Autor |
Wiadomość |
sebastian_gasiorek |
|
Temat postu:
Wysłany: 14-06-2016 - 17:58
|
|
Status: Offline
|
|
WItaj Janino,
Oba linki które podałaś dotyczą geneteki i oba działają poprawnie.
Nazwisko zostało zapisane w różnych formach - Józwik, Jóźwik i dlatego interesujące Cię wyniki są na drugiej i trzeciej stronie wyników wyszukiwania.
Pozdrawiam,
Sebastian |
_________________ Pozdrawiam,
Sebastian Gąsiorek
http://genrod.eu - największe opracowanie Kwiatkowskich (6 tys. osób)
|
|
|
|
|
|
Temat postu:
Wysłany: 18-06-2016 - 09:50
|
|
|
|
Witaj Sebastianie
Dziękuję za wyjaśnienie w odniesieniu do tej konkretnej osoby, ale problem jest z wyszukiwaniem gdy mamy do czynienia z zupełnie odległymi skojarzeniami, a te oczywiste są pominięte. Wielokrotnie miałam taki problem spowodowany błędami w indeksach lub innym brzmieniem danego nazwiska. Tu dam przykład: nazwisko Buraczyński jakie występuje w parafii Kutno-Łąkoszyn, gdzie mamy indeksy sięgające XVIII wieku. Tu link do aktu ślubu Nr 6 Ignacego Buraczyńskiego: http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =1&x=0&y=0
Wydaje się logiczne, że wyszukiwarka powinna także pokazywać nazwisko Buraczek jakie mogło ulec zmianie na Buraczyński, ale niestety pokazuje Boryca , a akt urodzenia w Leszczynku Ignacego Buraczka znalazłam analizując każdy rok z osobna bez podawania poszukiwanego nazwiska. Tu link: http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 2253&y=716
Tu z kolei jest Borkowski, ale Buraczyńskiego nie ma.
Robię tak od dawna gdy mam problem z odszukaniem danego nazwiska i prawdopodobnych odmian po tym jak taką metodą znalazłam długo szukanego Galski zmienionego przez indeksującego na Golaski.
Galskich muszę szukać tylko z zaznaczeniem tego konkretnego nazwiska bo odmian utworzono zbyt wiele, więc szukam sama rok po roku po imionach i prawdopodobnych odmianach nazwiska.
Ja sobie z tym radzę, ale szukanie w całym bałaganie jaki powstaje z dalekich odniesień do danego nazwiska nieco psuje sens naszych indeksów i wprowadza zbędny zamęt.
Jeśli można ( a Ty Sebastianie jesteś fachowcem), może należy się zastanowić nad zmniejszeniem tak dalekich aberracji nazwisk ?
Oczywiście baza indeksów i coraz większa baza metryk pozwalają nam niezwykle szybko zbudować drzewo genealogiczne sięgające XVIII wieku na podstawie metryk on-line.
Nie miałam zamiaru tworzyć drzewa rodziny byłego męża ze względu na bardzo mały zasób informacji, ale przypadkowo znalazłam akt chrztu stryja mego męża, który nosił dość rzadkie imię i poooooszło! W ciągu 10 dni zgromadziłam dane i ustawiłam to drzewo nawet dość rozbudowane. Drzewo mojej rodziny budowałam i buduję od 2008 roku więc widzę ogromną różnicę jaka powstała w wyniku tak rozbudowanej bazy PTG za co serdeczne dziękuję wszystkim, którzy ją tworzyli i tworzą. |
|
|
|
|
|
margit |
|
Temat postu:
Wysłany: 12-07-2016 - 11:29
|
|
|
|
Dzień dobry,
Nie mogę wyszukiwać nazwisk przez geneszukacz. Wyświetla się komunikat: Query failed NB: Table 'metryki_met1.zs_21_b' doesn't exist
Czy to jakiś problem u mnie czy problem techniczny na portalu? |
_________________ Pozdrawiam, Margit
|
|
|
|
|
Marek.Podolski |
|
Temat postu:
Wysłany: 12-07-2016 - 11:34
|
|
|
|
U mnie to samo od rana.
Wygląda na błąd bazy danych.
Pozdrawiam
Marek |
|
|
|
|
|
margit |
|
Temat postu:
Wysłany: 12-07-2016 - 11:55
|
|
|
|
Dziękuję. |
|
|
|
|
|
|
Temat postu:
Wysłany: 12-07-2016 - 12:00
|
|
|
|
W niedzielę nie działała do wieczora cała baza, potem przestał działać geneszukacz. Teraz mogę tylko używać geneteki, ale działa dziwacznie bo ogranicza odmiany nazwiska np poprzednio przez geneszukacza można było widzieć nazwisko Gził, Gzieł, Gzioł razem, a teraz przez genetekę osobno pokazuje się Gził z odmianą Gzieł oraz osobno Gzioł i Gziuł wiec zaskoczona zmianą wyszukiwania wczoraj miałam z tym więcej szukania rok po roku.
Chyba są wprowadzane jakieś zmiany? |
|
|
|
|
|
krybas |
|
Temat postu:
Wysłany: 13-07-2016 - 12:20
|
|
|
|
Czy ktoś może powiedziec co dzieje się z Geneszukacz ?, awaria czy modernizacja? i kiedy będzie dostępny |
_________________ Pozdrawiam Krystyna
|
|
|
|
|
kasiakozłowska |
|
Temat postu: Geneteka geneszukacz
Wysłany: 06-08-2017 - 17:37
|
|
|
|
Witam. Czy tylko u mnie jest problem z geneteka i geneszukaczem? Wchodząc na strony województw otwiera sie jakaś dziwna przeglądarka internetowa. |
_________________ Pozdrawiam Kasia
|
|
|
|
|
TomP |
|
Wysłany: 06-08-2017 - 19:57
|
|
|
|
Kasiu,
u mnie wszystko działa poprawnie, więc podejrzewam, że to u Ciebie coś jest nie tak.
pozdrawiam |
|
|
|
|
|
margit |
|
Wysłany: 18-08-2017 - 13:56
|
|
|
|
Dzień dobry,
Czy tylko ja mam problem z Geneszukaczem czy jest jakaś awaria? Od wczoraj jak wchodzę to wyświetla się komunikat:"Query failed NB: Table 'metryki_met1.zs_22_b' doesn't exist" |
|
|
|
|
|
kasiakozłowska |
|
Temat postu:
Wysłany: 18-08-2017 - 15:00
|
|
|
|
u mnie to samo |
|
|
|
|
|
|
Temat postu:
Wysłany: 18-08-2017 - 18:50
|
|
|
|
Faktycznie Geneszukacz nie działa ale wyszukiwarka Geneteka działa. |
_________________ Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
|
|
|
|
|
kasiakozłowska |
|
Temat postu:
Wysłany: 19-08-2017 - 09:43
|
|
|
|
Witam. Dzisiaj wszystko działa poprawnie. |
|
|
|
|
|
BłażejT |
|
Temat postu: Geneszukacz -- 502 Bad Geteway
Wysłany: 25-09-2021 - 14:06
|
|
|
|
Czołem.
Nie działa Geneszukacz - czy tylko u mnie ? [265.09.2021].
Czy ktoś też ma dzisiaj taką informację ?
Próbuję na firefoksie i na chrome i edge i nic. |
|
|
|
|
|
Krzysztof_Wasyluk |
|
Temat postu: Geneszukacz -- 502 Bad Geteway
Wysłany: 25-09-2021 - 14:12
|
|
|
|
Przez kilkadziesiąt minut nie było połączenia ze stronami portalu genealodzy.pl U mnie teraz już działa. |
_________________ Krzysztof Wasyluk
|
|
|
|
|
|