Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
wtorek, 24 grudnia 2024

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
jamiolkowski_jerzyOffline
Temat postu: Powstało Podlaskie Towarzystwo Genealogiczne  PostWysłany: 10-09-2015 - 09:46
Zasłużony
Sympatyk

Status: Offline
Dosyć przypadkowo dowiedziałem się o istnieniu Podlaskiego Towarzystwa Genealogicznego> Działa już od jakiegos czasu. Jedną z praktycznych podlaskich maksym zyciowych jest „tisze jediesz dalsze budiesz”, no ale bez przesady. Jestem po spotkaniu z członkami Towarzystwa , uznałem że warto podzielic się wiedza o planach. Tak do konca nie są one sprecyzowane, Towarzystwo dopiero się staje a plany są (jak zrozumiałem i bardzo dobrze!!) przyziemne, realistyczne. Na pewno nie mocarstwowe.
Przede wszystkim skromnie zarysowano teren działania, Podlasie czyli dawne Ziemie: Bielska, Drohicka i Mielnicka. Ale uwaga!- bez parafii za Bugiem, nazwijmy je sokołowsko siedleckich. Także Ziemi Nurskiej.Cezura takiego wyboru była realistyczna - nie leżą one w zainteresowaniach dotychczasowych członków, to po co się nadymać. Z nieco innych powodów zrezygnowano z wschodniego Mazowsza czyli Ziem łomzyńskiej, zambrowskiej i wiskiej. Tu ludzi o w miarę kompetentnej wiedzy dałoby się zgromadzić ale wolano uniknąć odwiecznego łomzyńskiego seperatyzmu- jak uczy doswiadczenie stale żywego - my nie Podlasie my Mazowsze. Na marginesie była kiedys na genealodzy debata na temat powolania Mazowiecko – Podlaskiego Towarzystwa Genealogicznego. Bez efektu. No i wreszcie spoza właściwego historycznego Podlasia, z praktycznych powodów, w zakres zainteresowań włączono Sokólszczyznę. Bowiem w tym przypadku życie i czas połamały historyczne granice.
Atutem Towarzystwa są niektórzy członkowie dysponujący duża wiedza jeśli idzie o źródła unickie i prawoslawne. To – szczególnie unickie - istna biała plama. Planowane jest stworzenie bazy informacyjnej obejmującej wiedzę o żrodłach prawoslawnych i unickich. Ja ze swojej strony zadeklarowałem opracowanie bazy parafii katolickich. Byłoby to bardziej profesjonalne poszerzenie tego co w amatorskiej formie zaprezentowałem na genealodzy https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-32920.phtml, muszę jeszcze podszkolic się w Ziemiach Drohickiej i Mielnickiej. Mam nadzieję, że uda się namówic Pana Albina Kozuchowskiego aby to samo zrobił z Sokólszczyzna.
Ten wpis jest jedynie zajawką, zarysem kontaktu i otwarciem debaty zainteresowanym. Mam nadzieję odezwą się członkowie Towarzystwa. Dla jasności moja rola w przedsięwzieciu jest marginalna, zadeklarowałem jedynie społeczne wsparcie źródłowe. Kilkaset gigabajtów skanów (głównie ksiegi sadowe) jest do wzięcia.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Aga_Brz
Temat postu: Re: Powstało Podlaskie Towarzystwo Genealogiczne  PostWysłany: 10-09-2015 - 12:04
Zasłużony
Sympatyk

Również od pewnego czasu próbuję śledzić Podlaskie TG, ale działalność jest faktycznie mocno utajona, poza rejestracją w ubiegłym roku...
jamiolkowski_jerzy napisał:

Z nieco innych powodów zrezygnowano z wschodniego Mazowsza czyli Ziem łomzyńskiej, zambrowskiej i wiskiej. Tu ludzi o w miarę kompetentnej wiedzy dałoby się zgromadzić ale wolano uniknąć odwiecznego łomzyńskiego seperatyzmu- jak uczy doswiadczenie stale żywego - my nie Podlasie my Mazowsze.

A tego bardzo żałuję, bo w efekcie zainteresowani "nie pasują" ani do Podlasia, ani Mazowsze się nie przyznaje. I miejsca w Podlaskim TG nie znajdziemy jak widać. Confused

Jol_KlaOffline
Temat postu: Re: Powstało Podlaskie Towarzystwo Genealogiczne  PostWysłany: 10-09-2015 - 12:49
Zasłużony
Sympatyk

Witam,

jako że jest to min rejon którym jestem zainteresowana, powiedzcie gdzie można znaleźć informacje dot. Podlaskiego TG ?

Jola

Adamiec_WalentyOffline
Temat postu: Re: Powstało Podlaskie Towarzystwo Genealogiczne  PostWysłany: 10-09-2015 - 13:03
Zasłużony
Sympatyk

Jol_Kla napisał:
Witam,

jako że jest to min rejon którym jestem zainteresowana, powiedzcie gdzie można znaleźć informacje dot. Podlaskiego TG ?

Jola
Trochę jest tu https://www.facebook.com/Podlaskie-Towa ... /timeline/

Aga_Brz
Temat postu:   PostWysłany: 10-09-2015 - 13:07
Zasłużony
Sympatyk

głównie Google
Laughing
http://www.krs-online.com.pl/podlaskie- ... 63570.html
https://www.facebook.com/pages/Podlaski ... 0?sk=likes

Mendyka_GrzegorzOffline
Temat postu:   PostWysłany: 10-09-2015 - 13:58
Sympatyk

Witam
i zapisuję wątek do śledzenia;
jeśli zdobędę więcej info o nowym TG
to dopiszę Podlaskie Towarzystwo Genealogiczne do linkowni ŚTG: https://genealodzy.wroclaw.pl/link
oraz moich kronik Genealogia w Polsce

Życzę powodzenia

https://genealodzy.wroclaw.pl/
http://gento.wroclaw.pl/

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
szefofszefOffline
Temat postu:   PostWysłany: 10-09-2015 - 15:27
Sympatyk

Witam,
Byłem ponad rok temu na pierwszym spotkaniu podlaskiego tow. gen. Wszystko zapowiadało się fajnie, znalazła się grupka pasjonatów z dość dużą wiedzą. Podałem nr. kontaktowy, mail, ale żadnego odzewu odnośnie kolejnych spotkań. Z tego co widzę jakieś jednak od tamtego czasu się odbyło.

łukasz

Temat postu:   PostWysłany: 10-09-2015 - 18:35
Zasłużony
Sympatyk

Fakt, że jakiś namiar kontaktowy do wyjścia z podziemia wydaje się konieczny.

liberctzOffline
Temat postu:   PostWysłany: 09-10-2015 - 00:17
Sympatyk

Podlaskie Towarzystwo Genealogiczne organizuje pierwsze spotkanie w Białymstoku.
Dnia 16 października 2015 roku o godzinie 17.00 w Centrum Wpółpracy Organizacji Pozarządowych.
Białystok ul.Świętojańska 22/1.
Więcej wiadomości na https://www.facebook.com/Podlaskie-Towa ... /timeline/

Prezes- Marek Korniluk tel. 693848036

Temat postu:   PostWysłany: 10-10-2015 - 09:18
Zasłużony
Sympatyk

Podnoszę aby informacja nie zaginęła

Adamiec_WalentyOffline
Temat postu:   PostWysłany: 10-10-2015 - 21:27
Zasłużony
Sympatyk

Polecam https://onedrive.live.com/?id=486919F76 ... BsCXcYkMQc

Właśnie dołączyłem do projektu Pana Piotra Juszczyka i próbuję pomóc zarchiwizować nagrobki z cmentarzy podlaskich w mojej okolicy
Pozdrawiam.
Walenty Adamiec

liberctzOffline
Temat postu:   PostWysłany: 14-10-2015 - 16:14
Sympatyk

Przy samym Centrum Współpracy Organizacji Pozarządowych ul. Świętoańska 22/1 jest mało miejsc parkingowych.najlepiej samochód postawić na terenie Alfy (bezpłatny) lub pod Urzędem Wojewódzkim przy ul. Mickiewicza (płatny do 18.00).

Daniel_PaczkowskiOffline
Temat postu:   PostWysłany: 15-10-2015 - 13:25
Zasłużony
Sympatyk

Jakiś czas temu usłyszałem, że takie Towarzystwo powstało, a teraz widzę konkretne wieści w formie pisanej. Niestety w ten piątek nie dysponuję wolnym czasem, aby móc wziąć udział w spotkaniu.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat