Autor |
Wiadomość |
Len_Katarzyna |
|
Temat postu: Nazwiska L
Wysłany: 17-01-2007 - 15:13
|
|
Status: Offline
|
|
Czy mogłabym się dowiedzieć skąd pochodzi nazwisko Leniar ?? |
|
|
|
|
|
Ewa_Szczodruch |
|
Temat postu:
Wysłany: 17-01-2007 - 16:23
|
|
|
|
Witaj Kasiu!
Leniar ( bez daty ) - od imienia Leonard. Imię, znane w Polsce od XIII wieku, pochodzenia germańskiego, od Leohard, to od lewo "lew" + hart "mocny, dzielny".
Pozdrowienia, Ewa |
|
|
|
|
|
Len_Katarzyna |
|
Temat postu:
Wysłany: 17-01-2007 - 16:42
|
|
|
|
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Pozdrawiam, Kasia. |
|
|
|
|
|
Ewa_Szczodruch |
|
Temat postu:
Wysłany: 30-01-2007 - 07:29
|
|
|
|
Witaj Kasiu!
Profesor Rymut nie podaje wprawdzie w etymologii nazwiska Lida, gdzie i kiedy się pojawiło po raz pierwszy, ale może i taka etymologia Ci się przyda:
Lida ( bez daty ) - p. Lid - od nazw osobowych na Lud- z przejściem lu- w li- lub też od niemieckiej nazwy osobowej Lid.
Pozdrawiam, życzę miłego dnia, Ewa |
|
|
|
|
|
Łatka_Dorotka |
|
Temat postu: Łatka
Wysłany: 11-02-2007 - 13:08
|
|
|
|
Witam serdecznie!
Mam ogromną prośbę: od najmłodszych lat zastanawiam się skąd pochodzi moja rodzina od strony ojca. Chodzi o nazwisko Łatka. Z tego co mi wiadomo to dziadek - Wacław - pochodzi z miejscowości Łubiana 29km od Lwowa, gmina Krasów. Babcia - Aniela - z domu Krawiec - wychowała się w Tumaszowicach, powiat Kausz, woj.Stanisławów na Ukrainie. Zawierucha wojenna przywiodła ich na tereny obecnej Polski - dokładnie Mórkowo w powiecie Leszczyńskim - w ok 1949 roku.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za jakiekolwiek informacje. |
|
|
|
|
|
Ewa_Szczodruch |
|
Temat postu:
Wysłany: 11-02-2007 - 13:19
|
|
|
|
Witaj Dorotko!
Etymologia nazwiska nie rozwieje Twoich wątpliwości...
Ale Ci ją podam:
Łatka 1372 - od łata, łatać lub od łatka.
Nazwisko jest bardzo stare, więc przed Tobą piękna podróż w przeszłość.
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch |
|
|
|
|
|
Młochowski_Jacek |
|
Temat postu:
Wysłany: 11-02-2007 - 15:17
|
|
|
|
Zacznij od dziadka i babci. Poszukaj w rodzinnych dokumentach i spróbuj ustalić imiona ich rodziców. Znalezienie metryk byłoby najcenniejsze, ale również na innych dokumentach może być napisane Wacław syn... Wtedy być może znajdziesz przodków przeglądając mikrofilmy lub księgi z właściwej dla miejsca zamieszkania parafii. Zacznij zbierać wszelkie informacje u najstarszych członków rodziny zanim odejdą i zabiorą je ze sobą. Gdzie mieszkali, gdzie brali ślub itd. Przeszukiwanie archiwów można odłożyć na czas późniejszy. Rozmowy z seniorami rodu nie odkładaj na póżniej. |
|
|
|
|
|
tomczyk |
|
Temat postu:
Wysłany: 19-02-2007 - 18:54
|
|
|
|
lubczyńska-iwona napisał:
DZIĘKUJĘ ZA TAK SZYBKĄ ODPOWIEDŻ , POZDRAWIAM SERDECZNIE
Witaj!
Interesuje mnie rodzina Lubczyńskich czy wiesz coś o dołamie w Częstochowie - w końcu XIX wieku Antoni Lubczyński to jeden z bogatszych "obywateli miasta Czestochowa".
....wcześniej 1840-1860 Panki jego ojciec - Józef pracował w największej wtedy hucie w Polsce.
Trochę o Lubczyńskich masz tutaj:
http://www.mlewandowski.pl/
pozdrawiam
Jacek Tomczyk |
|
|
|
|
|
lubczyńska-iwona |
|
Temat postu:
Wysłany: 20-02-2007 - 21:57
|
|
|
|
niiestety jeszcze nie dotarłam tak daleko.Jestem początkującym poszukiwaczem .Ostatnim przodkiem Lubczyńskim jakiego obecnie znalazłam jest FRANCISZEK LUBCZYŃSKI ur.1893r-zm.1950 .Wiem,że rodzina przybyła do miasta ale nie wiem skąd .W przyszłym tygodniu chcę spotkać się z jedyną jaką znam starszą panią z tej rodziny,mam nadzieję,że coś powie.Chcę też wyciągnąć akt zgonu,ale nie wiem gdzie z lat 50-tych szukać-w kościele czy urzędzie-gdzie dostanę lepsze informacje.Mając akt będę miała imiona rodziców a to być może dałoby odpowiedż czy mamy wspólnych przodków.
zaintrygował mnie pan tą linią (miałam zająć się nią na końcu),dotąd zajmowałam się rodem MAJSAK,GACOŃ Z NIEKRASOWA
P.S. Dziękuję za kontakt ,gdy dowiem się czegoś więcej dam znać |
|
|
|
|
|
detox |
|
Temat postu: prośba i pomoc
Wysłany: 24-02-2007 - 15:33
|
|
|
|
Dzien dobry. Moje nazwisko jest LabuzeK. Chce sie dowiedzec skąd sie ono wzielo. Z tego co mi wiadomo jest to jedyne nazwisko na podlasiu. Jestem sam o tym nazwisku nie wiem gdzie szukac. Chcialbym prosic o to zeby ktos mnie nakierowal gdzie mam szukac. Dziekuje z gory. |
|
|
|
|
|
Ewa_Szczodruch |
|
Temat postu:
Wysłany: 24-02-2007 - 18:21
|
|
|
|
Witaj Słoneczko!
A Ty jesteś Labuzek czy Łabuzek?
Labuzek jest rzeczywiście jeden, ale na Opolszczyźnie, za to Łabuzków jest ponad 200, ale też nie na Podlasiu.
W " mądrej książce" nazwiska te mają podobną etymologię: - od gwarowego łabuź "włóczęga, hulaka"; w staropolszczyźnie łabuz znaczy też "chwast, krzak".
Aha, przy nazwisku Łabuzek jest data pierwszego odnotowania nazwiska w źródłach. Jest to rok 1755.
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch |
|
|
|
|
|
detox |
|
Temat postu:
Wysłany: 24-02-2007 - 19:32
|
|
|
|
DZIEKUJE,za pomoc chodzilo mi o nazwisko Łabuzek jeszcze raz dziekuje serdecznie |
|
|
|
|
|
Lucjan |
|
Temat postu: Lopko
Wysłany: 14-08-2007 - 12:43
|
|
|
|
Witam!!
poszukuje pochodzenia nazwiska LOPKO
dziękuję za wszelkie informacje
pozdrawiam,
Lucjan. |
|
|
|
|
|
Christian_Orpel |
|
Temat postu:
Wysłany: 14-08-2007 - 12:58
|
|
|
|
Witam !
Lopko wedlug K. Rymuta pochodzi od łopać, czyli łopotać.
Serdecznie pozdrawiam . |
|
|
|
|
|
|