Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
piątek, 22 listopada 2024

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
magda_lenaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 26-08-2014 - 09:20
Zasłużony
Sympatyk

Status: Offline
Tam było jakieś poplątanie. Ta Zofia urodziła się w Ignatkach, gdzie brała ślub nie wiem, zamieszkała koło Czyżewa i tu kolejny zgryz. Bo jej mąż nazywał się Kruszewski. W Czyżewie pełno Kraszewskich, a Kruszewski jest jeden. Mój. I teraz nie wiem, skąd się ta Zofia tam wzięła, tzn. skąd wzięła tego Kruszewskiego, i czy on się przypadkiem wcześniej też nie nazywał Kraszewski. Bo pod aktem zgonu żony (bardzo ładnym aktem, zresztą Wink ) podpisał się wyraźnie przez "u". Czyli nie jest to błąd księdza.
O Antonim i Katarzynie nie wiem nic, ani gdzie brali ślub, ani gdzie umarli, mam ich ślad tylko w Ignatkach. Ale jak długo tam mieszkali? Więc tu chyba muszę zakończyć Sad
----------------------------------------------------------------------

Doczytałam ze zrozumieniem. Zofia niekoniecznie urodziła się w Ignatkach. W Ignatkach był folwark jej rodziców. Urodzić się mogła gdzie indziej.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
malgorzata55Offline
Temat postu: Krasowscy, Bogusz,Moczydłowscy, Podlasie- Topczewo, Liza ...  PostWysłany: 26-08-2014 - 09:44
Sympatyk

Do Jerzy- w poszukiwaniach doszłam o roku 1874 ur się Konstanty pra pra dziadek jego żona to Cezaria z domu Ryszt. Druga żona Konstantego to Bronisława z domu prawdopodobnie Pietrzuczak a pierwszym jej mężem był Osiekowicz.
Ojciec Konstantego ( nie znam imienia i lat zycia) miał braci min.Jakuba i Augustyna oni mieszkali chyba w Lizie lub w Boguszach?
więcej nie udało mi sie doszukać
Przegladam skany metryk Topczewskich w nadzieji że coś znajdę ale to raczej po omacku...
W Piekutach faktycznie ciężka sprawa ( dzwoniłam kiedyś do USC nic nie mogli pomóc)
w ogóle nigdzie w AP nie ma Piekut
Dziękuję za wszystkie sugestie i informacje

Małgorzata

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email MSN Messenger  
jamiolkowski_jerzyOffline
Temat postu:   PostWysłany: 26-08-2014 - 09:46
Zasłużony
Sympatyk

Akurat Kruszewscy to moje strony. Moga byc i Sokoły, czyli moja specjalnośc. Na dodatek jestem w prywatnej korespondencji z dwoma Kruszewskimi ,którzy ze zrozumiałych wzgledów nimi zajmuja sie szczegolniej. Zaawansowani (doszli w XVII a i XVI wieku, zatem nie poczatkujący).
Nie ma sensu zajmowac innych korespondencja na forum. Prosze napisac na priva. Podam mój prywatny meil. do korespondencji.
może i jakieś dokumenty do wysłania znajde .
Pozdrawiam

Pani Małgorzato
Chciałem w innym watlu ale tam mnie nie puszcza bo za wcześnie

No to wracamy do właściwego watku jego załozycielki.
Piekuty- prosze zadzwonic na plebanie w Piekutach . Jedyna nadzieja że tam coś ocalało . Teoretycznie pozostaje jeszcze AD w Łomży.
Topczewo . Zdecydowanie lepszy w tej parafi jest p. Jan Mamaj.
Ale pozwole sobie podpowiedziec jak ja bym sie zachował w Pani sytuacji.
Pierwsze pytanie czy ta data 1874 to znaleziony dokument czy tez wyspekulowana z późniejszych dokumentów?.
Ryzykując ze to drugie i napiszę co Panipewnie juz wie, zrobiłbym tak.
Zacząłbym od wizyty w Topczewie . Ksiegi co prawda przekazano do AD w Drohiczynie ale jest tam świetny spis zdarzeń metrykalnych; poszczególnymi latami, alfabetyczny. Przeglada sie szybko i stanowi znakomita podstawę do poszukiwań w AD w Drohiczynie. Niestety aby dojśc do 1844 czyli mikrofilmów(częściowo skanów Archidiakonatu) będa niezbędne wizyty w Drohiczynie, zatem lepiej aby zrobić to jednym razem niz jeździc kilka krotnie.
Oczywiście do Topczewa nalezy wczesniej zadzwonic i umówic . Wyjazd spontaniczny moze przeistoczyc sie jedynie w wycieczke.
Pozdrawiam

malgorzata55Offline
Temat postu:   PostWysłany: 26-08-2014 - 10:56
Sympatyk

Dziekuje za podpowiedzi, o spisie nie wiedziałam postaram sie do niego dotrzeć a data 1874 jest wyliczona z dat podanych na grobie zm 1940 zył lat 66 wnioskuje ze jest prawdziwa( własnie mnie olśniło ze nie sprawdziłam jeszcze ksiegi zmarłych 1940 rok a to powinno byc jeszcze w prafii -uczynię niezwłocznie)
AD w Drohiczynie poinformowało mnie ze wszystkie ksiegi jakie otrzymali z Topczewa sa zeskanowane a obecnie w poczekalni indeksowane więc może jechanie nie bedzie potrzebne skoro to samo jest w wersji elektronicznej, chyba ze sa inne nie udostępnione cyfrowo.

Pozdrawiam
Małgorzata

Temat postu:   PostWysłany: 26-08-2014 - 11:06
Zasłużony
Sympatyk

Jest Pani przekonana, żę digitalizują księgi po 1844 roku? To byłaby rewelacja. Ja jednak na Pani miejscu jeszce raz bym zadzwonił i sprawdził, bo może tu chodzic tylko o digitalizacje istniejących mikrofilmów.

malgorzata55Offline
Temat postu:   PostWysłany: 26-08-2014 - 12:06
Sympatyk

Ma Pan racje, może tu chodzi o istniejące mikrofilmy - musze to sprawdzić, nikt nie operował datami a używając słowa "wszystkie" pewnie nie mieli na myśli wszystkich istniejących ksiąg.
Pozdrawiam

Mamaj_JanOffline
Temat postu:   PostWysłany: 26-08-2014 - 13:15
Zasłużony
Sympatyk

Sobolewscy to bojarzy ruscy. Uzyskali nadanie na wieś Piętki w parafii Klukowo. Gdy nabyli od Kuczyńskich wieś Sobolewo w parafii Klukowo
zaczęli się pisać de Piętki Sobolewski. Z czasem zostało tylko Sobolewski.
Mężem prapra wnuczki Andrzeja Rytela Aleksandry Turoboyskiej był Paweł de Piętki Sobolewski syn Piotra. Dziedziczyli dobra (części) w Topczewie Kościelnym, Ostrówku, Słomczynie i Wodźkach. Mieli synów:
Stanisława ur. w 1669 r.
Michała ur. w 1671 r.
Józefa Tomasza ur. w 1679 r.
Seweryna ur. w 1680 r. i córkę
Zofię ur. w 1673 r.
W 1676 r. Paweł de Piętki Sobolewski zaplacił podatek pogłówny za
siebie i żonę oraz od 4 osób czeladzi, 10 - ciu poddanych w Topczewie
Kościelnym i 15 -tu w Wodźkach.
O dalszych losach dzieci Aleksandry i Pawła Sobolewskich wiem niewiele.
Stanisław poślubił Barbarę.
Stanisław Sobolewski zmarł w dworze w Wodźkach w 1741 r. i został
pochowany w kaplicy Rytelowskiej w kościele topczewskim.
Jego żona Barbara zmarła w 1738 r. i została pochowana też w tej kaplicy.
W metrykach z Topczewa można też spotkać innych Sobolewskich ale
to drobna szlachta z innych parafii. Np.
Józef Topczewski i Agata Sobolewska śl. w 1750 r.
Józef Sobolewski i Helena Falkowska śl. w 1755 r.
Walenty Sobolewski i Marianna Sasin śl. w 1759 r.
Kazimierz Sobolewski i Marianna Bruszewska sl. w 1762 r.
Sobolewscy ani Krassowscy w Ihnatkach (dzis Ignatkach) w parafii
Topczewo, w II połowie XVIII w. folwarku nie mieli.
Ze spisu podymnego z 1790 r. wynika, że w Ignatkach domy mieli:
Trzeszczkowscy, Wygonowski Leon, Wygonowski Mikołaj i Jan Malinowski.
Boguszcy w parafii Topczewo występują od II połowy XVI w.
Wieś Bogusze wymieniona jest w spisie podatku z 1580 r. Szlachta o nazwisku Bogusz mieszkała głównie we wsi Bogusze ale nie tylko.
Np. ze spisu podymnego z 1790 r. wynika, że w Boguszach mieli domy: Aleksander Bogusz, Krzysztof Bogusz, Marcin Kaczor Bogusz i Jan Kaczor Bogusz. We wsi Górskie dom miał Jan Kaczor Bogusz, a we wsi Trzeszczkowo, dom miał Apolinary Bogusz. Wchodzili w koligacje ze szlachtą ze wsi z parafii Topczewo, ale również np. z Poletło ze wsi Poletyły w parafii brańskiej.
Krassowscy występowali w parafii Topczewo bardzo rzadko. Np.
Józef Krassowski zmarł we wsi Łukawica w 1723 r. i został pochowany w kościele w Topczewie.
Konstancja Krassowska żona Macieja Trzeszczkowskiego zmarła w 1725 roku we wsi Godzieby w wieku 40 lat i została pochowana w kościele w Topczewie.
W 1746 r. we wsi Łukawica urodziła się Franciszka córka Andrzeja i Doroty Krassowskich.
Jeżeli chodzi o nazwisko Osikowicz to znalazłem w metrykach małżeństw par. Topczewo:
z 1744 r. slub pracowitych Antoniego Kępskiego z Antoniną Osikowiczowną ze wsi Liza i
z 1769 r. ślub pracowitych Juzefa Łuba i Lucji Osikowiczowny z Lizy.
Pozdrawiam

magda_lenaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 26-08-2014 - 15:03
Zasłużony
Sympatyk

Janie kwiat

Wygląda jednak na to, że moja Sobolewska faktycznie pochodziła z Ignatek pod Białymstokiem, jak słusznie założył Jerzy.

Jerzy, napisałam PW.

malgorzata55Offline
Temat postu: Krasowscy, Bogusz,Moczydłowscy, Podlasie- Topczewo, Liza ...  PostWysłany: 27-08-2014 - 00:37
Sympatyk

Dziękuje za wyczerpujące informacje, nie wiem czy moi Sobolewscy maja powiązania z Sobolewem w parafii Klukowo szukam na razie w okolicach Sokołowa Podlaskiego w parafii Czerwonka Grochowska ale wiem że cześć rodziny przeniosła się w okolice Ciechanowca ale dopiero przed wojna.
No i mam nadzieję że doszukam się powiązania Bogusze z Lizy i Bogusze ze wsi Bogusze.
Proszę mi powiedzieć gdzie mogę kupić Pana ksiażkę o Topczewie ?

pozdrawiam
Małgorzata

Mamaj_JanOffline
Temat postu: Krasowscy, Bogusz,Moczydłowscy, Podlasie- Topczewo, Liza ...  PostWysłany: 27-08-2014 - 09:28
Zasłużony
Sympatyk

Niestety kupic książki o Topczewie już nie można. Zarówno pierwsze jak i drugie poprawione wydanie
zostało sprzedane. Książkę z pierszego wydania można przeczytać w Bibliotece Narodowej i Uniwersyteckiej w Warszawie
oraz w Bibliotece Wydziału Historii Uniwersytetu w Białymstoku.
Pozdrawiam
Jan

achcziOffline
Temat postu: Krasowscy, Bogusz,Moczydłowscy, Podlasie- Topczewo, Liza ...  PostWysłany: 04-05-2015 - 20:46
Zasłużony
Sympatyk

Witam, nawiązując do wcześniejszego tematu w moim drzewie występują Moczydłowscy z Podlasia są z parafii Jabłoń Kościelna a pochodzą z Szymbor Jakubowiąt i Moczydł. Jak narazie ugrzęzłam na 1796 r. Jeżeli jest jakieś prawdopodobieństwo, iż Pani Moczydłowscy mogą pochodzić z tych okolic to proszę o kontakt. Pozdrawiam.
Anna K.

Temat postu:   PostWysłany: 04-05-2015 - 21:51
Zasłużony
Sympatyk

Czy można więcej szczegółów odnośnie Moczydłowskich.
Jakie imiona? W Moczydlach na czternastu podatników podymnego w 1790 roku dwunastu to Moczydłowscy. Stąd akurat w tej wsi precyzja w poszukiwaniach jest nieodzowna. Proszę o informacje z najstarszych dokumentów
Natomiast co do Szymborów - chyba zamieszkali tam już w XIX wieku? bo we wspomnianej taryfie nie widnieje żaden Moczydłowski.
Najlepszym specjalistą od Jabłoni jest p. Andrzej Brzozowski ale i ja z rozpędu mam jakąś tam wiedzę i dostęp do źródeł. Proszę odezwać się na priva.
A Krasowscy to którzy , z jakiej parafii?
Pozdrawiam

andrzej_debnoOffline
Temat postu:   PostWysłany: 05-05-2015 - 14:21
Zasłużony
Sympatyk

Panie Jerzy, dziękuję.
Anno - mam Moczydłowskich wśród przodków - 2 poł. XVIII w. Służę pomocą ws. parafii Jabłoń Kościelna
Andrzej Brzozowski

Burdziński_KrzysztofOffline
Temat postu:   PostWysłany: 08-05-2015 - 22:19
Sympatyk

Nazwisko Bogusz występuje w Opolu Lubelskim i Chodlu.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Janka53Offline
Temat postu: Bogusz  PostWysłany: 17-03-2021 - 21:06

Witam serdecznie. Jestem córką Reginy Karasińskiej z domu Bogusz, córki Konstantego Bogusza i Bronisławy Pietruczak. Jestem na etapie poszukiwania moich przodków, chętnie nawiążę kontakt. Jestem nowa na tym forum, więc przepraszam za mało precyzyjny post.
Janina Adamska

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat