Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
środa, 11 grudnia 2024

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Aftanas_JerzyOffline
Temat postu: Cmentarz katolicki w Odessie  PostWysłany: 13-08-2009 - 20:26
Sympatyk

Status: Offline
NEKROPOLIA KATOLICKA W ODESSIE
W czasie mojego krótkiego pobytu w Odessie w lipcu br. mogłem tylko jeden dzień poświęcić na zwiedzenie nekropolii tzw. II Cmentarza Katolickiego (I –wszy wcześniejszy cmentarz już nie istnieje). Na tym cmentarzu chowano katolików, głównie Polaków. Zachowały się inskrypcje w języku polskim, rosyjskim, ale i po niemiecku i francusku. Cmentarz jest wielki, groby przemieszane. Z braku czasu udało mi się sfotografować tylko ok. 40 nagrobków. Pozostała jeszcze do wykonania duża część pracy. W przyszłym roku na ten cel poświęcę więcej czasu, a może ktoś inny dokończy tę prace za mnie.
Na razie służę informacjami z inskrypcji i zdjęciami nagrobków tylko dla osób zarejestrowanych na forum i poszukujących swoich korzeni w tych odległych stronach (to znaczy nie dla celów komercyjnych i publikacji). Odpowiem na forum, po podaniu nazwiska poszukiwanej osoby.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość MSN Messenger  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
HeningOffline
Temat postu: Cmentarz katolicki w Odessie  PostWysłany: 13-08-2009 - 22:32
Zasłużony
Sympatyk

Panie Jerzy, proszę sprawdzić nazwisko Hejdenreich rosyjska pisownia Гейденрейх lub Хейденрейх.
Dziękuję!
Wojciech Kozek

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Aftanas_JerzyOffline
Temat postu: Cmentarz katolicki w Odessie  PostWysłany: 13-08-2009 - 23:02
Sympatyk

W tej części nazwisk, które ja mam, takie nazwisko nie występuje, ale to nazwisko będe miał "na uwadze" przy dalszych pracach. Nazwisko niemieckie, a więc może być w części protestanckiej cmentarza. Obecnie już odnawiają tzw "kirchę" w centrum Odessy. Kiedyś było tam wielu wiernych protestantów różnych narodowości.

marta1044Offline
Temat postu: Cmentarz katolicki w Odessie  PostWysłany: 13-08-2009 - 23:05
Zasłużony
Sympatyk

Witam Panie Jerzy,
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Majorkiewicz/Majerkiewicz i podobnych. Szczególnie interesują mnie osoby Leon i Konstancja. Z góry dziękuję!

Pozdrawiam,
Marta Nalazek

LenkaWOffline
Temat postu: Cmentarz katolicki w Odessie  PostWysłany: 13-08-2009 - 23:56
Sympatyk

Panie Jerzy,
czy nie natrafił Pan na nazwisko Perosio, pisane w alfabecie łacińskim lub cyrylicą ( to pewniejsze). Dziękuję i serdecznie pozdrawiam.
Helena Wronkowska

Aftanas_JerzyOffline
Temat postu: Re: Cmentarz katolicki w Odessie  PostWysłany: 14-08-2009 - 00:32
Sympatyk

Hening napisał:
Panie Jerzy, proszę sprawdzić nazwisko Hejdenreich rosyjska pisownia Гейденрейх lub Хейденрейх.
Dziękuję!
Wojciech Kozek

Koryguję poprzednią odpowiedź, bo już sprawdziłem, że z Odessą związanych było kilka znakomitości o nazwisku Heidereich (m. in. znakomity architekt). I to nie byli protestanci, a raczej prawosławni lub katolicy.Chyba rodzinnie związani ze szlachtą polską. Sądząc z Twojego nick'u "Hening" , szukasz krewnych generała powstania styczniowego Michała-Jana Heidenreich de Hening (zmarł we Francji).Może to Twoja rodzina? Będę sprawdzał, w miarę moich możliwości, gdzie są pochowani odescy przedstawiciele tego rodu.

Aftanas_JerzyOffline
Temat postu: Re: Cmentarz katolicki w Odessie  PostWysłany: 14-08-2009 - 12:11
Sympatyk

LenkaW napisał:
Panie Jerzy,
czy nie natrafił Pan na nazwisko Perosio, pisane w alfabecie łacińskim lub cyrylicą ( to pewniejsze). Dziękuję i serdecznie pozdrawiam.
Helena Wronkowska

Witam!
Na to nazwisko zwróciłem uwagę i zastanawiałem się skąd w Odessie Włoch czy Hiszpan pomiędzy grobami przeważnie polskimi. Niestety nie sfotografowałem tego nagrobka, bo z braku czasu wyszukiwałem polsko brzmiace nazwiska. To da się naprawić troche później.

Aftanas_JerzyOffline
Temat postu: Re: Cmentarz katolicki w Odessie  PostWysłany: 14-08-2009 - 12:57
Sympatyk

marta1044 napisał:
Witam Panie Jerzy,
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Majorkiewicz/Majerkiewicz i podobnych. Szczególnie interesują mnie osoby Leon i Konstancja. Z góry dziękuję!

Pozdrawiam,
Marta Nalazek

W moim wykazie to nazwisko nie figuruje.

HeningOffline
Temat postu: Re: Cmentarz katolicki w Odessie  PostWysłany: 14-08-2009 - 16:11
Zasłużony
Sympatyk

Dziękuję za informacje. Tak gen. Michał to brat stryjeczny mojego prapradziadka Edwarda (Michał pochowany jest we Lwowie na cmentarzu Łyczkowskim natomiast we Francji (Thaire) pochowany jest brat stryjeczny Michała Józef Leopold . W Odessie zmarł carski generał Jan (1769-1869) brat pradziadka Michała, Grzegorza Fryderyka i właśnie jego grobu w Odessie poszukuję. W zeszłym roku byłem w Żytomierzu na starym polskim cmentarzu. Jest on w opłakanym stanie. I jeszcze kwestia wyznania. Na przełomie XVIII i XIXw. korzystali z kościołów katolickich później również i z protestanckich. Rzeźbiarze o nazwisku Heidenreich to nie moi krewni.
Serdecznie pozdrawiam,
Wojtek

Aftanas_JerzyOffline
Temat postu: Re: Cmentarz katolicki w Odessie  PostWysłany: 14-08-2009 - 20:13
Sympatyk

Hening napisał:
Dziękuję za informacje. Tak gen. Michał to brat stryjeczny mojego prapradziadka Edwarda (Michał pochowany jest we Lwowie na cmentarzu Łyczkowskim natomiast we Francji (Thaire) pochowany jest brat stryjeczny Michała Józef Leopold . W Odessie zmarł carski generał Jan (1769-1869) brat pradziadka Michała, Grzegorza Fryderyka i właśnie jego grobu w Odessie poszukuję. W zeszłym roku byłem w Żytomierzu na starym polskim cmentarzu. Jest on w opłakanym stanie. I jeszcze kwestia wyznania. Na przełomie XVIII i XIXw. korzystali z kościołów katolickich później również i z protestanckich. Rzeźbiarze o nazwisku Heidenreich to nie moi krewni.
Serdecznie pozdrawiam,
Wojtek

Panie Wojtku!
Tzw. II Cmentarz Chrześcijański w Odessie był wcześniej podzielony na części: katolicką, prawosławną, protestancką. Z biegiem lat ten podział został naruszony (groby różnych wyznań są przemieszane). Dodatkowo są tam masowe groby ofiar "głodomoru 1920" i represji stalinowskich (5000 ofiar bezimiennych). Teraz też zarząd cmentarza nie kieruje się wyznaniem, a raczej "wolnym" miejscem i pokrewieństwem. Nie uniknie się przy tym procesu usuwania nagrobków przez nikogo nie objętych opieką. Odwieczny problem wszystkich nekropolii...Dlatego dokumentowanie tego co jeszcze się ostało jest tak ważne.
Tak więc grób generała Jana może być raczej w "alejach zasłużonych" wokół cmentarnej cerkwi prawosławnej. Ale ja już tam nie dotarłem z aparatem. Zostanie to na przyszły rok, chyba że namówię kogoś z miejscowej Polonii do współpracy. [u] Drugi, pesymistyczny wariant: Generał został pochowany na cmentarzu starszym (zwanym Pierwszym), który został w latach radzieckich zlikwidowany, a w tym miejscu jest teraz park i ZOO.

HeningOffline
Temat postu: Re: Cmentarz katolicki w Odessie  PostWysłany: 14-08-2009 - 20:43
Zasłużony
Sympatyk

Panie Jerzy,
Jeszcze raz dziękuję. Jeżeli będzie Pan miał w przyszłości nowe informacje z góry dziękuję.

Aftanas_JerzyOffline
Temat postu: Re: Cmentarz katolicki w Odessie  PostWysłany: 19-08-2009 - 12:09
Sympatyk

Z tym tematem koresponduje mój późniejszy temat "Cmentarz Katolicki w Odessie- nazwiska z 40 nagrobków".

Rebell_Cieniewska_GrażynaOffline
Temat postu: Re: Cmentarz katolicki w Odessie  PostWysłany: 20-08-2009 - 20:19
Członek PTG

Witaj Jurku -serdecznie dziękuję za przesłane zdjęcia. Może uda się zrobić krok w poszukiwaniach. Pozdrawiam Grażyna Cieniewska-Rebell

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat