Autor |
Wiadomość |
mlszw |
|
Temat postu:
Wysłany: 14-01-2017 - 08:44
|
|
Status: Offline
|
|
|
|
|
dzicz |
|
Temat postu:
Wysłany: 14-01-2017 - 10:11
|
|
|
|
Dzięki za pomoc! Dobrze wiedzieć co jest i gdzie to jest... |
|
|
|
|
|
Małgorzata_Kulwieć |
|
Temat postu: Re: Wilno na ePaveldas!
Wysłany: 14-01-2017 - 17:30
|
|
|
|
Sprawdziłam Władysławów pod kątem nazwiska Neczonis lub Nieczanis, lata 1872, 1874, 1876, 1879, 1884, 1886, 1888, 1890, ale nic nie znalazłam. Żadnego, nawet trochę podobnego nazwiska. |
_________________ pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
|
|
|
|
|
Bielińska |
|
Wysłany: 14-01-2017 - 22:21
|
|
|
|
Kochani a czy ktoś oprócz o metrykach z Władysławowa ma wiedzę o innych dokumentach np. w okolicach powstania styczniowego, bo okazuje się że mój 3xpra dziadek był tam w tym czasie Burmistrzem, może jakiś pomysł gdzie szukać? |
|
|
|
|
|
warmianka |
|
Wysłany: 03-02-2017 - 19:10
|
|
|
|
Pani Małgosiu
Czy mogłaby Pani sprawdzić Neczonis lub Nieczanis w miejscowości Naujamiestis koło Panewieżys.
Z góry dziękuję
Hanka |
|
|
|
|
|
Małgorzata_Kulwieć |
|
Wysłany: 03-02-2017 - 19:27
|
|
|
|
Księgi z Nowego Miasta (Naujamiestis) są w ePaveldas od ok 1859 do 1912 (śluby nawet do 1923). Jakieś wczesniejsze też są. |
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
|
|
|
|
|
warmianka |
|
Wysłany: 03-02-2017 - 21:20
|
|
|
|
|
|
|
Małgorzata_Kulwieć |
|
Wysłany: 03-02-2017 - 21:38
|
|
|
|
http://www.epaveldas.lt/vbspi/simpleSea ... 9BE7C8C519
w okienko Antraštė wpisać naujamie% rkb i kliknąć Ieškoti |
Małgorzata_Kulwieć
|
|
|
|
|
Małgorzata_Kulwieć |
|
Wysłany: 12-02-2019 - 17:18
|
|
|
|
Czy orientujecie się czy Litwa (nie wiem kto konkretnie) zrezygnowała ze skanowania/umieszczania skanów na ePaveldas?
Od bardzo długiego czasu nic sie nowego nie pojawiło. |
Małgorzata_Kulwieć
|
|
|
|
|
mlszw |
|
Temat postu:
Wysłany: 12-02-2019 - 18:10
|
|
|
|
Gdzieś czytałem, nie pamiętam gdzie, że to już zakończony program – zdaje się, że częściowo finansowany z funduszy unijnych. |
_________________ Pozdrawiam
Marek
PS: W wiadomościach poprzez PW proszę zaznaczać opcję "Powiadom e-mailem".
|
|
|
|
|
Małgorzata_Kulwieć |
|
Temat postu: Stary ePaveldas - nie działa???? Proszę o pomoc!
Wysłany: 27-02-2019 - 15:19
|
|
|
|
Witam serdecznie,
mam pytanie do osób zajmujących sie Litwą, ale też znających sie na internecie i/lub komputerach.
Do tej pory używałam do szperania w LVIA starej strony przeglądarki znajdującej sie pod adresem:
https://www.epaveldas.lt/vbspi/content/simpleSearch.jsp
Dużo wygodniej mi się przeglądało, bo podgląd księgi zajmował cały ekran monitora, a na górze był widoczny pasek z miniaturkami stron.
Na nowej przeglądarce, znajdującej sie pod adresem :
https://www.epaveldas.lt/home
po kliknięciu w interesującą nas księgę, otwiera się nałożone okienko, które jeśli obraz ma rozmiar 100%, to nie pokazuje paska z miniaturami i nie ma możliwości przesunięcia obrazu, a jak się chce zobaczyć pasek, to obraz trzeba zmniejszyć do maks 80%, ale wtedy wszystko jest za małe.
No i teraz od wczoraj mam problem, bo stara strona nie działa i nie wiem czy to u mnie coś sie zbiesiło, czy to u nich. No i najważniejsze, czy to juz tak na stałe, czy to jakaś awaria.
Po kliknieciu w adres https://www.epaveldas.lt/vbspi/content/simpleSearch.jsp otwiera sie przeglądarka normalnie, ale po wpisaniu nazwy parafii pokazuje sie okno
https://photos.google.com/photo/AF1QipP ... y2qaV7KMcv
Jak sie kliknie Sisteminis klaidos pranesimas to pokazuje sie komunikat
https://photos.google.com/photo/AF1QipP ... wK3rmsFppf
No i ja nic z tego nie rozumiem. Poproszę mi powiedziec cóż z tym robic i co dalej!
Acha, sprawdzałam w Firefoksie, Chromie, Explorerze i Operze. Wszędzie to samo. Mam Windowsa 7 Home edition. |
Małgorzata_Kulwieć
|
|
|
|
|
mlszw |
|
Temat postu:
Wysłany: 27-02-2019 - 15:51
|
|
|
|
Potwierdzam problem.
Ponadto sprawdziłem, że wyszukiwarka
https://www.epaveldas.lt/home
działa.
Ten problem wynika z działania Javy. Konkretnie skrypt Javy obsługuje przeglądarkę fotokopii. Są dwie możliwości:
1. Albo spowodował go update Javy na komputerze odbiorcy (w tym przypadku naszym)
2. Albo portal ePaveldas dostosował oprogramowanie do nowej wersji Javy (ewentualnie zmienił oprogramowanie nie wprowadzając stosownych zmian do starej wersji).
W pierwszym przypadku można spróbować cofnąć się do poprzedniej wersji Javy, w drugim nic się nie da zrobić. Niestety, ta druga możliwość jest bardziej prawdopodobna. Możnaby jedynie zwrócić się do adminów portalu o dostosowanie starej wyszukiwarki do nowych ustawień.. |
_________________ Pozdrawiam
Marek
PS: W wiadomościach poprzez PW proszę zaznaczać opcję "Powiadom e-mailem".
|
|
|
|
|
Małgorzata_Kulwieć |
|
Temat postu:
Wysłany: 27-02-2019 - 16:04
|
|
|
|
Marku, dziekuję.
Choć nie powiem żebym zachwycona była. Próbowałam powrotu u siebie, choc nic nie przeinstalowywałam ostatnio, ale nic to nie dało.
Szkoda, bo ta nowa wyszukiwarka dość koszmarna jest. |
Małgorzata_Kulwieć
|
|
|
|
|
witro |
|
|
Temat postu: ePaveldas
Wysłany: 16-01-2022 - 22:46
|
|
|
|
Witam, witam
Wpadłem na pomysł aby sprawdzić, co tam na e-Paveldas słychać.
I co ?
Ludzie. Działa i to w nowej wersji.
Mam wrażenie, że rzeczywiście pracuje jak po modernizacji i oczywiście w nowej szacie graficznej.
Do roboty.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
Małgorzata_Kulwieć |
|
Temat postu:
Wysłany: 17-01-2022 - 11:28
|
|
|
|
Cały czas przecież pracowało!?
A nowa wersja? Ta najstarsza i tak była najlepsza.
Teraz ważne żeby uzupełnili, to co obiecali na EAIS |
Małgorzata_Kulwieć
|
|
|
|
|
|