Autor |
Wiadomość |
Krystian |
|
Temat postu:
Wysłany: 23-04-2007 - 17:12
|
|
Status: Offline
|
|
Niestety Hamburg nie działa. Po kliknięciu "szukam pasażera" i wyborze języka okazuje się, że strona nie istnieje. Tym niemniej dziękuję za pomoc. |
_________________ Pozdrawiam Krystian
|
|
|
|
|
maria.j.nie |
|
Temat postu:
Wysłany: 23-04-2007 - 21:28
|
|
|
|
Witam,
Do Krystiana,
…sprawdzałam dawno informacje o listach pasażerów, podawana jest liczba ok. 30% reemigrantów, a stronę podaną dzisiaj teraz sprawdzałam w LinkToYourRoots, podano w języku polskim informacje w temacie „Często stawiane pytania „ między innymi „ …Ile osób wywędrowało przez Hamburg i kiedy?; Z jakich krajów emigranci przybywali?; Gdzie emigranci byli zakwaterowani? ; Jak długo uchodźcy zatrzymywali się w Hamburgu? ; Co oznacza termin „emigracja pośrednia“? ...” .
W informacjach o „ Projekt LinkToYourRoots „ napisano że istnieje baza internetowa „List pasażerów z Hamburga do Ameryki „ (zawartość ok. 5 milionów poz.), opracowywana w Hamburskim Archiwum Państwowym. Informacje udzielane w Internecie prawdopodobnie są płatne.
Muzeum w Hamburgu (projekt) http://www.ballinstadt.de/BallinStadt_A ... tbild.html
http://www.hamburg.de/ballinstadt/30534 ... mburg.html
Pozdrawiam serdecznie Maria |
|
|
|
|
|
Barbara_Kubcka |
|
Temat postu: darmowe przegladanie do 31 maja 2008
Wysłany: 22-05-2008 - 22:15
|
|
|
|
|
|
|
pomponik |
|
Temat postu: Darmowe przegladanie... na www
Wysłany: 02-07-2009 - 21:09
|
|
|
|
T: Darmowe przegladanie na www.ancestry.ca
Witam wszystkich na forum,
Do 3ego lipca jest darmowe przegladanie niektorych dokumentow na tej stronie:
http://landing.ancestry.ca/intl/blanc.a ... _lid=39427
Niestety nie wiem co za dokumenty mozna zobaczyc bo ja nie mam jak to sprawdzic bo nikogo nie mam w rodzinnie kto byl w Canadzie.
Prosze nie zapomnac ze strona sie zamknie o pol nocy w stanach zjednoczonych, ale kto ktokolwiek w polsce ma czas siedzic przy komputerze przez cala noc to w rzeczywistosci strona moze sie zamknie 4ego lipca okolo godziny 6tej rano.
Zycze szczesliwych lowow, Pomponik |
|
|
|
|
|
Gospel |
|
Temat postu: Darmowe przeglądanie...
Wysłany: 11-08-2009 - 18:02
|
|
|
|
T: Footnote-promocja........
Do końca sierpnia http://www.footnote.com/ oferuje 1930 U.S. Census za friko.
Pozdro
Gospel |
|
|
|
|
|
pomponik |
|
Temat postu: Darmowe przegladanie Census 1930 (spis ludnosci)
Wysłany: 14-08-2009 - 19:00
|
|
|
|
Witam,
Na strone:
www.footnote.com
jest darmowe przegladanie (do konca sierpnia) Spisu Ludnosci z roku 1930. Najpierw trzeba sie rejstrowac. Jest tez mozliwoc drukowanie czesc albo calej kartki na ktorej sie znadzie osobe ktora sie szuka. Azeby zobaczyc dane trzeba kliknac na slowa 'view image'.
Zycze wszystkim szcesliwych lowow,
Pomponik |
|
|
|
|
|
markon |
|
Wysłany: 15-08-2009 - 21:04
|
|
|
|
Witam, mam problem z zarejestrowaniem co mam zrobić żeby się zarejestrować z góry dziękuje. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
pomponik |
|
Wysłany: 16-08-2009 - 01:44
|
|
|
|
Witam,
Ażeby się zarejestrować na www.footnote.com trzeba kliknąć na słowa FREE MEMBERSHIP ktore sa napisane w dolnej czesci glownej strony (w pierwszej kolumnie pod napisem 'Site Links'.
Nowa strona sie otworzy. Prosze kliknac na slowo 'Register' (ktore jest napisne pod naglowka 'Basic Free Membership'.
Znow nowa strona sie otworzy. Wystarczy napisac dokladny adres e-mailowy w pudelkach 'Email Address' i powtorzyc adres e-mailowy w pudelku 'Retype Email Address'. Wpisac haslo (jaki kolwiek sobie wymyslis) w podelku 'Choose A Password', i powtorzyc haslo pisemnie w pudelku 'Re-type Password'. Haslo musi zawierac 6 literek. Trzeba kliknac na kwadracik 'I agree to the Terms and Conditons of Footnote. Teraz kliknac na 'Register Me'.
Znow nowa strona sie wyswietli z informaca twojego rejstrowania. Mozna sobie wydrukowac ta strone. Prosze zanotowac swoja nazwe logowania (jakbys niechcial wydrukowac informacje).
Teraz trzeba przejsc sie do swojego konta e-mailingu i otworzyc e-mail ktore odczymales od www.footnote. Kliknij na niebieskie slowa ktore sie poczynaja
http://www.footnote.com/confirmation i automatucznie przenieszes sie do www.footnote.
Na lewej strone sa opcje ktore mozes sobie wybac. Trzeba kliknac na Go To Footnote homepage.
Przeglad na stronie http://www.footnote jest troche skomplikowane bo po wybraniu tego co sie szuka strona automatycznie otwiera mniejsze pudelka (nie wiem jak to dobrze nazwac) i trzeba kliknac na krzyrzyk azeby te pudelka zlikwidowac.
Moj pisemny polski jezyk niestety nie jest za dobry, ale postaram ci napisac jak wykozystac z http://www.footnote.com .
1. Kliknij na slowa 'Start Now' ktore sa na pomaranczowym tle (z prawej stronie slow 'Explore The 1930 Census For Free').
2. Po otwarciu nowej strony wyskoczy ci pudelkow z napisem ( na zielonym tle) Free Access to the 1930 Census'. Nad tymi slowami, z prawej strony, jest slowo 'Close'. Kliknij na slowo 'Close' to pudelko ci sie zamknie.
3. Teraz bedzies mog wpisac imie (First Name) i nazwisko (Surname). Nie jest musowo wpisac imie. Nazwisko moze byc czesciowo wpisane. Na przyklad mozna napisac Sli* zamiast nazwisko Sliwinski. Jak sie wpisuje nazwisko czesciowo to trzeba dodac gwiazdte.
4. Kliknij na slowo 'SEARCH'.
5. Jak by bylo za duzo wynikow to mozna roszerzyc poszukiwanie. Z lewej stronie monitora pod slowami 'Refine your search instantly' mozna kliknac np., slowo 'Place'. Tu mozna wpisac Miasto i Stan i tez mozna wpisac tylko Stan.
6. Wyniki poszukiwania zobaczys z prawej stronie monitora. Kliknij na odpowiednia ikone (tu gdzie jest napisane 'View Image') i ci sie wyswietli wybrana kartka spisu ludnosci. Ale zanim mozes przegladnac wybrana kartke bedzie znow pudelko gdzie zobaczysz nazwe twojej poszukiwaniej osoby. Zprawej strony tego pudelka klikni na x azeby usunac to pudelko i bedzies mog przegladnac wybrana kartke. Teraz bedzies mog powiekszyc obrazek tej kartki.
7. Chcac wydrukowac wybrana kartke, kliknij na slowo 'Print'. Teraz mozesz wybrac 'Select Entire Image' czyli ze chces wydrukowac cala kartke (calosc jest wydrukowane na jednej kartce) albo mozes wybrac nastepne ktore ci pozwoli wydrukowac czesc orginalu.
8. Czasami rodzinny sa zapisane na dwoch kartkach. Ponizej glownej kartki mozna wybrac kartke przed albo po glownej kartce. Glowna (wyswietlona) kartka zawsze jest w pomaranczowej ramce.
9. Jak bedzies chcial szukac inne nazwiska to bedzies musial kliknac na slowo *Footnote Viewer (zobaczys ze sie pokaze slowo 'homepage' albo 'Return Home').
Zato ze sie nowo zarejstrowales czasami jest moznos inne dokumenta otworzyc (ale nie wszystkie). To juz sam musis zaglowac po www.footnote.com .
Pozdrawiam, Pomponik |
|
|
|
|
|
Michalina |
|
Temat postu:
Wysłany: 16-08-2009 - 10:38
|
|
|
|
czy na footnote.com. znajdę spis emigrantów i ich dzieci ,które się urodziły w usa,ale przed 1915 r,wrócili do Polski. |
|
|
|
|
|
|
Temat postu:
Wysłany: 16-08-2009 - 11:43
|
|
|
|
Michalina napisał:
czy na footnote.com. znajdę spis emigrantów i ich dzieci ,które się urodziły w usa,ale przed 1915 r,wrócili do Polski.
Z tego co pamiętam, to szukaczka działa nawet dla niezalogowanych, więc możesz sama sprawdzić. Tylko, żeby dobrać się do konkretnego dokumentu trzeba być zalogowanym.
Przy czym zarówno spisy ludności z 1910 roku, jak i rejestry podróżnych ze statków są dokumentami płatnymi.
TU: http://www.footnote.com/documents/ jest napisane jakie dokumenty można odnaleźć na footnote - które są za darmo, a za które trzeba zapłacić. Przy czym płacenie nie musi oznaczać abonamentu miesięcznego czy rocznego - można kupić wgląd do jednego dokumentu (o ile ktoś ma kartę kredytową czy cuś).
Beata |
|
|
|
|
|
pomponik |
|
Temat postu:
Wysłany: 16-08-2009 - 19:21
|
|
|
|
Do Beaty:
Azeby zkorzystac z darmowego przegladanie i wydruku dokumentow Census 1930 to trzeba szukac z glownej strony:
www.footnote.com
Masz racje ze mozna szukac ze strony http://www.footnote.com/documents/ ale niestety darmowego przegladania i wydrukowanie dokumentow z Census 1930 nie da sie. Census 1930 jest na liscie ale zauwazysz ze niema napisu 'free'.
Pomponik |
|
|
|
|
|
pomponik |
|
Temat postu:
Wysłany: 13-03-2010 - 03:31
|
|
|
|
Ponownie wytam wszystkich na tym forum.
Darmowe przegladanie Spisow Ludnosci czyli Census z USA - footnote.com
Na stronie www.footnote.com od dzis jest znow darmowe przegladanie (takze mozna informacje sobie wydrukowac) Spisow Ludnosci czyli Census z USA. Na razie niema zapisu kiedy darmowe przegladanie (i takze drukowanie) sie ma skonczyc ale bym wszystkim radziala azeby sprawdzic www.footnote.com .
Oczywiscie trzeba sie zalogowac azeby z korzystac z tej oferty.
Zycze wszystkim szczesliwycg lowow, Pomponik |
|
|
|
|
|
karrrol08 |
|
Temat postu: Ancestry.com - darmowy dostęp przez najbliższy weekend
Wysłany: 03-09-2010 - 09:54
|
|
|
|
Witam serdecznie
Nie wiem czy już ktoś z forumowiczów o tym pisał, ale informacja jest jednak ważna i warta ewentualnego powtórzenia.
Przez Najbliższy weekend na Ancestry.com jest darmowy dostęp do danych dotyczących emigracji czyli m.in. do list przewozowych.
Trzeba jednak założyć swoje konto.
Pozdrawiam forumowiczów
Karol |
|
|
|
|
|
chliszczyk |
|
Temat postu: Ancestry.com - darmowy dostęp przez najbliższy weekend
Wysłany: 03-09-2010 - 12:35
|
|
|
|
juz zaczalem dzialac, lecz mam problemy ze sciagnieciem zdjec list w duzej rozdzielczosci, jak moge to zrobic, bo normalnie zaznaczajac Zapisz zjako... jpeg to mi sciaga .txt ;( Pozdrawiam Damian |
|
|
|
|
|
|
Temat postu: Re: Ancestry.com - darmowy dostęp przez najbliższy weekend
Wysłany: 04-09-2010 - 14:54
|
|
|
|
chliszczyk napisał:
juz zaczalem dzialac, lecz mam problemy ze sciagnieciem zdjec list w duzej rozdzielczosci, jak moge to zrobic, bo normalnie zaznaczajac Zapisz zjako... jpeg to mi sciaga .txt ;( Pozdrawiam Damian
no właśnie,
czy korzystanie z pełnego dostępu do dokumentów wymaga koniecznie zainstalowania u siebie oprogramowania ancestry.com ? |
_________________ Beata
mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
|
|
|
|
|
|