Autor |
Wiadomość |
Komentarze |
|
Temat postu: Nazwisko: Maliszewski
Wysłany: 12-04-2016 - 18:18
|
|
Status: Offline
|
|
Wątek ten zawiera informacje na temat tego nazwiska i osób je noszących |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: 12-04-2016 - 18:18
|
|
|
|
Seweryn Uruski ("Rodzina. Herbarz szlachty polskiej") podaje, że Maliszewscy (herbu Godziemba) to stara kujawska rodzina, która wzięła nazwisko od wsi Maliszewo w ziemi dobrzyńskiej. W opisie tej rodziny jest fragment: " Po Adamie, synu Tomasza, dziedzicu dóbr Wierzbica, w ziemi zakroczymskiej 1775 r., z Heleny Falęckiej syn Ignacy, dziedzic części Wierzbicy, wylegitymowany w Królestwie 1848 r., z tej linii Piotr, syn Józefa, wylegitymowany w Królestwie 1850 r."
Adam Maliszewski to mój bezpośredni przodek. Nie mogę niestety nigdzie znaleźć informacji o jego ślubie z Heleną Falęcką, ani jego aktu urodzenia. W parafii Skołatowo, w której leży Wierzbica Szlachecka gdzie mieszkał, najwcześniejsze są metryki urodzenia jego dzieci, wcześniej to nazwisko tam nie występuje. Myślę, że urodził się w innej parafii (ale jakiej?) a w Wierzbicy osiedlił się później.
Pozdrawiam
Zofia Brzeska |
|
|
|
|
|
MalyRycerz |
|
Wysłany: 01-04-2017 - 13:37
|
|
|
|
Witam,
część moich przodków to także Maliszewscy. Możliwe, że wszyscy wywodzili się z Kujaw. Mi ślad po mojej rodzinie Maliszewskich urywa się w 1829 roku kiedy to w Baczkach Łochowskiej parafii na świat przychodzi Feliks Maliszewski z rodziców Franciszka i Weroniki z domu Milewska. Rodzina ta przemieszcza się dużo. Są albo właścicielami fabryki sukna potem karczmarzami w Starogrodzie (parafie Siennica) rok 1840 lub w Pniewniku 1843 a potem już dożywają swojej starości w Wierzbnie. Ich syn Feliks żyje potem w różnych miejscach między innymi w folwarku Liwiec parafii Kuflewskiej. Jego ślad urywa mi się w 1861 roku.
Z Franciszka i Weroniki na świat przychodzą jeszcze Franciszka 1843 która w 1860 wyszła za Wojciecha Cerana, oraz Weronika 1846 i moja praprababcia Aniela. Jedynie jej losy są mi znane. Może ktoś przebadał linię tej rodziny?
Wiem że na chrzście mojej Anieli obecna była Karolina Zagajewska posiadaczka dóbr w Brześciu Kujawskim ale potem poślubiła ona miejscowego właściciela Dóbr Wojciecha Jóźwińskiego. Jej obecność na chrzcie w mazowieckim Pniewniku może sugerować, że rodzina moja też wywodziła się z Kujaw. |
|
|
|
|
|
|
Temat postu: Re: Nazwisko: Maliszewski
Wysłany: 01-04-2017 - 15:01
|
|
|
|
MalyRycerz napisał:
Mi ślad po mojej rodzinie Maliszewskich urywa się w 1829 roku .....
Ja jestem trochę dalej. Mam dokładne daty urodzenia ośmiorga dzieci Adama i Heleny z okresu 1776 - 1793 i akt zgonu Adama z 18 lutego 1796. Niestety, w tym akcie zgonu (łacina) nie ma nic o jego rodzicach ani informacji gdzie się urodził. Wymieniona tylko jest wdowa po nim Helena i imiona siódemki dzieci (jedno zmarło w dzieciństwie).
Na razie nic więcej o Adamie i jego przodkach nie znalazłam.
Ale nie traćmy nadziei, może się jeszcze czegoś dokopiemy i okaże się, że Twoi i moi Maliszewscy pochodzą z tego samego gniazda.
Pozdrawiam
Zofia Brzeska |
|
|
|
|
|
MalyRycerz |
|
Wysłany: 15-09-2017 - 17:02
|
|
|
|
Zaszedłem na szczęście dalej i odkryłem, że moi przodkowie żyli przez jakiś czas w Męczynie w parafii Mokobody. Walenty Maliszewski bierze tam ślub z Katarzyną Skup w 1782 roku. Tam tez rodzi się poszukiwany przeze mnie długo ich syn Franciszek w 1797 roku. Maliszewscy w tej parafii występują jednak tylko od 1782 roku. Proboszczem jest Jan Maliszewski. Walenty zamieszkuje w Męczynie skąd pochodzi jego żona. Niestety skąd przybył do parafii Mokobody tego nie wiem. Może z parafii Kosów Lacki gdzie znajdują się 2 miejscowości Maliszewo. Ale wieści są świetne bo udało mi się cofnąć o 1 pokolenie i z 1829 roku przeskoczyć do 1782 |
|
|
|
|
|
Małgorzata1967 |
|
Wysłany: 12-02-2023 - 22:26
|
|
|
|
MalyRycerz napisał:
Witam,
część moich przodków to także Maliszewscy. Możliwe, że wszyscy wywodzili się z Kujaw. Mi ślad po mojej rodzinie Maliszewskich urywa się w 1829 roku kiedy to w Baczkach Łochowskiej parafii na świat przychodzi Feliks Maliszewski z rodziców Franciszka i Weroniki z domu Milewska. Rodzina ta przemieszcza się dużo. Są albo właścicielami fabryki sukna potem karczmarzami w Starogrodzie (parafie Siennica) rok 1840 lub w Pniewniku 1843 a potem już dożywają swojej starości w Wierzbnie. Ich syn Feliks żyje potem w różnych miejscach między innymi w folwarku Liwiec parafii Kuflewskiej. Jego ślad urywa mi się w 1861 roku.
Z Franciszka i Weroniki na świat przychodzą jeszcze Franciszka 1843 która w 1860 wyszła za Wojciecha Cerana, oraz Weronika 1846 i moja praprababcia Aniela. Jedynie jej losy są mi znane. Może ktoś przebadał linię tej rodziny?
Wiem że na chrzście mojej Anieli obecna była Karolina Zagajewska posiadaczka dóbr w Brześciu Kujawskim ale potem poślubiła ona miejscowego właściciela Dóbr Wojciecha Jóźwińskiego. Jej obecność na chrzcie w mazowieckim Pniewniku może sugerować, że rodzina moja też wywodziła się z Kujaw.
A czy ktoś wie coś o Rochu Maliszewskim mężu Marianny Poniatowskiej córce Józefa? |
|
|
|
|
|
Tomasz_Lenczewski |
|
Wysłany: 12-02-2023 - 22:43
|
|
|
|
Dla ścisłości dane o Maliszewskich znajdują się w tomie XVI/III tzw. Herbarza Uruskiego w oprac. Aleksandra Włodarskiego czyli w zasadzie w zeszycie 3 uzupełnień do herbarza. Nie wiem na ile ich autorem był Jan Godziemba Maleszewski, kontrowersyjny heraldyk, zajmujący się genealogia własnej rodziny. Zostawił on spora spuściznę po powrocie do Polski po 1956. Niestety uległa rozproszeniu.raczej był bałaganiarzem, choć nieźle wykształconym. Cała ta genealogia w Uruskim jest niezwykle hipotetyczna i stanowi połączenie wywodów przed Heroldią Królestwa Polskiego czyli rzeczy niepewnych robionych na użytek uzyskania szlachectwa a nie dokumentowania genealogii, a więc wymagających weryfikacji naukowej. |
Ostatnio zmieniony przez Tomasz_Lenczewski dnia 04-08-2024 - 16:21, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|
czarek_74 |
|
Wysłany: 09-03-2024 - 19:14
|
|
|
|
[quote="Małgorzata1967"]
MalyRycerz napisał:
Witam,
A czy ktoś wie coś o Rochu Maliszewskim mężu Marianny Poniatowskiej córce Józefa?
A jaki przedział czasowy dotyczy Rocha Maliszewskiego - kiedy był ślub z Marianną?
Czarek Maliszewski |
|
|
|
|
|
czarek_74 |
|
Wysłany: 04-08-2024 - 16:09
|
|
|
|
Dzień dobry.
Dotarłem w poszukiwaniach swoich przodków do Stanisława "Kraczek" Maleszewskiego prawdopodobnie urodzonego przed 1600 r.
Sprawdzając spisy z ksiąg parafialnych (Kosów Lacki) oraz te z genpodu zauważyłem, że w początkowym okresie nie zawsze w spisach jest nazwisko Maleszewski, ale wyłącznie przydomek "Kraczek", który stanowi główny identyfikator pochodzenia. Może to być błąd osób spisujących (niepełne dane), ale przyszła mi do głowy myśl, że przed ukształtowaniem się nazwiska odmiejscowego de Maleszewa - forma Kraczek stanowiła główną formę identyfikującą pochodzenie rodowe. To skłoniło mnie do rozważań skąd mogą pochodzić moi przodkowie, zanim znaleźli się w Maleszewie Starej. Nic istotnego nie znalazłem o genezie przydomka "Kraczek", co pozwoliłoby mi na ukierunkowanie moich poszukiwań. Może ktoś ma jakieś sugestie lub doświadczenie, które będzie pomocne przy moich dalszych próbach poszukiwania przodków?
Z pozdrowieniami Czarek Maliszewski |
|
|
|
|
|
Krystyna.waw |
|
Temat postu:
Wysłany: 04-08-2024 - 17:50
|
|
|
|
Słownik górali polskich na Bukowinie:
kraczek ‘strączek’ Tu: Kraczków fazuli priniesła do domu i teroz trieja wyłuskać
(Tu).
Por. ukr. buk. крачьок ‘gałązka’
(SBH, 232). Словник буковинських говірок, Чернівці 2005. |
_________________ Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
|
|
|
|
|
Jaro_Chudzik |
|
Temat postu:
Wysłany: 05-08-2024 - 22:18
|
|
|
|
Czarku, badanie etymologii przydomka Kraczek nie da odpowiedzi na pytanie o wcześniejsze pochodzenie tego rodu Maleszewskich. Odpowiedzi takiej należy poszukiwać poprzez wykonanie szczegółowego testu genetycznego Y-DNA (np Big Y w FamilyTreeDNA) w celu porównania uzyskanego wyniku z wynikami Y-DNA innych rodów szlacheckich (nie tylko Maleszewskich).
Oczywiście, przydomek Kraczek nie pochodzi z gwary góralskiej z Bukowiny (można założyć, że zapewne pochodzi od "krakania").
Nawiasem, mam wśród przodków z XVII i XVIII wieku Maleszewskich z Maleszewy; niestety, nie wszystkich udało mi się zidentyfikować co do przydomka. |
|
|
|
|
|
czarek_74 |
|
Temat postu:
Wysłany: 06-08-2024 - 19:38
|
|
|
|
Mam zrobiony test DNA, tylko gdzie mogę go porównać ze wspomnianymi rodami?
Jeśli chcesz możemy porównać wyniki poszukiwań w kontekście Maleszewski z Maleszewy . Wydaje mi się, że wszystkich "Kraczków" po przydomku z ksiąg parafialnych, geneteki i genpodu mam odnalezionych, ale są pewne luki we wzajemnych powiązaniach, których nie potrafię rozwikłać. Dane są szczątkowe i nie nie mam pewnych podstaw do wyprowadzenia wszystkich równoległych gałęzi. Zaczynam trochę powątpiewać w drzewo "Kraczków" wskazane w monografii Lecha Niepiekło "Parafia Kosów Lacki i ich mieszkańcy", ponieważ nie uwzględnia tego wywodu wg Uruskiego "Jan, syn Bartłomieja, z Maleszewy Nowej, sprzedał 1613 r. w grodzie drohickim części tej wsi, zwaną Kłysowska, Maciejowi, Janowi, Marcinowi i Walentemu Kraczek Maleszewskim; po Macieju zostało dwóch synów, Jan i Andrzej, który w 1668 r. ustąpił części Maleszewy Stanisławowi, synowi Walentego Maleszewskiego, i pozostawił syna Piotra, po którym był syn Paweł."
I może przy okazji pytanie, jak to rozumieć - czyim synem był Piotr wymieniony na końcu? Andrzeja "Kraczek" czy Jana od którego zaczyna się cały akapit? |
|
|
|
|
|
mmiksz |
|
Temat postu:
Wysłany: 07-08-2024 - 18:40
|
|
|
|
Witam Wszystkich,
Pozwole sobie podbic temat i zapytac o Maliszewskich z Krakowa (ewentualnie Warszawy).
Moj bezposredni przodek Tomasz Maliszewski (syn Jana Maliszewskiego i Zofii Orlowskiej), ur. ok 1793- 1798 Leńcze - zm. 03.07.1865 w Krakowie, "cukiernik pochodzacy z Warszawy" - chociaz ta informacja nie jest pewna, tak podaja niektore artykuly zrodlowe:
https://journals.akademicka.pl/krzyszto ... /5276/4912
https://bazhum.muzhp.pl/media/files/Ann ... s43-61.pdf
file:///C:/Users/568118/Downloads/343168_0%20(1).pdf
Tomasz ozenil sie w 16.02.1824 roku w Krakowie z Józefa Franciszka Taroni (ur. 13.03.1800 w Krakowie i zm. 03.07.1851 w Krakowie), mieli min. 13 dzieci, w tym:
moja 3x prababcie Katarzyne Marianne Maliszewska (ur. 28.03.1828 w Krakowie i zm. w sierpniu 1917 r w Zakopanym), ktora wyszla z maz 16.04.1852 w Krakowie za swojego kuzyna i znanego Krakowskiego architekta Feliksa Marcelego Antoniego Księżarskiego - https://pl.wikipedia.org/wiki/Feliks_Ks ... C5%BCarski
Najbardziej interesuje mnie:
1) pochodzenie Tomasza Maliszewskiego i Jego rodzicow (ewentualnego rodzenstwa, jeszcze nikogo nie znalazlam). Nic nie wiem rowniez o ich pochodzeniu pod katem szlachectwa.
2) losy pozostalego rodzenstwa Katarzyny:
Marianna Łucja Maliszewska (1824 - ???)
Filip Jan Antoni Maliszewski (1826 - ???)
Zofia Jozefa Maliszewska (1828 - 1829)
Katarzyna Marianna Maliszewska (1828 - 1917) - wspomniana wyzej
Antonina Feliksa Maliszewska (1831–1832)
Stanislaw Feliks Maliszewski (1831 - 1867)
Aniela Jozefa Maliszewska (1833 - 1858)
Wacław Tomasz Maliszewski (1834 - 1834)
Walery Bernard Maliszewski (1836 - 1885) - https://pl.wikipedia.org/wiki/Walery_Maliszewski lub https://journals.akademicka.pl/krzyszto ... /5276/4912
Władysław Leon Maliszewski (1837 - ???)
Franciszek Maksymilian Maliszewski (1838 - ???)
Józefa Ludmiła Maliszewska (1842 - ???)
Helena Fryderyka Maliszewska (1846 - 1846)
Byc moze ktos z forumowiczow rowniez interesuje sie Krakowska galazia Maliszewskich.
Z pozdrowieniami
Marta Miks |
|
|
|
|
|
Tomasz_Lenczewski |
|
Temat postu:
Wysłany: 07-08-2024 - 19:50
|
|
|
|
mmiksz napisał:
Witam Wszystkich,
Pozwole sobie podbic temat i zapytac o Maliszewskich z Krakowa (ewentualnie Warszawy).
Moj bezposredni przodek Tomasz Maliszewski (syn Jana Maliszewskiego i Zofii Orlowskiej), ur. ok 1793- 1798 Leńcze - zm. 03.07.1865 w Krakowie, "cukiernik pochodzacy z Warszawy" - chociaz ta informacja nie jest pewna, tak podaja niektore artykuly zrodlowe:
https://journals.akademicka.pl/krzyszto ... /5276/4912
https://bazhum.muzhp.pl/media/files/Ann ... s43-61.pdf
file:///C:/Users/568118/Downloads/343168_0%20(1).pdf
Tomasz ozenil sie w 16.02.1824 roku w Krakowie z Józefa Franciszka Taroni (ur. 13.03.1800 w Krakowie i zm. 03.07.1851 w Krakowie), mieli min. 13 dzieci, w tym:
moja 3x prababcie Katarzyne Marianne Maliszewska (ur. 28.03.1828 w Krakowie i zm. w sierpniu 1917 r w Zakopanym), ktora wyszla z maz 16.04.1852 w Krakowie za swojego kuzyna i znanego Krakowskiego architekta Feliksa Marcelego Antoniego Księżarskiego - https://pl.wikipedia.org/wiki/Feliks_Ks ... C5%BCarski
Najbardziej interesuje mnie:
1) pochodzenie Tomasza Maliszewskiego i Jego rodzicow (ewentualnego rodzenstwa, jeszcze nikogo nie znalazlam). Nic nie wiem rowniez o ich pochodzeniu pod katem szlachectwa.
2) losy pozostalego rodzenstwa Katarzyny:
Marianna Łucja Maliszewska (1824 - ???)
Filip Jan Antoni Maliszewski (1826 - ???)
Zofia Jozefa Maliszewska (1828 - 1829)
Katarzyna Marianna Maliszewska (1828 - 1917) - wspomniana wyzej
Antonina Feliksa Maliszewska (1831–1832)
Stanislaw Feliks Maliszewski (1831 - 1867)
Aniela Jozefa Maliszewska (1833 - 1858)
Wacław Tomasz Maliszewski (1834 - 1834)
Walery Bernard Maliszewski (1836 - 1885) - https://pl.wikipedia.org/wiki/Walery_Maliszewski lub https://journals.akademicka.pl/krzyszto ... /5276/4912
Władysław Leon Maliszewski (1837 - ???)
Franciszek Maksymilian Maliszewski (1838 - ???)
Józefa Ludmiła Maliszewska (1842 - ???)
Helena Fryderyka Maliszewska (1846 - 1846)
Byc moze ktos z forumowiczow rowniez interesuje sie Krakowska galazia Maliszewskich.
Z pozdrowieniami
Marta Miks
Zdaje się bez wycieczki do Leńcz i rozmowy z księdzem proboszczem się nie obędzie https://prezi.com/p/a1d_gpyo0kb6/parafi ... -lenczach/
Pozdrawiam Tomasz
P.s. Nazwisko o niczym nie świadczy czego dowodzi przykład podkrakowskich ziemian Massalskich wcześniej też należących do podobnego cechu rzemieślników w Krakowie, co Twój Maliszewski |
|
|
|
|
|
deTaroni_Francois |
|
Temat postu:
Wysłany: 16-08-2024 - 16:42
|
|
|
|
Witam Wszystkich,
Odkryłem waszą wymianę wiadomości. Jestem Francuzem. Jestem potomkiem pierwszego małżeństwa Bernarda TARONIEGO z Magdaleną ORZECHOWSKĄ poprzedzającego małżeństwo z Katarzyną STANIKOWSKĄ. Poszukuję przodków Bernarda TARONI i Magdaleny ORZECHOWSKIEJ, a także potomków z dwóch małżeństw Bernarda TARONI. Właściwie posiadam informację o potomku pary Tomasza Maliszewskiego i Józefy Franciszki Taronii. Może moglibyśmy wymienić się informacjami?
Pozdrawiam
François |
|
|
|
|
|
|