Autor |
Wiadomość |
jamiolkowski_jerzy |
|
Temat postu: Powstało Podlaskie Towarzystwo Genealogiczne
Wysłany: 10-09-2015 - 09:46
|
|
Status: Offline
|
|
Dosyć przypadkowo dowiedziałem się o istnieniu Podlaskiego Towarzystwa Genealogicznego> Działa już od jakiegos czasu. Jedną z praktycznych podlaskich maksym zyciowych jest „tisze jediesz dalsze budiesz”, no ale bez przesady. Jestem po spotkaniu z członkami Towarzystwa , uznałem że warto podzielic się wiedza o planach. Tak do konca nie są one sprecyzowane, Towarzystwo dopiero się staje a plany są (jak zrozumiałem i bardzo dobrze!!) przyziemne, realistyczne. Na pewno nie mocarstwowe.
Przede wszystkim skromnie zarysowano teren działania, Podlasie czyli dawne Ziemie: Bielska, Drohicka i Mielnicka. Ale uwaga!- bez parafii za Bugiem, nazwijmy je sokołowsko siedleckich. Także Ziemi Nurskiej.Cezura takiego wyboru była realistyczna - nie leżą one w zainteresowaniach dotychczasowych członków, to po co się nadymać. Z nieco innych powodów zrezygnowano z wschodniego Mazowsza czyli Ziem łomzyńskiej, zambrowskiej i wiskiej. Tu ludzi o w miarę kompetentnej wiedzy dałoby się zgromadzić ale wolano uniknąć odwiecznego łomzyńskiego seperatyzmu- jak uczy doswiadczenie stale żywego - my nie Podlasie my Mazowsze. Na marginesie była kiedys na genealodzy debata na temat powolania Mazowiecko – Podlaskiego Towarzystwa Genealogicznego. Bez efektu. No i wreszcie spoza właściwego historycznego Podlasia, z praktycznych powodów, w zakres zainteresowań włączono Sokólszczyznę. Bowiem w tym przypadku życie i czas połamały historyczne granice.
Atutem Towarzystwa są niektórzy członkowie dysponujący duża wiedza jeśli idzie o źródła unickie i prawoslawne. To – szczególnie unickie - istna biała plama. Planowane jest stworzenie bazy informacyjnej obejmującej wiedzę o żrodłach prawoslawnych i unickich. Ja ze swojej strony zadeklarowałem opracowanie bazy parafii katolickich. Byłoby to bardziej profesjonalne poszerzenie tego co w amatorskiej formie zaprezentowałem na genealodzy https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-32920.phtml, muszę jeszcze podszkolic się w Ziemiach Drohickiej i Mielnickiej. Mam nadzieję, że uda się namówic Pana Albina Kozuchowskiego aby to samo zrobił z Sokólszczyzna.
Ten wpis jest jedynie zajawką, zarysem kontaktu i otwarciem debaty zainteresowanym. Mam nadzieję odezwą się członkowie Towarzystwa. Dla jasności moja rola w przedsięwzieciu jest marginalna, zadeklarowałem jedynie społeczne wsparcie źródłowe. Kilkaset gigabajtów skanów (głównie ksiegi sadowe) jest do wzięcia. |
|
|
|
|
|
|
Temat postu: Re: Powstało Podlaskie Towarzystwo Genealogiczne
Wysłany: 10-09-2015 - 12:04
|
|
|
|
Również od pewnego czasu próbuję śledzić Podlaskie TG, ale działalność jest faktycznie mocno utajona, poza rejestracją w ubiegłym roku...
jamiolkowski_jerzy napisał:
Z nieco innych powodów zrezygnowano z wschodniego Mazowsza czyli Ziem łomzyńskiej, zambrowskiej i wiskiej. Tu ludzi o w miarę kompetentnej wiedzy dałoby się zgromadzić ale wolano uniknąć odwiecznego łomzyńskiego seperatyzmu- jak uczy doswiadczenie stale żywego - my nie Podlasie my Mazowsze.
A tego bardzo żałuję, bo w efekcie zainteresowani "nie pasują" ani do Podlasia, ani Mazowsze się nie przyznaje. I miejsca w Podlaskim TG nie znajdziemy jak widać. |
_________________ pozdrawiam
Agnieszka
|
|
|
|
|
Jol_Kla |
|
Wysłany: 10-09-2015 - 12:49
|
|
|
|
Witam,
jako że jest to min rejon którym jestem zainteresowana, powiedzcie gdzie można znaleźć informacje dot. Podlaskiego TG ?
Jola |
|
|
|
|
|
Adamiec_Walenty |
|
Wysłany: 10-09-2015 - 13:03
|
|
|
|
|
|
|
|
Temat postu:
Wysłany: 10-09-2015 - 13:07
|
|
|
|
|
|
|
Mendyka_Grzegorz |
|
Temat postu:
Wysłany: 10-09-2015 - 13:58
|
|
|
|
|
|
|
szefofszef |
|
Temat postu:
Wysłany: 10-09-2015 - 15:27
|
|
|
|
Witam,
Byłem ponad rok temu na pierwszym spotkaniu podlaskiego tow. gen. Wszystko zapowiadało się fajnie, znalazła się grupka pasjonatów z dość dużą wiedzą. Podałem nr. kontaktowy, mail, ale żadnego odzewu odnośnie kolejnych spotkań. Z tego co widzę jakieś jednak od tamtego czasu się odbyło.
łukasz |
|
|
|
|
|
jamiolkowski_jerzy |
|
Temat postu:
Wysłany: 10-09-2015 - 18:35
|
|
|
|
Fakt, że jakiś namiar kontaktowy do wyjścia z podziemia wydaje się konieczny. |
|
|
|
|
|
liberctz |
|
Temat postu:
Wysłany: 09-10-2015 - 00:17
|
|
|
|
Podlaskie Towarzystwo Genealogiczne organizuje pierwsze spotkanie w Białymstoku.
Dnia 16 października 2015 roku o godzinie 17.00 w Centrum Wpółpracy Organizacji Pozarządowych.
Białystok ul.Świętojańska 22/1.
Więcej wiadomości na https://www.facebook.com/Podlaskie-Towa ... /timeline/
Prezes- Marek Korniluk tel. 693848036 |
|
|
|
|
|
jamiolkowski_jerzy |
|
Temat postu:
Wysłany: 10-10-2015 - 09:18
|
|
|
|
Podnoszę aby informacja nie zaginęła |
|
|
|
|
|
Adamiec_Walenty |
|
Temat postu:
Wysłany: 10-10-2015 - 21:27
|
|
|
|
|
|
|
liberctz |
|
Temat postu:
Wysłany: 14-10-2015 - 16:14
|
|
|
|
Przy samym Centrum Współpracy Organizacji Pozarządowych ul. Świętoańska 22/1 jest mało miejsc parkingowych.najlepiej samochód postawić na terenie Alfy (bezpłatny) lub pod Urzędem Wojewódzkim przy ul. Mickiewicza (płatny do 18.00). |
|
|
|
|
|
Daniel_Paczkowski |
|
Temat postu:
Wysłany: 15-10-2015 - 13:25
|
|
|
|
Jakiś czas temu usłyszałem, że takie Towarzystwo powstało, a teraz widzę konkretne wieści w formie pisanej. Niestety w ten piątek nie dysponuję wolnym czasem, aby móc wziąć udział w spotkaniu. |
_________________ Pozdrawiam
Daniel Paczkowski
|
|
|
|
|
|