Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
wtorek, 05 listopada 2024

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Sroczyński_WłodzimierzOffline
Temat postu:   PostWysłany: 17-12-2009 - 12:22
Członek PTG

Status: Offline
z pierwszego linku: "Stąd też długo miejsce to nazywano Granicą." i tak też "Granica" nazywana była ówcześnie miejscowość , w której (moim zdaniem) nastąpił poródSmile

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 17-12-2009 - 12:27
Zasłużony
Sympatyk

Oczywiście, Jerzy, co do miejsca zamieszkania - masz rację.
Do indeksów musimy jednak wpisać miejsce urodzenia, a zatem Granica czy Warszawa, a może Maczki Smile ?
Może jednak Granica - w innym przypadku ksiądz chyba by napisał, że urodzony w Warszawie...itd.
Hmmm...

Aftanas_JerzyOffline
Temat postu:   PostWysłany: 17-12-2009 - 13:33
Sympatyk

Anetko!
Zauważyłem teraz, że w pierwszym akcie nr 1371 jest przy miejscu zamieszkania ojca : "... w Warszawie przy ulicy.." umieszczono znak korekty osuwający te słowa, zostaje "Stacja Graniczna...", tego błędu już brak w akcie nr 1372. A więc miejsce zamieszkania i urodzenia to Stacja Graniczna (Sosnowiec Maczki). Z tego wynika, że kolej Warszawsko- Wiedeńska (budynki kolejowe itd) były "eksterytorialne" podlegające "jurysdykcji" Parafii Św. Ducha w Warszawie.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość MSN Messenger  
Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 17-12-2009 - 14:06
Zasłużony
Sympatyk

Dziękuję serdecznie za pomoc Smile
Myślę, że jako miejsce urodzenia precyzyjniej będzie podać: Granica Maczki:
Cytat:
Maczki, osada kolejowa o historycznej nazwie Granica, powstała w połowie XIX wieku. Dziś dzielnica miasta Sosnowca. Pierwsza nazwa osady - Macki, pochodzi od osiadłej tutaj w XVIII w. rodziny Macków. Po 1918 r. przestaje obowiązywać dotychczasowa nazwa osady; przejściowo używa się nazwy Uroczysko, a od 1925 r. obowiązuje nazwa Maczki.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Maczki

Pozdrawiam serdecznie
Aneta

tg3aOffline
Temat postu:   PostWysłany: 17-12-2009 - 15:37
Zasłużony
Sympatyk

Witam.
j_aftanas napisał:
tg3a napisał:
Witam.
Rzeczywiście, najlepiej będzie, jak podam odsyłacze do aktów.
Najpierw sytuacja z jednym dzieckiem, pozamałżeńskim:
http://www.asc.genealodzy.pl/asc/59/175I/94/U/065-66.jpg (zapis dolny)

Tadeusz

Witaj!
Wg oryginału tego pierwszego aktu: To nie jest dziecko pozamałżeńskie.
Dziecko (Józef) urodziło się 17/29/stycznia w mieszkaniu osoby zgłaszającej (Marianny Wojniłowicz), świadkiem ktoś chyba z jej rodziny (Teodora Wojniłowicz). Ojciec nieobecny (podano - wyjazd), dlatego nie on zgłaszał urodzenie(matka mogła być w połogu, ale zazwyczaj zgłaszał ojciec lub akuszerka). Z dalszego zapisu wynika że dziecko spłodził Wojciech Pochwat z prawowita żoną Pauliną z Kruszewskich.

Zaraz zobaczę te dwa pozostałe skany.

Dziękuję Panie Jerzy, za wyjaśnienie tej sytuacji, oraz za całą pomoc w sprawie aktów, o których pisałem. Widzę, że będę musiał wysłać poprawkę do indeksu w zakresie aktu 66.
Zmyliło mnie, że osoba zgłaszająca była przedstawiona również po polsku. Do tej pory jeszcze mi się nie zdarzyło, by tak postąpiono przykładowo z akuszerką. Nastawiwszy się raz na koncepcję, że dziecko zgłasza matka, w dalszym tekście widziałem ojca - Wojciecha Pochwata, który wyjechał gdzieś ze swoją "zakonnuju żienoju", zostawiając domniemaną matkę Mariannę Wojniłowicz z dzieckiem, na pastwę jej z kolei męża. Ponadto to słowo "priżit" - przeczuwałem, że może ono oznaczać jakiś związek pozamałżeński...
Ale dobrze, że zdecydowałem się jednak poradzić lepszych znawców rosyjskiego ode mnie, i bardziej doświadczonych. Szkoda, że próbowałem się początkowo opierać na swojej pamięci i tylko na fragmencie tekstu aktów, nie przeczytawszy ich ponownie od początku do końca. Mogło się to skończyć źle, bo moje przeczucie początkowo znajdowało potwierdzenie. Ale dzięki Panu sprawa zakończyła się dobrze.
Jeszcze raz dziękuję wszystkim, którzy zabrali głos w tej sprawie.
Pozdrawiam serdecznie -
Tadeusz

Sroczyński_WłodzimierzOffline
Temat postu:   PostWysłany: 17-12-2009 - 16:05
Członek PTG

Szkoda? Wręcz odwrotnie:)
W miarę tanim kosztem znaleźliśmy (i wyjaśniliśmy) akty nietypowe - pułapki zastawione na indeksujących!
Jak się wydaje udało się:
- namierzyć źródło wątpliwości często prowadzących do błędów (akuszerka:)
- zaproponować rozwiązanie danego przypadku
- naszkicować co można (oprócz wczytywania się w sam akt) zrobić -poszukać innych aktów tych samych osób w innych latach, typach (zgony) a nawet parafiach - co nie było bardzo trudne i tym razem pomocne.
Pozdrawiam

Aftanas_JerzyOffline
Temat postu:   PostWysłany: 17-12-2009 - 16:17
Sympatyk

Witam!

Witam,
cieszę się, że pomogłem, a i sam zapoznałem sie z nowymi dla mnie unikalnymi przypadkami aktów sporządzanych w różnych sytuacjach i przez różnych księży. To jest jeszcze jeden argument dla stwierdzenia, że:
1) schematy i wzorce aktów mogą być pomocne, ale nie dadzą się przewidzieć różne od nich odstępstwa i korekty w zależności od konkretnej sytuacji,
2) w wątpliwych sytuacjach konieczna jest zgłoszenie problemu na forum (lub bezpośrednio na mój adres mailowy - tak zadeklarowałem niedawno).

tg3aOffline
Temat postu:   PostWysłany: 17-12-2009 - 16:26
Zasłużony
Sympatyk

Sroczyński_Włodzimierz napisał:
Szkoda? Wręcz odwrotnie:)
W miarę tanim kosztem znaleźliśmy (i wyjaśniliśmy) akty nietypowe - pułapki zastawione na indeksujących!
Jak się wydaje udało się:
- namierzyć źródło wątpliwości często prowadzących do błędów (akuszerka:)
- zaproponować rozwiązanie danego przypadku
- naszkicować co można (oprócz wczytywania się w sam akt) zrobić -poszukać innych aktów tych samych osób w innych latach, typach (zgony) a nawet parafiach - co nie było bardzo trudne i tym razem pomocne.
Pozdrawiam

Miałem na myśli to moje "fantazjowanie", że osoba zgłaszająca wygląda na matkę, ale nie jest przedstawiona po polsku, itp. Była to tylko strata czasu moich Pomocników na tym forum. I za to przepraszam. Powinienem był od razu wstawić odsyłacze do aktów.
Pozdrawiam serdecznie
Tadeusz

Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 21-12-2009 - 10:27
Zasłużony
Sympatyk

Witam,

bardzo proszę o pomoc w zrozumieniu treści adnotacji zawartej na marginesie aktów: 8 i 270
Bardziej, aniżeli na dokładnym tłumaczeniu, zależy mi na informacji, czy dane tam zawarte mają wpływ na ostateczną treść danych, jakie powinny znaleźć się w indeksie.

http://www.fotoo.pl/hosting-zdjec/2009- ... 9.jpg.html

http://www.fotoo.pl/hosting-zdjec/2009- ... 1.jpg.html

Pozdrawiam i z góry dziękuję !

Aneta

Aftanas_JerzyOffline
Temat postu:   PostWysłany: 21-12-2009 - 22:05
Sympatyk

Witam!
Na marginesie aktu nr 8 (pierwszy link) napisano nast. treść:
"W następstwie listu Prokuratora Warszawskiego Sądu Okręgowego, wykonującego obowiązki Prokuratora Ewangelickich Konsystorskich Sądów z dnia 12 marca 1902 r za numerem 17/550 uchyla się niniejszym związek ślubny między Henrykiem Edwardem Święcickim, który przyjął wiarę luterańską i Petronelą z domu Dziengielewską na podstawie decyzji Warszawskiego Ewangelicko-Augsburskiego Konsystorskiego Sądu podjętą dnia 4/17/października 1901 roku; małżeństwo rozwieść z winy męża z zabronieniem mu w ciągu życia żony wstąpić w nowy związek w okresie sześciu lat."
Uwagę dot. drugiego akt opracuję jutro.

Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 21-12-2009 - 22:15
Zasłużony
Sympatyk

O! To ciekawostka !
Jerzy, dziękuję bardzo za pomoc Smile

Pozdrawiam serdecznie,
Aneta

Aftanas_JerzyOffline
Temat postu:   PostWysłany: 22-12-2009 - 11:51
Sympatyk

Witaj Anetko!
Niżej tekst uwagi napisanej na marginesie aktu z drugiego linku:
"W następstwie listu Prokuratora Warszawskiego Sądu Okręgowego z dnia 4 marca 1897r. za numerem 284 zaznacza się co następuje: na podstawie decyzji Chełmsko-Warszawskiego Eparchialnego Zwierzchnictwa niniejszy związek małżeński między Piotrem Jackiem Kowalkowskim i Julią Aleksandrą Nowoszyńską uznać rozwiedzionym z winy męża z pozwoleniem wstąpić w nowy związek małżeński i z zabronieniem winnemu wyznania rzymsko-katolickiego wstąpić w związek małżeński z osobą wiary prawosławnej. O powyższym zostało przeze mnie niżej podpisanego Utrzymującego Akta Stanu Cywilnego uczynione niniejsze zastrzeżenie."

Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 22-12-2009 - 13:19
Zasłużony
Sympatyk

Witaj Jerzy Wink

na Ciebie zawsze mogę liczyć - dziękuję bardzo !

Mam wątpliwości czy rozwód i unieważnienie małżeństwa oznaczało ponad 100 lat temu to samo ?
Jakby nie było, do indeksu dołączę krótką adnotację o nieważności obu związków.

Pozdrawiam serdecznie,

Aneta

Aftanas_JerzyOffline
Temat postu:   PostWysłany: 22-12-2009 - 14:29
Sympatyk

Anetko!
Jeśli masz takie wątpliwości, to w obu przypadkach dodaj uwagę, że to były rozwody, bo tu użyto zwrotu starego i nadal to samo znaczącego:
"расторжение брака"= rozwód (z mocy orzeczenia sądu).

Często zmieniano wyznanie, aby się znów ożenić z inna osobą. Tak było min. z Piłsudskim, jego pierwsza żona na rozwód nie wyraziła zgody i czekał aż do jej śmierci, a żył już z nową żoną. Ożenił się znowu, ale po zmianie wyznania na ewangelicko-augsburskie, bo kościół katolicki nie uznawał rozwodów (obie córki już były dużymi pannami). Dlatego nie chciały go władze kościelne umieścić na Wawelu. Zrobiono to dopiero pod groźbą interwencji legionistów.

Ostatnio zmieniony przez Aftanas_Jerzy dnia 22-12-2009 - 14:44, w całości zmieniany 1 raz

Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 22-12-2009 - 14:41
Zasłużony
Sympatyk

Jerzy,
znalazłam taką oto informację (choć dotyczy czasów współczesnych):
Cytat:
W pierwszej kolejności należy bardzo mocno podkreślić, że w Kościele Katolickim nie udziela się rozwodów (błędne są więc określenia typu: rozwód kościelny, unieważnienie małżeństwa czy unieważnienie sakramentu małżeństwa), można natomiast w określonych przez prawo kanoniczne sytuacjach starać się o stwierdzenie nieważności małżeństwa bądź o dyspensę od małżeństwa zawartego a niedopełnionego. Po pozytywnym zakończeniu procesu dla obu stron otwiera się możliwość ułożenia sobie życia w_związku małżeńskim zgodnie z własnym sumieniem i nauką Kościoła.

http://www.kanonista.com/

W uwagach napisałam o unieważnieniu - myślę, że nie będzie to mimo wszystko dużym błędem - zresztą wnikliwy genealog, jeśli będzie miał potrzebę, dotrze do tłumaczenia, ew. innych dokumentów.

Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc Smile

Aneta

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat