Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
wtorek, 24 grudnia 2024

longpixel

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Sroczyński_WłodzimierzOffline
Temat postu: Digitalizacja w USC (propozycja/pomysł dla USC w Warszawie)  PostWysłany: 07-02-2015 - 00:00
Członek PTG

Status: Offline
Opierając się na nowelizacji Prawa o aktach stanu cywilnego, która otwiera nowe możliwości - dzięki m.in pracy czlonków PTG, w tym Zarządu PTG poprzedniej kadencji będziemy próbować "skonsumować" zmiany.
6 lutego udało się z inicjatywy PTG zorganizować kolejne już (drugie) spotkanie kilku zaintersowanych tematem organizacji, uczetniczyli w nim:
Tony Kahane i Piotr Gumola ze strony http://www.geshergalicia.org/
Michał Majewski MHŻP http://www.polin.pl/
Mirosław Wojciech Szewczyk http://www.wtg.org.pl/
oraz ja jako reprezentant Zarządu PTG - miałem również przyjemność przedstawić propozycją złożoną przez Fundację Chrońmy Dziedzictwo.
Poprzednio ustaliliśmy podstawowe zasady współpracy (w tym jako fundament prezentację wyników prac bezpłatnie, bez ograniczeń, bez wyłączności), tym razem większość czasu zajęło ustalanie szczegółów technicznych, organizacyjnych, wstępne określenie zasobów które muszą być przeznaczone na taki projekt i kilka innych kwestii. Wśród nich otwartość na inne organizacje, stowarzyszenia które akceptują zasadę publikacji niekomercyjnej kopii materiałów źródłowych.
Najważniejszą konkluzją jest to, ze jesteśmy gotowi (o ile można to przewidzieć:) do złożenie konkretnej oferty współpracy USC Warszawa. Bez określenia terminu zakończenia prac (do tego potrzebne jest m.in. informacja o wielkości zasobów, ich stanie, planowanym przekazywaniu przez USC do państwowej sieci archiwalnej i innych czynnikach) ale damy wspólnie radę;)

Pomimo tego, że ww organizacje różnią się w podstawowym zakresie swoich zainteresowań (np regionem) oraz faktem, ze tak naprawde zasób USC Warszawa to dwa oddzielne tematy (księgi zabużańskie i księgi warszawskie) postanowiliśmy, że spróbujemy pomóc USC w udostępnieniu obu typów równolegle.
Spotkanie u Pani Dyrektor USC Warszawa planujemy już po wejściu zapisów ustawy w życie, jak najszybciej po 1 marca, aby móc przystapić do pierwszych działań na przełomie zimy i wiosny. Nie traktujemy tego terminu wiążąco, będziemy starać się rozwijać stopniowo, ale powinniśmy być gotowi, jeśli takie możliwości będą.

Jak wspominałem - jesteśmy otwarci na współpracę z innymi organizacjami zainteresowanymi tematem. Ja zaś jestem pełen nadziei, że uda nam się realnie wspomóc realizację możliwości jakie daje nowa ustawa (20 dodtakowych roczników Małżeństw wraz aneksami oraz zgonów) w Warszawie, ale uda się model współpracy (być może z modyfikacjami) przenieść w inne miejsca.
Wszak nie od Warszawya, ale od Myszyńca współpracę środowiska z USC zaczynaliśmy:)

Więcej o szczegółach istotnych dla członków PTG postaram się zamieścić wkrótce na forum wewnętrznym. W tym wątku postaram się odpowiedzieć na pytania, o ile się pojawią.

Ostatnio zmieniony przez Sroczyński_Włodzimierz dnia 07-02-2015 - 20:59, w całości zmieniany 1 raz

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu: Digitalizacja w USC (propozycja/pomysł dla USC w Warszawie)  PostWysłany: 07-02-2015 - 15:41
Zasłużony
Sympatyk

Włodku,

czy mógłbyś rozwinąć temat oferty współpracy w odniesieniu do aktów stanu cywilnego Warszawy młodszych niż 100 lat (zasób Archiwum USC w Warszawie)?

Pozdrawiam,
Aneta

Temat postu:   PostWysłany: 07-02-2015 - 20:18
Członek PTG

Analogiczna jak dl akażdego dysponenta dotychczas no tak jak w
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-29354.phtml
czy kązdym innym archiwum.
Różnica w ilości zdjęć oraz podmiotach, które są zaintersowane i uważają, że warto czynnie sie zaangażować -stąd różnice w podejściu do tematu.

Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 07-02-2015 - 20:27
Zasłużony
Sympatyk

Cytat:
zostały wykonane zdjęcia w USC Myszyńca, z prawem do publikacji ksiąg (części ksiąg)

Rozumiem, że oferta dla Smyczkowej dotyczyć będzie wyłącznie digitalizacji tych ksiąg, ale bez prawa do publikacji (ta nastąpi w przyszłości, po osiągnięciu odpowiedniego "wieku" zasobu)?
Zapytałam o księgi młodsze niż 100 lat, bo takie zdeponowane są w tym archiwum.

a.

Temat postu:   PostWysłany: 07-02-2015 - 20:33
Członek PTG

A na jakiej podstawie tak rozumiesz? Przepraszam, ale...pogubiłem sięSmile
zawsze oferujemy digitalizację wraz z publikacją. Innymi się nie zajmujęWink
i tylko to możemy zaproponować co można opublikować, innych przecież do ręki nie dostaniemy, chyba że jakąs wyjątkową procedurą uczestnictwa w jakims zamówieniu publicznym..ale szkoda chyba rozwijać bardzo mało realny i niezbyt zajmujący pooboczny temat
W kazdej dotychczasowej ofercie współpracy składanej przez PTG (l;ub podlinkowane wyzej- WZI) zawsze mowa o fotografowanoi wraz z prawem do nieopdłatnego, nieograniczonego niczym (opłatą, rejestracją logowaniem) udostępnienia i innych nie przewidujęWink

Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 07-02-2015 - 20:46
Zasłużony
Sympatyk

Moje pytanie wynikało z faktu, że nie zrozumiałam na czym ma polegać oferta digitalizacji i publikacji ksiąg, których publikować nie można z uwagi na ich wiek.
Skoro rozdzieliłeś zasoby na zabużańskie i warszawskie, zainteresowały mnie te drugie, których, zgodnie z tym co przed chwilą napisałeś, "do ręki nie dostaniecie", bowiem nie kwalifikują się do publikacji.

Stąd moje pytanie, czego ma dotyczyć oferta odnośnie ksiąg warszawskich (młodszych niż 100 lat).

a.

Temat postu:   PostWysłany: 07-02-2015 - 20:51
Członek PTG

"Spotaknie u Pani Dyrektor USC Warszawa planumemy już po wejściu zapisów usrawtu w życie, jak najszybciej po 1 marca, aby móc przystapić do pierwszych działań na przełomie zimy i wiosny."
Miałem i mam nadzieję, że ten fragment z pierwszego postu rozwiewa watpliwości, zaskoczony jestem pomysłem że mamy coś do szuflady/bez udostępnienia robićSmileSmile
Jeśli trzeba więcej w tym lub jakimś innym zakresie to zapraszam do pytań.
potencjalne FAQ:
Tak - można się włączyć zarówno fotografując jak i sprawdzając, obrabiając pliki jak i współfinansując. Konkrety po 1 marca

Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 07-02-2015 - 20:56
Zasłużony
Sympatyk

OK. Wprowadziłam trochę zamieszania (część ksiąg będzie można publikować z zasobu Smyczkowej, zgodnie z nową ustawą).

Dzięki za wyjaśnienia,
a.

Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 15-04-2015 - 10:15
Zasłużony
Sympatyk

Włodku,

czy posiadasz może jakieś nowe informacje w sprawie omawianego projektu?

Pozdrawiam,
Aneta

Temat postu:   PostWysłany: 15-04-2015 - 12:40
Członek PTG

USC Warszawa sam zrobi i udostępni

Kaczmarek_AnetaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 15-04-2015 - 12:55
Zasłużony
Sympatyk

Dzięki Włodku.

Właśnie zastanawiałam się nad tym, jak pogodzić ten projekt z planami Smyczkowej, o których dowiedziałam się niedawno.
Stąd moje pytanie. Teraz jest już wszystko jasne!

Pozdrawiam,
Aneta

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat