Autor |
Wiadomość |
Sclavi |
|
Temat postu: Luterek oraz Muszalski-Mazowsze oraz Warszawa
Wysłany: 13-04-2015 - 09:00
|
|
Status: Offline
|
|
Witajcie
Poszukuję informacji o rodzinie o nazwisku LUTEREK. Mieszkających w warszawie. Szczególnie interesują mnie:
1. Mikołaj Luterek zmarły w 1911 roku
2. Józef Luterek zmarły w 1932 roku
3. Julian Luterek zmarły 1963 roku.
Poszukuję również informacji o Józefie Muszalskim i Sabinie Muszalskiej Aniołowicz ( sabina zmarła w 1907 roku).
Może ktoś z was spotkał informację na temat tych osób, może ktoś ma ich w swoim drzewie.
Pozdrawiam
Paweł |
|
|
|
|
|
Sclavi |
|
Wysłany: 31-08-2015 - 21:03
|
|
|
|
Moze ktoś ma informacje o Rodzinie " o nazwisku Luterek" z miejscowości Uwieliny-Prażmów.
Pozdrawiam Paweł |
|
|
|
|
|
Kublik_Anna |
|
Wysłany: 10-09-2015 - 02:14
|
|
|
|
Luterek nazywała się z domu prababcia mojego męża - Stefania, córka Wincentego i Józefy Tekli Safarzyńskiej z Czerniakowa. Wincenty ponoć pochodził ze wsi Szopy czy jakoś tak, był synem Michała i Anny, zmarł 1871.
Oprócz Stefy był jeszcze syn Stefan (1902) i córka Franciszka (1894)
Stefa wyszła za mąż za Herynowskiego Feliksa w 1926. |
_________________ Pozdrawiam,
Anka K.
|
|
|
|
|
Missagent0 |
|
Wysłany: 10-09-2015 - 10:19
|
|
|
|
Witam. Mam w drzewie Józefa Muszalskiego i Petronellę zd. Szkop |
|
|
|
|
|
Sclavi |
|
Wysłany: 12-09-2015 - 15:21
|
|
|
|
Jeżeli twój Muszalski zm ok 1892 to moze być Mój Muszalski z tego co wiem miał 2 małzonki. 2 Była Sabina Aniołowicz.
do Anna Bardzo chetnie zapoznam się Z twoimi Luterkami jeżeli pochodzili z okolic prażmowa byc moze była to rodzina.
Pozdrawiam paweł |
|
|
|
|
|
Kublik_Anna |
|
Wysłany: 12-09-2015 - 20:47
|
|
|
|
|
|
|
Sclavi |
|
Wysłany: 14-09-2015 - 19:34
|
|
|
|
W warszawie mieszkali na Woli do czasów wojny. |
|
|
|
|
|
Kublik_Anna |
|
Wysłany: 22-09-2015 - 23:32
|
|
|
|
Ci moi też!
Sam Wincenty w momencie ślubu z panną Józefą Teklą z Czerniakowa mieszkał na Pięknej, ale potem dzieci się rodziły na Wroniej, potem na Grzybowskiej.
Może i rodzina? |
_________________ Pozdrawiam,
Anka K.
|
|
|
|
|
Sclavi |
|
Wysłany: 16-01-2016 - 10:24
|
|
|
|
A czy twoje badania nad tą rodzina prowadzą do Miejscowości Uwieliny/ Prażmów. To mało używane nazwisko więc jest to prawdopodobne |
|
|
|
|
|
Mushal |
|
Temat postu: Re: Luterek oraz Muszalski-Mazowsze oraz Warszawa
Wysłany: 15-08-2023 - 10:53
|
|
|
|
Sclavi napisał:
Witajcie
Poszukuję informacji o rodzinie o nazwisku LUTEREK. Mieszkających w warszawie. Szczególnie interesują mnie:
1. Mikołaj Luterek zmarły w 1911 roku
2. Józef Luterek zmarły w 1932 roku
3. Julian Luterek zmarły 1963 roku.
Czołem Pawle,
Julian Luterek ożenił się z moją krewną - Kazimierą Wituską, której matka, Marianna Muszalska, była córką Józefa i Sabiny. Józef dzieckiem Michała Muszalskiego i Marianny z Opermanów (Opermannów), był bratem rodzonym mojego praprapradziadka Józefa Leona Fryderyka Muszalskiego.
Michał był synem Jana Muszalskiego, ekonoma parafii w Łęcznej, zmarłego tamże w 1826 roku, męża Anny Borowskiej. Muszalscy przybyli do Warszawy z okolic Lublina i Chełma. Część bezpośrednio, część przez Kalisz.
Mój Józef Leon i żona Honorata z Kossobudzkich, brat twojego Józefa był gorzelanym i w pewnym momencie wylądował (pewnie za pracą) w Kaliszu. Następnie znależli się w Warszawie. Już w 1889 mój prapradziadek Marek bral ślub w Warszawie. Z chęcią dowiem się od Ciebie czegoś więcej o Luterkach.
Dodatkowe info,to inna córka Jożefa i Sabiny Zakrzewskiej-Aniołowicz, Honorata Józefa Muszalska wyszła za kolejnego Luterka, za Józefa.
pozdrawiam
Maciej Muszalski |
|
|
|
|
|
Sclavi |
|
Temat postu:
Wysłany: 16-08-2023 - 09:28
|
|
|
|
Grób tej części rodziny Luterek znajduje się na Starych Powązkach
MIKOŁAJ LUTEREK 1911 6 29
JULIAN LUTEREK 1963 8 30
JÓZEF LUTEREK 1932 9 24
MAKSYMILIAN KROGULSKI 1973 5 13
https://cmentarze.um.warszawa.pl/pomnik ... m_id=59131
Z tego co tak na szybko pamiętam to Honorata Józefa Muszalska miała córkę Henrykę . Rodzina Luterek Miała jakiś zakład stolarski na powiślu w okersie przedwojennym tyle wiem z przekazów. |
|
|
|
|
|
Mushal |
|
Temat postu:
Wysłany: 16-08-2023 - 14:52
|
|
|
|
Sclavi napisał:
https://cmentarze.um.warszawa.pl/pomnik ... m_id=59131
Z tego co tak na szybko pamiętam to Honorata Józefa Muszalska miała córkę Henrykę . Rodzina Luterek Miała jakiś zakład stolarski na powiślu w okersie przedwojennym tyle wiem z przekazów.
Wg. bazy mieli więcej dzieci. Groby wczoraj znalzlem. Żałuje,że dopiero teraz,bo na początku sierpnia byłem na grobach rodzinnych na Powązkach i zostawiałem kartki z prośba o kontakt. Linia Luterków to dla mnie terra incognita. Dopiero wczoraj sie o niej dowiedziałem z tłumaczenia aktu. Nie wiedziałem,że Michał i Marianna Opermann mieli dwóch Józefów. Dzięki temu wyjaśniło mi się czyja córka była Stanisława Muszalska, której zdjęcie posiadam, a nie posiadałem łączącej nas nitki. Mam tez zagwozdkę z Wincentym Muszalskim, który u mojego Józefa Leona wystepuje jako świadek chrztu jednego z dzieci (Lublin-Dziesiąta) oraz jako zgłaszający zgon matki Marianny, rodziców nieznanych. To mnie troche zbija z tropu, bo rodzice Marianny Opermann byli znani (Jan i Łucja Wrydycka). O mojej linii Muszalskich trochę juz wiem,ale o wspólnej z Luterkami tylko tyle,ze Michał był ekonomem, jak jego ojciec Jan, ale wcześniej równiez podlesnym. O Mariannie i jej rodzicach nie wiem nic. Podobnie jak i o pierwszym znanym mi Muszalskim - Janie... nic poza zawodem, zamieszkaniem itp. Rodziców jego nie znam. Nie udało się doszukać. Miał żonę Annę Browską ... i tu też nic więcej nie wiem. Staram sie odbudować świadomość genealogiczna,bo wojna i Powstanie oraz związane z nią zgony i powikłania rodzinne odcięły moją część familii od wiedzy.
Szukam "gniazda" Muszalskich. Na wschodzie Horodło wydaje sie mieć duże skupisko,ale nie znalazłem połączenia z moim drzewem. Genetycznie też nie. Z ciekawostek,to wg. Cladefinder Y-DNA moja haplogrupa, a więc po męskich Muszalskich, to R1b-Z195 , czyli iberyjska.
Tutaj masz rozpiskę. Gdybys wiedział coś o potomkach to daj znac
Pozdro
Maciek |
Ostatnio zmieniony przez Mushal dnia 16-08-2023 - 15:14, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 16-08-2023 - 15:14
|
|
|
|
"iberyjska" tylko częściowo (chyba, że masz SNPy niżej, o których nie wspominasz)
także la tene /celt - i ta, nie iberyjska, jest wydaje się, że jest zdecydowanie bardziej dziś częsta "w Polsce" |
_________________ Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
|
|
|
|
|
Sclavi |
|
Temat postu:
Wysłany: 17-08-2023 - 21:05
|
|
|
|
Niestety całe drzewo Luterek uszkodzone muszę odtworzyć całą dokumentację. Z tego co pamiętam Honorata Luterek Córka Henryka Syn Roman Syn Władysław , drugi przeżył Sama Honorata wychodzi za mąż po raz 2 w miejscowości Kromnów Gorzewnica za Władysława Pakoce - stamtąd zabrana do Szpitala w Tworkach i tam umiera w 1972 r . Jej 1 mąż miał według relacji ustnych zakład stolarski. sam dom zamożny. |
|
|
|
|
|
Mushal |
|
Temat postu:
Wysłany: 18-08-2023 - 12:40
|
|