Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
czwartek, 01 maja 2025

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
optymaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 09-10-2009 - 17:14
Sympatyk

Status: Offline
pablo777 napisał:
Witam
Gdzie i w jakich parafiach Kielc mógłbym szukać tych lat (1847-1848) ?
Jestem z Brzeska szukałem już w necie po parafiach Kieleckich i niestety "jestem w kropce",nigdzie nie ma
A wybierać się w ciemno do Kielc jest nieopłacalne.

Pozdrawiam

Nie wiem o jakie Brzesko chodzi. Są trzy Brzeska w diecezji tarnowskiej, Nowe Brzesko w diecezji kieleckiej i Brzesko Szczecińskie w diecezji szczecińsko-kamieńskiej.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
pablo777Offline
Temat postu:   PostWysłany: 09-10-2009 - 17:24

Witam
Brzesko -Okocim i parafia św.Jakuba
Z opowiadań mojej babci ur w 1897 zm 1996 wiem że jej babcia Julia Waniek zd.Kowalska urodziła się w Kielcach w roku wg księgi parafian w Brzesku w 1848 a wg. księgi zgonów 1847 .
Niestety nie znam wszystkich Kieleckich parafii .
Nie wiem także ile ich było w tym okresie (ur. Kowalskiej)

Pozdrawiam

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
optymaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 10-10-2009 - 17:49
Sympatyk

pablo777 napisał:
Witam
Brzesko -Okocim i parafia św.Jakuba
Z opowiadań mojej babci ur w 1897 zm 1996 wiem że jej babcia Julia Waniek zd.Kowalska urodziła się w Kielcach w roku wg księgi parafian w Brzesku w 1848 a wg. księgi zgonów 1847 .
Niestety nie znam wszystkich Kieleckich parafii .
Nie wiem także ile ich było w tym okresie (ur. Kowalskiej)

Pozdrawiam

Witam.
Odpowiedziałem już na to pytanie 9 bm. Szukać należy w Archiwum Państwowym w Kielcach, nie w parafii. Jedyna w tym czasie parafia w Kielcach, parafia Katedralna pw. Wniebowzięcia NMP ma wszystkie akta zmikrofilmowane i one znajdują się w AP. Dopiero w latach 90-tych XIX w. powstała druga parafia św. Wojciecha. Zresztą dostęp do akt w parafii jest bardzo utrudniony. Nie wiem czemu pisałem o tym Brzesku.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
elgra
Temat postu:   PostWysłany: 28-10-2009 - 20:28
Zasłużony
Członek Honorowy

Witam.
Bardzo prosze, o ile to oczywiscie mozliwe, o odnalezienie i ewentualnie zrobienie zdjecia:

- Szaniec - Kazimierz CIBA akt urodzenia okolo 1787
oraz Jadwiga z BRZYTWOW jego pozniejsza zona urodzona okolo 1790 roku

- Gartatowice/parafia Kije - Jan CIBA ich syn, akt urodzenia okolo 1819

Nie wiem gdzie brali slub i czy mieli wiecej dzieci.

Chetnie pomoge w poszukiwaniach we Francji.

Elzbieta
--------------------------------------------
Zindeksuje:Cierno Kije Nagłowice Szaniec Węgleszyn (świętokrzyskie) okolice
i Wysocice Sieciechowice Gołcza (małopolskie) i okolice

optymaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 28-10-2009 - 23:17
Sympatyk

Witam.
Akta chrzczonych parafii Szaniec w AD zaczynają się w 1797 r.
Akt parafii Gortatowice nie ma w AD.
Niestety.

elgra
Temat postu:   PostWysłany: 29-10-2009 - 13:40
Zasłużony
Członek Honorowy

Dzien dobry.

W owym czasie wies Gartatowice nalezala do parafii Kije.

Pozdrawiam,
Elzbieta

optymaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 29-10-2009 - 16:11
Sympatyk

Tiaaa. Jeśli dobrze widzę, to nawet Pani to wyraźnie napisała już wcześniej. Czasem lubię się wygłupić, ale w tym wypadku liczę, że będzie mi to wybaczone, ponieważ wróciłem z odległego archiwum późno w nocy, no itd... Oczywiście akta parafii w Kijach są w AD i przy najbliższej okazji sprawdzę co się da.

optymaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 04-11-2009 - 07:43
Sympatyk

elgra napisał:
Dzien dobry.

W owym czasie wies Gartatowice nalezala do parafii Kije.

Pozdrawiam,
Elzbieta

Witam.
Chciałem wysłać kopię aktu, ale nie wiem gdzie. W profilu nie ma adresu a przez stronę genealodzy.pl można wysłać malutkie pliczki.

elgra
Temat postu:   PostWysłany: 04-11-2009 - 13:54
Zasłużony
Członek Honorowy

Witam.

Bardzo sie ciesze ze odnalazl sie akt urodzenia mojego pra pra pradziadka.

Z Genealodzy.pl nie mozna przeslac zalacznika.
Na PW (prywatne wiadomosci) podaje moj adres email.

Bardzo dziekuje.

Elzbieta

pgorzadOffline
Temat postu:   PostWysłany: 08-11-2009 - 23:16
Zasłużony
Sympatyk

Witam,

Chciałbym prosić Was o pomoc. Poszukuję aktu urodzenia mojego pradziadka Wojciecha Bąk (syn Macieja i Katarzyny). Wg aktu zgonu, Wojciech Bąk urodził się w 1872 roku w "Oględowie pow. kieleckiego". Sprawdziłem, że Oględów należy do parafii Kurozwęki (pow. Staszów). Jednakże w AP Kielce są jedynie akta parafii Kurozwęki od 1875 roku. Czy w AD znajdują się starsze księgi z tej parafii? Jeśli tak, to prosiłbym o sprawdzenie tego aktu urodzenia. Jeśli nie, to może ktoś przy okazji wizyty w AP Kielce mógłby sprawdzić ewentualne rodzeństwo Wojciecha z lat 1875-1880 (parafia Kurozwęki).

Pozdrawiam Serdecznie, Paweł Gorząd

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
StanaszekOffline
Temat postu:   PostWysłany: 13-11-2009 - 17:56

Szanowny Panie Jacku,
Przypadkowo zauważyłem na forum Pana niezwykle pożyteczną działalność. Pozwole sobie zatem zwrócić się do Pana z prośbą.
Otóż od jakiegoś czasu zbieram materiały do ksiązki o par. Ostrówek koło Góry Kalwarii. Z tamtejszym majątkiem w Glinkach związana jest szkocka rodzina Wilsonów, której ślady prowadzą także i do Kielc.
Wiem na pewno, że Bolesław Alfred Wacław urodził się 27.09.1892 w Kielcach (chrzest 1.01.1893 parafia katedralna w Kielcach). Tu też być może urodził się w 1855 roku jego ojciec Alfred Konstanty, a być może tu też brał ślub w 1888 roku ze Stanisławą Polkowską. Na pewno żył tu jeszcze przed nim Józef Wilson (ur. 1795, b. oficer WP; prawdopodobnie dziadek Alfreda?) zmarły w 1886 roku w Kielcach (niestety akt zgonu zglosili sasiedzi i brak jest jakichkolwiek danych).
Gdyby Pan miał możliwość sprawdzenia przynajmniej wspomnianego 1855 i 1888 roku odnośnie Alfreda Wilsona, byłbym ogromnie Panu zobowiązany.
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za pomoc
Maurycy Stanaszek

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora MSN Messenger  
WiciuOffline
Temat postu:   PostWysłany: 13-11-2009 - 20:32
Sympatyk

Witam,

czy ktoś miałby ochotę pomóc mi i, przy okazji własnych poszukiwań, poszukać 4 aktów urodzenia w AD w Kielcach?

Karol Płowiński, syn Bartłomieja i Tekli Miśkowicz, urodzony między 1839-1844 w Waganowicach, parafia Niedźwiedź.
Agnieszka Kozera, córka Jacka i Ewy Gonciarz, urodzona 1854 lub 1855 w Wierzbicy, parafia Niegardów.
Ignacy Sadowski, syn Błażeja i Marianny Natkaniec, urodzony między 1844-1848 w Czechach, parafia Niegardów.
Marianna Nowak, córka Jana i Marianny Miłek, urodzona między 1857-1859 w Niegardowie, parafia Niegardów.

z góry bardzo bardzo dziękuję za pomoc

pozdrawiam serdecznie

Paweł

frisgaardOffline
Temat postu:   PostWysłany: 15-11-2009 - 18:14
Zasłużony
Sympatyk

Witam,

bardzo prosiłbym o pomoc, w zrobieniu zdjęcia badź tylko znalezieniu informacji dotyczących ślubu Józefa Natkańca i Konstancji Kapłon, zawartego w roku 1797. Znajdują się one w raptularzu małżeństw parafii Skała. W tej samej księdze poszukuję informacji na temat małżeństwa Grzegorza Natkańca i Agaty Śmigielskiej z roku 1873.

Z góry dziękuję za pomoc,
pozdrawiam,
Łukasz.
mój mail to : frisgaard@poczta.fm

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Gadu-Gadu  
optymaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 15-11-2009 - 22:51
Sympatyk

Stanaszek napisał:
Szanowny Panie Jacku,
Przypadkowo zauważyłem na forum Pana niezwykle pożyteczną działalność. Pozwole sobie zatem zwrócić się do Pana z prośbą.
Otóż od jakiegoś czasu zbieram materiały do ksiązki o par. Ostrówek koło Góry Kalwarii. Z tamtejszym majątkiem w Glinkach związana jest szkocka rodzina Wilsonów, której ślady prowadzą także i do Kielc.
Wiem na pewno, że Bolesław Alfred Wacław urodził się 27.09.1892 w Kielcach (chrzest 1.01.1893 parafia katedralna w Kielcach). Tu też być może urodził się w 1855 roku jego ojciec Alfred Konstanty, a być może tu też brał ślub w 1888 roku ze Stanisławą Polkowską. Na pewno żył tu jeszcze przed nim Józef Wilson (ur. 1795, b. oficer WP; prawdopodobnie dziadek Alfreda?) zmarły w 1886 roku w Kielcach (niestety akt zgonu zglosili sasiedzi i brak jest jakichkolwiek danych).
Gdyby Pan miał możliwość sprawdzenia przynajmniej wspomnianego 1855 i 1888 roku odnośnie Alfreda Wilsona, byłbym ogromnie Panu zobowiązany.
Maurycy Stanaszek

Szanowny Panie Maurycy
Akta o które Panu chodzi są tylko w Archiwum Państwowym. A tu Pan rozumie, jeden rok to jeden rewers. Zatem musi Pan czekać na okazję, gdy tam będę. Sądzę, że to będzie jednak najbliższy tydzień. Gdyby Pan chciał kopie, to musi Pan się szybko decydować.

StanaszekOffline
Temat postu:   PostWysłany: 16-11-2009 - 10:17

optyma napisał:
Stanaszek napisał:
Szanowny Panie Jacku,
Maurycy Stanaszek

Szanowny Panie Maurycy
Akta o które Panu chodzi są tylko w Archiwum Państwowym. A tu Pan rozumie, jeden rok to jeden rewers. Zatem musi Pan czekać na okazję, gdy tam będę. Sądzę, że to będzie jednak najbliższy tydzień. Gdyby Pan chciał kopie, to musi Pan się szybko decydować.
Szanowny Panie Jacku,
Bardzo dziękuję za odpowiedź. W międzyczasie dostałem nową informację, iz Alfred Wilson najprawdopodobniej urodził się wcześniej (ok. 1845-50), gdyż w 1870 był już dorosły (w przewodniku podany jest jego zawód jeometry). Pozostaje zatem akt ślubu z 1888, ale ten mógł być on spisany w parafii panny młodej (a ta pochodziła o ile wiem z okolic Homla...). Ograniczenia korzystania z akt w AP sprawiają, iż nie śmiem prosić Pana o wnikliwsze kwerendy. Może zatem tylko pozostańmy przy tym akcie ślubu z 1888. Oczywiście czas tu nie gra roli. Jeśli natrafi Pan na Wilsona to prosze tylko wypisać informacje o jego rodzicach, swiadkach i datach, bez konieczności jego kopiowania.
Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję
Maurycy Stanaszek

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora MSN Messenger  
Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat