|
|
|
Autor |
Wiadomość |
Artem777 |
|
Temat postu: wioska Souszy i Borejszy na Litwe
Wysłany: 04-03-2010 - 17:56
|
|
Status: Offline
|
|
Witam serdecznie,
Poszukuje dane o moich przodkach, zamieszkałych w Kowno w XIX – XX wieku. Nazwisko rodowe – Martusewicz, pochodzenie Polskie. Jak na razie udało mi się zdobyć następującą informacje o nich:
1. Stefania Martusewicz córka Ignaca, urodzona w 1980(1979) roku w wiosce Borejszy, powiat Kowieński, Wojewódstwo Kowieńskie, katolickiego wyznania;
2. Jej mąż, Władysław Martusewicz syn Jana, urodzony w wiosce Souszy, powiat Kowieński, Wojewodstwo Kowieńskie (Kaunas)), katolickiego wyznania. Zmarł w Rosji 06 czerwca 1917 roku.
3. Ich syn – Walerian Martusewicz, syn Władysława urodzony w 1904 roku w powiacie Kowieńskim, na terytorium Litwy.
W 1905 roku cała rodzina przeprowadziła się do Rosji oraz kupiła posesję w wiosce Andreevka, Gminy Rossoszańskiej.
Może ktoś z Państwa ich znał lub jest z nimi spokrewniony? Może kto-kolwiek może mnie ukierunkować, gdzie szukać ich ślady?
Bardzo proszę Państwo o pomoc w poszukiwaniu dalszej informacji o moich przodkach, a mianowicie potwierdzeniu ich narodowości, miejsca urodzenia, znalezienia świadectw urodzenia, jakiej-kolwiek informacji ich dotyczącej…. Nie dysponuję żadnymi innymi danymi oprócz powyższych i zostaje mi liczyć tylko na Państwa pomoc!
Będę wdzięczny za każdą odpowiedź, o każdy nawet najmniejszy szczegół o nich! |
|
|
|
|
|
Feltynowska_Grażyna |
|
Wysłany: 04-03-2010 - 18:38
|
|
|
|
Witam raz jeszcze,
Czasem pójście śladem pomyłek i przekręceń w nazwach miejscowości prowadzi na właściwy trop.
Otóż na północ od miejscowości Szeszole znajdują się sąsiadujące ze sobą dwie wsie: Lausze i Borejszele.
http://www.mapywig.org/m/WIG100_300DPI/ ... 300dpi.jpg
W 1744 r. należały one do parafii Nidoki dekanatu Pobojsk. Jednak obecny kościól w Szeszolach został zbudowany w 1761 r., możliwe więc, że do niego przyłączono te dwie bliskie miejscowości?
Może tam? Czy znasz nazwisko rodowe Stefanii Martusewiczowej?
pozdrawiwam
GrażynaFeltynowska |
|
|
|
|
|
Artem777 |
|
Wysłany: 05-03-2010 - 00:29
|
|
|
|
Dzien dobry niestety nie znam, a nie nazwiska rodowego Stefanii, a nie dokladnego miejsca urodzenia ich syna Waleriana, ja napisalem do archiwum w Wilnie , ale oni tez nic nie moga powiedzic bez tej informacji.
Pozdrawiam Artem Sobolew |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|