Autor |
Wiadomość |
Aftanas_Jerzy |
|
Temat postu: Cmentarz katolicki w Odessie
Wysłany: 13-08-2009 - 20:26
|
|
Status: Offline
|
|
NEKROPOLIA KATOLICKA W ODESSIE
W czasie mojego krótkiego pobytu w Odessie w lipcu br. mogłem tylko jeden dzień poświęcić na zwiedzenie nekropolii tzw. II Cmentarza Katolickiego (I –wszy wcześniejszy cmentarz już nie istnieje). Na tym cmentarzu chowano katolików, głównie Polaków. Zachowały się inskrypcje w języku polskim, rosyjskim, ale i po niemiecku i francusku. Cmentarz jest wielki, groby przemieszane. Z braku czasu udało mi się sfotografować tylko ok. 40 nagrobków. Pozostała jeszcze do wykonania duża część pracy. W przyszłym roku na ten cel poświęcę więcej czasu, a może ktoś inny dokończy tę prace za mnie.
Na razie służę informacjami z inskrypcji i zdjęciami nagrobków tylko dla osób zarejestrowanych na forum i poszukujących swoich korzeni w tych odległych stronach (to znaczy nie dla celów komercyjnych i publikacji). Odpowiem na forum, po podaniu nazwiska poszukiwanej osoby. |
_________________ Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
|
|
|
|
|
Hening |
|
Wysłany: 13-08-2009 - 22:32
|
|
|
|
Panie Jerzy, proszę sprawdzić nazwisko Hejdenreich rosyjska pisownia Гейденрейх lub Хейденрейх.
Dziękuję!
Wojciech Kozek |
|
|
|
|
|
Aftanas_Jerzy |
|
Wysłany: 13-08-2009 - 23:02
|
|
|
|
W tej części nazwisk, które ja mam, takie nazwisko nie występuje, ale to nazwisko będe miał "na uwadze" przy dalszych pracach. Nazwisko niemieckie, a więc może być w części protestanckiej cmentarza. Obecnie już odnawiają tzw "kirchę" w centrum Odessy. Kiedyś było tam wielu wiernych protestantów różnych narodowości. |
Jerzy Aftanas
|
|
|
|
|
marta1044 |
|
Wysłany: 13-08-2009 - 23:05
|
|
|
|
Witam Panie Jerzy,
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Majorkiewicz/Majerkiewicz i podobnych. Szczególnie interesują mnie osoby Leon i Konstancja. Z góry dziękuję!
Pozdrawiam,
Marta Nalazek |
|
|
|
|
|
LenkaW |
|
Wysłany: 13-08-2009 - 23:56
|
|
|
|
Panie Jerzy,
czy nie natrafił Pan na nazwisko Perosio, pisane w alfabecie łacińskim lub cyrylicą ( to pewniejsze). Dziękuję i serdecznie pozdrawiam.
Helena Wronkowska |
|
|
|
|
|
Aftanas_Jerzy |
|
Temat postu: Re: Cmentarz katolicki w Odessie
Wysłany: 14-08-2009 - 00:32
|
|
|
|
Hening napisał:
Panie Jerzy, proszę sprawdzić nazwisko Hejdenreich rosyjska pisownia Гейденрейх lub Хейденрейх.
Dziękuję!
Wojciech Kozek
Koryguję poprzednią odpowiedź, bo już sprawdziłem, że z Odessą związanych było kilka znakomitości o nazwisku Heidereich (m. in. znakomity architekt). I to nie byli protestanci, a raczej prawosławni lub katolicy.Chyba rodzinnie związani ze szlachtą polską. Sądząc z Twojego nick'u "Hening" , szukasz krewnych generała powstania styczniowego Michała-Jana Heidenreich de Hening (zmarł we Francji).Może to Twoja rodzina? Będę sprawdzał, w miarę moich możliwości, gdzie są pochowani odescy przedstawiciele tego rodu. |
Jerzy Aftanas
|
|
|
|
|
Aftanas_Jerzy |
|
Wysłany: 14-08-2009 - 12:11
|
|
|
|
LenkaW napisał:
Panie Jerzy,
czy nie natrafił Pan na nazwisko Perosio, pisane w alfabecie łacińskim lub cyrylicą ( to pewniejsze). Dziękuję i serdecznie pozdrawiam.
Helena Wronkowska
Witam!
Na to nazwisko zwróciłem uwagę i zastanawiałem się skąd w Odessie Włoch czy Hiszpan pomiędzy grobami przeważnie polskimi. Niestety nie sfotografowałem tego nagrobka, bo z braku czasu wyszukiwałem polsko brzmiace nazwiska. To da się naprawić troche później. |
Jerzy Aftanas
|
|
|
|
|
Aftanas_Jerzy |
|
Wysłany: 14-08-2009 - 12:57
|
|
|
|
marta1044 napisał:
Witam Panie Jerzy,
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Majorkiewicz/Majerkiewicz i podobnych. Szczególnie interesują mnie osoby Leon i Konstancja. Z góry dziękuję!
Pozdrawiam,
Marta Nalazek
W moim wykazie to nazwisko nie figuruje. |
Jerzy Aftanas
|
|
|
|
|
Hening |
|
Wysłany: 14-08-2009 - 16:11
|
|
|
|
Dziękuję za informacje. Tak gen. Michał to brat stryjeczny mojego prapradziadka Edwarda (Michał pochowany jest we Lwowie na cmentarzu Łyczkowskim natomiast we Francji (Thaire) pochowany jest brat stryjeczny Michała Józef Leopold . W Odessie zmarł carski generał Jan (1769-1869) brat pradziadka Michała, Grzegorza Fryderyka i właśnie jego grobu w Odessie poszukuję. W zeszłym roku byłem w Żytomierzu na starym polskim cmentarzu. Jest on w opłakanym stanie. I jeszcze kwestia wyznania. Na przełomie XVIII i XIXw. korzystali z kościołów katolickich później również i z protestanckich. Rzeźbiarze o nazwisku Heidenreich to nie moi krewni.
Serdecznie pozdrawiam,
Wojtek |
|
|
|
|
|
Aftanas_Jerzy |
|
Wysłany: 14-08-2009 - 20:13
|
|
|
|
Hening napisał:
Dziękuję za informacje. Tak gen. Michał to brat stryjeczny mojego prapradziadka Edwarda (Michał pochowany jest we Lwowie na cmentarzu Łyczkowskim natomiast we Francji (Thaire) pochowany jest brat stryjeczny Michała Józef Leopold . W Odessie zmarł carski generał Jan (1769-1869) brat pradziadka Michała, Grzegorza Fryderyka i właśnie jego grobu w Odessie poszukuję. W zeszłym roku byłem w Żytomierzu na starym polskim cmentarzu. Jest on w opłakanym stanie. I jeszcze kwestia wyznania. Na przełomie XVIII i XIXw. korzystali z kościołów katolickich później również i z protestanckich. Rzeźbiarze o nazwisku Heidenreich to nie moi krewni.
Serdecznie pozdrawiam,
Wojtek
Panie Wojtku!
Tzw. II Cmentarz Chrześcijański w Odessie był wcześniej podzielony na części: katolicką, prawosławną, protestancką. Z biegiem lat ten podział został naruszony (groby różnych wyznań są przemieszane). Dodatkowo są tam masowe groby ofiar "głodomoru 1920" i represji stalinowskich (5000 ofiar bezimiennych). Teraz też zarząd cmentarza nie kieruje się wyznaniem, a raczej "wolnym" miejscem i pokrewieństwem. Nie uniknie się przy tym procesu usuwania nagrobków przez nikogo nie objętych opieką. Odwieczny problem wszystkich nekropolii...Dlatego dokumentowanie tego co jeszcze się ostało jest tak ważne.
Tak więc grób generała Jana może być raczej w "alejach zasłużonych" wokół cmentarnej cerkwi prawosławnej. Ale ja już tam nie dotarłem z aparatem. Zostanie to na przyszły rok, chyba że namówię kogoś z miejscowej Polonii do współpracy. [u] Drugi, pesymistyczny wariant: Generał został pochowany na cmentarzu starszym (zwanym Pierwszym), który został w latach radzieckich zlikwidowany, a w tym miejscu jest teraz park i ZOO. |
Jerzy Aftanas
|
|
|
|
|
Hening |
|
Wysłany: 14-08-2009 - 20:43
|
|
|
|
Panie Jerzy,
Jeszcze raz dziękuję. Jeżeli będzie Pan miał w przyszłości nowe informacje z góry dziękuję. |
|
|
|
|
|
Aftanas_Jerzy |
|
Wysłany: 19-08-2009 - 12:09
|
|
|
|
Z tym tematem koresponduje mój późniejszy temat "Cmentarz Katolicki w Odessie- nazwiska z 40 nagrobków". |
Jerzy Aftanas
|
|
|
|
|
Rebell_Cieniewska_Grażyna |
|
Wysłany: 20-08-2009 - 20:19
|
|
|
|
Witaj Jurku -serdecznie dziękuję za przesłane zdjęcia. Może uda się zrobić krok w poszukiwaniach. Pozdrawiam Grażyna Cieniewska-Rebell |
_________________ Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
|
|
|
|
|
|