Autor |
Wiadomość |
Sroczyński_Włodzimierz |
|
Temat postu:
Wysłany: 10-04-2015 - 08:39
|
|
Status: Offline
|
|
ad 3. (związane z 4.) Czy jest możliwość powrotu do założeń?
Jednym z przyjętych postulatów - na etapie budowania założeń - była możliwość indeksacji off-line. Czyli możliwość pobrania większych partii kopii, wykonania indeksów i przesłania takich wyników. Powiedziałbym więcej niż "przyjęty postulat". W pewnym sensie (nie palmy mostów ze strony PTG był to warunek konieczny do poparcia projektu, w tym zachęcania do indeksacji, wsparcie (również na forum). Domyślam się, że niekoniecznie musi być to realizowane tym samym narzędziem, taka funkcjonalność (np pobranie zzipowanej jednostki) może być opcją, sama operacja z uwagi na rozłożenie obciążenia serwerów - jakoś kolejkowana, prace w porach małego obciążenia, dostępność paczki do pobrania komunikowania mailem etc.
Czyli nie musi być to realizowane tak jak w bibliotekach cyfrowych, opóźnienie jak najbardziej dopuszczalne (24godziny?), ew. ograniczenie do zarejestrowanych indeksujących
Nalegam (w kontekście punktu 4. ale również pewnej otwartości, komunikacji dwustronnej i ..tak z grubej rury..odpowiedzialności:) na rozważenie ww uwag.
Z pewnej praktyki "obsługi indeksujących" - brak możliwości pracy off-line radykalnie wpływa na liczbę zainteresowanych i tempo prac, a brak w serwisie narzędzia wspomagającego ściąganie zaprojektowanego z uwzględnieniem preferencji udostępniającego - nie oznacza brak ściągania:) Oznacza natomiast większe problemy i nakład pracy w praktyce wielokrotnie większy - skierowany na zupełnie zbędną "walkę z dzikim nieautoryzowanym oprogramowaniem".
Uśmiecham się o poważne potraktowanie tematu - jako jeden z sygnatariuszy porozumienia
pozdrawiam |
_________________ Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
|
|
|
|
|
JarekK |
|
Temat postu:
Wysłany: 10-04-2015 - 10:22
|
|
|
|
Na początku dziękuję za informacje
jaceksu napisał:
4) obecnie Bardzo nam zależy na wszelkich uwagach dotyczących funkcji i ergonomii samej aplikacji gdyż na ich podstawie będziemy jeszcze mogli wprowadzić do aplikacji zmiany tak by późniejsze wykorzystanie aplikacji było wygodnie i spełniało pokładane w niej nadzieje.
jakiś czas temu była możliwość ustawienia filtra wg. gminy wtedy w spisie miejscowości były wyświetlane tylko te należące do danej gminy - teraz chyba opcja ta zniknęła - osobiście ułatwiało mi to poszukiwania "w okolicach" danego USC |
_________________ Pozdrawiam
Jarek
|
|
|
|
|
|
Temat postu:
Wysłany: 10-04-2015 - 13:07
|
|
|
|
Ja ze swojej strony dorzuciłbym dwa punkty, na wstępie dziękując za wspaniałe dzieło!
1. Gdy wybierze się interesujące archiwum i zespół, nie daje się swobodnie wybrać innego. Najpierw trzeba na górze (do tego dochodzi się po pewnej chwili) "odhaczyć" okienka z nazwami archiwum i zespołu. To moim zdaniem niepotrzebnie utrudnia i spowalnia szukanie.
2. Gdy otworzy się okno ze skanami nie wiadomo, a przynajmniej ja nie odkryłem metody, jak wrócić na stronę główną?
Z wyrazami szacunku
Wiktor |
|
|
|
|
|
JarekK |
|
Temat postu:
Wysłany: 10-04-2015 - 13:36
|
|
|
|
Wiktor_Witek napisał:
Ja ze swojej strony dorzuciłbym dwa punkty, na wstępie dziękując za wspaniałe dzieło!
1. Gdy wybierze się interesujące archiwum i zespół, nie daje się swobodnie wybrać innego. Najpierw trzeba na górze (do tego dochodzi się po pewnej chwili) "odhaczyć" okienka z nazwami archiwum i zespołu. To moim zdaniem niepotrzebnie utrudnia i spowalnia szukanie.
2. Gdy otworzy się okno ze skanami nie wiadomo, a przynajmniej ja nie odkryłem metody, jak wrócić na stronę główną?
Z wyrazami szacunku
Wiktor
ad 1 popieram - dotyczy to też dat i innych filtrów
ad 2 mały x w prawym górnym rogu na czarnym pasku - o to chodziło? |
Jarek
|
|
|
|
|
|
Temat postu:
Wysłany: 10-04-2015 - 16:05
|
|
|
|
Dziękuję Jarku - faktycznie, tego "x" bym się w życiu nie domyślił
Serdeczne pozdrowienia
Wiktor |
|
|
|
|
|
JarekK |
|
Temat postu:
Wysłany: 15-04-2015 - 07:35
|
|
|
|
Czy tylko u mnie od wczoraj nie działa genealogiawarchiwach? |
Jarek
|
|
|
|
|
Michał_Zieliński |
|
Temat postu:
Wysłany: 15-04-2015 - 09:36
|
|
|
|
JarekK napisał:
Czy tylko u mnie od wczoraj nie działa genealogiawarchiwach?
Nie tylko
Pozdrawiam,
Michał |
|
|
|
|
|
jaceksu |
|
Temat postu:
Wysłany: 15-04-2015 - 10:30
|
|
|
|
Witam
Portal już działa - przerwa związana była z pracami administracyjnymi |
|
|
|
|
|
JarekK |
|
Temat postu:
Wysłany: 15-04-2015 - 10:59
|
|
|
|
Dziękuję za informacje
Mam pytanie:
tutaj http://archiwa.gov.pl/pl/component/cont ... chiwa_home jest napisane że do końca czerwca będzie wykonane "ok. 1/3 akt metrykalnych zgromadzonych w obu archiwach". Czy skanujecie "całymi USC" tzn. czy jeśli miejscowość już się pokazała w portalu (chodzi mi dokładnie o Salno - są 2 księgi zeskanowane) oznacza to że do w ww. terminie będzie zeskanowana całość jej ksiąg czy tez na resztę będę musiał poczekać do .....? |
Jarek
Ostatnio zmieniony przez JarekK dnia 15-04-2015 - 13:26, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|
jaceksu |
|
Temat postu:
Wysłany: 15-04-2015 - 13:21
|
|
|
|
Tak. Systematycznie będą uzupełniane poszczególne USC o kolejne lata. Aktualnie skanowany zasób obejmuje lata od 1874 do 1907-1910. |
|
|
|
|
|
Worwąg_Sławomir |
|
Temat postu:
Wysłany: 15-04-2015 - 18:35
|
|
|
|
Czy AP Włocławek też będzie widoczny serwisie? |
Sławek Worwąg
|
|
|
|
|
jaceksu |
|
Temat postu:
Wysłany: 16-04-2015 - 08:47
|
|
|
|
Tak akta z Włocławka również są skanowane. Właściwie to już są zeskanowane. W projekcie zakończyliśmy już proces skanowania obecnie jesteśmy na etapie walidacji i przygotowywania do publikacji. Ten proces odbywa się ze średnia wydajnością 40000 stron na dobę. Więc jeśli akta z Włocławka jeszcze są nie dostępne to wkrótce będą |
|
|
|
|
|
jurek.solecki |
|
Temat postu:
Wysłany: 16-04-2015 - 10:16
|
|
|
|
Witam.
Czy komuś udaje się otworzyć księgi urodzeń z USC Rywałd.
Czy jeszcze są nie udostępnione.
Pozdrawiam
Jurek Solecki |
|
|
|
|
|
Worwąg_Sławomir |
|
Temat postu:
Wysłany: 16-04-2015 - 10:42
|
|
|
|
jaceksu napisał:
Tak akta z Włocławka również są skanowane. Właściwie to już są zeskanowane. W projekcie zakończyliśmy już proces skanowania obecnie jesteśmy na etapie walidacji i przygotowywania do publikacji. Ten proces odbywa się ze średnia wydajnością 40000 stron na dobę. Więc jeśli akta z Włocławka jeszcze są nie dostępne to wkrótce będą
Super! Dzięki za informację. |
Sławek Worwąg
|
|
|
|
|
jaceksu |
|
Temat postu:
Wysłany: 16-04-2015 - 11:24
|
|
|
|
odnośnie USC Rywałd
jeśli w wynikach wyszukiwania grafika pojawi się z przekreślonym kółkiem to znaczy to tyle że akta są przewidziane do publikacji , ale jeszcze nie są opublikowane |
|
|
|
|
|
|