Autor |
Wiadomość |
mpelczynska |
|
Temat postu: Prośba o rozszyfrowanie zdjęcia
Wysłany: 31-07-2018 - 16:33
|
|

Status: Offline
|
|
Dzień dobry,
Jest to zdjęcie na którym niby jest siostra mojej prababki, Konstancja Krawczyk z domu Szachta (najbardziej na prawo). Chciałabym się dowiedzieć jak najwięcej z tego zdjęcia.... Wiem, że mąż Konstancji - Antoni był wojsku. Podobno byli na Wołyniu i uciekli przed ludobójstwem. Czy jest ktoś coś w stanie z tego zdjęcia odczytać? Czy to raczej naiwne nadzieje?
Bardzo proszę o pomoc.
 |
_________________ - Martyna
|
|
|
|
 |
Barbara_Domagała |
|
Wysłany: 01-08-2018 - 11:54
|
|

|
|
Wklej też widok rewersu zdjęcia. Może pomóc w datowaniu. Czy wiesz cokolwiek o osobach na zdjęciu? Kilka z nich ma charakterystyczny kształt oczu i ust, zapewne są z jednej rodziny. Kobieta w środku i ta na lewo są bardzo do siebie podobne. Zapewne to matka i córka. Pan z tyłu po środku może być ich bratem i synem, bo też podobny. |
|
|
|
|
 |
mpelczynska |
|
Wysłany: 01-08-2018 - 15:06
|
|

|
|
Nie mam tylu poniewaz jest to zdjecie znalezione na My Heritage. Niestety zadna z osob ktore maja to zdjecie w albumach nie jest mi w stanie powiedziec skad ono jest... Wiem tylko tyle, ze osoba najbardziej na prawo to siostra prababci. Wydaj mi sie ze to rodzenstwo ze swoimi dziecmi, albo siostry z mezami i dziecmi... a cos z mundurow? czy ubran dzieci? cokolwiek? to zdjecie musialo byc zrobione miedzy 1928 a 1945. Konstancja - najbardziej na prawo zmarla 21 stycznia 1945. |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: 01-08-2018 - 15:20
|
|

|
|
Warto byłoby rozszyfrować mundury i odznaczenia widniejące na bluzie pana z wąsem. Pierwsze po prawej w górnym rzędzie to moim zdaniem Medal Dziesięciolecia Odzyskanej Niepodległości, nadawany od 1928 roku, co uprawdopodobnia Twoje datowanie. |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
|
|
|
|
 |
krzyko |
|
Wysłany: 01-08-2018 - 15:33
|
|

|
|
|
|
 |
Grzegorz_Polak |
|
Wysłany: 01-08-2018 - 15:36
|
|

|
|
Witaj
Jeśli zdjęcie pochodzi z MyHeritage, to zapewne jest to wszytko, co można z niego "wycisnąć"? Mam na myśli uzyskanie powiększeń fragmentów?
Jedno, co na razie znalazłem: Mężczyzna w mundurze z prawej strony zdjęcia (na piersi widoczne 6 odznaczeń) ma w górnym rzędzie pierwszy z jego lewej strony Medal Dziesięciolecia Odzyskania Niepodległości nadawany od 1928. "Prawo otrzymania odznaczenia przysługiwało osobom, które pełniły nienagannie służbę państwową, wojskową lub cywilną, służbę samorządową albo w innych instytucjach publiczno-prawnych od dnia 11 listopada 1918 r. do dnia 11 listopada 1928 roku." (Stefan Oberleitner: Polskie ordery odznaczenia i niektóre wyróżnienia zaszczytne 1705 - 1990, Tom I, rok wyd. 1992, str. 171) |
_________________ Grzegorz
|
|
|
|
 |
mpelczynska |
|
Wysłany: 01-08-2018 - 16:52
|
|

|
|
Dziekuje, wlasnie mialam pisac, ze sadzac po orderach i odznakach mezczyzna po prawej stronie wyglada jak Antoni Krawczyk. Bardzo dziekuje za wszelka pomoc!
Jesli chodzi o mezczyzne w mundurze po lewej stronie. Myslicie ze co jest na jego pagonie? Myslicie ze moze to byc chorazy albo sierzant?
A mezczyzna w srodku ubrany jest po cywilnemu czy jest to tez jakis rodzaj munduru?
I te mundurki dzieci to mundurki szkolne? Widzialam ze mundurki szkole byly zazwyczaj ciemne, a te sa biale. |
|
|
|
|
 |
Grzegorz_Polak |
|
Wysłany: 01-08-2018 - 20:53
|
|

|
|
|
|
 |
mpelczynska |
|
Wysłany: 01-08-2018 - 21:01
|
|

|
|
Hahaha wiem Myslalam ze jak moze rozpoznam stopien wojskowy to dopasuje do kogos z rodziny...
Bo nie widze belek u mezczyzny po lewej stronie, ale widze biale paski po bokach... jakos tak probuje cos odczytac  |
|
|
|
|
 |
magda_lena |
|
Temat postu: Re: Prośba o rozszyfrowanie zdjęcia
Wysłany: 01-08-2018 - 22:33
|
|

|
|
mpelczynska napisał:
I te mundurki dzieci to mundurki szkolne? Widzialam ze mundurki szkole byly zazwyczaj ciemne, a te sa biale.
To nie są mundurki szkolne, tylko ubranka marynarskie. Popularne od połowy XIX w, aż do teraz (tylko w bardziej współczesnej formie), zarówno dla chłopców, jak i dziewczynek.
Występowały w kolorze jasnym i ciemnym.
Tak, że z nich nic nie wyczytasz.
Chociaż ja stawiam na przełom lat 20-stych/30-stych, sądząc po ubraniach i fryzurach pań. Ewentualnie wczesne 30-ste. |
_________________ Pozdrawiam, Magdalena
|
|
|
|
 |
|