Autor |
Wiadomość |
Magdalena_Smolska |
|
Temat postu:
Wysłany: 05-11-2015 - 17:26
|
|
Status: Offline
|
|
Sawicki_Julian napisał:
Witam proszę zabierać głos w wypełnieniu Ankiety, z Francji coś tam mają na uwadze, a w kraju jakoś cicho, nawet i po wyborach. Parę lat temu widziałem w necie takie zdjęcie ( pewnie montaż ), nasz król Zygmunt III Waza z mieczem w reku zwykle stoi na kolumnie w Warszawie, Wiem ze takie były dwie kolumny zamówione przez któregoś króla, a wykonali to w Chęcinach, pewnie z marmuru, ale po drodze do Warszawy, jedna pękła i została tyko ta cała na której stał król do II wojny. Na tym zdjęciu o którym mowa, widać jak król Zygmunt schodzi po tej kolumnie, już jest w połowie jej wysokości i mówi tak ; czas spieprzać z tego kraju na Wisłą ; pozdrawiam - Julian
Chciałabym zapytać jaki związek z ankietą ma ten wpis, żeby nie powiedzieć bełkot?
Przepraszam Alanie, zaraz zabieram się za ankietę.
Nie wytrzymałam...
Magdalena Smolska - Kwinta |
|
|
|
|
|
MonikaNJ |
|
Temat postu:
Wysłany: 05-11-2015 - 17:50
|
|
|
|
Fakt ,można nie wytrzymać.
Ja również miałam kłopoty z odpowiedzią na otwarte pytania, ale się zawzięłam i jakoś poszło.
pozdrawiam monika |
_________________ pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
|
|
|
|
|
Sawicki_Julian |
|
Temat postu:
Wysłany: 05-11-2015 - 19:22
|
|
|
|
Do Magdaleny Smolskiej Kwinta, wyciągnąłem spadły temat, by nie tylko z Francji brali udział w Ankiecie, ale my tu nad Wisłą nadal jesteśmy, czyli ci pozostali którzy nie wyjechali z rożnych powodów z Polski. A dlaczego nadal wyjeżdżają, ano bo z czego tu będą żyć, jak nie ma pracy. Dlaczego ktoś sobie zrobił żart z królem, że też ucieka, mówiąc prawdę też bym sam wyjechał z Polski, gdybym był młodszy. Powód od lat taki sam, coraz mniej ludzi normalnych, wszystko i wszystkim coś przeszkadza, ale siebie nie widzą. Magdaleno, pamiętam nasze pisanie z przed lat i nie musisz zwracać na mnie uwagi, ja zwady nie szukam - Julian |
|
|
|
|
|
Magdalena_Smolska |
|
Temat postu:
Wysłany: 05-11-2015 - 20:00
|
|
|
|
Julianie,
Piszmy na temat. Nikogo nie interesuje czy byś uciekał czy nie uciekał i kto wyjechał a kto nie wyjechał. Kto ma wziąć udział w ankiecie to weźmie, a nic nie wnoszące dywagacje na temat króla, kolumny i innych bzdur są niczym innym jak zaśmiecaniem wątku.
Tyle.
Magdalena |
|
|
|
|
|
Alan_Jakman |
|
Temat postu:
Wysłany: 10-11-2015 - 17:00
|
|
|
|
Czy etymologia nazwiska może być pomocna w ustalaniu dziejów rodziny? Jak poszukiwać przodków na Słowacji? Twój krewny był właścicielem firmy? Zobacz, czy nie reklamował się w dawnych gazetach!
Serdecznie zapraszamy do lektury listopadowego numeru More Maiorum - periodyk genealogiczny! Aktualne wydanie dostępne jest tutaj: http://www.moremaiorum.pl/listopadowy-n ... maiorum-2/
Numer październikowy dostępny jest już w Archiwum. |
_________________ Pozdrawiam,
Alan Jakman
Periodyk genealogiczny
More Maiorum
|
|
|
|
|
Sawicki_Julian |
|
Temat postu:
Wysłany: 11-11-2015 - 12:02
|
|
|
|
Witam i pytam się grzecznie w temacie jak najbardziej z genealogii o Polsce, co trzeba zrobić by to Kraków nie był uśpiony Smo(g)kiem Wawelskim własnej produkcji ? Jak widać ze cała Polska tworzy towarzystwa i nawet widać dodawanie metryk, a jest już ich kilka milionów w necie. Ale jedno z najstarszych miast Polski i w dodatku to miasto królewskie ; Kraków z wyższą uczelnią od 1386 roku i nie ma nic do dodania ze strych zakurzonych dokumentów, tak sobie głośno myślę ; pozdrawiam - Julian |
|
|
|
|
|
iwonasudnik |
|
Temat postu:
Wysłany: 11-11-2015 - 13:21
|
|
|
|
http://www.mtg-malopolska.org.pl/
polecam poczytać,a ze szczególną uwagą - projekt galicja
pozdrawiam Iwona |
_________________ szukam potomków rodzin ze Zbycina okolice Mira,Połoneczki
nazwisk:Hrynkiewicz-Sudnik,Lewkowicz
|
|
|
|
|
Christian_Orpel |
|
Temat postu:
Wysłany: 11-11-2015 - 18:52
|
|
|
|
Christian_Orpel napisał:
W ankiecie do pytań otwartych typu :
Z kim chciał(a)by Pan(i) przeczytać wywiad w More Maiorum? (można podać kilka nazwisk)
lub
Miejsce na dodatkowe uwagi do redakcji More Maiorum
lub
Jak Pan(i) ocenia szatę graficzną More Maiorum, w tym okładkę? *
nie ma jak mi się zdaje możliwości odpowiedzieć ...
Czy tylko dla mnie jest problem ?
Pozdrawiam
Chrystian Orpel
Nadal czekam na odpowiedź .
Chrystian |
|
|
|
|
|
Alan_Jakman |
|
Temat postu:
Wysłany: 11-11-2015 - 19:10
|
|
|
|
Panie Chrystianie,
niestety nie wiem dlaczego Pan, jak i p. Elżbieta, nie mogą wypełnić ankiety. Wygląda na to, że dla "Francji" jest jakieś ograniczenie ze strony Google. Nie znajduję również odpowiedzi w Internecie na ten problem |
Alan Jakman
Periodyk genealogiczny
More Maiorum
|
|
|
|
|
Christian_Orpel |
|
Temat postu:
Wysłany: 11-11-2015 - 19:10
|
|
|
|
Alan_Jakman napisał:
Czy etymologia nazwiska może być pomocna w ustalaniu dziejów rodziny?
Wywiad pani prof. Aliny Naruszewicz-Duchlińskiej był dla mnie przyjemną niespodzianką. To temat ulubiony genealogów.
Odpowiedź do punktu 7 wywiadu jednak trochę mnie zaskoczył . Genealog tyle razy jest świadkiem tego, że patriarchalny mąż spokojnie przyjął po ślubie nazwisko od żony (czyli od teścia) !
Pozdrawiam
Chrystian
PS Widocznie Francja ma "swoje' międzynarodowe problemy ... |
|
|
|
|
|
sirdaniel |
|
Temat postu:
Wysłany: 17-11-2015 - 18:22
|
|
|
|
Witam ponownie.
Próbowałem pobrać archiwalne numery MM, co prawda te z roku 2015 dają się pobrać, natomiast roczniki 2014 i 2013 nie. Po naciśnieciu pobierz mam stronę 404 Not found.
Czy w przyszłości archiwalne roczniki będą udostępniane? |
_________________ Jego Najjaśniejsza Mość Wielmożny Wielce Szanowny Mocium Pan Magister Daniel
|
|
|
|
|
Alan_Jakman |
|
Temat postu:
Wysłany: 17-11-2015 - 20:53
|
|
|
|
Witam,
dziękuję za wiadomość – rzeczywiście linki nie działają. Zaktualizuję je do piątku, więc na pewno archiwalne numery będą dostępne |
Alan Jakman
Periodyk genealogiczny
More Maiorum
|
|
|
|
|
sirdaniel |
|
Temat postu:
Wysłany: 17-11-2015 - 21:57
|
|
|
|
Dzięki
Powiem szczerze, ostatnie numery mają ciekawą tematykę, zwłaszcza też głowną rozmowę numeru. Pamiętam jak wyszedł pierwszy miesięcznik, ale nie śledziłem wydań tak bardzo, teraz chcę wrócić |
_________________ Jego Najjaśniejsza Mość Wielmożny Wielce Szanowny Mocium Pan Magister Daniel
|
|
|
|
|
Alan_Jakman |
|
Temat postu:
Wysłany: 22-11-2015 - 11:27
|
|
|
|
Zaktualizowałem wszystkie numery z 2013 i 2014 roku. Jeśli jeszcze, któregoś numeru nie można byłoby pobrać, proszę o wiadomość |
Alan Jakman
Periodyk genealogiczny
More Maiorum
|
|
|
|
|
Alan_Jakman |
|
Temat postu:
Wysłany: 10-12-2015 - 17:01
|
|
|
|
Czy Twoi krewni wyemigrowali do Francji? Jakich informacji o przodkach można dowiedzieć się z akt notarialnych? Czy wiesz o tym, że z górali próbowano utworzyć oddział Waffen SS?
Serdecznie zapraszamy do przeczytania ostatniego w tym roku numeru More Maiorum
http://www.moremaiorum.pl/grudniowy-num ... orum-2015/ |
Alan Jakman
Periodyk genealogiczny
More Maiorum
|
|
|
|
|
|