Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
piątek, 29 listopada 2024

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Synowiec_ElaOffline
Temat postu: Wpisywać indeks, czy nie wpisywać?  PostWysłany: 27-08-2020 - 16:33
Zasłużony

Status: Offline
Dzień dobry,

indeksując parafię Gdów natknęłam się na przekreślony akt ślubu z 1844 roku, który odbył się pomiędzy Grzegorzem Kasprzykiem a Katarzyną Dudzik. Tuż pod nim zawarte jest oświadczenie panny młodej o następującej treści:

"Ja Katarzyna Dudzikowna oświadczam pod znakiem krzyża że, jako żadnej ochoty i przywiązania do narzuconego mi przymusem Grzegorza Kasprzyka nie posiadam, i za niego za mąż nigdy iść nie chcę - ale to publicznie w kościele wyznać dla kary rodzicielskiej obawiam się".

Mam w związku z tym pytanie, czy umieszczać w genetece taki akt czy też go pominąć. W sumie sytuacja dosyć ciekawa, zwłaszcza że panna młoda tylko 16 lat miała, a o ślubie decydowali rodzice.

Ela Synowiec

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
magda_lenaOffline
Temat postu: Wpisywać indeks, czy nie wpisywać?  PostWysłany: 27-08-2020 - 17:04
Zasłużony
Sympatyk

Ja bym wpisała.
Pomimo tego, że akt przekreślony, tutaj to co innego niż np. pomyłkowo spisany. Indeks ma pomóc w odnalezieniu osoby, ta historia rzeczywiście jest ciekawostką i może się komuś przydać. Z odpowiednią adnotacją w uwagach (np. "do ślubu nie doszło")

W analogicznej sytuacji wpisałam zapowiedzi, które indeksowałam, była adnotacja, że ślub się nie odbył.
Za to po 3 miesiącach niedoszła panna młoda wyszła za kogoś innego Wink

ewa_marciniakOffline
Temat postu:   PostWysłany: 27-08-2020 - 18:10
Zasłużony
Sympatyk

Zaraz, to ten ślub był czy nie? Zrozumiałam, że nie i dlatego wpis został przekreślony. Żadnej adnotacji księdza? To chyba nie był. Czy tak?

A jeśli akt ślubu nie miał miejsca, to oznacza, że wprowadzacie do bazy indeksów coś, czego nie było. To też pewna informacja o niedoszłych (chyba) małżonkach ale wymaga mocnego komentarza w Uwagach.

Oczywiście to tylko moje zdanie, e.

magda_lenaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 27-08-2020 - 19:09
Zasłużony
Sympatyk

Ewo, nie coś czego nie było ale coś co jest zapisane.
Nie mam w zwyczaju tworzyć fikcji i nie wiem dlaczego zakładasz, że tak robię.

Informacja w indeksie, że taki zapis jest, może komuś pomóc odnaleźć prababcię. Bo tak się składa, że ideą indeksów jest pomoc w odnalezieniu.
Więc jeżeli taki akt jest, to dlaczego go pomijać? uwagi służą do tego, żeby wyjaśnić sytuację i z tychże uwag należy, mądrze, korzystać (zarówno indeksujący jak i poszukujący).

kasia_wilczOffline
Temat postu:   PostWysłany: 28-08-2020 - 07:39
Zasłużony
Sympatyk

Nie indeksujemy zdarzeń tylko wpisy do ksiąg.
Tym samym nawet te wykreślone czy anulowane powinny zostać zindeksowane - w uwagach osoba indeksująca ma pole do kreatywności opisu.

Szukam:
Macieja Wilczewskiego, pomiędzy 1750 a 1839 - Kujawy lub Wielkopolska
Mochyła / Mochiła/ Mohyła - lubelskie i mazowieckie, czas nieograniczony

Sroczyński_WłodzimierzOffline
Temat postu:   PostWysłany: 28-08-2020 - 09:21
Członek PTG

dokładnie:)
wyjątkiem może być np oczywista pomyłka pisarska np
*ktoś coś zaczął, wykreślił, opatrzył uwagą skreślenie i np na następnej karcie widać, że to samo, ale bez błędów
*błędnie wpisane np nazwisko i od razu korekta oczywistego błędu pisarskiego (nie sądowa), znak korekty, prawidłowy zapis etc - można sobie darować pierwotny

przy korektach sądowych (np po latach) już bym ostrożniejszy był z pominięciem pierwotnego wpisu - tzn nie pomijałbym

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat