Autor |
Wiadomość |
fabiano |
|
Temat postu: Błędy w genetece
Wysłany: 01-02-2017 - 12:19
|
|
Status: Offline
|
|
Witam,
w 2012r. dzięki genetece udało mi się zlokalizować akt urodzenia Michała Więtczaka.
Akt urodzenia numer 99, 1830r. Przedecz , pozycja 5378
dziś próbowałem sprawdzić nową genetekę i co się okazuje brak osoby Michał Więtczak w urodzeniach w 1830 r.
Co się stało? Czy nie wszystkie pozycje są dostępne w nowej wyszukiwarce Geneteki czy to jakiś błąd?
Fabian R |
|
|
|
|
|
|
Temat postu: Błędy w genetece
Wysłany: 01-02-2017 - 12:23
|
|
|
|
Ja go widzę - Więcczak.
Podaj link w jaki sposób szukałeś. |
_________________ Kamil Tetkowski
Zbieram informacje o wszystkich Tetkowskich!
|
|
|
|
|
Michał_Zieliński |
|
Temat postu: Re: Błędy w genetece
Wysłany: 01-02-2017 - 12:57
|
|
|
|
fabiano napisał:
Witam,
w 2012r. dzięki genetece udało mi się zlokalizować akt urodzenia Michała Więtczaka.
Akt urodzenia numer 99, 1830r. Przedecz , pozycja 5378
dziś próbowałem sprawdzić nową genetekę i co się okazuje brak osoby Michał Więtczak w urodzeniach w 1830 r.
Co się stało? Czy nie wszystkie pozycje są dostępne w nowej wyszukiwarce Geneteki czy to jakiś błąd?
Fabian R
Indeks z Przedecza był aktualizowany (indeks ze skorowidza został zastąpiony indeksem pełnym). Przy okazji były poprawiane błędy w indeksacji.
Pozdrawiam,
Michał |
|
|
|
|
|
fabiano |
|
Wysłany: 01-02-2017 - 13:32
|
|
|
|
|
|
|
Kasia_Marchlińska |
|
Wysłany: 01-02-2017 - 13:35
|
|
|
|
Myślę, że ktoś poprawiając i uzupełniając mógł bez złej intencji zepsuć.
K |
_________________ Kasia Marchlińska
Poszukuję informacji o nazwiskach: Papi, Geysmer, Kimens, Perks, Szwarcenburg-Czerny, Sosnowski, Czerny, Moszczyński-Pętkowski, Rychtarski, de Rozprza Faygel, Lippoman, Sonne, Gotti, Gałęzowski.
|
|
|
|
|
Kaffi |
|
Wysłany: 02-02-2017 - 10:53
|
|
|
|
|
|
|
Kasia_Marchlińska |
|
Wysłany: 02-02-2017 - 12:03
|
|
|
|
Formularz do zgłaszania błędów:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIp ... Q/viewform
Kaśka |
_________________ Kasia Marchlińska
Poszukuję informacji o nazwiskach: Papi, Geysmer, Kimens, Perks, Szwarcenburg-Czerny, Sosnowski, Czerny, Moszczyński-Pętkowski, Rychtarski, de Rozprza Faygel, Lippoman, Sonne, Gotti, Gałęzowski.
|
|
|
|
|
|
Wysłany: 02-02-2017 - 12:23
|
|
|
|
Kaffi napisał:
Dzień dobry
Mam pytanie gdzie powinnam zgłosić błąd w genetece. Mój pradziadek Stefan Guranowski w spisie widnieje jako Gurowski. To niewielki błąd, ale spowodował wydłużenie moich poszukiwań.
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... te=&exac=1
Pozdrowienie
Asia Grzybowska
W genetece wybierasz parafie i Zgłoś poprawkę. Pokazuje sie formularz do zgłoszeń ten sam co podała Kaśka.
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... te=&exac=1 |
_________________ Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
|
|
|
|
|
Kaffi |
|
Wysłany: 02-02-2017 - 13:16
|
|
|
|
Mam dzięki:)
Pozdrawiam
Asia |
_________________ Asia Grzybowska
|
|
|
|
|
Talacha_Aleksandra |
|
Temat postu:
Wysłany: 03-02-2017 - 16:42
|
|
|
|
|
|
|
Nagórski_Bogusław |
|
Temat postu:
Wysłany: 03-02-2017 - 19:05
|
|
|
|
Witaj z Krakowa!
Czytając "po literkach":
Helena Wardeszkiewiczowa była WDOWĄ. Więc jak mogłaby być -ówna ?
Pozdrawiam
Bogusław |
|
|
|
|
|
Talacha_Aleksandra |
|
Temat postu:
Wysłany: 03-02-2017 - 21:15
|
|
|
|
Warszawa serdecznie pozdrawia Kraków!!!
Dziękuję Bogusławie. Więc ten nieczytelny wyraz to jednak "wdowa". Jeżeli tak, to powinna być Wardeszkiewiczowa o tutaj Odnośnik do geneteka.genealodzy.pl Więc zgłaszam zaistnienie omyłki
Formularz już wysłałam.
Pozdrawiam serdecznie
Aleksandra Talacha |
|
|
|
|
|
kronerhalina |
|
Temat postu:
Wysłany: 03-02-2017 - 21:35
|
|
|
|
Witaj Aleksandro.Nie wiem czy moje wnioski są słuszne ale dołożę swoje trzy grosze.O ile akty ur. i zg. Zofii mogłabym połączyć ( chociaż uważam ,że zmarła była dzieckiem wdowy i nieznanego ojca.W innym wypadku napisano by,że ojciec nie żyje i jego imię) to akt zgonu Ignacego zupełnie mi nie pasuje - umiera w Jagniątkach,ma lat 60,jest pasterzem i wdowa Teresa. Urodzenie i zgon Zofii- Rustów. W akcie urodzenia rodzice mają po 40 lat a ojciec jest stróżem.Pozdrawiam Halina |
|
|
|
|
|
Talacha_Aleksandra |
|
Temat postu:
Wysłany: 03-02-2017 - 22:38
|
|
|
|
Też nie wiem, czy moje niewątpliwie daleko idące wnioski są słuszne. Jeszcze tyle akt nie zindeksowanych. W tych, do których jeszcze nie miałam dostępu może być jeszcze jeden (bardziej pasujący) Ignacy. Czy trzyletnia Zosia, córka Heleny z omawianego wyżej aktu zgonu była tą samą Zosią, córką Ignacego i Heleny której dotyczył przytoczony również powyżej akt urodzenia (o pełne cztery! lata wcześniejszy) - no tego nie mogę być pewna. Tak sobie gdybam.
Pozdrawiam serdecznie
Aleksandra Talacha |
|
|
|
|
|
Talacha_Aleksandra |
|
Temat postu:
Wysłany: 08-02-2017 - 12:11
|
|
|
|
Zglaszanie przez formularz działa błyskawicznie. Już dawno poprawione w dodatku lepiej niż wpisałam w formularzu. Przecież w rubryce "nazwisko matki" nie chodzi o aktualne, lecz o nazwisko rodowe. Akt nie zawiera tych danych, więc prawidłowo rubryka "nazwisko matki" jest obecnie pusta.
Jeszcze mi jedna myśl (smutna) przyszła do głowy. Helena owdowiawszy, mogła pozostawić córkę obcym ludziom w Rustowie pod opieką, a sama pójść za chlebem w nieznane. Tak sobie pomyślałam, bo nie znajduję ani jej aktu zgonu, ani aktu ślubu w parafii Łęki Kościelne. Fizyczna nieobecność matki tłumaczyłaby skąpość informacji na temat tożsamości zmarłego dziecka.
Według moich bardzo daleko idących wniosków, ta wdowa Wardęszkiewiczowa mogła być Heleną Stasiak córką Stanisława Buły i Marianny. W 1811 r. w Kutnie-Łąkoszynia wydana za mąż za Ignacego Wardeckiego mieszczanina z Parzęczewa. Ów Ignacy lat 33 byłby synem Andrzeja Wardęgi i Katarzyny Wardęszczyny i zależnie od parafii (a wychodzi mi, że małżeństwo Ignacy W. i Helena Stasiak trochę wędrowało w okolicach Kutna) miałby nazwisko Wardęszkiewicz lub Wardecki (Wardeński). Przypuszczenia te wymagają bardzo wiele jeszcze pracy i sprawdzenia dla potwierdzenia, że owszem jest prawdopodobieństwo że tak było, lub odrzucenia takiej możliwości: -)
Pozdrawiam
Aleksandra Talacha |
Ostatnio zmieniony przez Talacha_Aleksandra dnia 08-02-2017 - 15:54, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|
|