Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
środa, 27 listopada 2024

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Krystyna_ZaleskaOffline
Temat postu: Zaskakujący finał poszukiwań  PostWysłany: 27-03-2020 - 18:43
Sympatyk

Status: Offline
Dzień dobry

Muszę podzielić się z Wami historią poszukiwań które przeprowadziłam niedawno.

Tytułem wstępu stan mojej wiedzy o przodkach z linii ojczystej.

"Od zawsze" wiedziałam, że pradziadkowie Jan i Maria (Marianna) Szymańscy pobrali się w Kowalach Pańskich i że rodzicami Jana byli Bogumił i Łucja z Pleśnierowiczów. Oprócz mojego pradziadka Jana mieli jeszcze 6 synów i córkę. Szukałam więc ślubu Bogumiła Szymańskiego a znalazłam Bogumiła ale Cytrynę Shocked. Pobrali się w 1854 roku w Liskowie,Łucja była już wdową z dwiema córkami. Ich AM - po trwającym szoku poznawczym- zaprowadził mnie do parafii Uniejów. Tam znalazłam AU Bogumiła Cytryny i akt małżeństwa jego rodziców Michała Szymańskiego alias Wojciechoszczyka Question i Apolonii z Chałupników w 1832 r i info, że rodzicami Michała, byli Dionizy i Rozalia z Śliwińskich.Indeks z PP pozwolił na zamówienie skanu ich AM (łacina z 08.02.1808), on-Dionizy Szymczak, ona -Rozalia Nowakówna (jeden ze świadków - Jan Nowak). Potem na sprowadzonym do AP mikrofilmie znalazłam AU 3xpra Michała (zarejestrowany jako Mikołaj Michał Wojciechoszczak ur.10.09.1808) Zestawienie AU i AZ dzieci mojego najstarszego znalezionego przodka Dionizego pokazuje jego nazwisko jako (w AM Szymczak) 1808-Wojciechoszczak (Michał), 1810-Wojciechoszczak 2x (jako świadek i AU syna Jana), 1813- Szymankiewicz (AU syna Walentego), 1814- Szymankiewicz ( AZ syna Jana), 1815-Szymankiewicz (AZ córki Józefy), 1816-Szymczak (AU córki Rozalii). Dionizy zmarł w 1834 roku (Uniejów AZ nr 90) jako Szymczak, miał 50 lat, wymienieni tam jego rodzice to - Kazimierz i Marianna.
Dowiedziawszy się tego wszystkiego i o wiele więcej o potomkach Dionizego i Rozalii uznałam, że to już koniec poszukiwań w tej linii. Trudno bowiem szukać wiatru w polu mając na uwadze okoliczności: początek XIX wieku,rodzina chłopów, duża zmienność nazwisk (a za chwilę ich brak) i tylko dwa imiona z AZ (też nie wiadomo czy poprawne). Odpuściłam. Aż, gdy dłubanie w innych gałęziach trochę utknęło- brak pomysłów, dziury i ogólnie dołek genealogiczny - wymyśliłam, żeby w ramach treningu i bez żadnej hipotezy poszukać Cytrynów. To ciągle była zagadka, skąd takie nazwisko mojego prapradziadka Bogumiła.

Zaczęłam najbliżej, parafia Uniejów, na Poznań Projekt AM 2 panów: Ignacy Kowalski rok 1834 (akt 50)- 24 lata, syn Franciszki z Cytrynów, ur. w Budach Śmiechowskich (chyba nieślubny ale uznany przez ojca ?), parafia chyba Niemysłów (AU ok 1810-brak). Drugi pan trzy małżeństwa: 1- akt 53/1836, 2- akt 8/1857, 3- akt 78/1859 to (Aleksy) Wincenty Poniński. Zbiorcze info z tych trzech aktów: syn Jana i Franciszki z Cytrynów, szacowana z aktów data urodzenia 1816, urodzony w Śmiechowie (w 3-cim akcie w Krempie), ojciec nie żyje już w 1836 roku, matka obecna i dająca zezwolenie w czasie pierwszego ślubu - w czasie dwóch następnych mieszka w Porczynach. Śluby kolejno:1 - Balin, 2 - Wieścice, 3 - Grocholice. Uwaga: teść Ignacego Kowalskiego Stanisław Kołodzejczak jest świadkiem w pierwszym AM Wincentego(przesłanka bliskich związków obu panów ?).
Teraz w parafii Niemysłów (bo Śmiechów) szukam Ponińskich. Geneteka pokazuje 2 indeksy AU - 1824 akt 26 Małgorzata i 1827 akt 7 Błażej Walenty- niestety w treści aktów ojciec - Jan Poniński (ok) ale matka Franciszka z Wojciechowskich (!) Confused . Z braku lepszego pomysłu przeglądam Genetekę i Wojciechowskich w Niemysłowie. W zgonach - akt nr 2 z 1820 roku -Marianna Wojciechowska i akt nr 13 z 1822 roku Kazimierz Wojciechowski. A w nich takie informacje: w obu zgłaszającym jest Jan Piekarski/Piekarczyk ZIĘĆ Marianny i Kazimierza . Marianna zostawiła po sobie oprócz męża- trzech synów i jedną córkę, zaś Kazimierz - " jednego syna Franciszka w Słomowie (?) i Franciszkę Piekarczykową córkę w Śmiechowie". Państwu Janowi i Franciszce Piekarskim/Piekarczykom/Ponińskim oprócz już wymienionych rodzi się jeszcze(w Śmiechowie) 6-cioro dzieci (troje z nich umiera). Tylko w jednym AU - 70/1818 Andrzeja Piekarczyka matka to Franciszka Cytrynówna, a w jego AZ 3/1819 jest Cypryankową. W pozostałych zapisana jako Wojciechowska (lub podobnie). Po 1832 roku rodzina znika z parafii Niemysłów. Znalazłam ich w Balinie gdzie umiera jedna z bliźniaczek (1833 rok) urodzona jeszcze w Śmiechowie (w 1832 r.) W 1835 roku rodzi się (akt nr 82 Uniejów) ostatni syn Jana i Franciszki - Wojciech a osiem miesięcy później umiera Jan AZ-129/1835. W jego akcie zgonu jako pierwszy z pozostawionych dzieci wymieniony jest Ignacy (zapewne panieńskie dziecko Franciszki - wychowywany przez Jana). Franciszka przeżyła męża o prawie 30 lat (wyszła jeszcze raz za mąż), umarła w Porczycach par. Bałdrzychów (akt 1/1864 rok) jako Ponińska, urodzona w Dominikowicach córka Kazimierza i Marianny Cytrynów. Smile

W Genetece w indeksach z parafii Niemysłów znalazłam trzy interesujące:
AU 50/1821 - Augustyn Cytryna, urodził się w Krempie, rodzice Tomasz i Bogumiła z Grzelaków.
Dwa akty zgonu :
AZ 8/1848 - Magdalena Cytrynowska, Nowa Wieś par. Bałdrzychów 15-letnia córka Tomasza i Bogumiły Cytrynowskich a zgon zgłasza Augustyn Urbański(?) 26 lat.
AZ 7/1867-Marianna Jędrzejczak 48-letnia córka nieżyjących Tomasza i Bogumiły z Urbaniaków małżonków Cytrynów.
Teraz już szybko znalazłam AM Augustyna, bierze ślub w Śmiechowie co prawda nie jak w AZ siostry- Urbański ale jako Urbańczyk v.Cytryna akt 16/1841 rok .

Posługując się nazwiskiem Urbańczyk docieram do AM Tomasza Urbańczyka
z Bogumiłą Grzelaczykówną akt 4/1818 (Niemysłów) a w nim takie informacje:
Tomasz Urbańczyk z Krempy, który według metryki wyjętej z ksiąg kościoła w Uniejowie mający lat 32, które skończy 21 grudnia r.b. (1818 -32=1786) "syn ś.p. zmarłego Szymona Urbańczyka i pozostałej Marianny Jędrzejówny jego niegdy małżonki a z teraźniejszego ślubu Wojciechowskiej zamieszkałej w Śmiechowie"

Wynik tych poszukiwań mnie zaskoczył ale jednocześnie wydaje się logicznie tłumaczyć parę wcześniejszych niejasności jak: nazwisko mojego pra Dionizego -Szymczak- to nazwisko z jego metryki, a Wojciechoszczak jest od nazwiska ojczyma, zaś późniejsze Szymankiewicz a potem Szymański wyewoluowało z pierwotnego. Już po znalezieniu tego wszystkiego znalazłam jeszcze jeden AU w Uniejowie (242/1833 rok) w którym świadkiem jest Dionizy Cytryna.
Wygląda też na to, że podany w AZ Dionizego ojciec Kazimierz był jego ojczymem, z nim też związane było nazwisko ? przezwisko ? przydomek ?-
CYTRYNA.

Tak niespodziewanie pojawiła się nowa hipoteza i nowe akty do szukania
w Uniejowie, i może kolejni przodkowie?

1- mój 4xpra Dionizy i Tomasz byli braćmi synami Marianny z Jędrzejów i
ojca zapisanego w metryce Dionizego jako Urban Szymon/Szymczak a w
metryce jego brata jako Szymon Urbańczyk (Dionizy był starszy - jego
rok urodzenia szacuję na 1783/84 z AZ i AU dzieci)
2. owdowiała Marianna wychodzi za Kazimierza Wojciechowskiego /Cytrynę
zwanego Cytryną ?
3. z 2-giego małżeństwa rodzą się Franciszek (w AZ ojca w" Słomowie"-
gdzie to jest ??) i Franciszka ur ok 1793 roku w Dominikowicach?

