|
|
|
Autor |
Wiadomość |
Kozera_Piotr |
|
Temat postu: Zagadka genealogiczno-genetyczna
Wysłany: 19-08-2018 - 14:50
|
|
Status: Offline
|
|
Witam
W moim drzewie genealogicznym mam znaczny ubytek przodków, bo tak się złożyło, że nieznani są trzej pradziadkowi i 3xpradziadek mojego ojca. Wykonałem dla niego badania autosomalne w Familytree i w odpowiedzi listę czerdziestu pięciu osób z Polski,Rosji, Niemiec i USA z nim spokrewnionych.
Siedmioro z nich to kuzyni 2-4 stopnia, a pozostali 3-5 stopnia. Wśród tych osób jedna to potwierdzona krewna. Co do jednej osoby mam silne podejrzenie, że jego nazwisko powinno znaleźć się w moim drzewie.
Chciałbym dowiedzieć się, czy ktoś z Was próbował zapełnić luki w drzewie genealogicznym i jego starania się powiodły.
Pozdrawiam
Piotr |
|
|
|
|
|
Jakubas_Eugeniusz |
|
Wysłany: 28-04-2019 - 11:26
|
|
|
|
Piotrze,
moje badania autosomalne pozwoliły znaleźć kuzyna w USA (2-4 cousin), z którym mam wspólny segment 21,2 cM. Nasz wspólny przodek urodził się w 1786 roku i mieszkał w Wielkopolsce w parafii Wilkowyja. W kilku innych przypadkach nawiązałem kontakt z potencjalnymi krewnymi i trwaja poszukiwania wspólnych przodków.
Jeśli Ty masz aż siedmioro kuzynów 2-4 ocusin, to na pewno któryś jest Twoim krewnym i sam napisałeś, że "jego nazwisko powinno znaleźć się w moim drzewie". Uzupełnij więc drzewo i powinieneś go mieć.
Pozdrawiam, Eugeniusz |
|
|
|
|
|
Emerald |
|
Wysłany: 29-04-2019 - 14:25
|
|
|
|
Ooo, Eugeniuszu, ja mam Cię wśród swoich krewnych na Family Tree i wiedziałam, że skądś kojarzę po imieniu i nazwisku oraz zdjęciu, a nie mogłam sobie przypomnieć skąd
Co do tematu, to żeby zapełnić wszelkie luki tego typu, najlepiej mieć przebadanych jak najwięcej krewnych, wtedy można dojść do nowych gałęzi na podstawie eliminacji - wcześniej trudno dojść do tego, z której strony może być dany krewny, jeśli nie ma się z nim wspólnych nazwisk czy miejscowości. |
_________________ Izabela
|
|
|
|
|
Jakubas_Eugeniusz |
|
Wysłany: 29-04-2019 - 16:20
|
|
|
|
Izabelo,
spróbujmy znaleźć wspólnego przodka, wysłałem e-maila na pw.
Eugeniusz |
|
|
|
|
|
julia_jarmola |
|
Temat postu:
Wysłany: 30-04-2019 - 19:12
|
|
|
|
Dzień dobry.
Jestem laikiem, jeśli chodzi o genetykę, ale test mtDNA zrobiłam,gdyż od zawsze interesowała mnie wspólnota etniczna, z której się wywodzimy.;niestety jest to tylko linia macierzysta. Mogę zrobić test autosomalny, ale nie będzie on tak dokładny , jak test Y?! Tu musi wykazać się brat stryjeczny:)
Na razie zgłębiam tzw. kuzynów genetycznych
Udało mi się z dwojgiem ustalić wspólnego przodka na poziomie praparadziadków i tu pytanie do państwa.
Myślałam, że mtDNA pokazuje wyłącznie linię macierzystą mojej matki, czyli tylko kobiety ze strony jednej prababki.
Okazuje się , że największą zbieżność mam z osobą po linii macierzystej owszem, ale mojego dziadka macierzystego Jego matka była siostrą mężczyzny, który był prapradziadkiem osoby , z którą dzielę 175 Centimorgans 59 Longest Block.
Czy tak jest zawsze przy tym badaniu?
A ze stryjecznym bratem mam 605/59 ( mtDNA ).Czy dlatego mam go w wykazie, że robiliśmy testy w tym samym czasie??? Jego matka w żaden sposób nie jest spokrewniona z moją.
Kolejne pytanie : z kobietą mamy wspólne 57/22/X-Match 2nd Cousin- 4th Cousin. Na jakim poziomie może być wspólny przodek i czy w ogóle ? Pani zna tylko dane rodziców? W moim drzewie to nazwisko nie figuruje.Dziadek Pani pochodził z Warszawy (łącznik -Mazowsze, moi okolice Ciechanowa).
Tajemniczy symbol X-Match, co dokładniej oznacza? Jakoś nie trafiłam na proste wytłumaczenie. Może nie umiem szukać
I ostatnie pytanie : 5th Cousin- Remote Cousin, to zbyt dalekie wspólne zwiazki, mam rację? Na poziomie 6-7 pokolenia przodków czy jeszcze dalej?
Proszę o wyrozumiałość za może zbyt naiwne pytania
Pozdrawiam,
Julia. |
|
|
|
|
|
Łucja |
|
Temat postu:
Wysłany: 30-04-2019 - 19:34
|
|
|
|
Julio, wydaje się, że zdecydowanie zrobiłaś badanie autosomalne, a nie mtDNA. I bardzo dobrze. Wszystkie linie pokazuje do ca 8-10 pokolenia mniej więcej.
Teraz trzeba korzystać z "chromosome browser", pokaże na którym odcinku którego chromosomu jest łączność z daną osobą. Nawet jeżeli ta osoba nic o sobie nie napisze, drzewa nie poda, to może inna osoba z takim samym "łącznikiem" poda takie dane, tak to działa. Oraz trzeba korzystać z opcji "in common with", pokazuje z którymi osobami dana osoba jest jeszcze połączona jakby. A także przegrać dane do innych baz, gdzie będzie więcej osób i różne dalsze możliwości analiz.
X-match to połączenie na chromosomie X (23 chromosom), ten chromosom córka dostaje po matce i po ojcu, ale syn już tylko po matce (po ojcu dostaje Y), czyli w liniach "żeńskich" będzie więcej X-matchy. Za bardzo nie są przydatne te X-match, bo to krótki chromosom i dopiero długi odcinek wspólny na tym chromosomie coś znaczy istotnego, długość można sprawdzić w chromosome browser).
5 i więcej pokoleń, to niby daleko, ale czasami do potwierdzenia metrykalnie nawet, jak znamy głęboko genealogię w danej linii (albo ją poznamy dzięki wynikom DNA). Ile dokładnie pokoleń wstecz nie sposób powiedzieć, bo tylko po rodzicach mamy po równo, 1/2-1/2, a już w kolejnym pokoleniu nie jest to 1/4 - 1/4 - 1/4 - 1/4, czy potem 1/8, 1/16, itd. Im głębiej tym bardziej się to rozchodzi, więcej po babci, mniej po dziadku, itd.
Łucja |
_________________ Dziennik genealogiczny
|
|
|
|
|
julia_jarmola |
|
Temat postu:
Wysłany: 30-04-2019 - 21:34
|
|
|
|
Łucjo,
sprawdziłam dla pewności, zrobiłam test mtDNA.
Zastanawiam się nad tym , dlaczego wobec tego mój stryjeczny się w nim znajduje
I w jego wyniku mDNA, też jestem ujęta.
W każdym razie bardzo dziękuję za informacje.
Pozdrawiam,
Julia. |
|
|
|
|
|
Łucja |
|
Temat postu:
Wysłany: 30-04-2019 - 22:19
|
|
|
|
julia_jarmola napisał:
Łucjo,
sprawdziłam dla pewności, zrobiłam test mtDNA.
Zastanawiam się nad tym , dlaczego wobec tego mój stryjeczny się w nim znajduje
I w jego wyniku mDNA, też jestem ujęta.
W każdym razie bardzo dziękuję za informacje.
Pozdrawiam,
Julia.
Wynik badania mtDNA nie pokazuje długości odcinków na chromosomach, badanie autosomalne, to inaczej "chromosomalne" właśnie.
Łucja |
_________________ Dziennik genealogiczny
|
|
|
|
|
julia_jarmola |
|
Temat postu:
Wysłany: 30-04-2019 - 23:02
|
|
|
|
Aaaa, czyli to tak jest
Czyli lepiej się stało, że jest to autosomalne.
Dzięki Łucjo
Julia. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|