Autor |
Wiadomość |
Ludwika_Milewska |
|
Temat postu: Grodzisko, Gdzie znajdują się teraz akta ?
Wysłany: 11-07-2015 - 17:42
|
|
Status: Offline
|
|
Dzień dobry,
Czy wśród Państwa jest osoba, która mogłaby mi pomóc w "namierzeniu", gdzie znajdują się akta metrykalne z miejscowości Grodzisko (obecnie Grodzisko Dolne, Grodzisko Górne) (obecnie województwo podkarpackie) z lat 1800-1820 (wtedy to było miasto, przy czym jedno z większych w regionie) ?
Nigdzie nie mogę znaleźć o tym żadnej informacji.
Na PRADZIAD są dużo późniejsze od końca XIX wieku,
na Family Search w ogóle nie są uwzględnione.
A parafia ma parę wieków.
Gdzieś te akta na pewno są - tylko gdzie ?
Pozdrawiam
Ludwika |
Ostatnio zmieniony przez Ludwika_Milewska dnia 11-07-2015 - 17:53, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|
Haponiuk_Daniel |
|
Temat postu: Gdzie znajdują się teraz akta z Grodziska 1800-1820 ?
Wysłany: 11-07-2015 - 17:51
|
|
|
|
Witam,
Probówałaś w samej parafii? W większości parafii z woj. podkarpackiego księgi znajdują się w archiwum parafialnym.
Pozdrawiam
Daniel |
|
|
|
|
|
Ludwika_Milewska |
|
Temat postu: Re: Gdzie znajdują się teraz akta z Grodziska 1800-1820 ?
Wysłany: 11-07-2015 - 18:24
|
|
|
|
Haponiuk_Daniel napisał:
Witam,
Probówałaś w samej parafii? W większości parafii z woj. podkarpackiego księgi znajdują się w archiwum parafialnym.
Pozdrawiam
Daniel
Dziękuję Ci Danielu,
Po Twojej poradzie przeskoczyła mi blokada chybocąca w głowie (po tytułem "A może jednak się nie zachowały?")
i poszperałam w internecie
i znalazłam w Bibliotekach Cyfrowych, że są aż od roku 1708 (tysiąc siedemset ósmego)
http://www.pbc.rzeszow.pl/dlibra/doccon ... 3&from=FBC
("Archiwa Diecezji Przemyskiej", autor: ks. dr Jan Kwolek Antykwariusz Diecezjalny)
oraz
znalazłam wątek na Genealodzy.Pl, w którym pewien pan opisuje w ciekawy sposób, jak fotografował niektóre stare księgi na miejscu w tej parafii
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... -asc.phtml
Mam takie pytanie, czy dobrze rozumiem, że mormoni nie wszystko mikrofilmowali, a "tylko" te księgi, które były w archiwach państwowych oraz diecezjalnych, ale nie w parafialnych (zresztą to by było duże przedsięwzięcie logistyczne) ?
Czy to znaczy, że jeśli czegoś NIE MA w archiwum kościelnym diecezjalnym, archidiecezjalnym i NIE MA w archiwum państwowym, to tym niemniej zdarza się, że JEDNAK SĄ ale w parafiach i nie ma ich nawet w archiwum diecezjalnym/archidiecezjalnym ?!?!?
Pozdrawia
zaskoczona
bardzo Ludwika |
Ostatnio zmieniony przez Ludwika_Milewska dnia 11-07-2015 - 18:35, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|
mmaziarski |
|
Wysłany: 11-07-2015 - 18:34
|
|
|
|
Ludwika_Milewska napisał:
Dzień dobry,
Czy wśród Państwa jest osoba, która mogłaby mi pomóc w "namierzeniu", gdzie znajdują się akta metrykalne z miejscowości Grodzisko (obecnie Grodzisko Dolne, Grodzisko Górne) (obecnie województwo podkarpackie) z lat 1800-1820 (wtedy to było miasto, przy czym jedno z większych w regionie) ?
Pozdrawiam
Ludwika
Grodzisko ,które należało do parafii Dobrzechów
zostało zindeksowane w czerwcu br. przeze mnie.
MM |
|
|
|
|
|
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 11-07-2015 - 18:36
|
|
|
|
Tak, dobrz rozumiesz. Bardzo wiele ksąg nie ma kopii, w tym "oficjalnych".
I jasne, ze ksegi bardzo często (w tym regionie) są na parafii, nie w AD czy AP (co do tych najstarszych - nie ma powdu, by były w AP:)
bywa, że księgi można znaleźć w diecezjlanym (ale nie nie tym co spodziewamy;) lub "kościelnym wydzielonym"
co do logistyki - księg do sfotografowania były na ogół zwożone (i nadal tak to jest organizowane)
Nie wiem ..spotakałas się z sugestią (o zgrozo może na naszym forum!) że ktoś (np FamilySearch) skopiował wszystk)?
To (wszystko) jest bardzo ryzykowne określenie i chyba nikt opdowiedzialny nie użyłby go świadomie..może przejęzyczenie..może "wszystko co było w danym dniu w archiwum/na parafii/w wykazie dostępne)[/code] |
_________________ Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
|
|
|
|
|
Ludwika_Milewska |
|
Wysłany: 11-07-2015 - 18:45
|
|
|
|
mmaziarski napisał:
Dzień dobry,
Pozdrawiam
Ludwika
MM
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
Witam,
Dziękuję Ci bardzo za tak błyskawiczną reakcję.
Czy mogłabym Cię prosić o sprawdzenie, czy występowało tam - szczególnie w latach 1795-1815 - nazwisko Fabiański (Pabiański) lub podobne zaczynające się na "Fab-" ?
Dziękuję
Ludwika
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
Dziękuję Ci Włodzimierzu,
Sama nie wiem dlaczego, ale byłam tak jakoś przekonana, że mormoni zmikrofilimowali wszystko, co powstało przed mniej więcej okresem lat 1870-ch/1880-ch.
Dziękuję, teraz już będę wiedziała
Ludwika |
|
|
|
|
|
mmaziarski |
|
Wysłany: 12-07-2015 - 05:37
|
|
|
|
W moich indeksach jest tylko akt ur.Henryka w 1838 w Jaśle syn Franciszka Fabiańskiego -nobilis,profesor szkoły normalnej i
Marcianny Lewickiej.
MM |
_________________ MMaziarski
|
|
|
|
|
Alice_100 |
|
Wysłany: 12-07-2015 - 18:40
|
|
|
|
mmaziarski napisał:
mmaziarski napisał:
W moich indeksach jest tylko akt ur.Henryka w 1838 w Jaśle syn Franciszka Fabiańskiego -nobilis,profesor szkoły normalnej i
Marcianny Lewickiej.
Dzień dobry,
interesuje mnie informacja dot. rodzin : wujka Tadeusza Szeteli s. Jana i Katarzyny Szetela z Grodziska, rodzina wujka Jana Strzępek s. Marcina i Marii (?) z Grodziska , Aniela Pela ( Bela)? żona mojego dziadka Franciszka Drozd z Grodziska oraz rodzina wujka Władysława Marek s. Franciszka i Wiktorii Marek z Różanki. Czy posiada Pan jakieś informacje dot. w/w rodzin. W Urzędzie Gminy w Strzyżowie był problem aby uzyskać jakiekolwiek inforrmacje dot. rodziny. W AP w Rzeszowie przejrzałam indeksy rodzinne z Parafii w Pstrągowej.
Pozdrawiam.
Alicja z.d Drozd |
|
|
|
|
|
Maślanek_Joanna |
|
Wysłany: 10-08-2015 - 08:14
|
|
|
|
Witam,
ominęłam ten bardzo interesujący mnie temat, bo byłam na urlopie, ale nadrabiam zaległości :
Panie Mieczysławie - mogę spytać, jakie lata Grodziska ma Pan zindeksowane? Czy te indeksy znajdą się w genetece? i czy ma Pan skany ksiąg? Bo w innym wątku sugerował mi Pan kontakt z ks. Figurą w parafii, więc może to jest kwestia interesującego mnie okresu. Mam informacje nt. lat 1807-1868 i tu szukam kopii konkretnych dokumentów (których w AA Przemyśl nie pozwolono zrobić życzliwemu genealogowi), natomiast szukam dalszych informacji czyli sprzed 1807 roku.
Alicjo, mamy duże szanse na wspólnych przodków w Grodzisku - wysyłam inf na PW.
Pozdrawiam
Joanna |
|
|
|
|
|
mmaziarski |
|
Wysłany: 10-08-2015 - 14:30
|
|
|
|
Zrobiłem indeksy z Grodziska od 1784- należącego poprzednio do parafii Dobrzechów koło Strzyżowa.
Są one w dyspozycji proboszcza Figury w Dobrzechowie.Ma on także zdjęcia tych ksiąg.
