Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
piątek, 03 stycznia 2025

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Bartek_MOffline
Temat postu: Re: Indeksacja- problem z imieniem  PostWysłany: 26-11-2009 - 21:53
Zasłużony
Członek PTG

Status: Offline
Owa tajemnicza litera to stenotypiczna Smile forma ligatury „ć”.

Odnośnie „seu” czy „alias” - to nie są dwuczłonowe nazwiska w dzisiejszym rozumieniu, tylko po prostu dwa nazwiska używane wymiennie dla określenia tej samej osoby.

Vitus, Adrianus to Wit i Adrian. Oba imiona odmieniają się identycznie jak Matthaeus, i podobnie jak w przypadku Mateusza możesz je znaleźć zakończone suspensją.

Odnośnie Jacka, moje rady:

1. Jeśli indeksujesz dla Geneteki, podaj polską formę której najpewniej użyją osoby korzystające z wyszukiwarki, czyli najpopularniejszą (Jacek).

2. Jeśli indeksujesz dla serwisu, który dopuszcza imiona po łacinie, zostawiasz Hyacinthusa i spokój.

3. Dociekanie polskiego odpowiednika imienia, właściwego historycznie i terytorialnie indeksowanej przez Ciebie osobie z księgi wymaga zaangażowania aparatu badawczego szerszego niż słownik (choćby z epoki). Moim zdaniem takie ekstrawagancje nie powinny mieć miejsca przy indeksacji, bo wtedy tracisz z horyzontu jej cel główny, jakim jest ułatwienie poszukiwań poprzez wierne odzwierciedlenie zapisów, zaś interpretując łatwo jest „odlecieć” (tę samą zasadę co do Jacka będziesz musiał przecież konsekwentnie zastosować do innych imion o kilku polskich odpowiednikach jak np. Stephanus; a jak postąpić, gdy ślub bierze osoba z drugiego krańca Rzplitej, gdzie stosowano inne formy imion niż w parafii indeksowanej? Wink). Natomiast poza indeksacją takie opracowanie listy polskich odpowiedników imion używanych na pewnym terenie, z podaniem źródeł, jest ze wszech miar wskazane Smile

Sam z ciekawości przejrzałem niedawno XIX-wieczne odwołania do św. Jacka Odrowąża w podręcznym księgozbiorze i nigdzie nie trafiłem na formy Hiacynt czy Jacenty. W jednym średniowiecznym dziele spotkałem zapis w genetiwie: Iacchonis, czyli bardzo blisko dzisiejszego Jacka.

Pozdrawiam

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
anamorfOffline
Temat postu: Re: Indeksacja- problem z imieniem  PostWysłany: 03-12-2009 - 00:29
Zasłużony
Sympatyk

Dziekuję za odpowiedź i cenne wskazówki.
Indeksuje w pierwszej kolejności dla siebie (parafia przodków), rzecz jasna również dla Genetyki.
Odnośnie Hiacynthusa, to zwrócę uwagę jak to imię było pisane w okresie równoległego zapisu łacińskiego i polskiego.

Mam pytanie czy to możliwe by imię pierwszej bliźniaczki w akcie chrztu poniżej było Alicja? :
http://img687.imageshack.us/i/imiealicja.jpg/

Pozdrawiam
Jacek

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
mwpchOffline
Temat postu: Re: Indeksacja- problem z imieniem  PostWysłany: 03-12-2009 - 07:57
Zasłużony
Sympatyk

Witam!
Pierwsze imię to - wg. mnie - "Alexium", zatem Aleksy (Aleksego). Imię żeńskie kończyłoby się na "-am".
Pozdrawiam, Marek.

Bartek_MOffline
Temat postu: Re: Indeksacja- problem z imieniem  PostWysłany: 03-12-2009 - 09:54
Zasłużony
Członek PTG

mwpch napisał:
Witam!
Pierwsze imię to - wg. mnie - "Alexium", zatem Aleksy (Aleksego). Imię żeńskie kończyłoby się na "-am".
Pozdrawiam, Marek.

No tak. Nawet gdyby założyć, że Przewielebnego Ojca z Zakonu Św. Pawła Pierwszego Pustelnika cechowała maniera domykania "u", to przy chrzestnych Aleksego imię jest w genetiwie II deklinacji (typowo męskiej): Alexii ("chrzestnymi byli: Aleksego - Antoni Opatowiecki? organista..."), co wyklucza płeć żeńską. Imię żeńskie Alexia zapisano by w genetiwie z końcówką -ae.

anamorfOffline
Temat postu: Re: Indeksacja- problem z imieniem  PostWysłany: 03-12-2009 - 11:11
Zasłużony
Sympatyk

Dziekuję za pomoc, niestety brak mi podstaw gramatyki łaciny i miewam kłopoty z odróżnieniem płci w wypadku imion rzadko wystepujących.
Antoni Opatowiecki , organista , to często występujący chrzestny.

