Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego

flag-pol flag-eng home login logout Forum Fotoalbum Geneszukacz Parafie Geneteka Metryki Deklaracja Legiony Straty
sobota, 23 listopada 2024

longpixel


Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
ahavitaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 03-04-2015 - 18:48
Sympatyk


Dołączył: 14-02-2015
Posty: 208

Status: Offline
Mendyka_Grzegorz napisał:
ahavita napisał:
Czy wnuczka korzysta z jakichś przepisow na ciasteczka sprzed 100 lat? Smile

wreszcie wróciła do mnie /na chwilę, wnuczka ćwiczy pod okiem babci sprawianie pulardy/
książka Marty Norkowskiej, taka jak tu:
http://allegro.pl/kuchnia-piekarnia-cuk ... mowe-26119
na priw mogę podesłać skany spisu treści lub wybrane przepisy.

Miłych Świąt

Very Happy dziekuje, spis tresci poprosze, bo wypieki juz zaplanowane, to w wolnej chwili zobacze co pani Marta proponowala.tych chwil nie bedzie duzo, bo ciagle trzeba poszukiwac przodkow...o przepisach po nich to nawet nie ma co marzyc, bo czesc niepismienna byla a ci co pisali zapewne przekazali je najstarszym corkom albo zagubili w wojennych zawieruchach nie mam nic Smile

Przepis na krowki by sie przydal... "krowki genealoga".... Very Happy

Milych i spokojnych Swiat....zeby zajac wielkanocny przyniosl brakujace metryki i manifesty.....
Aska

_________________
Poszukuje metryk ewanelikow Kribbe,Kripp,Kriep,ewent.Krübbe.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Mendyka_GrzegorzOffline
Temat postu:   PostWysłany: 03-04-2015 - 21:03
Sympatyk


Dołączył: 11-07-2006
Posty: 521
Skąd: Wrocław/Kalisz
Status: Offline
ahavita napisał:
książka Marty Norkowskiej, taka jak tu:
http://allegro.pl/kuchnia-piekarnia-cuk ... mowe-26119
na prywatny adres mogę podesłać skany spisu treści lub wybrane przepisy.
pod w/w linkiem są skany spisu treści Very Happy dziekuje, spis tresci poprosze, Aska

oto str. 130 przepis 51. Baumkuchen.
Proporcya: l f. cukru, l f. masła, l f. mąki, J/2 f. skórki pomar. utartej, mała łyżeczka utłuczonego kardemonu, 30 zbitek, 40 białek, ubitych na pianę, laska wanilii.
Utrzeć masło na misce kamiennej na śmietanę, dodać cukier, skórkę pomar. miałko utartą i kardemon i razem dobrze rozetrzeć; potem wbijać po jednem żółtku, dosypując po trosze mąki, i ciągle ucierać; z ostatniemi 5-ciu żółtkami dodać trzecią część piany ubitej i dobrze masę wymieszać, potem włożyć resztę piany, którą już bardzo lekko domieszać. Gdy masa gotowa, rozpalić ogień. Wałek do baumkuchenów należy owinąć białym papierem i cały obwiązać szczelnie szpagatem, potem, ułożywszy go na rożnie nad ogniem, wpierw dobrze rozgrzać, polać papier i sznurek rozpuszczonem masłem i, obracając bardzo wolno, lać łyżką lub garnuszkiem masę wzdłuż całego wałka; gdy pierwsza warstwa przyrumieni się lekko, lać drugą warstwę ciasta i zaraz szybciej wałek obracać, żeby się sople potworzyły.
Gdy się masę pięć razy poleje, należy pozostałe ciasto mlekiem trochę rozrzedzić i znów polewać, coraz prędzej, obracając wałek, aż się dosyć gruby baumkuchen upiecze. Wtenczas, zdjąwszy go z ognia, zaraz na wałku poglazurować lukrem cytrynowym, smarując równo pędzelkiem. Gdy ostygnie, poobrzynać równo z obydwóch boków, ściągnąć ostrożnie z wałka i ustawić na stole - ubrać liśćmi waflowymi lub kwiatkami.

szkoda, że nie umiem wstawiać tutaj obrazków /proszę o nauki/
- Baumkuchen prezentuje się okazale, jak palma
smacznego

_________________
Grzegorz z Wrocławia
Śląskie Towarzystwo Genealogiczne [102/2001]
Kaliskie Towarzystwo Genealogiczne [ 16/2010]
https://genealodzy.wroclaw.pl/
http://gento.wroclaw.pl/
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
ahavitaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 04-04-2015 - 00:22
Sympatyk


Dołączył: 14-02-2015
Posty: 208

Status: Offline
Smile to coś á la sękacz Smile zapewne, bardzo spektakularny z liśćmi Smile

Dziękuję! Miłych wypieków,
Aśka

_________________
Poszukuje metryk ewanelikow Kribbe,Kripp,Kriep,ewent.Krübbe.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Marek.PodolskiOffline
Temat postu:   PostWysłany: 04-04-2015 - 08:51
Zasłużony
Sympatyk


Dołączył: 29-11-2013
Posty: 953

Status: Offline
Tylko to masło musi być prawdziwe od krowy! Żadne roślinne świństwo!

Pozdrawiam
Marek
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
ahavitaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 04-04-2015 - 17:45
Sympatyk


Dołączył: 14-02-2015
Posty: 208

Status: Offline
Roslinne swinstwa nie wchodza w gre... wlasciwie, nie powinnam narzekac na brak przepisow rodzinnych... ciasto drozdzowe i mazurki sa przepisami wszystkich Smile
Pozdrawiam i smacznego!
Aska

_________________
Poszukuje metryk ewanelikow Kribbe,Kripp,Kriep,ewent.Krübbe.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:     
Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Powered by PNphpBB2 © 2003-2006 The PNphpBB Group
Credits
donate.jpg
Serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego zawiera forum genealogiczne i bazy danych przydatne dla genealogów © 2006-2024 Polskie Towarzystwo Genealogiczne
kontakt:
Strona wygenerowana w czasie 0.279802 sekund(y)