Autor |
Wiadomość |
sanrkon |
|
|
Temat postu: FamilySearch - zdjęcia dokumentów z Ukrainy dostępne online!
Wysłany: 09-06-2018 - 16:23
|
|
Status: Offline
|
|
Super wiadomość
FamilySearch poinformowało, że zdjęcia dokumentów z Ukrainy zostają opublikowane na stronie dla wszystkich zarejestrowanych użytkowników (niektórzy sądzili, że może tylko czasowo przypadkowo je udostępniono) - czyli każdy ma szansę na dostęp do nich z pozycji domowej kanapy
A tutaj oryginalna wiadomość:
https://www.facebook.com/FamilySearchUA ... =3&theater
Pozdrawiam i życzę miłego przeglądania
Sylwia |
|
|
|
|
|
opol |
|
Temat postu: Re: FamilySearch - zdjęcia dokumentów z Ukrainy dostępne onl
Wysłany: 09-06-2018 - 21:55
|
|
|
|
Uff, co za radość! Zauważyłam to parę dni temu i szybko zabrałam się do przeglądania tego co najważniejsze, w strachu, że to tylko jakiś błąd w zabezpieczeniach:)
A teraz już można na spokojnie...
Dziękuję za wiadomość i pozdrawiam
Ola |
|
|
|
|
|
Theofilos |
|
Temat postu:
Wysłany: 09-06-2018 - 22:09
|
|
|
|
Dziękuję.
Faktycznie część udostępnili, ale przy sporej liczbie ksiąg są jeszcze ikony szpulki zamiast aparatu fotograficznego.
Jednak to bardzo dobra wiadomość, bo część pożądanych ksiąg można zobaczyć. |
_________________ Pozdrawiam
Theofilos
|
|
|
|
|
marcin_kowal |
|
Temat postu:
Wysłany: 09-06-2018 - 22:16
|
|
|
|
|
|
|
Ł.A.Rynkowski |
|
Temat postu:
Wysłany: 10-06-2018 - 05:37
|
|
|
|
Myślę, że warto zaznaczyć iż oprócz ksiąg metrykalnych mamy teraz dostępne online zasoby heroldii archiwum w Lwowie, teczki dowodowe (nobilitacyjne) szlachty polskiej:
https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library
W powyższych teczkach Lwowa można znaleźć załączone odpisy z niezachowanych do dzisiaj akt metrykalnych i sądowych.
Oraz też są dokumenty dotyczące szlachty z Kijowa/Przemyśla(?):
https://www.familysearch.org/search/fil ... at=2812454
Tutaj jednak bariera językowa nie pozwala mi dokładnie zrozumieć, co to jest.
Jeszcze pół roku temu wybierałem się do pracowni Mormonów, aby przejrzeć te zasoby pod kątem Fabrycych... a teraz dostępne online!
Pozdrawiam,
Łukasz Rynkowski |
|
|
|
|
|
pawlowska_katarzyna |
|
Temat postu:
Wysłany: 10-06-2018 - 14:10
|
|
|
|
Witam,
mam nadzieję, że dobrze sformułuję zapytanie.
Chodzi mi o księgi z tego linku - https://www.familysearch.org/search/fil ... at=1525739 (
Volume 201-4A/7308 Births, marriages, deaths 1872-1896 (includes other localities) - Metrical books, 1780-1896Authors: Greek Catholic Church. Chyrów (Stara Sól) (Main Author)
Czy ktoś wie może jak ułatwić sobie szukanie w danym 900- stronicowym zbiorze, by faktycznie wychwycić sam Chyrów, a nie miejscowości poboczne? Czy pozostaje śledzenie wszystkiego i sprawdzanie dopisków czy nie jest to przypadkiem kopia innej parafii? A może już ktoś na Chyrów tam trafił?
Ponadto pytanie - dostępne są akty grecko-katolickie, rzymsko-katolickich nie ma. Wie ktoś może jak ma się sprawa z tymi drugimi (rzymsk-kat ) dla Chyrowa z lat powiedzmy 1880 - 1910?
Mam nadzieję, że ktoś choć trochę podpowie i troszkę mi rozjaśni.
Dziękuję, pozdrawiam,
Kasia. |
_________________ Poszukuję nazwiska:
Zalewski (kujawsko-pomorskie); Pawłowski (Chyrów, Ukraina); Psiakowski, Maranowski, Cywiński, Bonowski
Blog: https://kujawskopomorskiekorzenie.blogspot.com/
|
|
|
|
|
Roman_Szynka |
|
Temat postu:
Wysłany: 10-06-2018 - 14:57
|
|
|
|
Cytat:
Czy ktoś wie może jak ułatwić sobie szukanie w danym 900- stronicowym zbiorze, by faktycznie wychwycić sam Chyrów, a nie miejscowości poboczne? Czy pozostaje śledzenie wszystkiego i sprawdzanie dopisków czy nie jest to przypadkiem kopia innej parafii?