Grodzisko Dolne i Górne leży pomiędzy Przeworskiem i Leżajskiem
MM |
|
|
|
|
|
Maślanek_Joanna |
|
Wysłany: 12-08-2015 - 13:58
|
|
|
|
Bardzo dziękuję - rozmawiałam z Ks. Figurą w Dobrzechowie - faktycznie bardzo miły i życzliwy, ale i tak widzę, że bez osobistej wyprawy wiele nie zdziałam. A książki o Leżajsku i okolicy szukam po bibliotekach, ale to chyba było jakieś bardzo małe wydanie i nigdzie nie mogę znaleźć ... w najgorszym razie przeczytam w Dobrzechowie, jak się tam wybiorę...
Pozdrawiam
Joanna |
|
|
|
|
|
SkrzyńskaJadwiga |
|
Wysłany: 12-08-2015 - 19:50
|
|
|
|
Maślanek_Joanna napisał:
Bardzo dziękuję - rozmawiałam z Ks. Figurą w Dobrzechowie - faktycznie bardzo miły i życzliwy, ale i tak widzę, że bez osobistej wyprawy wiele nie zdziałam. A książki o Leżajsku i okolicy szukam po bibliotekach, ale to chyba było jakieś bardzo małe wydanie i nigdzie nie mogę znaleźć ... w najgorszym razie przeczytam w Dobrzechowie, jak się tam wybiorę...
Pozdrawiam
Joanna
... |
|
|
|
|
|
mmaziarski |
|
Wysłany: 26-09-2015 - 05:47
|
|
|
|
Zrobiłem indeksy ślubów z parafii Dobrzechów obejmujące miejscowości
Dobrzechów,Grodzisko,Kożuchów,Kalembina,Kozłówek,Markuszowa,Tułkowice,
W Markuszowej w 1804 był ślub pomiędzy Antoni Drogoń i Agnieszka Fabiański,oraz w 1804 w Kożuchowie ślub pomiędzy Sebastian Szczotkowski i Katarzyna Fabiański
W 1821 jest akt urodzenia w Różance Pulcherii Godaczewskiej,której matką była Elżbieta Fabiańska.
MM |
|
|
|
|
|
suaveg |
|
Wysłany: 15-01-2025 - 00:56
|
|
|
|
Haponiuk_Daniel napisał:
Witam,
Pozdrawiam
Daniel
Dziękuję Ci Danielu,
Po Twojej poradzie przeskoczyła mi blokada chybocąca w głowie (po tytułem "A może jednak się nie zachowały?")
i poszperałam w internecie
i znalazłam w Bibliotekach Cyfrowych, że są aż od roku 1708 (tysiąc siedemset ósmego)
http://www.pbc.rzeszow.pl/dlibra/doccon ... 3&from=FBC
("Archiwa Diecezji Przemyskiej", autor: ks. dr Jan Kwolek Antykwariusz Diecezjalny)
oraz
znalazłam wątek na Genealodzy.Pl, w którym pewien pan opisuje w ciekawy sposób, jak fotografował niektóre stare księgi na miejscu w tej parafii
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... -asc.phtml
Mam takie pytanie, czy dobrze rozumiem, że mormoni nie wszystko mikrofilmowali, a "tylko" te księgi, które były w archiwach państwowych oraz diecezjalnych, ale nie w parafialnych (zresztą to by było duże przedsięwzięcie logistyczne) ?
Czy to znaczy, że jeśli czegoś NIE MA w archiwum kościelnym diecezjalnym, archidiecezjalnym i NIE MA w archiwum państwowym, to tym niemniej zdarza się, że JEDNAK SĄ ale w parafiach i nie ma ich nawet w archiwum diecezjalnym/archidiecezjalnym ?!?!?
Pozdrawia
zaskoczona
bardzo Ludwika
Byłoby super, gdyby były księgi od 1708r. Niestety kilka najstarszych ksiąg jest wśród tych zaginionych w czasie IIWŚ. Najstarsze dostępne księgi z par. Grodzisko Dl pochodzą z lat 70tych i 80tych XVIIIw (w zależności od miejscowości). Wszystkie, księgi znajdujące się w parafii są sfotografowane, trwa indeksacja. Dodatkowo są księgi, których brakuje w parafii - znajdują się w USC Grodzisko Dl. Te księgi póki co nie zostały zdigitalizowane.
Ps. Nazwisko Milewski mam wśród matchy DNA - Siergiej Milewski.
Pps. Grodzisko w par. Dobrzechów, o którym pisze mmaziarski to inna miejscowość. |
_________________ Sławek Nowak
|
|
|
|
|
|