Autor |
Wiadomość |
A.Michałowski |
|
Temat postu: Archiwum Diecezji Warszawsko-Praskiej
Wysłany: 29-03-2016 - 14:00
|
|
Status: Offline
|
|
Witam,
Czy ktoś wie,ile się czeka na skany aktów z ADWP w Warszawie,po przesłaniu opłaty za skany?
Pozdrawiam,
Aleks. |
|
|
|
|
|
elżbieta |
|
Wysłany: 29-03-2016 - 14:36
|
|
|
|
Witam
Ja dostałam na e-maila 1x na drugi dzień, 2x po 3 dniach po przesłaniu potwierdzenia o przelewie. To było prawie 2 lata temu.
Jak jest teraz - nie wiem.
Pozdrawiam Elżbieta |
|
|
|
|
|
DanutaP |
|
Wysłany: 29-03-2016 - 20:46
|
|
|
|
edytowane:
przepraszam, napisałam post nie w tym dziale |
|
|
|
|
|
pelasia |
|
Temat postu:
Wysłany: 19-05-2016 - 14:18
|
|
|
|
Witam
Czy ktos wie czy adres emailowy ADW-P jest aktualny?
Od miesiaca czekam na odpowiedz od nich i nic. |
|
|
|
|
|
Arek_Bereza |
|
Temat postu:
Wysłany: 19-05-2016 - 15:04
|
|
|
|
Witaj,
Chyba nie o adres tu chodzi. Już parę osób pisało na forum (i moje doświadczenia to potwierdzają), że lepiej dzwonić do archiwów kościelnych i parafii niż pisać maile. Na razie mam skuteczność odpowiedzi 1/8. Odpowiedziało tylko AD w Białymstoku.
Pozdrawiam,
Arek |
|
|
|
|
|
Mirek80 |
|
Temat postu:
Wysłany: 19-05-2016 - 15:23
|
|
|
|
Witaj,
Adres jest aktualny (a przynajmniej był aktualny w kwietniu) - czekałem wtedy trzy tygodnie na odpowiedź. |
_________________ Pozdrawiam,
Mirek
|
|
|
|
|
Sławiński_Jacek |
|
Temat postu:
Wysłany: 19-05-2016 - 17:14
|
|
|
|
Witaj
Ja czekałem na odpowiedź miesiąc czasu. Na skany metryk po uiszczeniu opłaty prawie 3 tygodnie. W międzyczasie dzwoniłem do archiwum. Aktualnie na następne metryki czekam cierpliwie na razie tydzień.
Pozdrawiam
Jacek |
|
|
|
|
|
pelasia |
|
Temat postu:
Wysłany: 20-05-2016 - 19:10
|
|
|
|
Dziękuje bardzo Wam za odpowiedź. Myślałam, że być możne adres nieaktualny, ale skoro mają dłuższy czas odpowiedzi, poczekam jeszcze cierpliwie, ewentualnie spróbuje zadzwonić.
Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź. |
|
|
|
|
|
kola16 |
|
Temat postu:
Wysłany: 31-07-2016 - 00:27
|
|
|
|
Witam,
Wysłałem wczoraj maila z prośbą o akt przodków. przesłałem również 5 zł.
Czy pomimo tego że są wakacje to akt w najbliższym czasie dostanę? pozdrawiam |
_________________ pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński
Poszukuję informacji na temat Angeli Życkiej, urodzonej ok 1798 w Wilnie c. Józefa i Marianny z Gicewiczów
|
|
|
|
|
Hermanos |
|
Temat postu:
Wysłany: 04-08-2016 - 23:07
|
|
|
|
Witam serdecznie,
czy wspomniana opłata - 5 zł - dotyczy kopii konkretnie podanego aktu (numer, data itp) czy może wyszukanie odpowiedniego dokumentu na podstawie niepełnych informacji też wchodzi w grę? Już ponad miesiąc temu wysłałem zapytanie o możliwość (i koszt) przeprowadzenia takiej kwerendy ale nie doczekałem się odpowiedzi...
Paweł |
_________________ Pozdrawiam,
Paweł
--------------------------------
Buczyńscy - Skalnik, Nowy Żmigród, Ożomla, USA ; Trojanowscy, Borczonowie, Kempscy - Różan, Gąsewo ; Sabatowie i Partykowie - Jeżowe, Kamień
|
|
|
|
|
jart |
|
Temat postu:
Wysłany: 05-08-2016 - 09:24
|
|
|
|
O ile nic się nie zmieniło (nie sądzę), to dotyczy kopii konkretnie podanego aktu (parafia, u/m/z, rok, numer). Kwerend nie prowadzą. |
_________________ pozdrawiam
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
|
|
|
|
|
Radosław.Konca |
|
Temat postu:
Wysłany: 05-08-2016 - 10:47
|
|
|
|
Hermanos napisał:
Witam serdecznie,
czy wspomniana opłata - 5 zł - dotyczy kopii konkretnie podanego aktu (numer, data itp) czy może wyszukanie odpowiedniego dokumentu na podstawie niepełnych informacji też wchodzi w grę? Już ponad miesiąc temu wysłałem zapytanie o możliwość (i koszt) przeprowadzenia takiej kwerendy ale nie doczekałem się odpowiedzi...
Paweł
Najlepiej podać, czego, a zwłaszcza gdzie się szuka, bo w przypadku akurat tej diecezji, to praktycznie wszystko jest nie tyle może zindeksowane, co od dawna w indeksacji - może poza samymi parafiami prawobrzeżnej Warszawy. Zakładam, że akta z tych potencjalnie interesujących Cię roczników w Archiwum w ogóle są. Skanu aktu tą drogą oczywiście nie zdobędziesz, ale namiary na akt, które pozwolą ADW-P zlecenie zrealizować - całkiem prawdopodobne.
Pzdr,
RK |
|
|
|
|
|
Luziński_Marcin |
|
Temat postu: AD Warszawsko-Praskie - czy ktoś się wybiera?
Wysłany: 19-09-2016 - 11:54
|
|
|
|
Dzień dobry,
czy ktoś wybiera się może niedługo do AD warszawsko-praskiego i miałby chęć i możliwość przejrzeć dla mnie 3 akty (mam numer, lata, parafie)? Z tego co widzę terminy są już porezerwowane na sporo w przód.
Proszę o info na priv lub tutaj.
Pozdrawiam i z góry dziękuję,
ML |
|
|
|
|
|
|
Temat postu:
Wysłany: 22-11-2016 - 22:55
|
|
|
|
Mam pytanie o Nowy Dwór Mazowiecki (sprzed 1808 r.). Interesują mnie akty ślubu:
1806 ► 5 ► Jan Fryderyk Szprengel + Anana Sebronowna ► Nowy Dwór Mazowiecki
1806 ► 15 ► Jan Fryderyk Szprengell + Anna Schran ► Nowy Dwór Mazowiecki
Podejrzewam, że wymienieni panowie (bo domniemuję, że to raczej nie ten sam) są kolonistami i do aktów ślubu mogły zostać złożone np. akty znania... (a przynajmniej taki mi się marzy). Ale tak naprawdę nie mam doświadczenia z dokumentami sprzed 1808 r. i nie wiem czy spodziewać się alegat, czy też w tym okresie nie trzeba było składać dodatkowych dokumentów. W podanym przez AD War-Pr. zestawieniu zasobu metrykalnego nie są w ogóle wymienione alegata. W pradziadzie generalnie wspominają o takim dokumencie, ale akurat nie za te lata (ale znowu jak nie dostali informacji z AD, to nie mogli umieścić w zestawieniu).
A może alegata są częścią składową akt małżeństwa ?
Reasumując:
Czy ktoś z Państwa interesował się może Nowym Dworem Mazowieckim i ma informację o istnieniu bądź nie, alegat sprzed 1808 r. ? A może ktoś z Państwa bywa w tym archiwum i mógłby sprawdzić czy takie dokumenty istnieją ?
Proszę o komentarz.
Przed napisaniem do archiwum, chciałabym posiąść jakąś ogólną wiedzę w tym temacie. |
_________________ Beata
mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
|
|
|
|
|
marcinguzek |
|
Temat postu:
Wysłany: 23-11-2016 - 11:31
|
|
|
|
Beata, w tym archiwum jest osoba, która zajmuje się aktami USC; w miarę dobra jest komunikacja e-mail z nią (powinien być gdzieś w tym wątku) lub telefon?
mi się udało załatwić, przesłanie zdjęć interesujących aktów z tego okresu bardzo sprawnie; mieszkam za granicą więc to było dla mnie dość istotna pomoc;
nie znam tej parafii, wydaje mi się ze jeżeli, nie ma alegata z tego okresu, na pradziad to ich nie ma w ogóle?
przy okazji gdyby Ci były potrzebne alegata z lat późniejszych
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... mazowiecki
pozdrawiam i życzę pomocy w poszukiwaniach
Marcin |
|
|
|
|
|
|