Autor |
Wiadomość |
magda_lena |
|
Temat postu:
Wysłany: 26-08-2014 - 09:20
|
|
Status: Offline
|
|
Tam było jakieś poplątanie. Ta Zofia urodziła się w Ignatkach, gdzie brała ślub nie wiem, zamieszkała koło Czyżewa i tu kolejny zgryz. Bo jej mąż nazywał się Kruszewski. W Czyżewie pełno Kraszewskich, a Kruszewski jest jeden. Mój. I teraz nie wiem, skąd się ta Zofia tam wzięła, tzn. skąd wzięła tego Kruszewskiego, i czy on się przypadkiem wcześniej też nie nazywał Kraszewski. Bo pod aktem zgonu żony (bardzo ładnym aktem, zresztą ) podpisał się wyraźnie przez "u". Czyli nie jest to błąd księdza.
O Antonim i Katarzynie nie wiem nic, ani gdzie brali ślub, ani gdzie umarli, mam ich ślad tylko w Ignatkach. Ale jak długo tam mieszkali? Więc tu chyba muszę zakończyć
----------------------------------------------------------------------
Doczytałam ze zrozumieniem. Zofia niekoniecznie urodziła się w Ignatkach. W Ignatkach był folwark jej rodziców. Urodzić się mogła gdzie indziej. |
_________________ Pozdrawiam, Magdalena
|
|
|
|
|
malgorzata55 |
|
Temat postu: Krasowscy, Bogusz,Moczydłowscy, Podlasie- Topczewo, Liza ...
Wysłany: 26-08-2014 - 09:44
|
|
|
|
Do Jerzy- w poszukiwaniach doszłam o roku 1874 ur się Konstanty pra pra dziadek jego żona to Cezaria z domu Ryszt. Druga żona Konstantego to Bronisława z domu prawdopodobnie Pietrzuczak a pierwszym jej mężem był Osiekowicz.
Ojciec Konstantego ( nie znam imienia i lat zycia) miał braci min.Jakuba i Augustyna oni mieszkali chyba w Lizie lub w Boguszach?
więcej nie udało mi sie doszukać
Przegladam skany metryk Topczewskich w nadzieji że coś znajdę ale to raczej po omacku...
W Piekutach faktycznie ciężka sprawa ( dzwoniłam kiedyś do USC nic nie mogli pomóc)
w ogóle nigdzie w AP nie ma Piekut
Dziękuję za wszystkie sugestie i informacje
Małgorzata |
|
|
|
|
|
jamiolkowski_jerzy |
|
Temat postu:
Wysłany: 26-08-2014 - 09:46
|
|
|
|
Akurat Kruszewscy to moje strony. Moga byc i Sokoły, czyli moja specjalnośc. Na dodatek jestem w prywatnej korespondencji z dwoma Kruszewskimi ,którzy ze zrozumiałych wzgledów nimi zajmuja sie szczegolniej. Zaawansowani (doszli w XVII a i XVI wieku, zatem nie poczatkujący).
Nie ma sensu zajmowac innych korespondencja na forum. Prosze napisac na priva. Podam mój prywatny meil. do korespondencji.
może i jakieś dokumenty do wysłania znajde .
Pozdrawiam
Pani Małgorzato
Chciałem w innym watlu ale tam mnie nie puszcza bo za wcześnie
No to wracamy do właściwego watku jego załozycielki.
Piekuty- prosze zadzwonic na plebanie w Piekutach . Jedyna nadzieja że tam coś ocalało . Teoretycznie pozostaje jeszcze AD w Łomży.
Topczewo . Zdecydowanie lepszy w tej parafi jest p. Jan Mamaj.
Ale pozwole sobie podpowiedziec jak ja bym sie zachował w Pani sytuacji.
Pierwsze pytanie czy ta data 1874 to znaleziony dokument czy tez wyspekulowana z późniejszych dokumentów?.
Ryzykując ze to drugie i napiszę co Panipewnie juz wie, zrobiłbym tak.
Zacząłbym od wizyty w Topczewie . Ksiegi co prawda przekazano do AD w Drohiczynie ale jest tam świetny spis zdarzeń metrykalnych; poszczególnymi latami, alfabetyczny. Przeglada sie szybko i stanowi znakomita podstawę do poszukiwań w AD w Drohiczynie. Niestety aby dojśc do 1844 czyli mikrofilmów(częściowo skanów Archidiakonatu) będa niezbędne wizyty w Drohiczynie, zatem lepiej aby zrobić to jednym razem niz jeździc kilka krotnie.
Oczywiście do Topczewa nalezy wczesniej zadzwonic i umówic . Wyjazd spontaniczny moze przeistoczyc sie jedynie w wycieczke.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
malgorzata55 |
|
Temat postu:
Wysłany: 26-08-2014 - 10:56
|
|
|
|
Dziekuje za podpowiedzi, o spisie nie wiedziałam postaram sie do niego dotrzeć a data 1874 jest wyliczona z dat podanych na grobie zm 1940 zył lat 66 wnioskuje ze jest prawdziwa( własnie mnie olśniło ze nie sprawdziłam jeszcze ksiegi zmarłych 1940 rok a to powinno byc jeszcze w prafii -uczynię niezwłocznie)
AD w Drohiczynie poinformowało mnie ze wszystkie ksiegi jakie otrzymali z Topczewa sa zeskanowane a obecnie w poczekalni indeksowane więc może jechanie nie bedzie potrzebne skoro to samo jest w wersji elektronicznej, chyba ze sa inne nie udostępnione cyfrowo.
Pozdrawiam
Małgorzata |
|
|
|
|
|
jamiolkowski_jerzy |
|
Temat postu:
Wysłany: 26-08-2014 - 11:06
|
|
|
|
Jest Pani przekonana, żę digitalizują księgi po 1844 roku? To byłaby rewelacja. Ja jednak na Pani miejscu jeszce raz bym zadzwonił i sprawdził, bo może tu chodzic tylko o digitalizacje istniejących mikrofilmów. |
|
|
|
|
|
malgorzata55 |
|
Temat postu:
Wysłany: 26-08-2014 - 12:06
|
|
|
|
Ma Pan racje, może tu chodzi o istniejące mikrofilmy - musze to sprawdzić, nikt nie operował datami a używając słowa "wszystkie" pewnie nie mieli na myśli wszystkich istniejących ksiąg.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
Mamaj_Jan |
|
Temat postu:
Wysłany: 26-08-2014 - 13:15
|
|
|
|
Sobolewscy to bojarzy ruscy. Uzyskali nadanie na wieś Piętki w parafii Klukowo. Gdy nabyli od Kuczyńskich wieś Sobolewo w parafii Klukowo
zaczęli się pisać de Piętki Sobolewski. Z czasem zostało tylko Sobolewski.
Mężem prapra wnuczki Andrzeja Rytela Aleksandry Turoboyskiej był Paweł de Piętki Sobolewski syn Piotra. Dziedziczyli dobra (części) w Topczewie Kościelnym, Ostrówku, Słomczynie i Wodźkach. Mieli synów:
Stanisława ur. w 1669 r.
Michała ur. w 1671 r.
Józefa Tomasza ur. w 1679 r.
Seweryna ur. w 1680 r. i córkę
Zofię ur. w 1673 r.
W 1676 r. Paweł de Piętki Sobolewski zaplacił podatek pogłówny za
siebie i żonę oraz od 4 osób czeladzi, 10 - ciu poddanych w Topczewie
Kościelnym i 15 -tu w Wodźkach.
O dalszych losach dzieci Aleksandry i Pawła Sobolewskich wiem niewiele.
Stanisław poślubił Barbarę.
Stanisław Sobolewski zmarł w dworze w Wodźkach w 1741 r. i został
pochowany w kaplicy Rytelowskiej w kościele topczewskim.
Jego żona Barbara zmarła w 1738 r. i została pochowana też w tej kaplicy.
W metrykach z Topczewa można też spotkać innych Sobolewskich ale
to drobna szlachta z innych parafii. Np.
Józef Topczewski i Agata Sobolewska śl. w 1750 r.
Józef Sobolewski i Helena Falkowska śl. w 1755 r.
Walenty Sobolewski i Marianna Sasin śl. w 1759 r.
Kazimierz Sobolewski i Marianna Bruszewska sl. w 1762 r.
Sobolewscy ani Krassowscy w Ihnatkach (dzis Ignatkach) w parafii
Topczewo, w II połowie XVIII w. folwarku nie mieli.
Ze spisu podymnego z 1790 r. wynika, że w Ignatkach domy mieli:
Trzeszczkowscy, Wygonowski Leon, Wygonowski Mikołaj i Jan Malinowski.
Boguszcy w parafii Topczewo występują od II połowy XVI w.
Wieś Bogusze wymieniona jest w spisie podatku z 1580 r. Szlachta o nazwisku Bogusz mieszkała głównie we wsi Bogusze ale nie tylko.
Np. ze spisu podymnego z 1790 r. wynika, że w Boguszach mieli domy: Aleksander Bogusz, Krzysztof Bogusz, Marcin Kaczor Bogusz i Jan Kaczor Bogusz. We wsi Górskie dom miał Jan Kaczor Bogusz, a we wsi Trzeszczkowo, dom miał Apolinary Bogusz. Wchodzili w koligacje ze szlachtą ze wsi z parafii Topczewo, ale również np. z Poletło ze wsi Poletyły w parafii brańskiej.
Krassowscy występowali w parafii Topczewo bardzo rzadko. Np.
Józef Krassowski zmarł we wsi Łukawica w 1723 r. i został pochowany w kościele w Topczewie.
Konstancja Krassowska żona Macieja Trzeszczkowskiego zmarła w 1725 roku we wsi Godzieby w wieku 40 lat i została pochowana w kościele w Topczewie.
W 1746 r. we wsi Łukawica urodziła się Franciszka córka Andrzeja i Doroty Krassowskich.
Jeżeli chodzi o nazwisko Osikowicz to znalazłem w metrykach małżeństw par. Topczewo:
z 1744 r. slub pracowitych Antoniego Kępskiego z Antoniną Osikowiczowną ze wsi Liza i
z 1769 r. ślub pracowitych Juzefa Łuba i Lucji Osikowiczowny z Lizy.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
magda_lena |
|
Temat postu:
Wysłany: 26-08-2014 - 15:03
|
|
|
|
Janie
Wygląda jednak na to, że moja Sobolewska faktycznie pochodziła z Ignatek pod Białymstokiem, jak słusznie założył Jerzy.
Jerzy, napisałam PW. |
_________________ Pozdrawiam, Magdalena
|
|
|
|
|
malgorzata55 |
|
Wysłany: 27-08-2014 - 00:37
|
|
|
|
Dziękuje za wyczerpujące informacje, nie wiem czy moi Sobolewscy maja powiązania z Sobolewem w parafii Klukowo szukam na razie w okolicach Sokołowa Podlaskiego w parafii Czerwonka Grochowska ale wiem że cześć rodziny przeniosła się w okolice Ciechanowca ale dopiero przed wojna.
No i mam nadzieję że doszukam się powiązania Bogusze z Lizy i Bogusze ze wsi Bogusze.
Proszę mi powiedzieć gdzie mogę kupić Pana ksiażkę o Topczewie ?
pozdrawiam
Małgorzata |
|
|
|
|
|
Mamaj_Jan |
|
Wysłany: 27-08-2014 - 09:28
|
|
|
|
Niestety kupic książki o Topczewie już nie można. Zarówno pierwsze jak i drugie poprawione wydanie
zostało sprzedane. Książkę z pierszego wydania można przeczytać w Bibliotece Narodowej i Uniwersyteckiej w Warszawie
oraz w Bibliotece Wydziału Historii Uniwersytetu w Białymstoku.
Pozdrawiam
Jan |
|
|
|
|
|
achczi |
|
Wysłany: 04-05-2015 - 20:46
|
|
|
|
Witam, nawiązując do wcześniejszego tematu w moim drzewie występują Moczydłowscy z Podlasia są z parafii Jabłoń Kościelna a pochodzą z Szymbor Jakubowiąt i Moczydł. Jak narazie ugrzęzłam na 1796 r. Jeżeli jest jakieś prawdopodobieństwo, iż Pani Moczydłowscy mogą pochodzić z tych okolic to proszę o kontakt. Pozdrawiam.
Anna K. |
|
|
|
|
|
jamiolkowski_jerzy |
|
Temat postu:
Wysłany: 04-05-2015 - 21:51
|
|
|
|
Czy można więcej szczegółów odnośnie Moczydłowskich.
Jakie imiona? W Moczydlach na czternastu podatników podymnego w 1790 roku dwunastu to Moczydłowscy. Stąd akurat w tej wsi precyzja w poszukiwaniach jest nieodzowna. Proszę o informacje z najstarszych dokumentów
Natomiast co do Szymborów - chyba zamieszkali tam już w XIX wieku? bo we wspomnianej taryfie nie widnieje żaden Moczydłowski.
Najlepszym specjalistą od Jabłoni jest p. Andrzej Brzozowski ale i ja z rozpędu mam jakąś tam wiedzę i dostęp do źródeł. Proszę odezwać się na priva.
A Krasowscy to którzy , z jakiej parafii?
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
andrzej_debno |
|
Temat postu:
Wysłany: 05-05-2015 - 14:21
|
|
|
|
Panie Jerzy, dziękuję.
Anno - mam Moczydłowskich wśród przodków - 2 poł. XVIII w. Służę pomocą ws. parafii Jabłoń Kościelna
Andrzej Brzozowski |
|
|
|
|
|
Burdziński_Krzysztof |
|
Temat postu:
Wysłany: 08-05-2015 - 22:19
|
|
|
|
Nazwisko Bogusz występuje w Opolu Lubelskim i Chodlu. |
_________________ Osoby:Olszyński,Krajewscy,Burdziński, Kursa, Wyroślak -Chodel, Ingrunt, Przemysław i Mieczysław Leszczyński-rej.Płońska,Piętka,Murawski-Mińsk Białoruś
|
|
|
|
|
Janka53 |
|
Temat postu: Bogusz
Wysłany: 17-03-2021 - 21:06
|
|
|
|
Witam serdecznie. Jestem córką Reginy Karasińskiej z domu Bogusz, córki Konstantego Bogusza i Bronisławy Pietruczak. Jestem na etapie poszukiwania moich przodków, chętnie nawiążę kontakt. Jestem nowa na tym forum, więc przepraszam za mało precyzyjny post.
Janina Adamska |
|
|
|
|
|
|