Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
środa, 20 listopada 2024

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
m.rottenbergOffline
Temat postu:   PostWysłany: 06-09-2009 - 14:04
Sympatyk

Status: Offline
Właśnie napisałam list tak jak mi Pan poradził.
Pozdrawiam
Małgorzata

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Aftanas_JerzyOffline
Temat postu:   PostWysłany: 06-09-2009 - 17:02
Sympatyk

andrzejkapron napisał:
Pani Małgorzato lepiej trzymać się tego rodzinnie związanego Borszczowa, to duże podolskie miasto do 1918 r. należało do Austro-Węgier.

W Wojwodinie osiedlali się sami chłopi, mimo że Pan Jerzy wciska na siłę wynalezioną miejscowość.
Andrzej

Witam!
Niech Pani posłucha rady Pana Andrzeja i zajmie się też tym Borszczowem, ale nie rezygnuje z innych tropów, bo takie już są poszukiwania genealogiczne; wielokierunkowe, długotrwałe, pracochłonne, nieraz kosztowne, a pomimo to, często nieefektywne.
Jeszcze inne tropy pojawią się niebawem.
Gdy Pani otrzyma odpowiedź na list do Webmastera, to proszę mnie powiadomić, np na PRIV. Może trzeba będzie coś doradzić, lub napisać w obcym języku.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość MSN Messenger  
m.rottenbergOffline
Temat postu:   PostWysłany: 06-09-2009 - 19:15
Sympatyk

j_aftanas napisał:
andrzejkapron napisał:
Pani Małgorzato lepiej trzymać się tego rodzinnie związanego Borszczowa, to duże podolskie miasto do 1918 r. należało do Austro-Węgier.

W Wojwodinie osiedlali się sami chłopi, mimo że Pan Jerzy wciska na siłę wynalezioną miejscowość.
Andrzej

Witam!
Niech Pani posłucha rady Pana Andrzeja i zajmie się też tym Borszczowem, ale nie rezygnuje z innych tropów, bo takie już są poszukiwania genealogiczne; wielokierunkowe, długotrwałe, pracochłonne, nieraz kosztowne, a pomimo to, często nieefektywne.
Jeszcze inne tropy pojawią się niebawem.
Gdy Pani otrzyma odpowiedź na list do Webmastera, to proszę mnie powiadomić, np na PRIV. Może trzeba będzie coś doradzić, lub napisać w obcym języku.

Zdaję sobie sprawę że poszukiwana są mozolne i długotrwałe ale też fascynujące.
Będę badać każdy trop.

pozdrawiam
Małgorzata

Marciniak_MichałOffline
Temat postu:   PostWysłany: 06-09-2009 - 19:35
Członek PTG

Może warto by było przejrzeć na ellisisland wyszystkich o nazwisku Rottenberg. Jest ich sporo, ale może któraś z osób podała takie samo lub podobne ostatnie miejsce zmieszkanie jak Stanislaw.

Może również zachowały się listy pasażerów wypływających z Triestu jak np. w Hamburga.

Pozdrawiam,

Michał

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
m.rottenbergOffline
Temat postu:   PostWysłany: 06-09-2009 - 21:06
Sympatyk

Marciniak_Michał napisał:
Może warto by było przejrzeć na ellisisland wyszystkich o nazwisku Rottenberg. Jest ich sporo, ale może któraś z osób podała takie samo lub podobne ostatnie miejsce zmieszkanie jak Stanislaw.

Może również zachowały się listy pasażerów wypływających z Triestu jak np. w Hamburghtt
Pozdrawiam,

Michał

Przejrzałam ellisisland , i jest mój Stanisław Rottenberg - i tu ma miejsce ostatniego pobytu Borszczów

http://img215.imageshack.us/img215/7093/13783093.gif
http://img215.imageshack.us/img215/6272/36312012.gif

chyba faktycznie tamten zapis miejscowości jest zniekształcony

Pozdrawiam
małgorzata

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat