Autor |
Wiadomość |
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 02-03-2018 - 16:12
|
|
Status: Offline
|
|
|
|
|
Knapp_Małgorzata |
|
Temat postu:
Wysłany: 08-08-2019 - 09:17
|
|
|
|
Ja mogę służyć tylko danymi na temat ojca Zofii. Paulin to raczej rzadkie imię, nazwisko Knapp lub Knap też mało popularne.
Paulin Władysław Knap syn Ludwika Ignacego i Wiktorii z domu Komosa urodził się w 1877, ochrzczony został w parafii św Barbary w Warszawie (akt 104 https://szukajwarchiwach.pl/72/1214/0/- ... p2qgDJRw). Niestety nic mi nie wiadomo o jego małżeństwie i dzieciach
Jego dziadek Maciej Knap to mój praprapradziadek. |
|
|
|
|
|
Małgorzata_Kulwieć |
|
Temat postu:
Wysłany: 08-08-2019 - 14:17
|
|
|
|
Knapów jest mnóstwo w parafii Korytnica w powiecie węgrowskim oraz w okolicach bliższych i dalszych.
W metrykach są zapisywani w zasadzie przez jedno "p" na końcu, ale potem w trakcie życia róznie to bywa.
Moja mama była z domu Knap (z parafii Wiśniew), a potem zapisywana była i jako Knap i jako Knapp i jako Knapianka. |
_________________ pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
|
|
|
|
|
jolfed |
|
Temat postu:
Wysłany: 08-08-2019 - 21:48
|
|
|
|
Knapp_Małgorzata napisał:
Ja mogę służyć tylko danymi na temat ojca Zofii. Paulin to raczej rzadkie imię, nazwisko Knapp lub Knap też mało popularne.
Paulin Władysław Knap syn Ludwika Ignacego i Wiktorii z domu Komosa urodził się w 1877, ochrzczony został w parafii św Barbary w Warszawie (akt 104 https://szukajwarchiwach.pl/72/1214/0/- ... p2qgDJRw). Niestety nic mi nie wiadomo o jego małżeństwie i dzieciach
Jego dziadek Maciej Knap to mój praprapradziadek.
Małgosiu, dla mojego wnuka, Maciej jest 5xpra, a jego ojciec Paweł Knap 6xpra. Co do Macieja mam pytanie, jego II żoną była Teofila Pawłowska, a czy I żoną była Tekla Batorska?
Pozdrawiam, Jola |
|
|
|
|
|
Knapp_Małgorzata |
|
Temat postu:
Wysłany: 11-10-2019 - 14:13
|
|
|
|
Małgosiu, dla mojego wnuka, Maciej jest 5xpra, a jego ojciec Paweł Knap 6xpra. Co do Macieja mam pytanie, jego II żoną była Teofila Pawłowska, a czy I żoną była Tekla Batorska?
Pozdrawiam, Jola[/quote]
Tak I żona a babka Paulina Knap to Tekla zd. Batorska. Do dziś nie doszłam gdzie się urodziła. W akcie ślubu podano Chruślin ale po wielu poszlakach obstawiam, że chodzi o wieś Chrośla należącą do parafii Mińsk Mazowiecki. Jej rodzicami byli Stanisław i Domicella zd. Jankowska.
Co do Macieja natomiast to nie wiem kiedy i gdzie zmarł. Ale nie poddaje się i co jakiś czas wznawiam poszukiwania dotyczące tej dwójki przodków
Pozdrawiam
Małgosia |
|
|
|
|
|
Kapelus |
|
Temat postu:
Wysłany: 11-10-2019 - 16:22
|
|
|
|
Nie wiem, czy to z tej rodziny, czy oboczność nazwiska: Sabina Knaap poślubiła Karola Lesisza (tego uwiecznionego przez Prusa w Lalce) właściciela winiarni na Krakowskim Przedmieściu w Warszawie.
Magda |
|
|
|
|
|
Robert_Kostecki |
|
Temat postu:
Wysłany: 11-10-2019 - 21:22
|
|
|
|
|
|
|
jolfed |
|
Temat postu:
Wysłany: 16-10-2020 - 18:01
|
|
|
|
Wielka radość i za razem smutek mną targa. Znalazłam poszukiwaną Zofię Knapp. Odezwała się do mnie jej wnuczka. Wyobraźcie sobie, że Zofia żyła wraz z drugim mężem i dziećmi w Krakowie, zmarła w 1994 r. Zofia w 1946 r. rozwiodła się z Arturem Bogumiłem Federowiczem. Ona i Artur z nieznanych nam powodów ukryli ten fakt przed synami. Ich synowie i wnuki, żyli w poczuciu że Zofia zginęła w czasie wojny. Ale również dzieci i wnuki z drugiego małżeństwa nie były świadome, że Zofia ma w Warszawie dwóch synów.
Pozdrawiam, Jola |
|
|
|
|
|
|