Autor |
Wiadomość |
Monia_SL |
|
Temat postu: Jan Dziura - poszukiwanie
Wysłany: 17-08-2020 - 10:02
|
|
Status: Offline
|
|
Witam. Poszukuje pradzadka który zaginoł podczas II Wojny Światowej. Wiem tyle że był na fronicie i po, wojnie wracał z okolic Lublina. Ostatnie wieści kończą się,że był w Radacznicy w szpitalu polowym ponieważ miał problemy żoładkowe..Wracam z kolegami z wojaka do domu Biała koło Rzeszowa. Oni wrócili,a on zaginoł. Urodził się w 1915 r. Biała. Wiem ,że jego matka wysyła mu paczkę przez PCK na front prosił o pasek do spodni bo, mu ukradli czy, mu zginoł. Jego rodzicie to Anna z domu Borys ojciec Józef Dziura. Szukałam go przez PCK ale nic nie ustalili. Szukałam.na stronach internetowych jak IPN straty,pl jest tam 34 osoby o takim nazwisku i imieniu. Po, cmenarzach i kościołach. Proszę o pomoc. Jak mogę go znaleść. Jest to bardzo peacochlona praca i cięzko coś znaleść. Może któś podpowie jak go ognaleść lub pomoże w poszukiwaniach. Bardoz proszę. Zależy mi na odnalezieniu pradzadka |
Ostatnio zmieniony przez Monia_SL dnia 17-08-2020 - 10:35, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|
Arek_Bereza |
|
Temat postu: Pomoc w poszukiwaniu przodka. Pilne!!!
Wysłany: 17-08-2020 - 10:27
|
|
|
|
Zapomniałaś napisać jak się nazywał. Zmień tytuł swojego wątku, ( tu wszyscy szukają przodka), zamiast tego wpisz w tytule jego imię i nazwisko. Skasuj słowo '' pilne'' bo to nie jest pilne a jeśli to napisz dlaczego. To jakaś kalka mediowa, która ma niewiele wspólnego z prawdziwym znaczeniem tego słowa. I chyba jednak zaginął |
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Wysłany: 17-08-2020 - 10:35
|
|
|
|
no i kiedy to było - w którym roku
"front" i powrót z okolic Lublina mógł być w różnych latach "paczka przez PCK na front" to niehalo coś, ale rok, data może konkretniej coś... |
_________________ Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
|
|
|
|
|
Monia_SL |
|
Wysłany: 17-08-2020 - 10:38
|
|
|
|
Nie wiem nic o tej paczce wiem ,że taka była wysyłana. Kiedy koniec wojny II Wojna Światowa pewnie 1945-46 rok Posiadma zdjęcie pradziadka. Jak coś pomoże mogę dodać w poście. |
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Wysłany: 17-08-2020 - 10:42
|
|
|
|
Przepraszam, ale.. naprawdę 30 minut z sensownym opisem historii Polski z tych lat bardziej pomoże niż nasze wysiłki
Świetnie, że szukasz, ale z szacunku dla pradziadka poświęć te pół godziny na dowiedzenie się jaki front był i kiedy pod Lublinem i kiedy II wojna (przynajmniej jeśli chodzi o walkę z Niemcami) się skończyła, kiedy się zaczęła
PS straty.pl - trzeba każdy rekord sprawdzać, wnikać w źródło , porównywać
https://otwock.grobonet.com/grobonet/st ... 219&inni=1
Jan Dziura data nieznana 1943-08-11 ????
ten sam w straty
nazwisko DZIURA
imię Jan
data śmierci 1944-01-20
miejsce pochówku 1-KW Otwock, CKom.
źródło: Barbara Affek-Bujalska i Edward Pawłowski, Księga pochowanych żołnierzy polskich poległych w II wojnie światowej. T. 4, Żołnierze Wojska Polskiego na Wschodzie, Pruszków, 1995
a w rzeczywistości może np jak sąsiedzi w grobie - 1944/1945 ?
zbadać czy to pierwotne miejsce, czy ekshumacja (w styczniu 44??) i pochówek w żołnierskim zbiorowym
z zarządem porozmawiać co wiedzą, księgi sprawdzić , ew w archiwum nt grobownictwa i grobów wojennych poszperać - skąd te groby |
_________________ Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
|
|
|
|
|
Feliks51 |
|
Wysłany: 17-08-2020 - 11:32
|
|
|
|
Szukanie poprzez PCK czy na straty.pl to dobry pomysł, ale najpierw trzeba wyczerpać możliwości metrykalne. Wspomniana Biała, obecna dzielnica Rzeszowa, była kiedyś wsią należącą do rzymskokatolickiej parafii Słocina (dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geograficzny/Tom_I/171). W Internecie są księgi pochodzące z tej parafii, m.in. urodzenia we wsi Biała za lata 1852-1904.
Jak spojrzymy na ostatnie jej strony (https://szukajwarchiwach.pl/59/1114/0/-/7/str/1/7/15#tabSkany), dokładnie skan 103., to jest tam Michał Dziura, ur. 25 lipca 1903, syn Józefa Dziury i Anny Borys. Z pewnością Michał był starszym bratem Jana. Urodzenie Michała to wspaniały wpis metrykalny, bo oprócz standardowych informacji o rodzicach rodziców zrobiono adnotację, kiedy urodzili się rodzice samego Michała, kiedy wzięli ślub, a nawet jest doczepiona informacja, kiedy Michał umarł (bo chyba jego ta karteczka się tyczy).
Wróćmy do Pani pradziadka. Jan Dziura urodził się w 1915 r., a tych metryk w Internecie nie ma. Jest jednak informacja z początku 2020 r., że USC w Rzeszowie przejęło ostatnio mnóstwo akt stanu cywilnego, w tym rzymskokatolicką księgę urodzeń dla wsi Biała z 1904-1945 (https://bip.erzeszow.pl/273-urzad-stanu-cywilnego/4247-wykaz-przyjetych-przez-usc-w-rzeszowie-ksiag-aktu-stanu-cywilnego-z-solectw-slocina-i-zaleze.html). Tam będzie wpis odnośnie Jana Dziury.
Jest wielka szansa, że przy wpisie o jego narodzinach będzie adnotacja o jego śmierci - kiedy i gdzie. Trzeba więc najpierw dotrzeć do metryki urodzenia Jana, a dopiero gdy tam nie będzie żadnych adnotacji, to będzie Pani się martwić, co dalej.
Pozdrawiam
Feliks Brzezicki |
Ostatnio zmieniony przez Feliks51 dnia 17-08-2020 - 11:39, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|
|
Wysłany: 17-08-2020 - 11:35
|
|
|
|
W Zamościu jest grób Jana Dziura s. Józefa (dobrze byłoby ustalić jednostkę, w której służył poszukiwany Jan):
https://mogily.pl/zamosckatedralny/dziurajan_777710 |
_________________ Elża
Ostatnio zmieniony przez Officinalis_Paeonia dnia 17-08-2020 - 11:47, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Wysłany: 17-08-2020 - 11:44
|
|
|
|
|
|
|
Monia_SL |
|
Wysłany: 18-08-2020 - 10:56
|
|
|
|
Pani Elża bardzo dziękuje.
Ten grób w Zamościu znalazlam kilka tygodni temu. Strawdziłam w Urzędzie miasta Zamość i kosciele parafialnym św. Tomasza Apostoła informację na temat tego drogu. Mąja tak że ur. 1926r. Syn Józefa.Znarł 01.09.1948r. na nagrobku widniwje data 46r. Starszy Kapral przydzielony do jednostki wolskowej nr. 8 Pulku Piwchoty Ludowego Wojska w Zamościu. Leży z 4 żołnierzami nieznanymi. |
|
|
|
|
|
|