Autor |
Wiadomość |
|
Temat postu: geneszukacz vs metryki
Wysłany: 10-01-2016 - 21:51
|
|
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 10-01-2016 - 21:57
|
|
Status: Offline
|
|
|
|
|
|
Temat postu:
Wysłany: 10-01-2016 - 22:56
|
|
|
|
Przykładowo szukałam/szukam osoby Jan Kupicz (aktu ślubu), nie wyświetlił się ani jeden właściwy Kupicz w geneszukaczu, w metrykach natomiast znalazłam jego córkę, której nie ma w geneszukaczu. Stąd moje pytanie. Jeśli to są 2 inne bazy, albo geneszukacz wszystkiego nie wyłapuje, to zacznę przeszukiwać w metrykach, parafię po parafii w Warszawie bo nic mi już nie pozostało innego. |
|
|
|
|
|
Chrzanowski_Stanisław |
|
Temat postu: Wyniki w Genszukaczu
Wysłany: 10-01-2016 - 23:01
|
|
|
|
Witam,
przeglądając ten wątek odkryłem możliwość użycia * jako dopełnienie nazwiska ( cenna wiedza , szkoda tylko, że tylko jako dopełnienie, ale i tak jest super). To podkusiło mnie do eksperymentu - co będzie gdy nie wpiszemy nazwiska, a podamy parafię, np zgony i w zakresie ten sam rok. Okazuje się, że efekt znakomity - mamy wszystkie zgony z parafi w danym roku. I tu pojawia się moje pytanie. Czy liczba zgonów nie powinna być taka sama jak ilość aktów (metryki.genbaza.pl)?
Konkretnie: - świętokrzyskie, par. Łoniów,
zgony 1848 - jest 118 aktów a genszukacz znajduje 66 aktów
zgony 1849 - jest 99 aktów a genszukacz znajduje 80 aktów
ale już
zgony 1850 - jest 74 akty i genszukacz znajduje 74.
Czy jest to jakiś błąd genszukacza, czy może nie wszystkie akty są zaindeksowane, a może jest inna przyczyna. Niemniej słowa uznania dla autorów indeksów i genszukacza - super sprawa.
Jeżeli pytanie jest trywialne lub w niewłaściwym miejscu proszę o wyrozumiałość dla początkującego.
Pozdrawiam
S.Chrzanowski |
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 10-01-2016 - 23:11
|
|
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu: Wyniki w Genszukaczu
Wysłany: 10-01-2016 - 23:16
|
|
|
|
|
|
|
Ćwikliński_Leszek |
|
Temat postu: Re: Wyniki w Genszukaczu
Wysłany: 11-01-2016 - 00:55
|
|
|
|
Chrzanowski_Stanisław napisał:
zgony 1849 - jest 99 aktów a genszukacz znajduje 80 aktów
Czy jest to jakiś błąd genszukacza, czy może nie wszystkie akty są zaindeksowane, a może jest inna przyczyna. Niemniej słowa uznania dla autorów indeksów i genszukacza - super sprawa.
Jeżeli pytanie jest trywialne lub w niewłaściwym miejscu proszę o wyrozumiałość dla początkującego.
Pozdrawiam
S.Chrzanowski
Masz rację jest to błąd indeksującego.
Najprawdopodobniej indeksujący indeksował ze spisu i ominą pierwszą stronę spisu. Brak aktów na literę B,C,D i pierwszego nazwiska na F Franowski (ostatni na pierwszej stronie spisu). na stronie tej jest 19 brakujących nazwisk
pozdrowienia
Leszek |
|
|
|
|
|
|
Temat postu:
Wysłany: 11-01-2016 - 10:16
|
|
|
|
Dziękuję za odpowiedź. Zastanawiało mnie to ponieważ znalazłam nazwisko szukając właśnie w metrykach w konkretnej parafii, a nie wyskakiwało ono w geneszukaczu. Zakres mam zawężony do maksimum bo miałam konkretny rok 1906. Teraz trochę pod górę ponieważ szukam aktu ślubu rodziców tej osoby zakres lat prawdopodobnie 1902 - 1906, parafia w Warszawie (prawdopodobnie), raczej rz-k. Dlatego napisałam parafia po parafii, ponieważ te nazwiska nie występują używając wyszukiwarek (mam na myśli właściwe nazwiska, posiadam imion rodziców osób, których szukam).
W poprzednim szukaniu też tak było (nie było tego nazwiska w wyszukiwarce, a jednak było w metrykach). Ale to tylko fart bo ktoś mi dał konkretną informację, jaka parafia, jakie miasto. |
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 11-01-2016 - 10:45
|
|
|
|
to są dwa zagadnienia
pierwsze - wyszukiwarka geneszukacz a wyszukiwarka metryki - jak widać na przykładzie jest jakiś błąd: geneszukacz nie zwraca tych samych wyników co wewnętrzna wyszukiwarka metryki.genealodzy.pl, masz rację
drugie: podtrzymuję (dopóki nie stwierdzimy, że jest inaczej) czy wyszukiwanie poprzez wyszukiwarkę wewnętrzną metryki.genealodzy.pl ogólne tj w całym zasobie zwraca takie same wyniki jak wyszukiwanie w każdym zespole oddzielnie (co sugerujesz, że jest konieczne). Moim zdaniem nie ma potrzeby wyszukiwać w każdym. Jak wyżej: wyniki przy tych parametrach są w 66 zespołach i jak się zdaje -poza nimi nie ma. Niezależnie od przyjętego sposobu -ogólnie czy zespól po zespole, nigdzie indziej się nie znajdzie, niż w tych 66.
Pytanie pozostało bez odpowiedzi jaki rekord znalazłaś (jak, gdzie) szukając ("parafia po parafii") "Kupicz" ( z opcją dokładnie?). Z poziomu ogólnego nie widać, żeby taki rekord istniał, co napisałem wyżej. I to należałoby zbadać. |
_________________ Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
|
|
|
|
|
endriu1965 |
|
Temat postu:
Wysłany: 11-01-2016 - 10:50
|
|
|
|
Według mnie nie wszystkie metryki są zindeksowane i dlatego nie występuja w geneszukacz, też miałem ten problem. Rozwiązałem go szukając rok po roku w danej parafi. Małżeństwa mogły byc zawierane w parafiach panny młodej bądz innych z róznych względów po dostarczeniu metryk urodzeń. Też spotkałem się z takim przypadkiem. |
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 11-01-2016 - 10:56
|
|
|
|
to jest oczywiste, ze nie wszystkie metryki są zindksowane
ale piszemy o wynikach wyszukiwania w rekordach (indeksach) metryki.genealodzy.pl
a. używając wyszukiwarki geneszukacz
b. używając wyszukiwarki metryki
wynik powinien być taki sam, jeśli chodzi o ilość rekordów
O ile bez zaznaczenia "szukaj dokładnie" można dopuścić różnice (innych wynik bo inaczej określone przybliżenie)..choć to dyskusyjne
to przy opcji "szukaj dokładnie" w założeniu ma być to samo.
a Drugie -Olga pisząc o konieczności "parafia po parafii' wydaje się, że miała na myśli, że inne wyniki wyszukiwania sa z poziomu wyszukiwarki metrtyki "sprawdź występowanie nazwiska" a inne gdy sprawdzamy w indeksach z poziomu zespołu.ja tego nie widzę. |
|
|
|
|
|
Małgorzata_Kulwieć |
|
Temat postu:
Wysłany: 11-01-2016 - 11:45
|
|
|
|
No i sprawdziłam przy wpisaniu nazwiska KULWIEĆ - wyszukiwanie dokładne.
I mam takie wyniki:
a. używając wyszukiwarki geneszukacz - jest 77 wyników (33 urodzenia, 12 zgonów i 32 śluby).
W prawym okienku pod hasłem "Projekt indeksacji metryk" pokazuje sie wynik - 16. W momencie kiedy kliknie sie link otwiera sie okno wyszukiwarki metryk z wpisaniem nazwiska, ale na mapce nie pokazują się żadne znaleziska. Jak się dodatkowo kliknie "wyszukaj" to też nic się nie pokazuje.
b. używając bezpośrednio wyszukiwarki metryki - pokazują się 4 wyniki (w jednym jest jedno urodzenie, w drugim 13 urodzeń, w trzecim jeden ślub, w czwartym jeden ślub - razem14 urodzeń i 2 śluby)
Tak, że niestety nic się nie zgadza. |
_________________ pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 11-01-2016 - 11:59
|
|
|
|
nie wydaje mi się, że "nic się nie zgadza"
geneszukacz w metryki all: 16, szukaj dokładnie 16
metryki (w metryki:) all: w 5 zespołach (Postoliska 1U, Leszno 1M, Ojrzanów 1M, Warszawa Wsz. Św- 13U, Warszawa Św. Krzyża 1M) razem 17 rekordów, szukaj dokładnie w 4 (Postoliska 1U, Leszno 1M, Ojrzanów 1M, Warszawa Wsz. Św- 13U) razem 16 rekordów
przy opcji "szukaj dokładnie" ponownie nie stwierdzam różnic w wyszukiwaniu w metryki, niezależnie czy wyszukiwarka metryki czy geneszukacz
bez zaznaczenia 'wyszukaj dokładnie": jak wyżej, tj w poprzednim przykładzie: różnice są- wydaje się, że geneszukacz nie uwzględnia tego, co znajduje metryki ( w tym przypadku byłoby to "Kulwicz" z M1827 w warszawskim Św. Krzyżu ) |
|
|
|
|
|
Chrzanowski_Stanisław |
|
Temat postu: Re: Wyniki w Genszukaczu
Wysłany: 11-01-2016 - 14:13
|
|
|
|
Ćwikliński_Leszek napisał:
Masz rację jest to błąd indeksującego.
Najprawdopodobniej indeksujący indeksował ze spisu i ominą pierwszą stronę spisu. Brak aktów na literę B,C,D i pierwszego nazwiska na F Franowski (ostatni na pierwszej stronie spisu). na stronie tej jest 19 brakujących nazwisk
pozdrowienia
Leszek
Dla tego roku teoria dobra, poza tym, że pierwsze nazwisko to Franc Józef (brakuje z poprzedniej strony - Franc Mikołaj) obaj z Tarnówka. Natomiast po sprawdzeniu lat 1832-1862 okazuje się, że w 17 przypadkch występują takie rozbieżności ( brakuje od 1 do skrajnych 52 aktów w 1848r) w 13 latach ilości aktów się zgadzają ( poza przypadkiem kiedy w spisie brakuje jednego aktu - 38/1855).
Niestety w genbazie brakuje skanów aktów zgonu w katalogu roku 1845. - genszukacz pokazuje 23 akty, ale litery tylko B-K, więc też chyba nie wszystkie.
Czy takie rozbieżności można przypisywać pomyłce indeksującego ?
Co prawda błedy w spisach też się zdarzają, ale nie aż tak często.
Może to jednak jakiś problem genszukacza.
Oczywiście cały czas jest mowa o par. Łoniów - Świętokrzyskie.
Pozdrawiam
S.Chrzanowski |
|
|
|
|
|
Małgorzata_Kulwieć |
|
Temat postu:
Wysłany: 11-01-2016 - 14:25
|
|
|
|
Przepraszam, ale to ja w takim razie czegoś nie rozumiem.
Gdzie w takim razie ta cała reszta, która pokazuje się w Geneszukaczu???? Te pozostałe 61 szt ???? |
_________________ pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
|
|
|
|
|
|