszę ' chyba ' bo w skrótach napisane jest wszystko.
Natomiast w księdze z roku 1899 występuje: Marian s. Fomy Podczaskij. |
_________________ Joanna z d. Sawicka
Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
|
|
|
|
|
jakozak |
|
Wysłany: 05-05-2010 - 18:24
|
|
|
|
O widzisz, Joasiu. Wacława i Kazimierza mam. To mój pradziadek i jego brat. Przejrzałam wszystkie książki, ale Mariana opuściłam. Nie wiesz, na której to było stronie?
Serdeczne dzięki. |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: 05-05-2010 - 19:30
|
|
|
|
Cytat:
Marian s. Fomy Podczaskij
s. Tomasza Podczaskiego
pozdrawiam - Foma |
|
|
|
|
|
joanna23 |
|
Wysłany: 05-05-2010 - 19:53
|
|
|
|
jakozak napisał:
O widzisz, Joasiu. Wacława i Kazimierza mam. To mój pradziadek i jego brat. Przejrzałam wszystkie książki, ale Mariana opuściłam. Nie wiesz, na której to było stronie?
Serdeczne dzięki.
Jolu - strona 108 - oryginalnego tekstu. |
_________________ Joanna z d. Sawicka
Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
|
|
|
|
|
jakozak |
|
Wysłany: 05-05-2010 - 20:29
|
|
|
|
Serio? Panie Fomku?
Ok, dziękuję Joasiu. |
|
|
|
|
|
|