Strasznie długi ten post mi wyszedł, ale bardzo chciałam podzielić się
tym co znalazłam, bo rodzina jak to rodzina-ucieszy się z kolejnych
przodków ale tylko genealog zrozumie o co w tym wszystkim chodzi
Mam też bardzo osobisty powód dzisiejszego pisania. dzisiaj mija 10 lat
od śmierci mojego Ojca i to tak trochę wobec niemożności odwiedzin na
warszawskim cmentarzu na Bródnie.

Pozdrawiam serdecznie
Krystyna

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Grazyna_GabiOffline
Temat postu: Zaskakujący finał poszukiwań  PostWysłany: 27-03-2020 - 19:43
Sympatyk

https://pl.wikipedia.org/wiki/S%C5%82om%C3%B3w
https://pl.wikipedia.org/wiki/Dominikow ... 3%B3dzkie)
parafia
https://pl.wikipedia.org/wiki/Psary_(powiat_turecki)
z kluczykiem
https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library
lub
https://szukajwarchiwach.pl/search?q=Ps ... PEro%3Apra

Pozdrawiam
Grazyna

LenkaWOffline
Temat postu: Zaskakujący finał poszukiwań  PostWysłany: 27-03-2020 - 19:47
Sympatyk

Krysiu,
wybacz, nie na temat. Bardzo dobrze rozumiem ostatni akapit, właśnie dziś także u mnie rocznica - mija już 41 lat od śmierci mojego Taty.
Trzymaj się zdrowo, pozdrawiam
Helena

Krystyna_ZaleskaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 27-03-2020 - 21:34
Sympatyk

Dziękuję
Grażynko za Słomów i Psary.Jutro będę szukała. Dominikowice mam rozpoznane tak jak Krajkowice chyba z czasem wchłonięte przez większe
Dominikowice.Zastanawiałam się kiedyś nad tym, że Słownik geograficzny....
utożsamia Krajkowice z Łęgiem Dominikowskim chociaż w księgach
metrykalnych notowane są jako odrębne. Moi antenaci początkowo mieszkają
w Krajkowicach.
Heleno taki dzień jak dzisiaj zawsze niesie zadumę i smutek. Wszyscy tak
mamy, mnie zajęcie się genealogią i przeglądanie tych setek aktów zgonu
pozwoliło też złapać trochę spokoju i jakiś balans w odniesieniu do śmierci.
Wszyscy trzymajmy się ZDROWO !
Krystyna

arnelOffline
Temat postu:   PostWysłany: 31-03-2020 - 10:19
Zasłużony
Sympatyk

Witam,
mógłbym przytoczyć nie mniej zawikłaną historię formowania się nazwiska (7 nazwisk + naście oboczności), ale nie ma sensu powielać tego samego szablonu.
Ale dziękuję za ten temat - pomógł mi przekonać rodzinę, że takie sytuacje się zdarzały.

Pozdrawiam
Andrzej

EwafraOffline
Temat postu:   PostWysłany: 31-03-2020 - 11:21
Sympatyk

Takie sytuacje nie tylko się zdarzału, ale były powszechne. Nazwiska patronimiczne, powstające od imienia ojca przez wieki były zmienne, każde kolejne pokolenie było inaczej mianowane: Jan syn Wojciecha był zapisywany Wojcieszek, jego z kolei syn był zapisywany Jaśkowiak bo synem Jaśka był. Tak samo wymieniona przez Krystynę Marianna Jędrzejówna matka Dionizego i Tomasza nie jest z Jędrzejów. Ona jest po prostu córką Jędrzeja, który sam z kolei mógł być zapisywany jako Piotrkowiak, Piotrowicz, Maćkowiak itp. Tak jak Dionizy jest Szymczakiem czyli synem Szymona. W pewnym momencie ustalała się jedna forma nazwiska, ale to działo się stosunkowo późno. Jedna z moich przodkiń we własnej metryce chrztu i ślubu zapisana pod nazwiskiem rodowym w metrykach chrztu własnych dzieci zapisywana jest jako Urbanówna, Urbańczykówna, Urbankiewiczówna, a to dlatego, że ojciec jej miał na imię Urban. W ten sam sposób pojawiały się nazwiska w rodzaju Kowalczyk, Szewczyk, Bednarczyk, Młynarczyk. Tak po prostu zapisywano rzemieślniczych synów.

arnelOffline
Temat postu:   PostWysłany: 31-03-2020 - 14:14
Zasłużony
Sympatyk

W moim drzewie były to 2 patronimiki (Jonczak i Frątczak), 3 odmiejscowe (-ski), 2 przydomki i przezwiska (np. Przybysz) oraz 1 będące chyba wyrazem rezygnacji wobec tego zamieszania (Niewiadomska).
To nawet 8 Wink
Przy czym Frątczak pisano też: Frączak v. Frącczak, Sudomierska: Cudomirska, Sutmirska, Sodomirska albo Szudomierska, itp.
Ale to tylko tu, inni mieli mniej więcej ustalone +/- jedno dodatkowe.

pozdrawiam
Andrzej

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat