Autor |
Wiadomość |
sbasiacz |
|
Temat postu: Pniewnik indeksacja
Wysłany: 18-06-2018 - 09:08
|
|
Status: Offline
|
|
Witajcie
Mam taką sytuację:
W 1871 roku zostaje ochrzczony Władysław, syn nieznanych rodziców, urodzony w Warszawie, w 1872r.fak ten zostaje odnotowany w parafii Pniewnik, zgłaszający Piotr Wojtyński też nie zna danych, co wpisać w pole nazwisko?
Czy zostawić je puste?
Nie udało mi się wkleić skanu z poziomu "zapodaj" wyskakuje error?
pozdrawiam
Basia Sikorska |
|
|
|
|
|
Rutar |
|
Temat postu:
Wysłany: 18-06-2018 - 09:33
|
|
|
|
Witaj,
A jest skorowidz? I co w nim widnieje?
Artur |
|
|
|
|
|
sbasiacz |
|
Temat postu:
Wysłany: 18-06-2018 - 12:43
|
|
|
|
w skorowidzu jest napisane Władysław niewiadomych rodziców
B.Sikorska |
_________________ pozdrawiam
BasiaS
|
|
|
|
|
Rutar |
|
Temat postu:
Wysłany: 18-06-2018 - 18:39
|
|
|
|
sbasiacz napisał:
w skorowidzu jest napisane Władysław niewiadomych rodziców
B.Sikorska
Nazwisko zostawiłbym puste i w uwagach informacja że rodzice nie znani brak nazwiska.
Pozdrawiam,
Artur |
|
|
|
|
|
sbasiacz |
|
Temat postu:
Wysłany: 18-06-2018 - 20:34
|
|
|
|
Zauważyłam, że osoby, które wcześniej indeksowały tą parafię, w takim przypadku wstawiały w pole nazwisko NN, ułatwia to wyszukanie osób o nieznanym nazwisku, gdy będzie puste wyszukiwarka "nie chce" pokazać rekordów.
pozdrawiam
Basia Sikorska |
|
|
|
|
|
magda_lena |
|
Temat postu:
Wysłany: 18-06-2018 - 22:26
|
|
|
|
Basiu, ja bym wpisała NN w pole "nazwisko".
A podobnych sytuacji mam sporo, np. chłopczyk znaleziony pod figurą jakiegoś świętego (chrzty) czy martwe zwłoki płci męskiej leżące na miedzy (zgony). Wszędzie wpisałam NN. Co jednoznacznie sugeruje, że nazwisko było, tylko go nie znano. Plus odpowiednia informacja w uwagach.
Pustą rubrykę zostawiam tylko w przypadku dzieci nieślubnych i jest to imię ojca. Lub matki, o ile jej nie wpisano, bo i tak się zdarza.
Oczywiście mam na myśli wiek XIX i później.
U mnie podrzutka pod figurą, o nieznanym nazwisku NN, znaleźli w wieku XX Co gorsza żadnego nazwiska mu nie nadali ... |
_________________ Pozdrawiam, Magdalena
|
|
|
|
|
|
Temat postu:
Wysłany: 19-06-2018 - 08:06
|
|
|
|
Zawsze warto spojrzeć w instrukcję indeksowania. Nic nie ma o wpisywaniu NN (albo: brak, nie podano, nie istnieje, N., ????) zamiast nazwisk. Jeśli w akcie nie ma podanego nazwiska, zostawiamy puste pole.
A co do pokazywania w wyszukiwarce, to wystarczy daną księgę posortować po nazwisku. Osoby bez nazwiska będą na początku. |
_________________ Dorota Nowakowska
|
|
|
|
|
magda_lena |
|
Temat postu:
Wysłany: 19-06-2018 - 10:14
|
|
|
|
To jak, w takim razie, powinnam była zapisać martwe zwłoki znalezione w polu, które nie wiadomo ile czasu na tej miedzy leżały?
Nr aktu i wszystkie rubryki puste, bo nawet daty śmierci przy nich nie było, tylko data znalezienia?
Albo dziecko ubogiej dziewki, która przypadkiem przez wieś przechodziła i zległa, a następnie poszła hen, nikomu się uprzednio nie przedstawiwszy?
Czy zupełnie takie akty pominąć, chociaż nr mają
Jest różnica pomiędzy brakiem nazwiska, bo go nie zapisano co jest częste w zgonach osób dorosłych - brak rodziców czy panieńskiego kobiety, i w ślubach - jeśli rodzic już nie żył - wtedy NN to oczywisty błąd, czy nawet dziecku panieńskiemu NN za ojca (choć pełno tego w genetece) a wpisaniem NN osobie która nazwisko na pewno miała, tylko nikt go nie znał a jakoś zindeksować trzeba. |
|
|
|
|
|
sbasiacz |
|
Temat postu:
Wysłany: 19-06-2018 - 14:00
|
|
|
|
dorotan napisał:
Zawsze warto spojrzeć w instrukcję indeksowania. Nic nie ma o wpisywaniu NN (albo: brak, nie podano, nie istnieje, N., ????) zamiast nazwisk. Jeśli w akcie nie ma podanego nazwiska, zostawiamy puste pole.
A co do pokazywania w wyszukiwarce, to wystarczy daną księgę posortować po nazwisku. Osoby bez nazwiska będą na początku.
zgodnie z instrukcją:
pole puste=brak danych,
a jak taką księgę posortować w wyszukiwarce?(nie mam jej przecież w komputerze)
pozdrawiam
Basia Sikorska |
Ostatnio zmieniony przez sbasiacz dnia 19-06-2018 - 15:42, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 19-06-2018 - 14:05
|
|
|
|
|
|
|
magda_lena |
|
Temat postu:
Wysłany: 19-06-2018 - 16:04
|
|
|
|
sbasiacz napisał:
dorotan napisał:
A co do pokazywania w wyszukiwarce, to wystarczy daną księgę posortować po nazwisku. Osoby bez nazwiska będą na początku.
zgodnie z instrukcją:
pole puste=brak danych,
a jak taką księgę posortować w wyszukiwarce?(nie mam jej przecież w komputerze)
pozdrawiam
Basia Sikorska
Zgadzam się z Basią, jak posortować w wyszukiwarce coś takiego (wyobraźmy sobie, że tych NN nie wpisałam, jak również darowałam sobie nieobowiązkowe uwagi)
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... rdertable=
Sroczyński_Włodzimierz napisał:
NN w przypadku ojca panieńskich to jest coś więcej niż brak informacji, stąd i po to NN
Masz rację Włodku. Za bardzo się rozpędziłam w podawaniu nieprawidłowych przykładów użycia NN |
|
|
|
|
|
|
Temat postu:
Wysłany: 19-06-2018 - 19:59
|
|
|
|
Nad indeksami są nazwy kolumn, wystarczy kliknąć na "nazwisko" i posortuje całą księgę. Indeksy z pustym polem nazwisko pokażą się na początku.
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... =0&rpp2=50
Nic nie pisałam o braku info w uwagach . Warto, żeby jednak było. |
_________________ Dorota Nowakowska
|
|
|
|
|
sbasiacz |
|
Temat postu:
Wysłany: 19-06-2018 - 20:32
|
|
|
|
dorotan napisał:
Nad indeksami są nazwy kolumn, wystarczy kliknąć na "nazwisko" i posortuje całą księgę. Indeksy z pustym polem nazwisko pokażą się na początku.
Nic nie pisałam o braku info w uwagach . Warto, żeby jednak było.
dziękuję, super się sortują
Basia Sikorska |
|
|
|
|
|
magda_lena |
|
Temat postu:
Wysłany: 19-06-2018 - 20:53
|
|
|
|
dorotan napisał:
Nic nie pisałam o braku info w uwagach . Warto, żeby jednak było.
Doroto, to akurat wiem, że tak się sortuje w wyszukiwarce. Technicznie wiem. Wyraziłam się nieprecyzyjnie, bo nie takie sortowanie miałam na myśli.
Pytam, jak wyglądałby taki indeks, jaki pokazałam, gdybym wpisała w niego NIC
Zauważ, że tam nawet imion nie było, co dopiero o nazwiskach mówić.
Uwagi oczywiście, że daję (to ja o nich pisałam) ale mogłam sobie je darować, nie są obowiązkowe.
Nie zwróciłoby Twojej uwagi, że w moim exelu są puste wiersze?
I co dałby tak posortowany rocznik osobie wyszukującej? Zaczynałby się od ... pustego wiersza z numerem aktu ... i tyle.
Owszem, byłby na początku. Ale gdybyś chciała znaleźć tylko te konkretne akty w wyszukiwarce, nie byłoby to możliwe.
Bo co wpiszesz w pole nazwisko lub/i imię? Jeśli ja tam nie wpisałam nic?
I o to mi chodziło kiedy pisałam o posortowaniu.
W takim wypadku naprawdę NN jest konieczne, ponieważ jak napisał wyżej Włodek to jest jakaś informacja, a nie jej brak w akcie, bo nie została wpisana przez księdza. |
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 20-06-2018 - 00:15
|
|