Autor |
Wiadomość |
wołczuch |
|
Temat postu:
Wysłany: 12-11-2009 - 08:51
|
|
Status: Offline
|
|
Fakt trochę długo się czeka na mikrofilm, ale poczekać warto. Ja wolę czekać a potem pojechać do Wrocławia. Dla mnie to CHR to wspaniała rzecz.
Czy może Pan przedstawić dlaczego Mormoni taką działalność prowadzą? Jej założenia... |
_________________ Szukam informacji na temat miejscowości:
Gródek Jagielloński, Rodatycze, Wołczuchy i okolic
Wąwolnica, Skrudki, Garbów
Zakliczyn k. Myślenic
|
|
|
|
|
Manikowski_Kacper |
|
Temat postu:
Wysłany: 25-03-2010 - 21:13
|
|
|
|
Witam,
Chciałem się zapytać o sprawy natury technicznej. Jak długo się przegląda taki jeden mikrofilm? Bo zastanawiam się nad zamówieniem i nie wiem, czy nie warto może poprosić o kilka na raz, żeby później nie czekać.
Pozdrawiam,
Kacper Manikowski |
|
|
|
|
|
Bartek_M |
|
Temat postu:
Wysłany: 25-03-2010 - 22:01
|
|
|
|
To zależy od wielu czynników.
M.in. od:
1. Typu księgi (chrztów, ślubów, zgonów)
2. Sposobu jej prowadzenia:
- języka
- układu (narracyjny kościelny, narracyjny cywilny, półtabelaryczny, tabelaryczny)
- użycia (lub nie) podkreśleń imion/nazwisk w przypadku akt narracyjnych
3. Charakteru kwerendy:
- od dechy do dechy dla pewnego nazwiska czy ukierunkowanej na konkretny akt
- czy przeszukujesz po nazwiskach: tylko ojca / ojca i matki / również chrzestnych i świadków
4. Charakteru pisma osoby prowadzącej księgę.
5. Długości rolki.
6. Stanu zachowania samego mikrofilmu.
7. Wprawy, orientacji w formułach metrykalnych (wiadomo, że starsze akta ślubów zajmowały nieraz po pół strony, mimo że z istotnych danych zawierały tylko imiona i nazwiska zaślubionych - trochę czasu trzeba, by odkryć, w którym miejscu aktu dane te się znajdują; zdarzyło mi się kiedyś dopiero po lekturze kilkunastu roczników "kapnąć", że ksiądz wpisywał imiona rodziców nietypowo tj. w sekcji przeznaczonej na informację o zgodzie na ślub, podczas gdy przy nowożeńcach imion tych nie było)
Mikrofilm z niezbyt gęsto zapisaną księgą tabelaryczną, przy dobrych warunkach i dużej wprawie, zakładając prostą kwerendę na nazwisko ojca, można "obrócić" już w półtorej godziny.
Z drugiej strony, na solidną kwerendę po mikrofilmie z księgami narracyjnymi kościelnymi, bez podkreśleń, mogą Ci i dwa tygodnie nie wystarczyć, zwłaszcza jeśli cenisz sobie komfort, przyjemność z samej lektury, a nie tylko wynik kwerendy. |
|
|
|
|
|
bielecki |
|
Temat postu:
Wysłany: 26-03-2010 - 07:34
|
|
|
|
wołczuch napisał:
Fakt trochę długo się czeka na mikrofilm, ale poczekać warto. Ja wolę czekać a potem pojechać do Wrocławia. Dla mnie to CHR to wspaniała rzecz.
Czy może Pan przedstawić dlaczego Mormoni taką działalność prowadzą? Jej założenia...
Sami to wyjaśniają tutaj:
http://www.mormoni.pl/html/1/05/
ŁB |
|
|
|
|
|
Manikowski_Kacper |
|
Temat postu:
Wysłany: 26-03-2010 - 08:25
|
|
|
|
Dziękuję za rady.
Pozdrawiam,
Kacper Manikowski |
|
|
|
|
|
robiqx |
|
Temat postu:
Wysłany: 27-03-2010 - 10:25
|
|
|
|
Witam
W kwietniu wybieram się do CHR w Wrocławiu. W związku z powyższym mam nastepujące pytanie:
Jak z dworca głównego PKP w Wrocławiu dojść lub dojechać
(jakim autobusem, tramwajem) do Centrum Historii Rodziny?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam |
_________________ Paweł
|
|
|
|
|
ewa_os |
|
Temat postu:
Wysłany: 27-03-2010 - 12:12
|
|
|
|
Najlepiej piechotą do skrzyżowania ze Świdnicką,potem w górę do Opery i na tyłach Opery jest pl.Wolności,gdzie mieści się Centrum.
Będzie najszybciej,bo ul.Piłsudskiego od dworca jest remontowana i tramwaje nie jeżdżą.Ale to nie nie jest daleko.
Pozdrawiam,przy okazji proszę zapytać czy robią wreszcie kopie,bo na całym świecie mormoni kopiują akta z mikrofilmów tylko u nas
trzeba samemu chyłkiem robić zdjęcia a do tego potrzebny profesjonalny sprzęt i umiejętności.
Ewa |
|
|
|
|
|
maziarek |
|
Temat postu:
Wysłany: 27-03-2010 - 19:45
|
|
|
|
ewa_os napisał:
Najlepiej piechotą do skrzyżowania ze Świdnicką,potem w górę do Opery i na tyłach Opery jest pl.Wolności,gdzie mieści się Centrum.
Będzie najszybciej,bo ul.Piłsudskiego od dworca jest remontowana i tramwaje nie jeżdżą.Ale to nie nie jest daleko.
Pozdrawiam,przy okazji proszę zapytać czy robią wreszcie kopie,bo na całym świecie mormoni kopiują akta z mikrofilmów tylko u nas
trzeba samemu chyłkiem robić zdjęcia a do tego potrzebny profesjonalny sprzęt i umiejętności.
Ewa
Uzupełnię trochę opis dojścia do CHR gdyż sam miałem mały kłopot z jego odszukaniem.
Wyjście z dworca na ul. Piłsudskiego i W LEWO tą ulicą do drugiego skrzyżowania (z ul. Świdnicką), na skrzyżowaniu W PRAWO w stronę Opery i ZA OPERĄ W LEWO OBOK HOTELU MONOPOL I BLASZANEGO PŁOTU OSŁANIAJĄCEGO BUDOWĘ ( za budynkiem Opery). Po prawej stronie wlot ulicy i ogód z rzeźbami i następnie poszukiwany budynek przed nim maszty z flagami i ZIELONY daszek osłona wejścia jak w hotelach z napisem "POD ZŁOTYM DĘBEM". Wchodzisz tym wejściem i albo schodami albo windą udajesz się na drugie piętro gdzie mieści się CHR.
JEDNOCZEŚNIE UPRZEDZAM O PLANOWANYM PO WIELKANOCY ROZPOCZĘCIU REMONTU DWORCA GŁOWNEGO PKP WE WROCŁAWIU I RADZĘ PRZY WYJEŹDZIE ODPOWIEDNIO ZAPLANOWAĆ SWÓJ POWRÓT I KUPIĆ BILET POWROTNY. REMONT TEN PLANOWANY JEST DO ROKU 2012.
Przepraszam za tak drobiazgowy opis, ale nie zawsze trafi się na osobę znającą dobrze miasto by znać pl. Wolności i budynki przy nim.
Pozdrawiam i życzę owocnych poszukiwań.
Bogusław
P.S. W poniedziałek 29.03. będę w CHR to zasięgnę języka w sprawie ksero.
Bogusław |
Ostatnio zmieniony przez maziarek dnia 30-03-2010 - 18:40, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|
Nater_Stanislaw |
|
Temat postu:
Wysłany: 27-03-2010 - 20:13
|
|
|
|
Witam,
Najważniejszą sprawą jest rezerwacja czytnika, a można tego dokonać sprawdzając wolne miejsca na stronie http://www.chr.wroclaw.pl/ , jest tam kalendarz wolnych terminów, który daje możliwośc dokładnego zaplanowania sobie odwiedzin w CHR. Doskonałe warunki pracy, można zrobic sobie kawę , herbatę oraz skorzystać z toalety. Na parterze jest restauracja, gdzie można sobie zrobić przerwę na posiłek. Wiem również, ze można wykonywać zdjęcia aparatem cyfrowym bez zadnych problemów. Taka forma pozwala na szybsze przegladanie mikrfilmów, a później w domu, w spokoju dokładne przeglądanie. Pozdrawiam i życzę przyjemnej pracy. |
|
|
|
|
|
robiqx |
|
Temat postu:
Wysłany: 28-03-2010 - 10:08
|
|
|
|
Witam
Bardzo dziękuję za wskazówki
Pozdrawiam |
_________________ Paweł
|
|
|
|
|
|
Temat postu:
Wysłany: 28-03-2010 - 22:30
|
|
|
|
maziarek napisał:
Po prawej stronie wlot ulicy i ogód z rzeźbami i następnie poszukiwany budynek
Ogród z rzeźbami to Muzeum Miejskie w Pałacu Królewskim.
Trasy komunikacji miejskiej kursującej od Dworca Głównego zostały pozmieniane. Niestety nie znam nowych rozkładów, ale wiem, że z przystanku "Arkady" na skrzyżowaniu ulic Piłsudskiego i Świdnickiej kursuje tramwaj 20. Można nim podjechać dwa przystanki i wysiąść przy Sądzie Okręgowym (ul.Krupnicza/ Podwale). Za fosą i placem budowy jest Pl. Wolności.
Anka |
|
|
|
|
|
maziarek |
|
Temat postu:
Wysłany: 30-03-2010 - 18:38
|
|
|
|
Witam
Zgodnie z obietnicą pytałem o możliwości wykonania ksero w CHR, ale niestety nie są takowe wykonywane. Można jedynie samemu robić zdjęcia (oficjalnie a nie chyłkiem) z ekranu czytnika, wystarczy aparat fotograficzny i ewentualnie statyw do niego. W dobie aparatów elektronicznych to sprawa prosta.
Pozdrawiam
Bogusław |
|
|
|
|
|
maziarek |
|
Temat postu:
Wysłany: 30-03-2010 - 18:53
|
|
|
|
hannalore napisał:
maziarek napisał:
Po prawej stronie wlot ulicy i ogód z rzeźbami i następnie poszukiwany budynek
Ogród z rzeźbami to Muzeum Miejskie w Pałacu Królewskim.
Trasy komunikacji miejskiej kursującej od Dworca Głównego zostały pozmieniane. Niestety nie znam nowych rozkładów, ale wiem, że z przystanku "Arkady" na skrzyżowaniu ulic Piłsudskiego i Świdnickiej kursuje tramwaj 20. Można nim podjechać dwa przystanki i wysiąść przy Sądzie Okręgowym (ul.Krupnicza/ Podwale). Za fosą i placem budowy jest Pl. Wolności.
Anka
Moim zdaniem nie ma sensu jazda tramwajem ani autobusem, gdyż szybciej dojdziemy na piechotę. Od dworca do Centrum HR spacerkiem 20 min. a miasto Wrocław ładnieje w ostatnim okresie, więc spacer połączony z przyjemnością.
Pozdrawiam i życzę udanego pobytu we Wrocławiu.
Bogusław |
|
|
|
|
|
TKR |
|
Temat postu:
Wysłany: 13-01-2011 - 22:52
|
|
|
|
Dzien dobry ,
czy ktos z Panstwa moze mi polecic osobe godna zufania ktora moze mi pomoc w CHR w Warszawie lub w Wroclawiu (przegladanie i zrobieniu zdjec ) sam nie moge niestety zajac sie tym .
Prosze o kontakt na tomaszroman1@yahoo.pl
tomek. |
|
|
|
|
|
rogacki_marek |
|
Temat postu: Re: Centrum Historii Rodziny-Mormoni we Wrocławiu
Wysłany: 15-03-2011 - 20:35
|
|
|
|
Witam forumowiczów. Sprawa dotyczy wykorzystywania czytników mikrofilmów. Zauważyłem ,że sporo osób zapisuje się na przeglądanie mikrofilmów na wszystkie godziny w danym dniu . Są to trzy lub cztery seanse dwugodzinne. W praktyce okazuje się ,że czytniki stoją puste. Mam prośbę ,żeby w wypadku rezygnacji z przeglądania wykonać telefon do centrum z wyprzedzeniem ,nawet niewielkim, o rezygnacji w danym dniu lub godzinach,to zawsze znajdzie się chętny na skorzystanie z wolnego czytnika. Szczegolnie w okresach gdy obłożenie w kalendarzu jest pełne. Pozdrawiam serdecznie . Marek Rogacki |
|
|
|
|
|
|