Kasiu po wpisaniu w wyszukiwarkę nazwy interesującej Ciebie parafii otworzyła się lista informująca jakie księgi są dostępne, z jakiego zakresu lat,i na jakim numerze mikrofilmu się znajdują. Zwróć uwagę że oprócz tego znajduje się tam kolumna Item. To też jest ważna informacja. W przykładzie jaki dałaś interesująca Ciebie księga to Item 3. Otwierasz mikrofilm, przewijasz miniatury aż trafisz na ten Item. W podanym przykładzie jest to Image 374. Od tego miejsca otwierasz pojedyncze skany i przeglądasz.
Cytat:
Ponadto pytanie - dostępne są akty grecko-katolickie, rzymsko-katolickich nie ma. Wie ktoś może jak ma się sprawa z tymi drugimi (rzymsk-kat ) dla Chyrowa z lat powiedzmy 1880 - 1910?
W archiwum we Lwowie dość często księgi rzymskie są zapisywane jako greckie czy na odwrót. Zasada jest jedna - przegląda się księgi obydwu obrządków.
Pozdrawiam,
Roman |
|
|
|
|
|
MacRek |
|
|
Temat postu:
Wysłany: 11-06-2018 - 11:14
|
|
|
|
Niestety nie można ściągać zdjęć, a jedynie przeglądać online. |
Maciej
|
|
|
|
|
Roman_Szynka |
|
Temat postu:
Wysłany: 11-06-2018 - 11:56
|
|
|
|
Cytat:
Niestety nie można ściągać zdjęć, a jedynie przeglądać online.
Tu się nic nie zmieniło - przeglądając w centrach również nie miało się możliwości ściągania zdjęć. Można je tylko ściągnąć jako zrzuty z ekranu lub też zrobić zdjęcia ekranu za pomocą aparatu fotograficznego [również smart fonem]. Należy jednak stosunkowo długo czekać aż skan w pełni się "wyostrzy"
Pozdrawiam,
Roman |
|
|
|
|
|
MacRek |
|
Temat postu:
Wysłany: 11-06-2018 - 19:36
|
|
|
|
Ale przeglądając online, księgi z parafii z terenu obecnej Polski, można ściągnąć zdjęcia na komputer, a z tych ukraińskich nie. |
Maciej
|
|
|
|
|
Roman_Szynka |
|
Temat postu:
Wysłany: 11-06-2018 - 22:55
|
|
|
|
Cytat:
Ale przeglądając online, księgi z parafii z terenu obecnej Polski, można ściągnąć zdjęcia na komputer, a z tych ukraińskich nie.
Widocznie takie ograniczenie narzuciło dla FS archiwum we Lwowie. Skany z terenów obecnej Ukrainy które były fotografowane w polskich archiwach są nadal pod kluczykiem. Można je przeglądać w centrach i bez przeszkód pobierać.
Roman |
|
|
|
|
|
A.Michałowski |
|
Temat postu:
Wysłany: 15-06-2018 - 16:59
|
|
|
|
Witam,
Przez kilka dni przeglądanie skanów Lwowskich było w porządku.Potem szło już coraz gorzej.Poszczególne filmy długo się ładują.Niektóre skany wyświetlają się puste,albo co kilkanaście pozycji jest informacja "Photo not available", itp....Czy macie podobne doświadczenia ?
Aleks. |
|
|
|
|
|
Ekor28 |
|
Temat postu:
Wysłany: 16-06-2018 - 00:13
|
|
|
|
Niestety dla moich poszukiwań "z dużej chmury mały deszcz". Rawa Ruska parafia rzymsko-katolicka ..niestety poza" zasięgiem," A wiem że mikrofilmy są w Centralnym Archiwum we Lwowie, osobiście widziałem. |
|
|
|
|
|
|
Temat postu:
Wysłany: 16-06-2018 - 00:52
|
|
|
|
Na FS są źle podpisane. Cześć tych gr.kat. to faktycznie r.l. Te z Rawy wyglądają na rz.kat., przynajmniej w środku tak jest opisane.
Michał |
|
|
|
|
|
radicalman |
|
Temat postu:
Wysłany: 16-06-2018 - 09:44
|
|