Autor |
Wiadomość |
Tomek9877 |
|
Temat postu:
Wysłany: 13-05-2017 - 12:09
|
|
Status: Offline
|
|
Dzień dobry,
Byłem w AD w Tarnowie 3 lata temu. Nie wspominam tej wizyty miło. Może zostałem potraktowany niepoważnie ze względu na wiek (miałem wtedy 20 lat). Spędziłem tam 4 godziny i gdyby nie pomoc Pani stażystki to ze złością wyszedłbym stamtąd po kilku minutach. Pierwszy raz pracowałem wtedy na mikrofilmach. Pracownicy oczekiwali ode mnie, że umiem korzystać z takiego sprzętu i posługuję się nim bez najmniejszego problemu. Gdzie miałem się tego nauczyć? W domu? Na szczęście ogarnąć sprzęt pomógł mi jakiś młody ksiądz. Jednak zdało się wyczuć, że nie odpowiada to jego przełożonemu. Na szczęście szybko to ogarnąłem i już niczego od nikogo nie oczekiwałem.
Mam nadzieję, że przez te trzy lata zmieniło się podejście do odwiedzających to archiwum. Szczegóły znajdziesz na ich stronie internetowej-zerknij zwłaszcza na cennik.
Daj znać jak tam było, bo muszę się jeszcze tam wybrać.
Życzę powodzenia i ciekawych zdobyczy.
Pozdrawiam
Tomasz |
|
|
|
|
|
Paulina_W |
|
Temat postu:
Wysłany: 13-05-2017 - 12:44
|
|
|
|
Dzień dobry,
B_Boa napisał:
Witam!
Wybieram się do AD w Tarnowie. Czy ktoś z forumowiczów, który już tam był mógłby się podzielić wrażeniami?. Będzie to moja pierwsza wizyta w tym archiwum.
Pozdrawiam
Ania
Od 3 lat składam wizyty w archiwum, ostatni raz byłam w zeszłym tygodniu. Od niedawna jest nowy ksiądz na stanowisku dyrektora AD. Poza godzinami urzędowania niewiele się zmieniło. Należy zarezerwować wcześniej termin, aby móc skorzystać z czytnika mikrofilmów gdyż dostępny dla korzystających z archiwum jest tylko 1. Warto zawsze rezerwować czytnik nawet jak nam się zdaje, że nie będziemy z niego korzystać. Może się okazać podczas przeglądania akt, że przodek pochodził z innej parafii, a te akta mają tylko na mikrofilmie...
Godzina korzystania z archiwum to koszt 8 zł, te informacje są na stronie AD. Księża i Pani pracująca w archiwum bardzo uprzejmi, nie spotkałam się z niemiłym podejściem z ich strony. |
_________________ Pozdrawiam, Paulina
https://genztarnowa.blogspot.com
|
|
|
|
|
Pawłowski_Henryk |
|
Temat postu:
Wysłany: 13-05-2017 - 13:07
|
|
|
|
Ja będąc pierwszy raz w zeszłym roku zostałem zapytany czy umiem korzystać z czytnika.
Archiwiści bardzo mili i pomocni.
Wg mnie bardzo dobra atmosfera o ile wie się po co się przyszło, i zadaje się konkretne pytania, a nie w formie, "chciałam znaleźć moich przodków" i tyle. Wówczas ksiądz pyta " a czy mogłaby Pani zdradzić choćby swoje nazwisko i miejsce pochodzenia rodziny" w sumie zabawna sytuacja o którą nie można mieć chyba pretensji do archiwistów, którzy z podobnym podejściem muszą się spotykać dość często.
Jedyna negatywna uwaga to archaiczność czytnika mikrofilmów- gdy na zewnątrz jest słoneczna pogoda trzeba nieźle się nagimnastykować żeby coś odczytać czy zrobić zdjęcie
Szczerze mówiąc przydałyby się ze 2 stanowiska do mikrofilmów zeby nie trzeba było czekać na kolejkę po 2-3 tygodnie
Gdy ostatnio znajomy przesłał mi zdjęcia mikrofilmów z czytnika mormonów to nie mogłem uwierzyć- że akta są w pozytywie a nie jak w tarnowie w negatywie, i że jednym zdjęciem można sfotografować całą stronę- w tarnowie żeby sfotografować jedną stronę aktu z mikrofilmu trzeba zrobić 2, czasem 3 zdjęcia! |
Ostatnio zmieniony przez Pawłowski_Henryk dnia 13-05-2017 - 13:28, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|
B_Boa |
|
Temat postu:
Wysłany: 13-05-2017 - 13:24
|
|
|
|
Bardzo dziękuję za wskazówki. Na szczęście wiem co dokładnie mnie interesuje, więc myślę, że sobie poradzę. Póki co jednak zostanę jeszcze w domciu ze względu na chorą nogę.
Dam znać, jak mi poszło : )
Pozdrawiam serdecznie
Ania |
|
|
|
|
|
bobik4000 |
|
Temat postu: Prośba o pomoc - Archiwum w Tarnowie - Limanowa
Wysłany: 21-05-2018 - 13:41
|
|
|
|
Witam,
Potrzebuję pomocy w odnalezieniu dwóch metryk w Archiwum Kurii w Tarnowie, jeśli się zachowały z parafii Limanowa.
1. Urodzenie - Magdalena Kiec (Goetz) urodzona 1776-1779
2. Ślub Franciszek Lasatowicz i Magdalena Kiec (Goetz). Ślub najprawdopodobniej między 1800 a 1810
Interesują mnie szczególnie rodzice Franciszka oraz ewentualnie jeśli będzie wzmianka o tym skąd pochodził.
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam,
Grzegorz |
|
|
|
|
|
gienia |
|
Wysłany: 22-05-2018 - 14:40
|
|
|
|
|
|
|
maxwolf1910 |
|
Wysłany: 22-05-2018 - 14:50
|
|
|
|
Witam
Zwracam się z prośbą o pomoc w odnalezieniu metryki w Archiwum Kurii w Tarnowie,Lipnica Wielka
Ślub Jan Bulanda z Zofia Wielgus 1886
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Mariusz |
|
|
|
|
|
bobik4000 |
|
Temat postu:
Wysłany: 22-05-2018 - 15:02
|
|
|
|
Witam,
Bardzo dziękuję - te księgi były już przeszukiwane i niczego takiego wcześniej nie znaleziono. Czy istnieją zdjęcia do tego indeksu?
Strasznie mi to namieszało w drzewie bo:
5 Lut 1822 mamy ślub Franciszka Lasatowicza i Magdaleny Kiec
a już
22 Lut 1829 roku mamy ślub Franciszka Lasatowicza (lat 21) ich syna (urodzonego więc około 1808) z Magdaleną Gamoń.
Czyli mieli go 11 lat przed ślubem? Albo to przysposobiony syn Magdaleny, którego miała przed ślubem? I Franciszek go uznał za swojego dając mu swoje nazwisko? Czy takie rzeczy się zdarzały?
Czy istnieje podobny indeks dla urodzeń i zgonów dla Wieliczki?
Pozdrawiam,
Grzegorz |
|
|
|
|
|
Alan_Jakman |
|
Temat postu:
Wysłany: 22-05-2018 - 17:05
|
|
|
|
bobik4000 napisał:
Witam,
Potrzebuję pomocy w odnalezieniu dwóch metryk w Archiwum Kurii w Tarnowie, jeśli się zachowały z parafii Limanowa.
2. Ślub Franciszek Lasatowicz i Magdalena Kiec (Goetz). Ślub najprawdopodobniej między 1800 a 1810
Interesują mnie szczególnie rodzice Franciszka oraz ewentualnie jeśli będzie wzmianka o tym skąd pochodził.
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam,
Grzegorz
Przeszukałem te księgi, ale ani ślubu, ani urodzenia Magdaleny w samej Limanowej nie odnalazłem.
maxwolf1910 napisał:
Witam
Zwracam się z prośbą o pomoc w odnalezieniu metryki w Archiwum Kurii w Tarnowie,Lipnica Wielka
Ślub Jan Bulanda z Zofia Wielgus 1886
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Mariusz
Wysłałem wiadomość na pw. |
_________________ Pozdrawiam,
Alan Jakman
Periodyk genealogiczny
More Maiorum
|
|
|
|
|
bobik4000 |
|
Temat postu:
Wysłany: 22-05-2018 - 17:31
|
|
|
|
[quote="Alan_Jakman"]
bobik4000 napisał:
Witam,
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam,
Grzegorz
Przeszukałem te księgi, ale ani ślubu, ani urodzenia Magdaleny w samej Limanowej nie odnalazłem.
[quote="maxwolf1910"]
Dziękuję bardzo.
Pozdrawiam,
Grzegorz |
|
|
|
|
|
bobik4000 |
|
Temat postu:
Wysłany: 23-05-2018 - 08:34
|
|
|
|
Witam,
Wielka prośba o pomoc również z AP w Tarnowie:
1. Gorlice
W Geneszukaczu znalazłem urodzenia 3 dzieci których matką jest Katarzyna Lasatowicz.
20.04.1836 Waleria Grzywińska
14.07.1837 Henryk Grzywiński (inna forma Goyański)
14.03.1846 Franciszka Grzywińska
Chodzi mi o sprawdzenie czy w/w metrykach urodzeń byłoby coś na temat rodziców Katarzyny i/lub miejsca ich pochodzenia
2. Żeliźnikowa gm. Nawojowa
Na Family Search znalazłem wpis o urodzeniu bliźniaków:
1.09.1844 Konstanty Augustyn i Salomea Elżbieta Michalina
Jako ojciec podany jest Jan nn a jako matka Antonina Lasatowicz
Jak wyżej interesują mnie rodzice Antoniny jak i identyfikacja Jana.
Z góry dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam,
Grzegorz |
|
|
|
|
|
gienia |
|
Temat postu:
Wysłany: 23-05-2018 - 18:47
|
|
|
|
bobik4000 napisał:
Witam,
Bardzo dziękuję - te księgi były już przeszukiwane i niczego takiego wcześniej nie znaleziono. Czy istnieją zdjęcia do tego indeksu?
Strasznie mi to namieszało w drzewie bo:
5 Lut 1822 mamy ślub Franciszka Lasatowicza i Magdaleny Kiec
a już
22 Lut 1829 roku mamy ślub Franciszka Lasatowicza (lat 21) ich syna (urodzonego więc około 1808) z Magdaleną Gamoń.
Czyli mieli go 11 lat przed ślubem? Albo to przysposobiony syn Magdaleny, którego miała przed ślubem? I Franciszek go uznał za swojego dając mu swoje nazwisko? Czy takie rzeczy się zdarzały?
Czy istnieje podobny indeks dla urodzeń i zgonów dla Wieliczki?
Pozdrawiam,
Grzegorz
Cześć Grzegorz,
sprawdziłam te akty i rzeczywiście takie daty są. Nic Ci na to nie poradzę czy to ksiądz, czy pisarz zawalił;
Gienia |
|
|
|
|
|
bobik4000 |
|
Temat postu:
Wysłany: 23-05-2018 - 19:23
|
|
|
|
gienia napisał:
Cześć Grzegorz,
sprawdziłam te akty i rzeczywiście takie daty są. Nic Ci na to nie poradzę czy to ksiądz, czy pisarz zawalił;
Gienia
Dziękuję Gienia,
A czy czasem w 1808 lub 1809 roku pod numerem 239 albo 240 nie urodził się jakiś Franciszek Gamoń?
Masz podobny indeks dla urodzeń i zgonów z Wieliczki?
Pozdrawiam,
Grzegorz |
|
|
|
|
|
Marszycki |
|
Temat postu:
Wysłany: 23-05-2018 - 19:45
|
|
|
|
Witam.
Także mam wielka prośbę i bez AD w Tarnowie nie ruszę do przodu.
Chodzi mi o rodziców i miejsce urodzenia księdza Marcina Florkiewicza.
Udało mi i się ustalić że to chyba sygn.??
Ks. FLORKIEWICZ Marcin (1717-1818) 1717 1818-08-03 PF II/9
Bardzo proszę o pomoc.
Stefan |
|
|
|
|
|
Benan |
|
Temat postu:
Wysłany: 23-05-2018 - 19:57
|
|
|
|
Witam
Poszukuje informacji, które znajdują się w AD w Tarnowie. Władysław Nalepa ur. 16.09.1906 R. w Starym Wiśniczu koło Bochni. Wiem że jego rodzice to Franciszek i Julia z domu Kokoszka. Tu już niestety nie mam zadnych więcej informacji. Wiem, że Franciszek służył w C. K. Armii i przeżył. Natomiast jego syn i brat Władysława, Stefan, miał przed wojną sklep w Warszawie (bodajże na ul. Ogrodowej?), został złapany i wywieziony do Auschwitz. Tam zmarł, niestety nie wiadomo kiedy. Bardzo prosiłbym o jakiekolwiek informacje na temat wyżej wymienionych.
Pozdrawiam
Łukasz Banaś |
_________________ Małopolska: Banaś, Pietrusa, Bogacz, Guzik, Rozum, Twaróg, Nalepa, Kokoszka, Szczerba
|
|
|
|
|
|