Autor |
Wiadomość |
Peter_Pawel |
|
Temat postu: Spotkanie ZAMKOWE genealogow 14 pazdziernika Wrocław-Leśnica
Wysłany: 19-09-2007 - 10:10
|
|
Status: Offline
|
|
Śląskie Towarzystwo Genealogiczne zaprasza kolegow genealogow z calej Polski na kolejne juz IV spotkanie genealogiczne "zamkowe", tym razem na naszym wroclawksim zamku piastowskim we wroclawskiej Leśnicy w NIEDZIELĘ 14 padziernika 2007.
Jest to zamek ksiecia slaskiego Henryka Brodatego (wnuka Boleslawa Krzywoustego) i ojca ksiecia Henryka Poboznego, ktory zginal pod Legnica. To jednoczesnie zamek na ktorym przebywala dosc czesto Ksiezna Jadwiga Śląska - obecnie Święta (żona Henryka ksiecia Henryka Brodatego).
Program:
10.00 Poczatek zjezdzania sie gosci genealogow z calej Polski
11.00 Rozpoczecie zwiedzania zamku (kilka sal) i wystawy genealogicznej (kto moze niech przywiezie wlasne tablice genalogiczne, wykresy drzew lub ciekawe eksponaty genealogiczne)
12.30 Konferencja genealogiczna w jednej z komnat zamkowych. Bedzie to polgodzinna prelekcja genealogiczna a nastepnie godzinna dyskusja
14.00 - 16.00 bierzemy udzial w Festynie Jadwizanskim orgaznizowanymw tm dniu przez Zamek, w ktorego programie beda rozne pokazy historyczne (w ub.roku byly to turnieje rycerskie i "topienie czarownicy")
ok.16.00 - 18.00 RUSZT GENEALOGICZNY w parku przyzamkowym z pieczeniem kielbasek na ruszcie i ognisku, recytacja poezki "genealogicznej", opowiesci genealogiczne, piosenki, itp.
Szczegolowy program bedzie podany juz za tydzien. To jest zapowiedz pierwsza....
Pawel z Zawady Peter |
|
|
|
|
|
andrzejlazar |
|
Wysłany: 19-09-2007 - 18:36
|
|
|
|
Proponuje zabrać ze sobą kanapki , bo do 16,30 będzie trudno wytrzymać.
Pawełku podaj mapę jak dojechać.
Jaki jest koszt wycieczki?
Pozdrowienia z Gródkowa |
|
|
|
|
|
Goś_Edmund |
|
Wysłany: 24-09-2007 - 12:37
|
|
|
|
Pawle!
Melduję swą gotowość na udział w Spotkaniu Zamkowym. Tym bardziej, że z Leśnicą związana jest cząstka mego rodu.
Edek |
|
|
|
|
|
andrzejlazar |
|
Wysłany: 17-10-2007 - 19:33
|
|
|
|
Edmundzie dziękuję Ci za salwy armatnie, chociaż ta pierwsza zaskoczyła mnie całkowicie,zbladłem przestraszony , myśląc ze uszło ze mnie życie... |
|
|
|
|
|
Goś_Edmund |
|
Wysłany: 18-10-2007 - 14:57
|
|
|
|
Andrzej!
Problem jest w tym, że nie ja jestem winien, lecz usytułowanie podziemi i otworów strzelniczych w tych pomieszczeniach względem miejsca oddawania salw. Dzwięk rozchodził się prostoliniowo i trafiał bez przeszkód do pomieszczeń w których przebywaliście (podziemi) powodując kakafonię. Ale żyjesz i to jest najważniejsze.
Edek |
|
|
|
|
|
|