Autor |
Wiadomość |
dominikk |
|
Temat postu: AP Grodzisk Mazowiecki
Wysłany: 16-12-2009 - 18:01
|
|
Status: Offline
|
|
Nie pochodzę z Rawy Mazowieckiej, ale mieszkam w jej okolicy i do niedawna uczęszczałem tam do szkoły średniej. Najprościej jest skorzystać z ksiąg metrykalnych znajdujących się w Archiwach Panstwowych, ponieważ takie archiwum jest czynne w wyznaczonych godzinach i można z jego zasobu skorzystać po wypełnieniu podania. Jednak w AP księgii są zazwyczaj z brakami w latach. Na parafiach zwykle księgii są kompletne. Nie wiem czy uda się Panu skorzystać z zasobu AD w Łowiczu, ponieważ jest to bardzo trudne. Niby czynne jest jeden dzień w tygodniu, ale zawsze jest jakiś powód żeby nie było tego dnia czynne. I jeszcze jedna ważna rzecz AD w Łowiczu nie odpowiada na listy! Napisałem już dwa i odpowiedzi nie ma od ponad roku. Pisze Pan o akcie małżeństwa Maksyma Górskiego i liczy Pan na to, że będzie tam jego data urodzenia? Nie wiem w którym roku było zawarte to małżeństwo, ale w okolicach Rawy Mazowieckiej do 1945 r. obowiązywał opisowy akt małżeństwa i daty urodzenia tam nie podawano. Podawano jedynie wiek, nie zawsze zgodny z realiami i miejsce urodzenia.
Jeżeli potrzebuje Pan jakiś danych po 1907 r. z Rawy Mazowieckiej przy okazji mojej wizyty tam mogę sprawdzić.
Z moich domyśleń wynika, że nie korzysta Pan z bazy Pradziad, co jest niezbędne w ustaleniu gdzie znajdują się księgi. Można to sprawdzić w tej bazie, nie trzeba dzwonić do archiwum. podaje do niej link: http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradziad.php
Wystarczy tylko w pierwszym polu wpisać miejscowość w której była parafia i szukaj.
Pozdrawiam
Dominik |
|
|
|
|
|
BOB30 |
|
Wysłany: 18-12-2009 - 08:40
|
|
|
|
Mam pytanie panie Dominiku
Moja krewna zmarła 25.09.1985 r w Pruszkowie a została pochowana z Rawie Mazowieckiej te dane mam z Pruszkowa.
jej mąż Edward Frankowski został pochowany i chyba zmarł w szpitalu w Grodzisku Mazowieckim poprosiłem że USC sprawdziło metryki zgonów od 1940-1980 r bo wiem że zmarł najpierw i niestety nic nie znaleźli moze zmarł w innym miasteczku.
potem ekshumiowano jego zwłoki i pochowano w Rawie Mazoieckiej.Nie mająś żadnych danych opróćz tego na jakim grobie leży (na grobie jest tylko tabliczka kto leży na tym nagrobku) nie ma dat żadnych może coś pan wymyśli pod kątem moim
Pozdrawiam Robert |
|
|
|
|
|
dominikk |
|
Wysłany: 18-12-2009 - 10:17
|
|
|
|
Pana krewną mogę sprawdzić w księgach koscielnych, ale domyślam się, zże ma Pan juz dane jej dotyczące i nic nowego to nie wniesie. Jeżeli chodzi o Pana krewnego Edwarda Frankowskiego, moze ktoś z rodziny pamięta kiedy mógł umrzeć. Nie chodzi o dokładną datę, ale może Pan zapytać krewnych czy było to po II wojnie światowej czy po jakimś wydarzeniu rodzinnym np. urodzenie dziecka, małżeństwo kogoś z roodziny? Lata poszukiwań zawężą się. Podaje Pan lata 1940-80, od 1939 r. trawała wojna, może zginął gdzieś pod Warszawą w jakiejś potyczce i jego akt zgonu został spisany w innej miejscowości niż mieszkał a ciało pochowano w Grodzisku. Tutaj może być wiele możliwości, dlatego trzeba porozmawiać z rodziną i ustalić coś bardziej konkretnego. Pisze Pan również, że jego szczątki później ekshumowano i pochowano na cmentarzu w Rawie Mazowieckiej, ale w księgach kościelnych Rawy nie będzie to odnotowane. Mogło też tak być, że w Grodzisku przed 1946 r. było więcej niż jedna parafia i jego zgon spisano w którejś z nich. W 1946 r. powstały USC, przed tym rokiem akty zgonu spisywano w parafiach, więc jak ich było więcej w Grodzisku trzeba sprawdzić wszystkie.
Pozdrawiam
Dominik |
|
|
|
|
|
jur58boz |
|
Wysłany: 18-12-2009 - 13:10
|
|
|
|
Dziękuje Robercie za informacje:) |
_________________ Serdecznie pozdrawiam Jurek
|
|
|
|
|
BartekStróżyk |
|
Temat postu: APaństwowe Grodzisk Mazowiecki -prośba
Wysłany: 06-01-2010 - 17:37
|
|
|
|
T: AP Grodzisk Mazowiecki
Witam
Jeśli ktoś się wybiera tam to proszę o pomoc w odnalezieniu w aktach parafii raszyn informacji o ślubie Jana Horaufa i Karoliny Galian 1893/4/5 moze w alegacie beda jakieś informacje. Z góry dziękuję za pomoc |
|
|
|
|
|
michalina180 |
|
Wysłany: 11-03-2010 - 11:54
|
|
|
|
Witam
Potrzebuję pomocy w AP w Grodzisku Mazowieckim. posiadam numer zespołu dokładny rok i numer aktu .
Jeśli ktoś wybierałby się tam i miałby czas na zrobienie zdjęcia lub choć spisanie danych byłabym bardzo wdzięczna.
Dokładne dane na PW
Pozdrawiam
Michalina |
|
|
|
|
|
Marszycki |
|
Wysłany: 11-03-2010 - 14:08
|
|
|
|
Witam
Gdyby ktoś z Państwa przeglądając zgony parafii Góra Kalwarii z pierwszej polowy XIX wieku natrafił na zgon Piotra Jerzmanowskiego bardzo proszę o odpisanie rodziców i daty zgonu!
Stefan
plisst@poczta.onet.pl |
|
|
|
|
|
Marszycki |
|
Wysłany: 13-03-2010 - 23:46
|
|
|
|
Witam
Gdyby ktoś z Państwa przeglądał zgony w parafii G.Mazowiecki /Góra Kalwarii/ po 1820 roku i natrafił na zgon Piotra Jerzmanowskiego bardzo proszę wynotować mi rodziców i o ile bedzie podane to gdzie sie urodził.
Z góry dziekuję.
Stefan
plisst@poczta.onet.pl |
|
|
|
|
|
naplopo |
|
Wysłany: 15-03-2010 - 10:14
|
|
|
|
Michalino
Jeśli masz rok i numer aktu to napisz do AP w Grodzisku mejla z prosba o przesłanie skanu tego aktu i wpłać im na konto 2zł. Niestety maja obecnie chyba ponad dwumiesięczne terminy...
Adrian |
|
|
|
|
|
michalina180 |
|
Wysłany: 15-03-2010 - 11:06
|
|
|
|
Adrianie niestety dzwoniłam i poinformowano mnie że termin może dochodzić do 4 miesięcy, ale w związku z tym ,że nie mogę się tam sama wybrać pozostaje mi ćwiczyć , tak przydatną w genealogii , trudną sztukę cierpliwości.
Pozdrawiam serdecznie
Michalina |
|
|
|
|
|
keresz |
|
Wysłany: 18-03-2010 - 13:04
|
|
|
|
T: AP Grodzisk Mazowiecki-prośba
Chciałbym się zwrócić z serdeczną prośbą do kogoś, kto w najbliższym czasie będzie odwiedzał AP w Grodzisku Mazowieckim i nie sprawi mu to żadnego kłopotu o pomoc w odnalezieniu aktów urodzeń moich prapradziadków i zapisanie informacji umieszczonych na nich(chyba, ze istnieje możliwość z fotografowania), za udzieloną pomoc będę naprawdę bardzo, ale to bardzo wdzięczny.
Józef Gorzkowski urodzony w 1857r. w Strzeniówce gmina Nadarzyn syn Łukasza, Prawdopodobnie nr aktu ur. to 21.
Teresa Kuch urodzona w 1853r. w Tworkach córka Walentego, wyszła za mąż za Józefa Gorzkowskiego.
Walenty Tarkowski urodzony 1862 w Strzeniówce gmina Nadarzyn syn Łukasza.
Zofia Oprządek urodzona w 1871 lub 1872r. w okolicach Nadarzyna, wyszła za mąż za Walentego Tarkowskiego
Pozdrawiam
Robert |
|
|
|
|
|
Alfasud |
|
Temat postu:
Wysłany: 21-03-2010 - 00:42
|
|
|
|
Witam,
Chciałbym wydobyć AP w Grodzisku Mazowieckim akt urodzenia.
Mam imię i nazwisko, rok urodzenia i imiona rodziców. Moje pytanie brzmi, czy jest szansa żeby mi przysłali skan tego aktu na maila? Termin może być długi. Mi się bardzo nie spieszy.
Jeśli to jest możliwe, to jak wygląda sprawa z tym przelewem. Robię przelew na konto AP, i wysyłam im potwierdzenie zapłaty w PDF? Czy dopiero jak znajdą to płacę. Trochę to dla mnie czarna magia. Najtrudniejszy pierwszy krok....
Przepraszam za takie elementarne pytania.
Pozdrawiam
Michał |
|
|
|
|
|
|
Temat postu:
Wysłany: 21-03-2010 - 09:24
|
|
|
|
Witaj.
Zamawiasz skan aktu w AP Grodzisk Maz. mailem.Podajesz swoje dane i dokładny adres z kodem pocztowym oraz zapewnieniem,że dane wykorzystasz do celów genealogicznych.Podadzą ci nr konta,tam wpłacisz 2 zł i poczekasz ok.2 miesięcy.
Pozdrawiam.
Waldemar |
|
|
|
|
|
michalina180 |
|
Temat postu:
Wysłany: 22-03-2010 - 14:37
|
|
|
|
Witaj Michale jak napisał Waldemar zamówilam mejlem skan , dostałam mejlem zwrotną odpowiedź ,że taki akt jest w tym archiwum i mam wpłacić pieniądze na konto , wpłacilam, wysłałam mejlem potwierdzenie i czekam
Pozdrowienia
Michalina |
|
|
|
|
|
Alfasud |
|
Temat postu:
Wysłany: 22-03-2010 - 22:17
|
|
|
|
Bardzo Wam dziękuje za wyjaśnienia. Teraz już mam pogląd na sprawę. Trochę się obawiam tej formy kontaktu z urzędami, bo zawsze mi się wydaje, że takich instytucjach nikt nie czyta poczty elektronicznej.
A czy w innych urzędach można się spodziewać podobnego traktowania czy AP w Grodzisku to ewenement? |
|
|
|
|
|
|