Autor |
Wiadomość |
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 10-06-2009 - 14:49
|
|
Status: Offline
|
|
2009-06-09 lata 1886-1882 dostępne w genetece,
2009-06-10 na witrynce od dziś dostępne 1887 (z nazwiskami panieńskimi matek, rokiem urodzenia) i 1889
w czasie zbliżającego się okresu wakacyjnego prace będą trwały, ale publikowanie danych, aktualizacja witrynki i kontakt może być utrudniony - przepraszam za niedogodności jeśli się pojawią
powoli zbliżamy się do wyznaczonego celu
pozdrawiam |
_________________ Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
|
|
|
|
|
Bozenna |
|
Temat postu:
Wysłany: 10-06-2009 - 17:16
|
|
|
|
Wlodek,
Wiem ile pracy, ile czasu potrzeba, zeby doprowadzic to "dzielo" do konca.
Nie rezygnuj, bij sie dalej. Bardzo wszyscy to doceniamy.
Bozenna |
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 10-06-2009 - 18:34
|
|
|
|
Ależ nikt nie rezygnuje:)
Zdarzają się przypadki losowe czasowego wyłączenia się z projektu - normalna rzecz.
Księgi różnią się objętością, indeksujący wybierają zakres danych do wprowadzenia (tzn ilość pól w rekordzie), dysponują inną ilością czasu, umiejętnościami etc stąd może wrażenie przestojów, ale prace trwają nieustannie. Bywa, że jednego dnia spływa do sześciu plików od różnych osób (ostatnio dzieliłem na porcje po stokilkadziesiąt aktów), bywa że przez tydzień nic. Nie oczekuję sprintu, to zadanie dla długodystansowców - szczególnie, że się uczymy wszyscy. Być może wypracowane mechanizmy zaowocują szerszym zakresem w przyszłości. Ja osobście nie mogę podjąć się samodzielnej koordynacji kilku parafii naraz (to są spore parafie:) - będzie potrzebna pomoc nie tylko przy wpisywaniu danych ale także przy rozsyłaniu materiałów, uzupelnianiu braków, redakcji i ujednolicaniu i paru innych rzeczach.
W najbliższą sobotę robimy kolejną (i mam nadzieję ostatnią) sesję zdjęciową -uzupełnienia i braki. A przy okazji przekażemy proboszczowi dr Mirosławowi Nowakowi pierszą gotową część zdjęć wykonanych przez
Jacka Młochowskiego i Leszka Ćwiklińskiego - czyli zdjęcia wszystkich zachowanych aktów zgonów (żeby nie minąć się z prawdą kilkanascie tysięcy? oprócz cztrech sztuk:)
Płyty nagrał, pięknie "zilustrował" Leszek Ćwikliński po czym przesłał je do mnie. Zastanawiałem się nawet czy przekazania jakoś nie udokumentowac fotograficznie...ale nie ja zdjęcia robiłem więc głupio by taki reportaż wyszedł Będzie jeszcze okazja - przy chrztach i ślubach.. może Jacek i Leszek będą przy okazji w Warszawie i ostatnie partie to oni przekażą? Zobaczymy... na razie są zgony:)
http://agnieszki.ovh.org/WwaWsSwPlytyZgony.jpg
I przy okazji "zdjęcia aktów zejść": ponieważ cały dotychczasowy zespół albo wypoczywać będzie albo ciężko pracować przy chrztach, a materiały są to zapraszam (może niekoniecznie w ramach WZI, jeśli ktoś woli to indywidualnie -kontakt może Leszkiem po jego powrocie) do ich opracowania.
Mam nadzieję, że zdjęcia opracowywanych aktów chrztów będą się sukcesywnie na metryki.genealodzy.pl pojawiały, ale to nie leży w moich kompetencjach i możliwościach. O to proszę pytać Jacka Młochowskiego:)
My (tzn ja wspólnie z całym zespołem WZI) opracowujemy dane, zamieścić możemy co najwyżej kilkadziesiąt zdjęć - uzupełnień ew. za zgodą autorów zdjęć i w miarę możliwości - materał pomocniczy (jak np zdjęcia skorowidza Chrztów 1903-1907 wykonane przez Leszka).
Jeśli ktoś odczuwał niedosyt informacyjny to chyba teraz ma przesyt.
Pozdrawiam serdecznie
P.S. A materiały i zgody na ich publikację ostatnio dopisują Liczba aktów , które potencjalnie można już byłoby skopiować, zindeksować i umieścić w sieci..jak ostatnio szacowałem (abstrahując od możliwości przerobu -piszę jedynie o zgodach) z terenu Mazowsza (tak mniej więcej) bliższa jest milionowi niż liczbie pięciocyfrowej:)
P.P.S. Już tak zupełnie prywatnie...oprócz zajęć zawodowych i rodzinnych to wezmę urlop od WZI żeby coś o swoich przodkach się dowiedzieć..bo temat leżał i kwiczał... od 8 dni jestem w posiadaniu informacji, które aż korcą żeby nimi się zająć. Do tej pory specjalnie ni edotykałem kilku tematów, ale jak "samo w ręce" wpadło to wstyd żeby leżały dalej;) |
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 02-07-2009 - 12:47
|
|
|
|
|
|
|
mwpch |
|
Temat postu:
Wysłany: 04-07-2009 - 18:44
|
|
|
|
Drobna informacja:
w zbiorze aktów małżeństw z 1919r. (sygn. 342), w którym nie powinno być nic, jest powtórzenie wszystkich akt z 1918r. (sygn. 341). Szukałem aktu z 1919, na którym mi bardzo zależy, i "się nie zgadzało" ;-(
Pozdrawiam, Marek. |
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 07-07-2009 - 13:56
|
|
|
|
|
|
|
Kaczmarek_Aneta |
|
Temat postu:
Wysłany: 07-07-2009 - 14:23
|
|
|
|
...ale mimo, że mogą wystąpić przerwy w akualizacji strony, nieustannie poszukujemy i zachęcamy do współpracy w zakresie indeksacji metryk z parafii Wszystkich Świętych w Warszawie
Zdjęcia są, pracy jest dużo, indeksować można w warunkach domowych.
Zainteresowane osoby prosimy o kontakt: indexwawaww@gmail.com
Pozdrawiam serdecznie,
Aneta |
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 12-07-2009 - 12:05
|
|
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 13-07-2009 - 10:30
|
|
|
|
|
|
|
Kaczmarek_Aneta |
|
Temat postu:
Wysłany: 14-07-2009 - 09:32
|
|
|
|
Witam
miło mi poinformować o kolejnej zmianie na naszej witrynce (dla przypomnienia: http://sites.google.com/site/wszswwawametrykalia/ ), a mianowicie uzupełniony o nazwiska panieńskie matek został rocznik 1866.
Dzięki zaangażowaniu wielu osób (nazwiska podajemy na ww. stronie) w ramach Warszawskiego Zespołu Indeksacyjnego, Projekt rozwija się bardzo dynamicznie, niemniej jednak miło nam będzie powitać na naszym pokładzie nowych chętnych do pomocy w opracowaniu indeksów.
Pozdrawiam i zapraszam
bardzo gorąco
Aneta Kaczmarek
kontakt: indexwawaww@gmail.com |
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 15-07-2009 - 12:35
|
|
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 16-07-2009 - 15:04
|
|
|
|
Od dziś dostępny jest rok 1894 wraz z nazwiskami panieńskimi matek i większością dat uropdzenia (jeśli inne niż 1894)
Jeśli bedzie możliwość (spłyna nowe dane) planowana jest aktualizacja piatkowo-sobotnia, a następna będzie po dłuższej przerwie
Zapraszamy |
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 17-07-2009 - 15:51
|
|
|
|
Prawdopodobnie ostatnia aktualizacja przed przerwą
na witrynce jest dostępny od teraz:
rok 1869 zweryfikowany i uzupełniony o nazwsika panieńskie matek i roku urodzenie jelsi inny niż 1869
rok 1898 niezweryfikowany , z nazwiskami panieńskimi matek
Dane dot. lat
1866-1882 zostaną przesłane do geneteki, gdy cały zakres będzie uzupełniony o nazwiska panieńskie matek i będzie zweryfikowany - zastąpią wtedy dotychczasowe dane
Rok 1883 -brak aktow w parafii (a więc i zdjęć) - szukamy osoby do weryfikacji w APW
1884-1889 -przesłane do geneteki, kolejna wersja po weryfikacji i uzupełnieniu wszystkich lat
1890-1900 w przygotowaniu, wtedy gdy będzie komplet
Kolejne materiały na witrynce WZI ukażą się prawdopodbnie w pierwszej połowie sierpnia, następne juz we wrześniu
Pozdrawiam, zapraszam:) |
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 24-07-2009 - 10:02
|
|
|
|
aktualizacja na witrynce http://sites.google.com/site/wszswwawametrykalia/Home
Chrzty rok 1873 uzupełniony o nazwiska panieńskie matek , rok urodzenia jeśli inny niż rok księgi
Chrzty rok 1875 uzupełniony o nazwiska panieńskie matek , rok urodzenia jeśli inny niż rok księgi
Chrzty rok 1885 uzupełniony o nazwiska panieńskie matek , rok urodzenia jeśli inny niż rok księgi
pozdrawiam, zapraszam |
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 30-07-2009 - 11:24
|
|
|
|
aktualizacja:
Chrzty rok 1876 uzupełniony o nazwiska panieńskie matek , rok urodzenia jeśli inny niż rok księgi
Chrzty rok 1891 nowy z nazwiskami panieńskimi matek , rokiem urodzenia jeśli inny niż rok księgi
pozdrawiam zapraszam |
|
|
|
|
|
|