|
|
|
Autor |
Wiadomość |
Edward_Wojtakowski |
|
Temat postu: Europejski Rok Dialogu Międzykulturowego 2008
Wysłany: 25-07-2007 - 12:52
|
|
Status: Offline
|
|
Kliknęliśmy w baner Andrzeja Lazara na topliście i zobaczyliśmy, że duże gałęzie wywodzącego się z Siedmiogrodu rodu Lazarów mieszkają obecnie we wszystkich krajach byłych Astro-Węgier. W krajach tych mówi się 9 językami. Prawdziwa wieża Babel w rodzie naszego kolegi Andrzeja Lazara. Większość z tych krajów należy już do Unii Europejskiej, a Unia ogłosiła 2008 rok – Europejskim Rokiem Dialogu Międzykulturowego. Aby zaistniał dialog potrzebny jest wspólny język. Jedyne wyjście to łatwy i neutralny język esperanto, którego jest w stanie nauczyć się każdy, bez względu na wiek, wykształcenie i zamożność. Angielskiego są w stanie nauczyć się tylko dzieci bogatych rodziców, których stać na zapewnienie dobrych nauczycieli począwszy od przedszkola. Nieliczni opanują dobrze angielski, a pozostali będą ciągle rozmawiali na migi lub będą tylko stękać po angielsku. Dlatego w ramach Europejskiego Roku Dialogu Międzykulturowego wystąpmy z apelem do wszystkich krajowych i regionalnych towarzystw genealogicznych w Europie o promowanie esperanta jako języka kontaktowego dla dalekich kuzynów, mieszkających w różnych krajach i należących obecnie do różnych kultur, ale szukających wspólnych europejskich korzeni. My należymy do polskiej kultury i jesteśmy z niej dumni. Nasi dalecy kuzyni należą do innych kultur i też są do tych kultur emocjonalnie przywiązani. Neutralne esperanto, jako język kontaktowy dla Europy, zapewni, że narodowe kultury w Europie będą się dalej harmonijnie rozwijały. Powszechne przyjęcie angielskiego byłoby zagładą dla kultur innych narodów europejskich.
Od 30 lat interesujemy się genealogią swych rodów. Znaleźliśmy już dalekich kuzynów w następujących krajach: Australia, Austria, Belgia, Czechy, Francja, Holandia, Kanada, Niemcy, Polska, Ukraina, USA, Węgry, Wielka Brytania i Włochy. Gorąco zapraszamy wszystkich genealogów do dyskusji na ten temat dialogu międzykulturowego.
Wanda i Edward Wojtakowscy z Wrocławia
http://praulo.worsten.org
|
|
|
|
|
|
Jampek |
|
Temat postu:
Wysłany: 25-07-2007 - 16:26
|
|
|
|
Całkowicie zgodzę się z kolegą Wojtakowskim. Język Esperanto na pewno rozwiązałby wiele problemów. Moim zdaniem powinien być uczony we wszystkich szkołach jako język dodatkowy. Tylko na taki numer nie zgodzą się Anglicy, którzy ze szkół języka angielskiego (rozsianych po całym świecie), czerpią ogromne korzyści (słyszałem z kół zbliżonych do dobrze poinformowanych, że są one większe od zysków Arabów z ropy naftowe - i nie trzeba się wcale ciężko napracować).
Osobiście zacząłem się uczyć Esperanta około 2 miesięcy temu i już odważyłem sie zabrać głos na Skype, gdzie nie odważyłbym się na ten ruch na pokoju anglojęzycznym mimo to, że przebywałem w Anglii 2 lata. Jak to określił kol Wojtakowski nic mi nie zostało z angielskiego za wyjątkiem stękania i dukania. Chociaż nie powiem, kiedyś zaczepili mnie na ulicy prawdopodobnie Chińczycy i dukali coś angielskim i pokazywali na mapę. Rozchodziło sie o biuro nieruchomości. Wytłumaczyłem im jak mają iść, oni mi odpowiedzieli "Thank you" i poszli we wskazanym kierunku. Pomyślałem sobie, że gdybym nie miał rąk to czy wtedy by mnie zrozumieli?????
Acha! na zakończenie powiem, że język Esperanto jest naprawdę łatwy w nauce (może dlatego, że jest to język logiczny) i osoba, która zna tabliczkę mnożenia oraz umie grać w szach lub warcaby lub każdą inną logiczną grę - moim zdaniem - poradzi sobie z nim bardzo szybko.
Vivu la Esperanto
Esperantystoj de ĉiuj landoj unu iĝu!!!
Pozdrawiam Jacek Stązka
PS. Przypomniał mi sie dowcip:
Dlaczego wymyślono białą czekoladę?
........
żeby małe murzynki taż były ufajdane
dlaczego więc Anglicy mają być tym "uprzywilejowanym" narodem, który nie musi się niczego uczyć - niech się uczą chociaż Esperanta jak już nie chcą się uczyć niczego więcej (tabliczkę mnożenia znają tylko nieliczne osoby. Jakby im zabrać kalkulatory to 3 godziny by liczyli ile to jest 4x3. Byłem tam i wiem, że tak jest). |
|
|
|
|
|
Wanda_Knobloch |
|
Temat postu:
Wysłany: 26-07-2007 - 11:46
|
|
|
|
Oficjalna strona internetowa Europejskiego Roku Dialogu Międzykulturowego http://www.interculturaldialogue2008.eu/. Można tu korzystać z wyszukiwarki partnerów do projektów oraz rejestrować swoją organizację i pomysły nt. ERDM. W przyszłości strona będzie dostępna w kolejnych wersjach językowych.
W Polsce instytucją koordynującą działania związane z Europejskim Rokiem Dialogu Międzykulturowego jest Narodowe Centrum Kultury. Na witrynie Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego znajduje się Internetowa baza organizacji kulturalnych. Brak w niej naszego Polskiego Towarzystwa Genealogicznego i kilkunastu towarzystw regionalnych. Wystarczy wypełnić formularz na stronie http://www.kultura.gov.pl/baza/ i zaistniejemy w tej bazie.
Narodowe Centrum Kultury jest instytucją państwową, działającą na rzecz rozwoju kultury. Do głównych celów statutowych NCK zalicza się: inspirowanie i wspomaganie ruchów społecznych oraz organizacji pozarządowych działających w sferze kultury i dziedzictwa narodowego, prowadzenie informacji kulturalnej oraz prac badawczych, podtrzymywanie i upowszechnianie tradycji narodowej i państwowej, edukację kulturalną oraz kreowanie zainteresowania kulturą i sztuką. |
|
|
|
|
|
Adam_Plesnar |
|
Temat postu:
Wysłany: 31-08-2007 - 19:32
|
|
|
|
Na dofinansowanie projektów związanych z Europejskim Rokiem Dialogu Międzykulturowego Unia Europejska przeznaczyła dla organizacji pozarządowych kwotę 2.400.000 euro. Niestety termin zgłoszenia tych projektów minął 31 lipca 2007 roku. Towarzystwa genealogiczne i esperanckie nie zgłosiły swych projektów. W pojedynkę jesteśmy organizacyjnie zbyt słabi, dlatego Śląskie Towarzystwo Genealogiczne i Śląski Związek Esperancki postanowiły w przyszłości wspólnie opracowywać projekty i prosić o dofinansowanie z funduszy Unii Europejskiej.
Por subvencii projektojn ligitajn kun la Eŭropa Jaro de la Interkultura Dialogo, la Eŭropa Unio destinis por neregistaraj organizaĵoj sumon de 2.400.000 eŭroj. Bedaŭrinde termino de projektprezentado pasis la 31-an de julio 2007. Genealogiaj kaj esperantistaj societoj ne prezentis siajn projektojn. Unuope ni estas organize tro malfortaj, tial Silezia Genealogia Societo kaj Silezia Esperanto-Asocio decidis estonte komune prilaboradi projektojn kaj peti subvenciadon el la uniaj fondusoj.
pozdrawiam
Adam Pleśnar
http://retejoj.worsten.org/plesnar |
|
|
|
|
|
andrzejlazar |
|
Temat postu:
Wysłany: 31-08-2007 - 20:12
|
|
|
|
Saluton Jacek
Bardzo spodobała mi sie Twoja wypowiedź o wyż szości Esperanta nad językiem angielskim. Była szczera az do bólu.
Czekolade białą robią dla ludzi po WZW , bo nie zawiera kakało.
Kio nova en Vroclavo? |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|