Chciałbym jeszcze się upewnić w kilku przypadkach.
1. Adriani (jako imie ojca to będzie Adriana) to z pewnością imie Adrian.
(już pytałem o to imie ale w formie Adrianus)

2. imię pana młodego poniżej - Pabiani czyli Pabian
http://img4.imageshack.us/i/pabiani.jpg/

3. imię panny młodej Ludwinam (Ludwiną) to Ludwina ?
http://img143.imageshack.us/i/ludwina.jpg/

4. imię wdowy wychodzącej za mąż (brak nazwiska) wygląda na Konstancja ale przypomina też trochę Anastazja...
http://img529.imageshack.us/i/anastazjakonstancja.jpg/

Pozdrawiam
Jacek

kwroblewskaOffline
Temat postu: Re: Indeksacja- problem z imieniem  PostWysłany: 03-12-2009 - 13:11
Zasłużony
Sympatyk

Witaj,
wg mnie

Ad2 Fabian
Ad3 Ludwina
Ad4 Konstancja

Pozdrawiam,
Krystyna

Bartek_MOffline
Temat postu: Re: Indeksacja- problem z imieniem  PostWysłany: 03-12-2009 - 15:45
Zasłużony
Członek PTG

mianownik: Adrianus
dopełniacz: Adriani
celownik: Adriano
biernik: Adrianum
narzędnik: Adriano (np. po przyimkach ex, cum, w konstrukcji ablativus absolutus stosowanej często przy wyliczaniu świadków)

Łacina nie zna formy "Adrian" - jeżeli ją spotkałeś, to był to albo spolszczony "Adrianus", albo przegapiłeś którąś z końcówek zapisaną jako abrewiację.

anamorfOffline
Temat postu: Re: Indeksacja- problem z imieniem  PostWysłany: 03-12-2009 - 16:16
Zasłużony
Sympatyk

Dziękuję. Zgadza się. Pisze : Adriani , czyli w dopełniaczu. [ imię Ojca w akcie chrztu] (Adriana - to moje tłumaczenie formy dopełniaczowej). pozdrawiam.Jacek

Piotr_JuszczykOffline
Temat postu: Prośba o pomoc, indeksowanie, nieznane imię Wolica, świętok.  PostWysłany: 21-01-2012 - 11:26
Zasłużony
Sympatyk

Utknąłem w indeksowaniu:
http://imageshack.us/photo/my-images/214/jakieimie.jpg/
nie znam takiego imienia.
Wydaje się że coś jak Hed.., Had..ale nie mam pewności.
Proszę o pomoc.
Dziecko płci żeńskiej.

Lina
Temat postu: Prośba o pomoc, indeksowanie, nieznane imię Wolica, świętok.  PostWysłany: 21-01-2012 - 11:38
Sympatyk

Hedwiga - czyli Jadwiga
Pozdrawiam.Lina

Piotr_JuszczykOffline
Temat postu: Prośba o pomoc, indeksowanie, nieznane imię Wolica, świętok.  PostWysłany: 21-01-2012 - 12:31
Zasłużony
Sympatyk

Dziękuję za pomoc.

ATUINOffline
Temat postu:   PostWysłany: 11-02-2012 - 21:56
Zasłużony
Sympatyk

Witam.
Zgłaszam się z prośbą o pomoc w tłumaczeniu imienia męskiego z 1810r.
Załączam link do skanu.
http://postimage.org/image/chv6sfwsh/

Pozdrawiam
Atuin

Sawicki_JulianOffline
Temat postu:   PostWysłany: 11-02-2012 - 22:25
Sympatyk

Witam ,tu tylko pasuje imię Thomam , czyli Tomasz , czy tak to potrzeba do skojarzenia liter całej metryki lub strony by porównać z innymi wyrazami ; pozdrawiam - Julian

ATUINOffline
Temat postu:   PostWysłany: 11-02-2012 - 22:37
Zasłużony
Sympatyk

Witam

Pierwszym skojarzeniem z mojej strony był również Tomasz . Z całą metryką jest problem , gdyż jest tylko skorowidz łaciński . Taka pisownia imienia Tomasz wystąpiła tylko jeden raz w pozostałych przypadkach była to forma " normalna " imienia .
Dziękuję za pomoc .
Pozdrawiam
ATUIN

jackunOffline
Temat postu: Re: Indeksacja- problem z imieniem  PostWysłany: 17-03-2012 - 21:01
Zasłużony
Sympatyk

Proszę o pomoc w odczytaniu imienia ojca:

http://www.fotopliki.pl/img.php?f=fcff33072c

Pozdrawiam - jackun[/img]

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat