Autor |
Wiadomość |
Kubusia210 |
|
|
Temat postu: Księga Pam. Transporty Polaków do KL Auschwitz z Krakowa i..
Wysłany: 20-05-2015 - 20:29
|
|
Status: Offline
|
|
Witam! Zauważyłem że wielu z Was jest świetnymi pomocnikami w poszukiwaniach genealogicznych, wielu z Was również dzieli się materiałami które posiada. Postanowiłem więc nie być gorszy i podzielić się z innymi, jestem w posiadaniu "KSIĘGI PAMIĄTKOWEJ TRANSPORTY POLAKÓW DO KL AUSCHWITZ Z KRAKOWA I INNYCH MIEJSCOWOŚCI POLSKI POŁUDNIOWEJ 1940-1944." Jeśli ktoś z Was szuka kogoś bliskiego, to mogę pomóc W/W księdze znajdują się zdjęcia, skany dokumentów, opis przybycia więźniów oraz lista przybyłych. Pozdrawiam Jakub |
|
|
|
|
|
beata_k2 |
|
Wysłany: 27-02-2017 - 17:04
|
|
|
|
Witam,
Poproszę o sprawdzenie: Antoni Nawrot ur.1899 r.
Pozdrawiam,
Beata |
_________________ http://historiajednegodrzewa.blogspot.com
Szukam aktu urodz. pradziadka Mikołaja Musztuk (s. Michała i Anny) ur. 12.12.1882 w Szechynie ok. Przemyśla (teraz Ukraina). Brak w parafiach: rzym.kat. w Medyce, grec.kat. w Medyce, grec.kat. dla miejsc. Torki
|
|
|
|
|
Krawczyk_Jacek |
|
Wysłany: 27-02-2017 - 17:35
|
|
|
|
Dzień dobry,
proszę o sprawdzenie:
1. Stanisław Haja ur. 1906 Mogilany k/Krakowa (brat mojej babci)
2. Leon Krawczyk ur. 1904 Kraków (kuzyn mojego taty)
Pozdrawiam
Jacek |
|
|
|
|
|
Beata65 |
|
Wysłany: 27-02-2017 - 18:34
|
|
|
|
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Szlachetko/a.
Pozdrawiam Beata |
|
|
|
|
|
Jancarczyk_Piotr |
|
Wysłany: 27-02-2017 - 18:59
|
|
|
|
Proszę o sprawdzenie czy jest cos o moim wujku Józefie Chlebus urodzonym 2 czerwca 1893 w Rudze (numer obozowy 118644).
Z góry dziękuję
Piotr |
|
|
|
|
|
MonikaS7 |
|
Wysłany: 27-02-2017 - 19:06
|
|
|
|
Witam,
informacje można sprawdzić na stronie muzeum Auschwitz. http://auschwitz.org/muzeum/informacja-o-wiezniach/
Np. Haja, Stanisław
(numer więźniarski: 29756)
urodzony: 1906-06-24, miejsce urodzenia: Mogilany, zawód: robotnik
Losy:
1. 1942-04-17, Auschwitz, przybycie do obozu
2. zginął 3.7.1942 r. w KL Auschwitz,
Źródła:
1. krakowska księga pamięci
2. Stärkebuch
3. Sterbebücher
Pozdrawiam
Monika |
|
|
|
|
|
beata_k2 |
|
Temat postu: Re: Księga Pam. Transporty Polaków do KL Auschwitz z Krakowa
Wysłany: 27-02-2017 - 20:50
|
|
|
|
MonikaS7 napisał:
Witam,
informacje można sprawdzić na stronie muzeum Auschwitz. http://auschwitz.org/muzeum/informacja-o-wiezniach/
[...]
Pozdrawiam
Monika
Zgadza się, można też sprawdzić na straty.pl, ale Jakub pisze o księdze pamiątkowej, w której są skany dokumentów, zdjęcia, itp...
Beata |
Szukam aktu urodz. pradziadka Mikołaja Musztuk (s. Michała i Anny) ur. 12.12.1882 w Szechynie ok. Przemyśla (teraz Ukraina). Brak w parafiach: rzym.kat. w Medyce, grec.kat. w Medyce, grec.kat. dla miejsc. Torki
|
|
|
|
|
MonikaS7 |
|
Wysłany: 27-02-2017 - 21:04
|
|
|
|
Skany dokumentów można otrzymać z archiwum. Tak dostałam m.in. akt zgonu i zdjęcia mojego pradziadka - więźnia Auschwitz.
Pozdrawiam
Monika |
|
|
|
|
|
beata_k2 |
|
Wysłany: 27-02-2017 - 21:07
|
|
|
|
MonikaS7 napisał:
Skany dokumentów można otrzymać z archiwum. Tak dostałam m.in. akt zgonu i zdjęcia mojego pradziadka - więźnia Auschwitz.
Pozdrawiam
Monika
Ja złożyłam wniosek do IPN, ale będę czekać kilka miesięcy, a chętnie dowiedziałabym się czegoś wcześniej...
Pozdrawiam,
Beata |
|
|
|
|
|
Kubusia210 |
|
Wysłany: 28-02-2017 - 14:59
|
|
|
|
Dzień dobry,
przepraszam, że dopiero dzisiaj odpisuję ale nie miałem kiedy sprawdzić i odpisać. Moniko prawdą jest, że najwięcej informacji możemy otrzymać od Państwowego Muzeum KL Auschwitz-Birkenau, INP-u czy Bad Arolsen. W książce umieszczone są skany aktów zgonów, zdjęcia więźniów, w niektórych przypadkach grypsy itp Niestety nie do każdego wpisu (transportu) dodane są powyższe dane, zapewne jest to spowodowane brakiem lub za dużą ilością.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Beata w książce nie ma Nawrot Antoniego, pojawiają się tylko Nawrot Piotr, Feliks i Ludwik.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jacku w książce są podane przez Ciebie osoby:
* Krawczyk Leon- nr 33137, ur. 26.10.1904 r. w Krakowie, Narodowość: Polska, zawód: nauczyciel, rozstrzelany 27.05.1942 r. w Auschwitz
Transport z 25.04.1942r. (100 osób) skierowało: Sipo u. SD z Krakowa, są tutaj dodane fotografie i skany aktów zgonu ale brak Leona. Jeśli chcesz opis przebiegu transportu poda mi e-mail to Ci prześlę skan książki.
* Haja Stanisław- nr 29756, ur. 10.08.1906 r. w Mogilanach, narod.: Polska, zawód: robotnik, zm. 03.07.1943 r. w Auschwitz.
Transport z 17. 04.1942 roku (58 więźniów) przez Sipo z Krakowa. I sytuacja taka jak u Leona, brak fotografii i skanu aktu zgonu. Mogę przesłać przebieg transportu.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Beato w w księdze pojawia się Szlachetko Longin, nie wiem czy to ta osoba.
* Szlachetko Longin- nr 25325, ur. 24.01.1914 r. w Małopołowecka, narodowość: Polska, zawód: księgowy , zm. 12.03.1942r. w Auchwitz. Transport z 8.01.1942 roku, przybyło 60 więźniów skierowanych przez Sipo z Krakowa.
Brak zdjęcia i skanu aktu zgonu w księdze. Opis transportu mogę przesłać skan na e-mail.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Piotrze brak wpisu o Józefie Chebusie, ale z tego co napisałeś to urodził się w Rudzie, więc nie będzie go w księdze z Krakowa i innych miejscowości Polski południowej (powinien być w śląskiej księdze, której nie posiadam).
Pozdrawiam |
_________________ Jakub Józef Musiał
|
|
|
|
|
Krawczyk_Jacek |
|
Wysłany: 28-02-2017 - 15:09
|
|
|
|
Witam,
bardzo dziękuję za szybką i wyczerpującą odpowiedź.
Niestety, mój śp. tata w 1946 roku pojechał szukać szczęścia na "Dzikim Zachodzie", tj. we Wrocławiu i w ten sposób uległy przerwaniu nawet cienkie niteczki łączące z przeszłością.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
Jacek |
|
|
|
|
|
Kubusia210 |
|
Wysłany: 28-02-2017 - 15:13
|
|
|
|
Jacku,
możliwe jest, że w Muzeum KL Auschwitz-Birkenau lub IPN jest są dodatkowe dokumenty np. akt zgonu. U mnie np w Auschwitz-Birkenau zginęła siostra Pradziadka, i w księdze nie ma skanów dokumentów ale w Muzeum i IPN były.
Pozdrawiam |
_________________ Jakub Józef Musiał
|
|
|
|
|
Jancarczyk_Piotr |
|
Wysłany: 28-02-2017 - 21:25
|
|
|
|
Kubusia210 napisał:
Dzień dobry,
przepraszam, że dopiero dzisiaj odpisuję ale nie miałem kiedy sprawdzić i odpisać. Moniko prawdą jest, że najwięcej informacji możemy otrzymać od Państwowego Muzeum KL Auschwitz-Birkenau, INP-u czy Bad Arolsen. W książce umieszczone są skany aktów zgonów, zdjęcia więźniów, w niektórych przypadkach grypsy itp Niestety nie do każdego wpisu (transportu) dodane są powyższe dane, zapewne jest to spowodowane brakiem lub za dużą ilością.
Beata w książce nie ma Nawrot Antoniego, pojawiają się tylko Nawrot Piotr, Feliks i Ludwik.
Jacku w książce są podane przez Ciebie osoby:
* Krawczyk Leon- nr 33137, ur. 26.10.1904 r. w Krakowie, Narodowość: Polska, zawód: nauczyciel, rozstrzelany 27.05.1942 r. w Auschwitz
Transport z 25.04.1942r. (100 osób) skierowało: Sipo u. SD z Krakowa, są tutaj dodane fotografie i skany aktów zgonu ale brak Leona. Jeśli chcesz opis przebiegu transportu poda mi e-mail to Ci prześlę skan książki.
* Haja Stanisław- nr 29756, ur. 10.08.1906 r. w Mogilanach, narod.: Polska, zawód: robotnik, zm. 03.07.1943 r. w Auschwitz.
Transport z 17. 04.1942 roku (58 więźniów) przez Sipo z Krakowa. I sytuacja taka jak u Leona, brak fotografii i skanu aktu zgonu. Mogę przesłać przebieg transportu.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Beato w w księdze pojawia się Szlachetko Longin, nie wiem czy to ta osoba.
* Szlachetko Longin- nr 25325, ur. 24.01.1914 r. w Małopołowecka, narodowość: Polska, zawód: księgowy , zm. 12.03.1942r. w Auchwitz. Transport z 8.01.1942 roku, przybyło 60 więźniów skierowanych przez Sipo z Krakowa.
Brak zdjęcia i skanu aktu zgonu w księdze. Opis transportu mogę przesłać skan na e-mail.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Piotrze brak wpisu o Józefie Chebusie, ale z tego co napisałeś to urodził się w Rudzie, więc nie będzie go w księdze z Krakowa i innych miejscowości Polski południowej (powinien być w śląskiej księdze, której nie posiadam).
Pozdrawiam
Dziękuję za sprawdzenie
Chodzi tutaj o Rudze – wieś w Polsce położona w województwie małopolskim, w powiecie oświęcimskim, w gminie Zator.
Mam zdjęcie metryk zgonu i listy przyjęć jakie otrzymałem z Muzeum Auschwitz-Birkenau oraz z Muzeum Mathausen. Jednak myślałem, że w książce będzie coś dodatkowo więcej o nim.
Jeszcze raz dziękuję
Piotr |
|
|
|
|
|
beata_k2 |
|
Wysłany: 28-02-2017 - 21:43
|
|
|
|
Kubusia210 napisał:
[...]
Serdeczne dzięki za sprawdzenie. Szkoda, że nie ma mojego pradziadka. Podane osoby nie są mi znane, więc póki co będę czekać na odpowiedź z IPN.
Pozdrawiam,
Beata |
|
|
|
|
|
Beata65 |
|
Temat postu:
Wysłany: 01-03-2017 - 08:26
|
|
|
|
Bardzo dziękuję za sprawdzenie i informacje, które w zupełności mi wystarczą.
Pozdrawiam serdecznie. Beata |
|
|
|
|
|
|